AFM: Circuitbreakers en Shortsellers
Elke vier maanden brengt de AFM haar nieuwsbrief Market Watch uit. Deze geeft verdiepende informatie over actuele onderwerpen en ontwikkelingen op de kapitaalmarkten. In Market Watch 9 uitleg over de werking van zogenoemde circuit breakers en waarom de AFM in bepaalde gevallen de handel handmatig stillegt.
De aanleiding voor deze Market Watch was de onrust die in maart optrad als gevolg van de problemen bij de Amerikaanse banken en Credit Suisse.
De koersen van bankaandelen wereldwijd kelderden als gevolg van de ineenstorting van de Silicon Valley Bank en de gevolgen hiervan voor Credit Suisse. Sommige bankaandelen daalden met meer dan tien procent.
Op die dag lag de handel in sommige bankenaandelen op de Europese beurzen zelfs even stil. Dat was het gevolg van automatische circuit breakers.
In dit verband wordt onderscheid gemaakt tussen automatische handelsbeschermingen, ook wel circuit breakers genoemd, en handmatige interventies.
Bij de laatste moet je denken aan het opschorten van de handel geïnitieerd door het handelsplatform zelf of in opdracht van de toezichthouder op de financiële markten.
De AFM houdt toezicht op het eerlijk en ordentelijk functioneren van de kapitaalmarkten.
In deze editie van Market Watch lees je wie welke rol speelt in tijden van onrust op de financiële markten en welke mechanismen in werking treden om een ordentelijke handel te waarborgen.
Facts & Figures: Short selling
Verder lees je in de rubriek Facts & Figures een aantal feiten over de shortposities in Nederlandse aandelen:
En meer uitleg over het aantal verdachte transacties die bij de AFM gemeld worden.
Editie nr. 9 van de AFM Market Watch kun je hier downloaden. Wil je deze automatisch in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrieven van de AFM, dat kan hier.