Cees Smit: Het kan alleen omhoog
‘The only way is up’ is de titel van een vrolijk nummer uit mijn jeugd van Yazz voor de jongere generatie. Ook Martin Garix en Tiesto hadden een vrolijk nummer met dezelfde titel (the only way is up). Nu is het niet omdat ik een zwart kijker ben, dat ik de vrolijkheid daarom niet deel van een beurs, die ook alleen omhoog lijkt te kunnen.
Nee, natuurlijk is het goed voor de beleggertjes, dat het omhoog gaat, maar het baart me meer en meer zorgen dat er helemaal geen correcties omlaag zijn en ook maak ik me zorgen over de populariteit van het momentum beleggen. Een aandeel wat omhoog gaat wil iedereen hebben en een bedrijf wat spreekwoordelijk in de reclame is en dus spot goedkoop is wil niemand aanraken.
Nu is Nokia niet een spotgoedkoop bedrijf maar het is wel een mooi voorbeeld van een bedrijf dat met Microsoft als aandeelhouder toch zou moeten profiteren van de uitrol van 5G in de VS. Grote telecombedrijven zoals T-Mobile, AT&T en Verizon bewogen wel op aankondigingen van verdere uitrol van 5G.
Weliswaar reageerde ze ook niet allemaal positief op het nieuws, maar er waren bewegingen. T-Mobile is met een waardering van bijna 50 keer de verwachte winst, best een prijzig aandeel maar ging op de aankondiging van een investering in de 5 G uitrol omhoog.
Nu maakt Nokia geen winst en is het bedrijf daarom niet goedkoop maar naar koerswinstverhoudingen kijkt helemaal niemand. Iedereen lijkt te beleggen op gevoel. Overigens, Nokia bewoog een paar maanden gelden wel heel heftig op de Robin Hood beleggers, die na Gamestop het even op Nokia voorzien hadden.
Maar nu die aandacht weggeëbd is lijkt weinig nieuws dit aandeel te bewegen. Ik zit het op technische gronden long en blijf dan ook maar wachten op verdere signalen.
Indicatietijd einde feest?
De beurs blijft dus vrolijk hoger gaan en er is geen indicatie dat het feestje ten einde komt, hoewel de IPO Indicator met Deliveroo Holdings (ROO) mogelijk een eerste signaal was. Een groot aantal kleine beleggers werd getrakteerd op een grote toewijzing en vragen komen op over de banken, die de plaatsing begeleid hebben. Mijn eerdere WOL-gevoel wordt daarmee bevestigd. Of dit echt de kanarie in de spreekwoordelijk kolenmijn was weten we later pas.
De Rente is ook een indicator en loopt op, maar is tijdelijk even tot rust gekomen? Of gaat de rente nog veel verder omhoog? Het lijkt grafisch eerder een rustpauze om daarna de trend voort te zetten, dan een fundamentele draai omlaag in de rente.
Vorige week schreef ik ook reeds dat de rente voor de consumenten aan het oplopen is en wees ik op de oplopende trend van consumentenkredieten en -hypotheken wat weer effect zou moeten hebben op de economie (bijv. via de huizenmarkt).
Volatility is ook een indicator die een top of bodem aan geeft, maar hoewel de uitslagen in bepaalde aandelen best heftig zijn is de brede markt volatility heel laag. Zo laag dat je zou denken dat er geen Corona nieuws is in Brazilië maar ook niet dat de pubs in de UK weer open gaan.
Los van het goede Corona nieuws uit de UK is er natuurlijk wel steeds slecht nieuws over de Brexit terwijl de beleggers toch voorgehouden is dat het allemaal goed ging en er een deal was….
De ASML Index (AEX) heeft overigens geen enkel signaal dat de trend eindig is. Maar wellicht is het feit dat er geen zorgen meer zijn al een zorg?
Wellicht moet ik stoppen met verkoopsignalen te benoemen want Netflix kwam direct na mijn verkoopsignaal op maandag, met goed nieuws naar buiten over een samenwerking met Sony. Het aandeel is nog niet uitgebroken maar de Twindicator heeft wel een draai gemaakt.
Tesla doet nog wel wat het technisch zou moeten en blijft zakken. Maar wellicht is het beter het er niet teveel over te hebben.
Topman overbetaald
Waar ik het nog wel over wil hebben is over overbetaalde topmannen. Ook dit is een mooi signaal van het einde van een tijdperk. In 2013 heb ik wel eens gewezen op een documentaire van Robert Reich “Inequality for all” waarin hij financiële Bubbels liet correleren met extreem hoge salarissen van de topmannen en topvrouwen.
Zeker in vergelijking tot de normale werknemer (in 2020 werd er 61 keer meer verdiend door de topman dan door een gemiddelde medewerker). Salarissen van miljoenen per jaar vind ik als kapitalist in hart en nieren, maar voornamelijk als ondernemer buitensporig en al helemaal als je personeel aan het lozen bent.
En dat zagen we bijvoorbeeld ook bij een KLM topman in een Corona crisis waarbij de overheid ook nog eens bij moest springen …
Dat de beurs alleen maar omhoog kan mag en wil heeft mogelijk ook wel iets te maken met de registratie (lees orkestratie) van het nieuws. Big Short investeerder Micheal Burry was weer negatief op de markt maar werd door de SEC gevraagd om negatieve Twitter berichten te verwijderen… Iets waar ik de SEC bij Elon Musk bij positieve tweets nog nooit over gehoord heb…
Een laatste gedachte: laten we ook eens google-en naar de totale Margin Debt en dan bedenken dat de volatility heel laat is…
De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden werd deze gepubliceerd op IEX.nl als De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.