AEXDrie toppatronen in drie dagen
In de afgelopen 3 handelsdagen werden een drietal toppatronen gevormd in de daggrafiek. Is hiermee de volgende top gevormd? Bevestiging van deze top treedt echter pas op onder de steun van 550,40.
Bevestiging van een top treedt op onder de bodem van 550,40.
Na de recente mini-correctie tot aan de 550,40 zien we de afgelopen twee weken een herstelbeweging in het zeerkortetermijnbeeld van de AEX. Daarbij werd in de afgelopen dagen een top tot op heden gevormd bij 567,60. Hiermee wist de AEX ruim 17 punten te herstellen, maar blijft hij nog ongeveer 5 punten onder zijn dubbele jaartop. Ook werden in de afgelopen 3 dagen meerdere toppatronen gevormd in de daggrafiek. Zolang de AEX onder de 567,60 weet te blijven, blijven deze toppatronen intact. Zo werden een tweedaagse dark cloud cover en een tweedaagse harami gevormd. Verder werd gisteren ook een shooting star op de borden gezet. Al deze toppatronen kunnen een top aangeven in het kortetermijnbeeld, maar bevestiging vanuit de grafiek is echter nog wel belangrijk. Een eerste verzwakking in het zeerkortetermijnbeeld treedt op zodra de stijgende zeerkortetermijnbodemlijn neerwaarts wordt gebroken. Deze startte bij de recente bodem bij 550,40 en loopt langs de hogere kortetermijnbodem van 555,80. Dagelijks loopt deze steunlijn ongeveer 0,70 punt op en vandaag is hij te vinden bij 558,60. Hieronder kan de druk op de belangrijke 550,40 opnieuw worden opgevoerd. Hier liggen de bodems van medio april (onderkant consolidatiefase) en van 2 weken geleden. Hierdoor zijn ook de contouren van een groot potentieel hoofd-schouderpatroon ontstaan.
Reële kans dat de dubbele top bij 572,80 voor langere tijd de top in de AEX blijft
Een beweging onder de 550,40 zorgt voor de start van de volgende neerwaartse fase. In dat scenario komt in eerste instantie ruimte vrij voor een beweging richting de 541 (toppen van februari en maart). Ook wordt daaronder het potentiele hoofd-schouderpatroon geactiveerd met een te berekenen koersdoel van ongeveer 528. Zolang de 550,40 echter niet wordt gebroken, blijven hogere koersen mogelijk. Weerstand in het kortetermijnbeeld is te vinden bij 567,60 en de dubbele jaartop van 572,80. Ik acht de kans op een doorbraak boven de 572,80 zeer beperkt, maar een dergelijke doorbraak kan een verdere stijging veroorzaken richting de oude horizontale weerstand van 579,50 tot ongeveer de 585. Bij dit laatste niveau ligt de voormalige en in januari neerwaarts gebroken stijgende bodemlijn over de afgelopen twee jaar. Deze opgaande bodemlijn startte bij 378, de bodem van februari 2016 en zorgde uiteindelijk voor een stijging in twee jaar tijd van bijna 200 punten, ofwel ruim 50%. Tijdens deze 2 jaar durende opgaande beweging vonden slechts een handvol kleine correcties plaats van telkens 5% tot 6%. De markt werd steeds euforischer, waarbij vooral meerdere indices in de VS tijdens deze 2 durende stijging steeds verder gingen versteilen. Daarbij zagen we in sommige indices tot wel 5 steeds steiler opgaande bodemlijnen. Hiermee was te zien dat de euforie onder beleggers steeds verder toenam. De meest steile versnelling vond begin dit jaar plaatst. Deze beweging was echter te zien als blow-off beweging, een zeer steile opgaande beweging die meestal aan het einde van een langere stijgende trend plaatsvindt. Hierna werd in de AEX eind januari deze 2 jaar durende stijgende bodemlijn neerwaarts gebroken. Hiermee ontstond een nieuwe technische situatie in het middellangetermijnbeeld, waarna de 1e forsere correctie (precies 10% daling) plaatsvond. Dit was de eerste forsere correctie sinds begin 2016. Inmiddels is deze voormalige stijgende bodemlijn opgelopen naar een niveau van ongeveer 585. Een test van dit niveau zou dus wel tijdelijk voor een overshoot boven de dubbele jaartop kunnen zorgen, maar ook een precieze terugtest bewerkstelligen.
Eerste verzwakking onder de steil stijgende zeerkortetermijnbodemlijn van nu 558,60
De doorbraak eind januari onder deze stijgende langere bodemlijn zorgde dus voor een nieuwe technische situatie. Hierdoor is de recente en zeer forse herstelbeweging ook geen nieuwe opgaande middellangetermijntrend. Er werd wel een dubbele top gevormd in het middellangetermijnbeeld bij 572,80. Daarbij werden ook de nodige toppatronen gevormd. In de maandgrafiek zagen we een bearish engulfing en een shooting star. Op de weekgrafiek een dark cloud cover. Eind mei werd deze forse herstelbeweging onder zijn steil stijgende bodemlijn (vanaf de bodem van 516 eind maart) neerwaarts gebroken. Het eindsignaal van deze krachtige herstelbeweging. Ik acht de kans dan ook groot dat de correctieve fase sinds eind januari in het 3e kwartaal zal worden voortgezet. Daarbij acht ik de kans ook aanwezig dat de meervoudige bodemzone bij 516 – 517 neerwaarts zal worden gebroken. Voor de komende tijd moeten we echter eerst bezien of het hoofd-schouderpatroon wordt afgerond en het topvormingsproces verder wordt voortgezet onder de 550,40. Daarboven liggen verder nog het 50-daags gemiddelde bij 556,50, de bodem van begin juni bij 555,80 en de steile stijgende zeerkortetermijnbodemlijn 558,60. Onder dit laatste niveau neemt de kans dat een top is gezet toe en kan de druk op de belangrijke 550,40 weer snel worden opgevoerd.
korte termijn | lange termijn | steunniveaus | weerstandniveaus |
Short | Long | 558,60 / 556,50 / 555,80 / 550,40 | 567,60 / 572,80 / 579,50 / 585 |