Cees Smit: Eindelijk sturing
Eindelijk sturing
We hadden sinds vorige week eindelijk weer een kabinet, maar wij als Nederlanders houden over het algemeen gezien niet van bevelen en dus vraag je jezelf af: waarom hebben we überhaupt een kabinet? Oké we hebben iemand nodig als de woordvoerder, waar we allemaal op af kunnen geven als deze democratisch gesteunde maatregelen voorleest, maar dat kon een specialist van het OMT ook prima.
Natuurlijk ik ben net zo aangeslagen als u na de Lockdown aankondiging zo vlak voor de Feestdagen en kreeg los van kort zelfmedelijden om kleine dingen als het bijv. niet kunnen sporten in groepen, echt medelijden met en empathie met: de horeca, kappers, fitness trainers, mensen in de evenementen sector, theatermedewerkers, bioscoopmedewerkers, studenten, stagiairs, etc. etc. Als we ons beseffen dat bijv. kleine winkeliers vaak juist het grootste deel van hun omzet in de feestdagen behaald, dan voel je ook de pijn. Nu denkt u wellicht als vrije markt denker: dat iedereen ook via een webshop kan verkopen en ook wat anders kan gaan doen. Maar dan zal ik u vertellen dat de strijd met de grote jongens (grote winkelketens) die experts in dienst hebben om te adverteren en online gevonden te worden een oneerlijke strijd is. Daarbij komt nog eens dat online verkopen iets heel anders is dan offline, denk maar aan klantcontact, beleving, uitstraling, etc. en natuurlijk is het ‘wat anders gaan doen’, geen optie als je tientallen jaren met heel je ziel en zaligheid een winkel of bedrijf hebt opgebouwd.
Kortom de coronamaatregelen zijn weer op het slechtste moment. Nu durf ik te zeggen dat we ook wel een beetje bij ons zelf te raden kunnen gaan want we gingen wel heel flexibel om met de eerder gestelde regels. Zo gingen we om 5.00 uur in de ochtend al sporten en om 12.00 uur uitgebreid dineren.
Ook heeft het virus natuurlijk altijd de timing in de hand en jazeker wij bepalen met onze sociale contacten en andere ontmoetingen de overdracht. Maar los van zaken die we niet in de hand hebben ben ik ook weer ernstig verbaasd over de samenwerkingen met de buurlanden. Want hoe goed kan het voor een virus zijn dat buurlanden een heel ander beleid hebben dan wij? Je kunt met de kerst nog wel in Duitsland en België dineren. Zelfs al zouden we op een eiland wonen zoals de Engelsen dan nog zou er overleg over de Pandemie maatregelen moeten zijn en zouden deze toch meer Europees moeten zijn. Europa bepaald heel veel zaken in detail maar dit dus vreemd genoeg niet.
Overigens is de pandemie ook in de VS een probleem aan het worden, zelfs de Amerikanen gaan belangrijke sportwedstrijden zonder publiek spelen.
Genoeg over corona want op de beurs gebeurde ook veel. Zo hadden we een wonderlijke beweging omhoog na aankondiging van de rente stappen in de VS. Nu zag ik die opgaande beweging eigenlijk meer als een pull back naar de Twindicator lijn (een klassieke pull back dus).
Geen nieuws uit China
Zo meer over de rente in de VS. Maar ondertussen werd het oude spel wat Trump ook speelde tegen China weer van stal gehaald. De Amerikanen hebben volop kritiek op China, maar vanuit China werd er jaren lang deflatie geïmporteerd en was de hele wereld blij met al die goedkope producten en nu de Chinezen dat niet meer willen en prijzen verhogen hebben we ineens inflatie.
Schuldeisers vragen 13 miljard niet betaalde bonnetjes van Evergrande, maar eigenlijk is dat bedrag naast de bijna 300 miljard schuld die alleen al dit bedrijf heeft. Zoals men in Amsterdam altijd zegt: Als je het gauw zegt dan is het niet veel.
Einde Tapering
De FED deed een eerste stap tot een voorbereiding op een verhoging van de rente. De UK verhoogde al de rente en de ECB kwam ook terug van eerdere tijdelijke inflatie inschattingen. Zelfs het FD heeft het dit weekend over inflatie. Echter de Financieele wereld heeft niet in de gaten en zoals gezegd de beurs schoot zelf als een dolle omhoog. Het gratis geld tijdperk nadert haar einde en overheden en bedrijven willen nog even snel profiteren van het feestje en lenen nog even een extra berg geld erbij.
Maar niet alleen de financiële markten beseffen de effecten nog niet, ook de huizen eigenaren snappen niet als de rente ‘slechts’ een half procent stijgt dat dit al enorme effecten heeft op de financieringsmogelijkheden van een woning. Ondertussen schijnt het populair te zijn om meerdere huizen te hebben en deze te verhuren… maar zo heb je als eigenaar en dus ook bank veel meer exposure op de huizenmarkt dan je lief is als de prijzen dalen. Het ongeluk komt eraan, maar de vergelijking met de Titanic is dat ook hier de muziek nog even doorspeelt.
In een hogere rente zijn er niet alleen verliezers,
Immers de verzekeraars hebben wel degelijk voordeel van hogere rente, maar kijkende naar de grafiek van ASR en Aegon dan zie ik dat het voorlopig blijft bij een pull back naar de Twindicator lijn. Kortom de verzekeraars lijken reeds vooruitgelopen te hebben.
De Euro dollar effect van de hogere rente in de VS
Doordat de Amerikanen (members van de FED) van Duif naar Arend gegaan zijn en nu wel ineens wat met de rente willen gaan doen, zien we dat de Amerikaanse dollar (USD) profiteert van de rente beweging in de VS en dus sterker wordt. De Euro wordt dus zwakker tegenover de dollar en dit heeft weer grote effecten op de inkoopkosten van olie en andere commodity’s (inflatie effecten) in Euro’s gemeten…
Niet meer gokken met je studiefinanciering
Om het dat toch nog even over Nederland en haar kabinet te hebben. Een van de stappen die het nieuwe kabinet gaat nemen is het afschaven van de studiefinanciering goed plan! Maar wat wordt het effect voor de Bitcoin als studenten niet meer met dit gratis geld kunnen gokken?
Nu is Nederland met zijn student, natuurlijk een beperkt effect op de Bitcoin. Maar ik was al niet positief op de Bitcoin en dit is dan weer een druppel die er bij komt.
The winner takes it all
Ook de dalingen zijn natuurlijk heftiger in aandelen die eerder een heel grote stijging hebben laten zien. Vorige week reeds zei ik: “technisch en fundamenteel verkoopsignaal in dit zwaargewicht” en ik had het over Adyen een van de grootste dalers van de afgelopen week.
Toch Bubble Trubble (2)
Ook was ik vorige week in mijn column contra met Cathie Wood van ARK Innovation ETF (ARKK fund), we hebben verschillende koersdoelen in aandelen zoals Tesla en de Bitcoin. Voor mij is Tesla een uitgelezen short.
Shark of SARK
Mocht u nu (zeker naar aanleiding van de grafiek hieronder) ook contra willen op Cathie’s Fund, dan is er ook een Short ETF op het ARKK fund. De zogenaamde SARK (Short ARKK ETF) je bent dan tegengesteld aan het Fund en in goed gezelschap, want Michael Burry de man van de Big Short speculeert ook tegen Cathie in. Het fonds ARKK (ETF) van Cathie heeft technisch in de Twindicator verkoopsignalen, maar dat je in een Tech Bubble rally geen geld kan verdienen met een Tech long fonds zegt mij ook wel iets toch? Of is dat onaardig?
Sprekende over verkoopsignalen
De AEX futures (FTI) hebben in mijn ogen een mooi verkoopsignaal gegeven. Helaas voor mijn december puts komt de verwachte beweging te laat maar wellicht nieuwe kansen op een later tijdstip? Ik blijf dan ook van mening dat je bescherming moet kopen onder je long posities in je portefeuille.
Gewoon een voorbeeld
Voor de rest verwijs ik ook nog naar een andere column/Blog die ik wellicht morgen pas plaats en waar ik een voorbeeld van een bescherming-strategie met AEX opties geef, die ik voor een client had uitgewerkt. Ik deel deze Ratio spread met de lezers van deze column ter lering, of ter vermaak, of als slijpsteen van de je gedachten hoe je jezelf creatief kunt beschermen met derivaten zonder dat grote bedragen investeert in gekochte puts. Dus blijf kijken naar Today’s Nieuws sectie op onze Todaysgroup website. Overigens daar verschijnt binnenkort ook mijn aandelentip voor 2022.
Disclaimer:
Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.
De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.