Biden en Frankie say NO
Over de beurs hoeven we het eigenlijk niet te hebben, want of we nu goede economische cijfers of slechte cijfers hebben, de beurs stoomt vrolijk door en stoort zich klaarblijkelijk nergens aan. Het blijven slechts een paar aandelen in de AEX die de spreekwoordelijke kar trekken.
Dus eigenlijk zou ik eenvoudig kunnen verwijzen naar eerdere columns op deze site waarin ik aangeef dat we met een top bezig zijn en in een overdrijvingsfase zitten. Zo lang de overdrijving aanhoudt is er geen nieuws van die kant.
Maar gelukkig was er ook nog wereldnieuws waar we het even over kunnen hebben en natuurlijk zullen we zo aan het begin van een nieuwe maand ook even langs een paar maandgrafieken lopen.
Het wereldnieuws
Normaal wordt de eerste persoon die op een bepaalde plek komt direct beroemd en is hij / zij groot nieuws. Neem bijvoorbeeld de eerste man in Amerika, de eerste man op de maan, etc. Ja, de eerste persoon wordt meestal bekend en de tweede is al niet meer van belang en geen nieuws meer, want wie kent de naam van de tweede man op de maan?
Terwijl hij veel belangrijker was want hij was het die een film maakte van nummer 1. Echter deze week was niet de eerste maar de laatste man op een plek van belang, namelijk de laatste Amerikaanse Militair in Afghanistan. Die stond ineens na twintig jaar op de voorpagina en was wereldnieuws.
Frankie say’s: No!
Nu was Frank van Dongen jaren lang mijn pseudoniem en ik wordt nog steeds door een aantal mensen op internet (twitter) en in Amsterdamse kroegen Frank genoemd, maar deze keer ben ik niet de Frankie waar we op doelen in deze titel.
Natuurlijk doelde ik met de titel op Frankie Goes to Hollywood (een befaamde band uit de jaren tachtig), die een bekende hit Two tribes hebben gemaakt. Een nummer over de oorlog en zijn industrie. Dit nummer kwam dinsdagavond ineens in me op toen ik naar president Biden zat te kijken en hij vol trots het einde van de Afghaanse oorlog aankondigde en even wat bedragen noemde.
Nu zagen we ondertussen Taliban soldaten met Amerikaanse uniformen, helikopters en voertuigen een overwinningsparade houden, die daarmee de Amerikaanse trots een beetje temperden, maar de Amerikanen kennende zullen ze waarschijnlijk binnenkort gewoon reserve onderdelen leveren en zo weer wat terug verdienen van de kosten van de oorlog in Afghanistan.
Want even terug naar het stukje tekst van Frankie Goes to Hollywood: “when two tribes go to war, money is the only thing you can score” en vrij vertaald is er zeker geld gescoord zo kijkende naar de enorme kosten van de oorlog voor de Amerikaanse belastingbetaler.
Biden had het over 350 a 400 miljoen dollar per dag (het mag een onsje meer zijn). Volgens onderzoekers van het Cost of War Project , heeft de oorlog in Afghanistan over de afgelopen 20 jaar naar schatting tussen de 171 en 174 duizend mensenlevens gekost en in totaal 2,26 biljoen Amerikaanse dollar en dan nemen we daar nog niet de uitstapjes naar Pakistan en Irak in mee, want dan wordt het nog meer.
Stimulatie pakket
De strijd, die Amerika sinds 2001 voerde in Afghanistan, Pakistan en Irak kostten de VS in totaal minimaal 3.700 miljard dollar (bijna 2.600 miljard euro). Dat is de uitkomst van een groot onderzoek van het Amerikaanse Watson Instituut voor Internationale Studies van de Brown Universiteit.
2.600 miljard Euro aan wapens en militaire inzet
Als je dat soort bedragen leest dan denk je toch: Hoeveel mensen zijn daar rijk van geworden en hoeveel armoede hadden we met dit bedrag kunnen oplossen? Hoeveel punten hadden we hoger gekund in de Dow Jones als je weet hoe hard en hoe vaak we wel niet omhoog gegaan zijn op aankondigingen van de uitgaven van 2.000 miljard aan het infrastructuur plan in de VS. Of was de enorme uitgaven aan defensie juist de reden van de jarenlange stijging van o.a. allerlei defensie aandelen?
Wat waren de kosten en de gevolgen van Vietnam oorlog?
De regering Johnson begrootte bij aanvang van de Vietnam-oorlog op 1 november 1955, dat de oorlog waarschijnlijk rond de tien miljard dollar zou gaan kosten. Echter negen jaar later stond de teller op het tienvoudige (bron: Wikipedia) en officieel duurde de oorlog tot 30 april 1975.
Volgens recente opgaven van het onderzoeksbureau van het Congres (CRS) was de prijs voor de Vietnam oorlog ongeveer 584 miljard dollar. Een ‘koopje’ zou je bijna zeggen, als we het vergelijken met Afghanistan.
Wie net als ik diverse boeken gelezen heeft over de effecten van de Vietnam oorlog op de rente, de goudprijs, de dollarkoers en op de kredietwaardigheid van de VS, zou ook van de oorlog in Afghanistan forse consequenties verwachten voor deze grootheden.
Immers in het verleden waren er twijfels over de vraag hoe de VS dit allemaal zou kunnen betalen? Maar met een rente van nul maakt tegenwoordig niemand zich daar druk over.
Kijk een naar de bewegingen van de goudprijs gedurende de Vietnam oorlog. We doen dat met algemene plaatjes van het net, omdat ik zelf per ongeluk dit soort oude data heb verwijderd.
Bron: Wikipedia, of kijk anders naar deze grafiek op Marketcall.in
Ook zou je even naar de Dow Jones in de periode van de Vietnam oorlog kunnen kijken. Ook als we naar andere grote oorlogen kijken, heb je gedurende oorlogsfases nooit koersstijgingen gezien zoals we de afgelopen tijd hebben gezien.
Bron: Stocktraders Almac en Bureau of Labor Statisics en Smedleyfinancial.com
Tot slot kijken we even naar de dollar in de periode van de Vietnam oorlog…. Dan zien we nog iets anders namelijk dat er ook in deze periode een grote verandering was met wat je met een dollar kon doen aan koopkracht, namelijk steeds minder (inflatie).
Bron: de visualcapitalist.com
We zullen er nog een grafiek bij doen want de Bitcoinliefhebbers gebruiken dit verhaal om de keuze voor de Bitcoin kracht bij te zetten. Bron: Reddit
Remember to be back in September
Nu kijkt dus helemaal niemand meer naar kosten en is het dus niet van belang dat er een veelvoud is uitgegeven in Afghanistan … De rente ging verder omlaag in deze periode en niemand heeft het over de dollar. Althans nog niet.
Sorry maar we kijken dus even niet naar menselijk leed en naar alle doden. Nee, we kijken puur economische en dan zien nauwelijks reactie in de dollar, in het goud, koopkracht en de rente.
Nogmaals:
de Vietnamoorlog luidde in de jaren zestig juist de economische neergang van de VS in; 1965 was het laatste jaar met bijna volledige werkgelegenheid, lage inflatie en een gunstige handelsbalans. Ook de Golfoorlog van 1991 leidde tot een recessie….
Sprekende over enorme defensie uitgaven komen we weer in Nederland, waar we de soldaten pang laten roepen om kosten te besparen en onze vliegtuigen bij de evacuatie van Afghanistan net als in de WO2 stuk waren toen we ze nodig hadden. Ook als we ze een keer willen laten vliegen voor de show kunnen we dat niet.
Zandvoort geen vliegtuigen i.v.m. Co2
Nu ben ik wel een race fan, maar geen fan van de Prins, toch is het bizar dat we er geen show van maken met overvliegende militaire vliegtuigen, zoals ze in alle andere landen wel doen. Ook stoor ik me aan de discussie over de drukte, laat de middenstand en de organisatie eens lekker geld verdienen.
Want hoeveel subsidie heeft het circuit gehad voor het niet doorgaan van een race en voor open gaan voor minder toeschouwers? Volgens mij was dat tegenvallend in verhouding tot de enorme investering, maar ik kan het mis hebben en dan hoor ik het graag via Twitter.
Overigens was het een briljante race en kijkende naar het succes zou ik persoonlijk ervoor pleiten meer van dit soort evenementen goed te keuren.
Snel een paar grafieken:
De AEX staat nog steeds op allerlei koopsignalen en het wachten is op de officiële draai.
De maandgrafiek laat zien dat we al tien maanden zonder enige correctie omhoog zijn.
Ook de Duitse DAX maandgrafiek geeft een gevoel van hoogtevrees, maar ook hier nog geen echte verkoopsignalen.
De Sp500 (futures), “slechts” 7 maanden zonder een neergaande maand omhoog. Maar gezien de steilheid van de stijging…
In de Wilshire5000 index zien we een duidelijke acceleratie van de trend (dit is volgens het TA boek het einde van de beweging).
De Amerikaanse Small en Midkap index Russell 2000 is een van de weinige indices die wel al een toppatroon heeft neergezet. We hebben een Spinning top in de Candle’s voorbij zien komen.
Tot slot:
Amerika steeds meer Taliban?
Zelf ben ik voor vrijheid en gelijkheid en dus voor minder invloed van een geloof op het beleid. Daarom was ik wel weer geschokt door de veranderingen in de VS. In Texas heeft men de regels voor ingrepen van vrouwen in hun eigen lichaam zo veranderd dat we ver terug in de tijd zijn beland en abortussen vrijwel onmogelijk zijn geworden in Texas. We gaan eens kijken welke Amerikaanse bedrijven zich durven te mengen in deze discussie.
Disclaimer:
Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.
De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.