Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX Tijdelijk herstel

AEX Tijdelijk herstel
17 okt 2018 om 08:18


Ondanks een verlaging van de jaarbodem naar 512,70 bleek de zone 516 – 517 nog te sterk om structureel te doorbreken. Vorige week gaf ik al aan dat eerst een tijdelijk herstel mocht worden verwacht.

AEX in eindfase van topvormingsproces sinds begin 2018

De tussenstand van deze 3e correctie van dit jaar staat inmiddels op een daling van 64 punten. De top werd in juli bij 576,90 op de borden gezet, dit was destijds ook een tijdelijke overshoot boven de eerdere jaartoppen. Dit betekent dat deze 3e correctie in 2018 de grootste correctie van dit jaar is met een daling van ruim 11%. Ik acht de kans groot dat in de laatste 2 maanden van dit jaar de jaarbodem verder verlaagd zal worden en de bullmarkt sinds 2009 onder druk wordt gezet. Of de sinds 2009 stijgende langetermijnbodemlijn nog dit jaar zal worden gebroken, is de vraag. Maar ik houd hier in de komende maanden wel rekening mee. Deze opgaande langetermijnbodemlijn en daarmee de cruciale langetermijnsteunlijn ligt momenteel bij 497. Een doorbraak hieronder zou het einde betekenen van deze zeer lange en krachtige opgaande trend die destijds onder de 200-puntengrens startte. Het laatste raakpunt langs deze lijn werd begin 2016 op de borden gezet bij 378. Deze bodem volgde na een forse terugval van ongeveer 25%. Vanaf deze bodem startte een versteiling in de stijgende langetermijntrend die zorgde voor een stijging van bijna 200 punten in 2 jaar tijd. Tijdens deze opgaande beweging vonden er slechts een beperkt aantal kleine tegenreacties van telkens 5% tot 6% plaats. Eind januari 2018 werd deze opgaande bodemlijn van deze versteilingsfase neerwaarts gebroken waarna een groot topvormingsproces werd gestart die momenteel in zijn afrondende fase lijkt te zitten.

Einde bullmarkt slechts kwestie van tijd
Sinds begin dit jaar is er sprake van een groot topvormingsproces in de AEX. Dit zagen we bijvoorbeeld ook in de Xetra DAX, maar deze index heeft inmiddels al zijn sinds 2009 stijgende bodemlijn gebroken en een groot hoofd-schoudertoppatroon afgerond. De DAX is daarmee verder in zijn neerwaartse ontwikkeling dan de AEX. Ook is de huidige correctieve beweging in de DAX aanzienlijk groter dan in de AEX. Opvallend is verder dat de breed gespreide STOXX Europe 600 Index precies zijn stijgende langetermijnsteunlijn testte enkele dagen geleden. Ook daar is de neerwaartse druk krachtig en lijkt het eindsignaal van de bullmarkt slechts een kwestie van tijd. De grafieken van deze 2 indices vindt u op de volgende pagina. In de AEX werd begin dit jaar zijn 2 jaar durende versteilingsfase afgebroken waarna het huidige topvormingsproces werd gestart. Tot op heden werd een belangrijke drievoudige toppenzone rond de 574 gevormd welke telkens het startpunt bleek te zijn van een correctieve tegenreactie. Ook zagen we bij elke top rond de 574 een toppatroon in de maandgrafiek. Zo werd begin dit jaar een bearish engulfing gevormd, in mei een shooting star en augustus werd afgerond met een dark cloud cover. De huidige en grootste correctie van dit jaar is tot op heden ook de langstdurende correctie en ik verwacht dat deze zal uitmonden in de afronding van het grote topvormingsproces. Ook zagen we in de afgelopen dagen een dead cross ontstaan. Bij een dead cross breekt het 50-daags gemiddelde neerwaarts door het 200-daags gemiddelde waarbij het van belang is dat het 200-daags gemiddelde vlak danwel neerwaarts gericht is. Vanaf de jaartop bij 576,90 zien we verder een dalende toppenlijn in de AEX met een tweetal lagere toppen. De eerste lagere top werd eind augustus geplaats bij 565,60. De 2e lagere top werd eind september bij 554,30 geplaatst. Deze septembertop zorgde voor de recente en krachtige vrije val beweging die de AEX tot de jaarbodem bij 512,70 terugbracht.

Waar komt de volgende lagere top? Herstel lijkt beperkt te blijven.
Aan de onderkant is de zone 516 – 517 van belang. Hier ligt de drievoudige bodemzone die in het 1e kwartaal werd gevormd. De eendaagse doorbraak deze week hieronder was slechts een eerste speldenprik en bleek een overshoot te zijn. Ik gaf vorige week al aan dat met de test van deze zone en de oversold conditie in de RSI een opwaartse tegenreactie mocht worden verwacht. Ook werd bij deze bodem een hammer gevormd als startpunt van een herstelbeweging. De kracht en hoogte van deze herstelbeweging zal bepalend zijn voor het verdere verloop in de laatste weken van dit jaar. Zolang het herstel beperkt blijft, ontstaat een neerwaartse versteilingsfase en verwacht ik in de komende weken een test van de genoemde stijgende zeerlangetermijnsteun bij 497. Hierboven ligt verder nog de oude bekende steunzone van 505 – 510. Een volledige herstelbeweging richting de dalende toppenlijn van nu 548 zou ervoor zorgen dat deze steunlijn waarschijnlijk pas in 2019 zal worden getest. Waar liggen de belangrijkste punten in het kortetermijnbeeld? Steunpunten zijn te vinden bij de zone 516 – 517, de bodem van 512,70 en de zone 505 – 510. Vandaag lijkt de kans reeel dat de AEX met een opwaartse gap opent waardoor het eerste steunpunt bij de top van gisteren (526,60) ligt. Weerstand ligt nu bij de vorige lagere bodem (begin september) van 533,90. Daarboven liggen verder nog de 538,50 en de 544 (junibodem). Het eerste (38,2%) Fibonacci-retracementniveau van de gehele correctie ligt verder nog bij 537,50. Blijf in de komende dagen vooral alert op toppatronen in de daggrafiek voor de vorming van een lagere top waarna de neerwaartse druk weer snel kan toenemen.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Neutral 526,60 / 516 – 517 / 512,70 / 505 – 510 533,90 / 537,50 / 538,50 / 544

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.