Beleggen in warrants iets voor u?
-Advertorial-
Beleggen in Warrants
Warrants zijn beursproducten uitgegeven door Commerzbank waar door middel van een hefboom met een relatief kleine inleg geanticipeerd kan worden op koersstijgingen of -dalingen van een onderliggende waarde.
Dankzij de hefboomwerking kan met een relatief kleine inleg een grote winst behaald worden. Maar geen winst zonder risico; er zijn niet enkel grotere winstkansen, beleggers hebben ook een groter risico op kapitaalverlies waarbij de gehele inleg verloren kan worden.
Doordat Commerzbank de liquiditeit van deze beursproducten verzorgt, kunt u deze beursproducten elke beursdag verhandelen, en dit via uw eigen bank of broker.
Algemene informatie over Warrants
Een Warrant geeft een belegger het recht, maar niet de verplichting, om op de vervaldag van het product een bepaalde hoeveelheid van een onderliggende waarde te kopen (Call) of te verkopen (Put), tegen een vooraf bepaalde prijs. Hier betaalt de belegger een premie voor, namelijk de prijs van de Warrant op het moment van aankoop.
Indien op de vervaldatum van de Call Warrant de prijs van de onderliggende waarde hoger is dan de uitoefenprijs, dan wordt het verschil tussen de prijs van de onderliggende waarde en de uitoefenprijs automatisch door Commerzbank uitgekeerd aan de belegger.
Indien op de vervaldatum van de Put Warrant de prijs van de onderliggende waarde lager is dan de uitoefenprijs, dan wordt het verschil tussen de uitoefenprijs en de prijs van de onderliggende waarde automatisch door Commerzbank uitgekeerd aan de belegger.
Om ervoor te zorgen dat het mogelijk is om met een minimale inleg te beleggen in Warrants, hebben deze producten een ratio. De ratio van een Warrant geeft aan hoeveel Warrants er nodig zijn om éénmaal de onderliggende waarde uit te kunnen oefenen.
Een call Warrant met een ratio van 5, geeft op de vervaldag het recht op 1/5e van [de prijs van de onderliggende waarde – de uitoefenprijs].
Prijsberekening Warrant: intrinsieke waarde
Prijsberekening Warrant: tijdswaarde
Op de vervaldag bestaat de waarde van een Warrant uit de intrinsieke waarde. Voor de vervaldag bestaat de prijs van een Warrant uit de intrinsieke waarde en de tijdswaarde (ook wel de verwachtingswaarde genoemd). Deze laatste is de waarde die wordt toegekend aan de kans dat de Warrant op vervaldag “in the money” is, oftewel een positieve intrinsieke waarde heeft. Hoe verder de afloopdatum verwijderd is, hoe groter deze kans is, en dus hoe groter de tijdswaarde. Het verstrijken van tijd heeft dus een negatieve impact op de tijdswaarde, en dus de waarde van de Warrant.
Prijsberekening Warrant: invloedsfactoren
De prijs van een Warrant is gebaseerd op een zeer complexe berekening, omdat er verschillende factoren een rol spelen. De prijs van de onderliggende waarde, de uitoefenprijs en de ratio van de Warrant zijn voornamelijk doorslaggevend voor de waardebepaling van de Warrant. Vervolgens spelen ook de looptijd, de impliciete volatiliteit, het huidige renteniveau en de gedurende de looptijd verwachte uitgekeerde dividenden van de onderliggende waarde een belangrijke rol in de prijsbepaling van een Warrant.
Technische indicatoren: de Grieken!
Om de mogelijke koersbewegingen van Warrants nog beter te beoordelen, kan er gekeken worden naar andere waarderingskengetallen. De volgende toegelichte gevoeligheidsindicatoren halen hun oorsprong uit het optie-prijs model van Black & Scholes, en worden op de financiële markten ook “de Grieken” genoemd.
De respectieve indicatoren en de gevolgen daarvan voor de prijs van een Warrant zijn steeds een momentopname. Ze geven elk een bijhorende prijsverandering van de Warrant weer, enkel en alleen onder de veronderstelling dat al de andere parameters ongewijzigd blijven. Dit is in de praktijk zelden het geval: de andere indicatoren veranderen bij elke koersbeweging van de onderliggende waarde. Belangrijk voor de beoordeling van de mogelijke toekomstige wijzigingen van de prijs van een Warrant, is de ratio van elke Warrant.
Op de website van Commerzbank vindt u voor elke Warrant de actuele waarden van de belangrijkste “Grieken”:
- Delta geeft aan met hoeveel euro een Warrant verandert als de onderliggende waarde één euro stijgt
- Omega geeft aan hoeveel procent een Warrant verandert als de onderliggende waarde één procent stijgt
- Gamma geeft aan hoe sterk de delta verandert wanneer de prijs van de onderliggende waarde met één euro stijgt
- Theta geeft aan met hoeveel euro de Warrant verandert wanneer er één tijdseenheid (bijvoorbeeld één dag) voorbijgaat
- Vega geeft aan met hoeveel euro de Warrant verandert als de volatiliteit met één procent stijgt
- Rho geeft aan met hoeveel euro de Warrant verandert als de rentevoet met één procent (100 basispunten) stijgt
De kosten van Warrants
Met een belegging in een Warrant moet u rekening houden met verschillende soorten kosten:
- Spread: het verschil tussen de aan- en verkoopkoers
- De prijs van de Warrant: bij aankoop van een Warrant betaalt u de prijs van een Warrant om het recht te verkrijgen om een bepaalde onderliggende waarde op een bepaald tijdstip in de toekomst te kopen (Call) of te verkopen (Put) tegen een vooraf bepaalde prijs. In zekere zin kunt u de prijs die u betaalt voor een Warrant dus ook als een kostenpost zien.
- (Transactie) Kosten bank/ broker
- Eventueel verschuldigde belastingen
Commerzbank als liquidity provider
Commerzbank is liquidity provider van Warrants. Dit wil zeggen dat Commerzbank onder normale marktomstandigheden en goed functioneren van de technische systemen bied- en laatprijzen afficheert.
U kunt als belegger gemakkelijk zelf controleren hoe goed Commerzbank haar werk doet. Zo afficheert Euronext een “liquidity indicator’ voor elke beursproduct, die aangeeft wat het percentage is dat de uitgever prijzen afficheert voor het product.
Commerzbank zelf beoordelen? Klik dan hier.
Hoe aan de slag met Warrants
Deze beursgenoteerde beleggingsproducten zijn net als aandelen eenvoudig aan te schaffen bij uw eigen bank of broker. Elke Warrant heeft een unieke ISIN code waarmee u het product in de zoekmotor van uw bank of broker kunt terugvinden.
Wenst u deze producten eerst uit te testen? Voeg Warrants toe aan uw eigen portefeuille op de website van Commerzbank Beursproducten. Op deze manier kunt u deze producten live opvolgen in een oefen omgeving.
Warrants versus opties
Warrants zijn over het algemeen eenvoudiger te verhandelen dan hun naaste concurrenten, de opties. De houder van een optie kan deze enkel verkopen aan de markt. De reden hiervoor is dat een optie een financieel contract is, en een Warrant een effect uitgegeven door Commerzbank. Een optie heeft gestandaardiseerde contractvoorwaarden bepaald door de optiebeurs.
De karakteristieken van een Warrant worden bepaald door Commerzbank. Zo heeft een optie op de AEX index een standaard contractgrootte van 100, dit wil zeggen dat u een contract kunt aangaan die u het recht geeft om op de vervaldag honderd keer de AEX index te kopen (call) of te verkopen (put) tegen een vooraf bepaalde prijs. Warrants hebben een ratio, wat een belegger toelaat om met een kleinere inleg te beleggen. Een Warrant op de AEX index met een ratio van 10, geeft aan dat u 10 Warrants nodig heeft om éénmaal het recht te hebben om de AEX index te kunnen kopen (call) of verkopen (put) op de vervaldag.
Warrants uitgegeven door Commerzbank zijn verhandelbaar per stuk. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om één Warrant met een ratio van 10 op de AEX index aan te kopen. Ten slotte wordt na de vervaldag van een Warrant automatisch de intrinsieke waarde door Commerzbank uitgekeerd.
De risico’s van Warrants
Warrants zijn bedoeld voor actieve en ervaren beleggers. Warrants zijn niet bedoeld als lange termijn investering of voor beleggers die een gedeeltelijke of gehele bescherming van hun investering zoeken. Het is belangrijk dat u de kenmerken en de risico’s van deze producten begrijpt voordat u een beleggingsbeslissing neemt.
Lees daarom de risicofactoren opgenomen in het bijhorende basisprospectus, eventueel bijhorende supplementen en de definitieve voorwaarden van elke Warrant.
Selecteer de juist Warrant
Het hele aanbod van Warrants, met bijhorende bied- en laatprijzen, vindt u terug op de website van Commerzbank Beursproducten. Op de individuele productpagina’s vindt u meer informatie over de productkarakteristieken van elk uitgegeven beursproduct, alsook real-time indicatieve prijzen van de onderliggende waarde.
Daarnaast vindt u op de website van Commerzbank meerdere tools & indicatoren terug die u helpen bij het analyseren, selecteren en opvolgen van uw Warrants: