Bitcoin, ABN, Adyen, Just Eat, Nvidia
De week zit er weer op. Een laatste restje cijfers, de verkoop van Grubhub, een nieuwe high in Bitcoin en de beleggersdag van ASML trokken de aandacht.
Bitcoin in een zetel
Je kan er van vinden wat je wil maar bitcoin heeft een cruciale rol gespeeld in de Amerikaanse verkiezingen.
Mede door de bitcoin believers gouden bergen te beloven heeft Trump een beslissende voorsprong genomen en met overmacht de presidentsverkiezingen gewonnen.
Zowel Trump zelf, zijn rechterhand JD Vance als de grote sponsor Elon Musk bezitten bitcoin en is er veel aan gelegen de waarde van de bitcoin te doen stijgen.
BREAKING: The Trump Administration is officially the most pro-#Bitcoin in US history
RFK Jr is now the 5th appointee that owns $BTC 🔥 pic.twitter.com/B5VExr0tyH
— The Bitcoin Historian (@pete_rizzo_) November 14, 2024
Dat lijkt er nu aardig op en BTC heeft de 100.000 dollar voor het aantikken.
Hoe verder? Er moeten nog zo’n 1.2 miljoen bitcoin gemijnd worden en dat zal duren tot het jaar 2140, is nu de voorspelling. Dat kost veel energie en Trump wil die energie beschikbaar maken in de VS.
Bovendien wil hij een ‘strategische reserve’ aanleggen van zo’n 10% (2 mln bitcoins) in de VS, net als veel landen doen met een goudvoorraad en alleen dat al kost de VS op dit moment 200 miljard dollar.
🇺🇸TRUMP: “Never sell your Bitcoin.”
When the President says don’t sell your #Bitcoin, you listen. pic.twitter.com/7yiWnU0G7F
— Cointelegraph (@Cointelegraph) November 10, 2024
Dat is natuurlijk peanuts op de totale schuld nu van 36.000 miljard dollar dus al te moeilijk moeten we daar ook niet over doen.
Wat wel interessant wordt is dat Musk nu de DOGE wordt, hoofd van Department of Government Efficiency.
De bekende econoom Milton Friedman zei altijd: Inflatie is wat de overheid extra uitgeeft, buiten het budget. De tekorten in de VS lopen nu op naar zo’n 6% en dat moet op één of andere manier betaald worden.
Dat kan door hogere belastingen maar dat wil Trump niet. Dus meer lenen. Maar dat moet op zichzelf ook betaald worden door iemand en die wil dan waarschijnlijk een hogere rente.
Als Musk nu de overheidsuitgaven weet terug te dringen dan loopt in ieder geval het tekort niet meer op en wie weet kan Amerika dan voor het eerst eens wat sparen of aflossen.
Bijkomend probleem is dan dat de werkloosheid hard gaat oplopen én dat de economie een forse tik krijgt want de overheidsuitgaven zorgen ook gewoon voor economische activiteit….
Het worden interessante tijden de komende vier jaar en wie weet weet Trump, nu hij ALLE macht heeft, er nog wel vier jaar bij aan te knopen. Houd rekening met ALLES.
Just Eat verkoopt Grub
Eindelijk is de kogel door de kerk. Weliswaar voor een fors tegenvallende prijs, maar dat is meestal zo als je ergens van af wil. De tegenpartij koopt de ellende van een ander en wil daar een vergoeding voor.
Jitse neemt afscheid van zijn American Dream. Toen de bomen tot in de hemel groeiden, de rente op nul stond en iedereen online eten bestelde, maakte Groen de stap naar de VS.
Het was een bold move, werd toen ook al gezegd maar Jitse werd ook geprezen om zijn ondernemerschap.
Na Duitsland en Engeland was de entree op de Amerikaanse markt een enorme uitdaging maar de kans kwam langs en hij moest hem grijpen. Niets doen had ook gekund maar op dat moment moet je de afweging maken.
Achteraf is het makkelijk praten en weten we allemaal dat hij het nooit had moeten doen. Hier zie je bijvoorbeeld een artikel uit die tijd uit MT/Sprout: een indrukwekkend vervolg:
Jitse kaapte Grubhub weg voor de neus van Uber, valt er te lezen. Uber’s commentaar was destijds: de markt is toe aan consolidatie, maar niet tegen elke prijs.
Soms kun je een overname dus beter aan je concurrent laten. Dit allemaal met de kennis achteraf, uiteraard.
Hier lees je alles over de deal.
ASML Beleggersdag: Non-event
Een non-event op de beurs is iets waar reikhalzend naar uitgekeken is maar nauwelijks impact heeft. De ASML beleggersdag was zo’n gebeurtenis.
Vooral waren enkele analisten bevreesd dat de Veldhovenaren de outlook voor 2030 zouden verlagen.
Enkele jaren geleden ging ASML daar uit van een omzet tussen de 44 en 60 miljard euro. Omdat Fouquet deze bandbreedte ongewijzigd liet sprong de koers zomaar een aantal procenten omhoog maar flauwte op de Amerikaanse beurs vrijdag deed de winst weer als sneeuw voor de zon verdwijnen.
In onderstaande video praat Jordy je helemaal bij over de ASML beleggersdag:
Heijmans: Koersdoel naar 36,50 euro
ABN Amro Oddo zet het koersdoel voor Heijmans op 36,50 euro, wat een rally van 10% oplevert in het aandeel donderdagochtend.
Wie had dat kunnen geloven in 2017, dat een Nederlandse bank nog eens zo’n koersdoel uit zijn hoed zou toveren voor een toentertijd dramatisch presterende bouwer!
Het staat er gewoon en Heijmans doet het uitstekend. Denkt in 2030 toe te groeien naar 3 miljard omzet met een marge van 7.5%.
Het keert dividend uit en topman Ton Hillen manifesteert zich steeds meer als iemand die boven de partijen staat en zich intensief bemoeit met de bouw en inrichting van de publieke ruimte in Nederland.
Start Optieleergang op 24 november
Volgende week beginnen we! Onder de bezielende leiding van Vincent Vis, onze optie expert, starten we deze week met de opleiding Veilige Optie Handel.
Reserveer nu je plek voor de eerste integrale optie opleiding in Nederland.
Met 25 video’s vol theorie, live begeleiding, concrete optietips en kennistests gedurende 5 blokken van telkens 5 modules.
Opties lijken voor velen complex en riskant, maar in werkelijkheid bieden opties ongekende mogelijkheden om slim en winstgevend te beleggen.
Onze opleiding leert je vaardigheden die nodig zijn om veilig en succesvol te handelen met opties. Praktische lessen die je direct kunt toepassen in de markt.
Met 40 uitgewerkte tips passen we de theorie direct toe in de praktijk. Begrijp je iets niet, geen probleem al je vragen beantwoorden we in een serie live webinars.
Leer in 25 modules alles over veilige optiehandel, van de basis tot meer geavanceerde strategieën die ervaren optiehandelaren toepassen.
Deze unieke opleiding wordt gegeven door Vincent Vis, een zeer ervaren en succesvol optiehandelaar die onder andere voor de Nederlandse handelshuizen Optiver en IMC actief was.
Deze opleiding biedt niet alleen kennis, maar ook concrete tips en tools om succesvol te navigeren op de optiemarkt voor slechts €395,00!
Leden van De Aandeelhouder betalen slechts 250 euro en ben je lid van ProBeleggen dan kost het je 195 euro.
Aanmelden via www.deaandeelhouderacademy.nl
SBM Offshore – Outlook fors omhoog en wel hierdoor
Verhoogt de outlook fors maar dat heeft te maken met de verkoop van twee FPSO’s.
Dat zit zo: SBM maakt FPSO’s, drijvende olieplatformen (vaak van een oude tanker) waarop oliemaatschappijen olie omhoog kunnen halen in diepzee wateren.
Op die FPSO wordt de olie opgeboord, opgeslagen en weer afgevoerd naar tankers die de olie komen afhalen.
FPSO staat voor Floating Production Storage and Offloading. SBM maakt deze niet alleen, ze doet ook vaak de operaties op zo’n schip.
Daarnaast houdt het meestal het eigendom en verhuurt het, of leaset, het die FPSO’s voor periodes van 20, 30 jaar aan de oil majors.
Dat is dan ook vaak een financieringskwestie. Vaak komt er bij zo’n constructie een financiële partner in beeld die een deel van het eigendom van SBM overneemt.
Tegenwoordig, nu de oliemaatschappijen minder investeren en veel geld overhouden, zie je echter steeds meer dat zo’n oil major tegen SBM zegt: geef dat ding maar hier.
Even in het nieuws over:#ASML #SBMOffshore #Trump #bitcoin #olie #exxon
RTL Z Nieuws – 09:00 uur https://t.co/DHdcp0YPFy
— Nico A. Inberg (@NicoInberg) November 14, 2024
Ze kopen dat na twee jaar, als de operaties lopen, over van SBM voor een groot bedrag (meer dan een miljard dollar) en hoeven dan niet jarenlang leasebedragen te betalen.
SBM doet dan vaak nog wel het werk op het platform.
De verkoop van twee FPSO’s betekent dus voor SBM in één klap een hoop geld binnen, maar anderzijds betekent het ook dat er de komende 20, 30 jaar geen lease-inkomsten zijn van deze twee platformen.
Het is dus niet altijd goed nieuws.
Olie in Suriname
Vandaag maakte SBM ook bekend dat het een nieuwe opdracht heeft gekregen van TotalEnergies voor een FPSO die gestationeerd wordt 150 km uit de kust van Suriname.
Apache en Total hebben daar het recht om voor Suriname olie op te pompen en Suriname (hun nationale oliemaatschappij Staatsolie) heeft het recht om voor 20% in te tekenen.
Wat te doen met het geld?
Interessant is natuurlijk wat SBM gaat doen met het naar voren getrokken geld. Het investeert momenteel nogal wat geld in drijvende windmolens maar dat lijkt voor nu nog geen succes.
Mocht het aandeel rond dit niveau blijven dan zal een nieuw aandeleninkoopprogramma bij de jaarcijfers zeker tot de mogelijkheden behoren.
Momenteel loopt er al een inkoopprogramma van 130 miljoen dollar die net over de helft is.
Beleggersfair
Afgelopen vrijdag waren we met ons team aanwezig op de Beleggersfair in Amsterdam. Altijd leuk om onze leden te ontmoeten, feedback te krijgen en te voelen wat er leeft onder beleggers in Nederland.
Albert gaf een masterclass Fundamentele Analyse in 14 stappen en Jordy trad op in een panel onder leiding van Roelof Hemmen met als thema anders beleggen.
Ondergetekende mocht met Christophe Cox een presentatie geven over het afgelopen beursjaar met daarin natuurlijk de onvermijdelijke namen en rugnummers: de eindejaarstips.
Gezien alle onzekerheid in de wereld was mijn idee om wat dichter bij huis te blijven.
De vijf namen:
ABN Amro:
erg goedkoop doordat enerzijds de staat de koers drukt en anderzijds de bank zelf geen nieuw aandeleninkoopprogramma aankondigde. Maar: erg sterke kwartaalcijfers en het dividendrendement loopt op naar bijna 10%. Swaak houdt de hand op de knip en laat de beslissingen over aandeleninkopen aan zijn opvolger. Netjes.
Adyen:
Groeit fors door en de marges gaan omhoog. Technologisch superieur maar de markt heeft af en toe moeite dat te geloven. Langetermijn belegging
Vopak:
Onmisbare infrastructuur. Cashflow op hoogtepunt, bijna 7 euro per aandeel dit jaar. Koopt eigen aandelen in en daardoor schuift HAL op naar een belang van meer dan 50%.
Sif:
Door de anti windmolen retoriek gaan alle windenergie aandelen bij het grofvuil. Sif staat er echter goed voor, kijk de CEO Talk er nog eens op na.
D’Ieteren:
Deze Belgische holding keert een mega dividend uit. Dit op zichzelf verdient niet de schoonheidsprijs, maar geeft wel een kans om het aandeel met een korting op te vissen straks.
Begin december wordt het dividend ontkoppeld. De grootste fantasie zit in Belron (Carglass) dat erg goed draait en klaargestoomd wordt voor een beursgang.
Het was erg leuk om een groot aantal van jullie te ontmoeten op het Damrak. Dank voor alle input, feedback en wijsheden!
De Nationale Beleggerstest
Maandag meedoen he! De Nationale beleggerstest start om 20.00 uur. 40 vragen over beurs, beleggen en aandelen en IEDEREEN heeft een kans om te winnen.
De antwoorden zijn multiple choice dus je hebt ALTIJD een antwoord. Ga naar www.denationalebeleggerstest.nl om in te schrijven.
Volgende week: Nvidia
Woensdagavond komt Nvidia met de kwartaalcijfers. Alles draait natuurlijk om de datacenters.
Voor het derde kwartaal verwachten analisten een winst per aandeel van 70 dollarcent en een omzet van 33 miljard dollar.
Nvidia zelf gaf drie maanden geleden in haar outlook aan uit te gaan van een omzet van 32.5 miljard dollar met een winstmarge van 74.5-75%.
De laatste kwartalen komt Nvidia meestal vrij gemakkelijk over de lat en zien we de omzet telkens een procent of 5-10 hoger uitkomen.
Je hebt dan de consensus, die rond de 33 miljard dollar ligt en dan zijn er ook nog de zogenaamde ‘whisper numbers’, wat goed ingevoerde analisten dan weer als verrassing verwachten.
Dat ligt nog weer wat hoger, rond de 34-35 miljard dollar.
Op 21 november vorig jaar maakte Nvidia de Q2-24 cijfers bekend, toen haalde het een omzet van 18 miljard dollar. Er zou dus (bijna) een verdubbeling aan kunnen komen.
Hierboven zie je de vorige cijferrapportage. De kwartaalomzetten vliegen omhoog maar de delta, het verschil tussen de nieuwe en voorgaande kwartalen, wordt kleiner.
Morningstar: Overgewaardeerd
Morningstar heeft al een uitgebreide vooruitblik geschreven en die wil ik je niet onthouden.
Hieronder een beknopte samenvatting daarvan, het originele artikel lees je HIER.
Nvidia is inmiddels op de beurs meer dan 3.600 miljard dollar waard en eigenlijk slaat dat nergens op voor een bedrijf met laten we zeggen 120 miljard dollar omzet.
Maar: op de beurs betalen we voor winsten en als de winstpercentages op 75% liggen of soms zelfs hoger, dan trekt een belegger de portemonnee graag.
Bovendien ziet met de omzet nog wel aantrekken de komende jaren.
Woendagavond 20 november is het zover. Spektakel gegarandeerd, in ieder geval meer dan bij het theekransje van Jake Paul en Iron Mike gisteren.