Beurs deze week: maximale onzekerheid

De beurzen staan op scherp nu Trump’s “Liberation Day” (2 april) nadert. Risicoaversie slaat toe: Europa’s EuroStoxx50 flirt met steun op 5300, de Nasdaq stevent af op de laagste stand sinds september vorig jaar.
Obligaties spelen weer veilige haven, met de Amerikaanse 10-jaarsrente die terugvalt naar 4,2% en de Duitse variant die zoekt naar houvast rond 2,65%.
De dollar blijft ondertussen opvallend afwezig – recessievrees houdt de munt in bedwang, waardoor EUR/USD nipt boven 1,08 blijft hangen.
Meer slecht nieuws
Het nieuws wordt grimmiger. De Amerikaanse begrotingswaakhond waarschuwde op donderdagavond al dat de begrotingstekorten van de VS voor de komende 30 jaar naar verwachting tussen de 6 en 7% van het BBP zullen bedragen.
Dit zou de schuldgraad van het huidige niveau van 100% van het BBP doen oplopen tot 156% over die periode. Hogere rentelasten en een zwakkere structurele economische groei – geschat op 1,7% per jaar tegenover 2,4% over de afgelopen 30 jaar – maken het steeds lastiger om deze schuldcarrousel houdbaar te houden.
Dit kan een groot probleem worden voor Trump en dit is dan ook de reden dat enerzijds de publieke uitgaven omlaag moeten maar ook vooral de rente in de VS omlaag moet.
En dan met name de lange rente want het financieren van staatsschulden gaat door het uitgeven van staatsobligaties.
Door die lagere groei en tegelijkertijd nog steeds hoge inflatie ligt stagflatie op de loer. De inflatieverwachtingen zijn daartoe belangrijk en afgelopen vrijdag rapporteerde de universiteit van Michigan de volgende inflatieverwachtingen: 5% (1 jaar) en 4,1% (5-10 jaar).
En dan GDP: De Atlanta Fed’s GDPNowcast, waar op realtime basis een soort voorspelling wordt gedaan van het BBP van de VS, voorspelde een krimp van 2,8% voor het eerste kwartaal.
Dat heeft vooral te maken met veel te veel import: in afwachting van de handelstarieven hamsteren bedrijven goederen en ook de import van goud schijnt bizarre vormen aangenomen te hebben.
Dit alles overgoten met een Trumpsaus van importheffingen, dreigementen richting voormalige bondgenoten en een naar een toppunt toegroeiende onzekerheid onder beleggers.
Zomaar wat headlines uit het Trump kamp:
- Pissed off op Poetin vanwege niet nakomen ceasefire
- Derde termijn voor Trump niet uitgesloten (dus grondwet aanpassen)
- Tarieven voor medicijnen
- Extra tarieven voor Rusland
- Groenland ‘zeker’ naar Amerika
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een verhoogde staat van onzekerheid voor beleggers en dat gaat uiteindelijk in de koersen sluipen. Beleggers ‘eisen’ een hogere vergoeding voor blootstelling aan aandelen.
Remedie: kort op de bal en dicht bij huis
Dus: kort op de bal, dicht bij huis blijven en vinger aan de pols zeker deze week. Hieronder zie je de hoogtepunten qua nieuws deze week.
- Dinsdag: 1 april, nog niets noemenswaardigs. Laatste kans voor Trump om maatregelen af te zwakken
- Woensdag 2 april: Liberation Day, tarieven voor de automobielindustrie gaan in, 13.45 ADP-cijfers, banencijfer over maart
- Donderdag 3 april: werkloosheidscijfers (14.30 uur)
- Vrijdag 4 april: 14.30 uur: banencijfer Amerikaanse overheid, ’s avonds spreekt Powell nog