Cees Smit: Het spel en de knikkers
Nu zijn knikkers zo populair dat we er zelfs een hele TV-show aan hebben geweid met allerlei beroemde gasten, Marble Mania. Iedereen wil weer knikkeren en iedereen vind het spel leuk. Ook op de beurs zijn knikkers en het spel belangrijker dan ooit.
Is het de verveling van de mensen in lockdown of is het gewoon een trend? In het logo van de Today’s Group zien we al tientallen jaren bollen, ballen of eigenlijk knikkers. Het idee er achter van de bedenkers was dat het niet om het spel gaat, maar om de knikkers.
Echter voor mij persoonlijk slaat de twijfel toe t.a.v. de vraag wat nu echt belangrijk is, want het grote geld wordt tegenwoordig met manipulatie verdiend. De Tesla-directeur is daar een mooi voorbeeld van. Hij ging Bitcoins kopen zodat je hem in de toekomst ook in Bitcoin kon betalen?
Hij nam vast voor 1,5 miljard wisselgeld in kas. Ook weet hij dat hij veel impact heeft via de social media en dus is de vraag of het dan handig is (om maar een understatement te gebruiken) om deze aankoop met iedereen te delen en rond te twitteren?
Manipuleren
Oké de overheden manipuleren ook door steeds iets te roepen over stimulatie en als iemand dan iets roept over inflatie dan wordt dit direct onbelangrijk gemaakt. Klaarblijkelijk maakt toekomstige inflatie niet uit, nee natuurlijk is het voor overheden goed om de schulden te eroderen met inflatie.
Maar hoe desperaat ben je als belegger door je geld jaren renteloos weg te geven in het besef, dat je in tijd minder koopkracht er voor terug krijgt? Ook moeten we het toch nog eens over de hoogte van de schulden hebben.
Schuldenprobleem?
Het toekomstige tekort staat nu voor eind dit jaar geprojecteerd op 2.3 “trillon” Amerikaanse dollars en dat is zonder extra Corona-stimulatie. Dat zijn onbegrijpelijke getallen en al helemaal als we dat in verhouding tot het Bruto Nationaal Product nemen.
De Amerikaanse federale schuld zal naar verwachting in 2031 oplopen tot 35,3 biljoen Amerikaanse dollars, de grootste schuldquote in de geschiedenis van de VS. En dat van een land dat politiek helemaal niet zo stabiel is.
Bizar om te zien dat Trump wegkomt met opruiing, die leidde tot een bestorming van de Senaat, terwijl wij in Nederland vele jaren druk zijn als een politicus iets roept over Minder Minder!
Snel maar naar de financiële markten.
De IPO markt is nog booming in de VS
Wat er ook genoteerd wordt, het schiet omhoog. We zien ook weer veel lege structuren naar de markt komen (SPAC’s). SPAC’s waren vroeger de grap van Silicon Valley en nu zijn ze mainstream en hebben ze dezelfde successen bij introductie als normale bedrijven.
Bizar om te zien dat het een herhaling is van de IPO gekte in 2000 maar dan nog veel gekker dan toen. Laten we hopen dat er geen doping controle komt. Maar ik blijf herhalen dat de IPO gekte een belangrijk signaal van een top is.
de 12de twaalf punten hoger
De AEX knalde de afgelopen week door omhoog en ging vrijdag zelfs 12 punten hoger. Je hoort aan een kant lockdowns en aan de andere kant zie je dus record na record.
Opvallend
Ook de Duitse DAX deed afgelopen week even iets normaler en leek deed vrolijk mee te gaan in de feestvreugde. Echter als we de grafiek zien dan komen we niet boven de Twindicator lijn.
Gamestop kwam weer verder tot rust en lijkt bijna weer normaal.
Tesla wordt Bitcoin gerelateerd
Afgelopen week sprak ik meerdere mensen die met hun elektrische auto moeite met het koude weer hebben. De actieradius bleek fors terug te gaan en ook de verhouding tussen het gewicht (door accu’s) van de auto’s en de aandrijving tijdens gladheid leverde soms problemen op.
Maar bij Tesla gaat het al heel lang niet meer over de auto of het product, het is een grote marketing machine. Social media is het ding. De Topman is een soort heilige of beter een soort popster. Je roept iets over de Bitcoin en die schiet omhoog en dan schiet Tesla weer mee met de Bitcoin.
Toch lijkt de grafiek de Bitcoin nog niet bij te kunnen houden. Er is een niet koopsignaal in de Twindicator.
Afgelopen week veel bedrijfscijfers
Het cijfer seizoen is leuk op weg en doordat analisten hun verwachtingen niet naar boven aangepast hebben met de koersen. Vallen veel cijfer gek genoeg dus mee ten opzicht van de verwachtingen. Zoals Asterix en Obelix zou zeggen: rare jongens die analisten.
Carnaval effect
Heineken heeft wel degelijk last van de lock-down en stuurt een deel van het personeel de laan uit. Geen Carnaval zou ook een dingetje moeten zijn. Want volgens een café in Brabant in een van de weekendkranten was het niet door gaan van Carnaval het gemis van 25 procent van zijn normale jaaromzet.
En wat voor 1 bedrijf geldt zou gemakkelijk voor veel meer cafés kunnen gelden en dus moet ook het niet doorgaan van Carnaval effect hebben op de brouwers. Toch was de beurs enthousiast en werden de aandelen ondanks matige cijfers gewoon gekocht. Overigens ligt de grafiek minder goed dan het sentiment doet geloven.
Adyen duur en werd nog duurder
Nu was Adyen al een heel duur aandeel en dus moest dit bedrijf met goede cijfers komen om de waardering goed te maken. En ja u raad het al, toen kwamen er goede cijfers en gingen we gewoon nog hoger op de goede cijfers…
Het aandeel staat nu 352 maal de verwachte winst en wil ook bank worden. Maar is dat wel een goed idee als ik kijk wat er allemaal aan toezicht bij de banken komt kijken? Blij dat ik niet short zat.
Flow Traders kwam ook met goede cijfers en aangezien dit een van mijn tips was, was ik blij met deze koerssprong. Ondanks de succesjes blijf ik heel voorzichtig want niets blijft altijd en dus ook een rally op stimulatie en markt manipulatie kan niet oneindig door blijven gaan.
Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.