De beginselen van KPN ontstonden in de negentiende eeuw toen de Nederlandse overheid begon met het aanleggen van telegraafverbindingen. Enkele decennia later begon de samenvoeging van posterijen en telegrafie diensten en werden ze deel van enkele ministeries. In 1915 werden al deze telegrafie diensten en posterijen omgezet tot een staatsbedrijf genaamd P&T waarna de afkorting in 1928 veranderde naar PTT. Door de jaren heen werd het staatsbedrijf steeds zelfstandiger waarna het in 1989 de naam KPN kreeg.
Vanaf 1994 ontstond de mogelijk om te handelen in aandelen KPN op de Amsterdamse beurs. De overheid bouwde zijn belang in KPN steeds meer af totdat de overheid zijn laatste aandeel verkocht in 2006. Sindsdien is de Nederlandse telecommarkt volledig geliberaliseerd. Ondanks de internetbubbel aan het begin van het derde millennium waarin de koers van KPN van 70 euro naar 2 euro zakte bestaat het bedrijf nog steeds. Tegenwoordig is KPN vooral actief in Nederland en staat het bekend bij de consument om zijn telecomdiensten en glasvezelnetwerk.
Beleggers vinden KPN uniek doordat het bedrijf binnen Nederland een zeer uitgebreide glasvezel infrastructuur heeft. Doordat het netwerk al voor een groot gedeelte aangelegd is kan KPN daar de komende jaren de vruchten van plukken.
Het aandeel KPN staat beursgenoteerd aan Euronext Amsterdam.