Cees Smit: Interesting Interest Rates
Hoewel het afgelopen week de derde Dinsdag van september was, keek de beurs daar niet naar en het enige wat de beurs in beweging zette was uiteindelijk de Amerikaanse rente stap.
Ja, de rente in de VS maakte de afgelopen week uiteindelijk enigszins interessant, want eerst was er nauwelijks reactie en daarna kwam er ineens beweging die door expiratie versterkt werd.
Dus interessant was het, maar niet echt leuk. Immers het was ‘de markt’ die gilde als een verwend kind in een supermarkt voor het snoep-schap om een rente verlaging en deze gewoon van Papa Fed kreeg. Want je vraagt je toch af waarom 50 bps?
Hadden we ondanks dat dit niet uit de cijfers blijkt al een recessie? Of hadden we ondanks de ‘All time high’ in de S&P financiële paniek? Nee, paniek kan het inderdaad niet zijn want inderdaad de Amerikaanse indices behaalden weer nieuwe records.
En als je de theorie aanhangt dat de beurs altijd 6 tot 9 maanden vooruit loopt op de reële economie, dan begrijp je het vanuit die hoogte punten al helemaal niet waarom er zo hard ingegrepen werd in de rente.
Mogelijk vanuit politiek oogpunt is het wel te begrijpen. Immers door de Amerikaanse economie te stimuleren haal je de wind uit de zeilen van iedereen die met politiek oogpunt kritiek heeft op het huidige beleid. Daarnaast geef je als FED aan dat je inflatie geen probleem van betekenis meer vindt en ook dat schept vertrouwen bij de kiezers.
Naast de FED stonden ook de Japanners op de rol om iets met de rente te doen (verhogen). De vorige keer gaf het een enorme beweging (lees crash) en dus was iedereen gewaarschuwd. Echter het gevolg van de Amerikaanse stap omlaag was dat de Japanners niets hoefden te doen om de Yen daling te stoppen (zie dollar Yen week).
Zij lieten dus net als China en de UK de rente onveranderd voor nu. Toch moeten we niet overdrijven met het valuta effect. De Dollar Yen kwam slechts tot de Twindicatorlijn (pull back?) maar is er nog niet door heen.
Iets dat me persoonlijk een beetje stort
In de media schijnt niemand meer een lange termijn mening te hebben. Ook met de verkiezingen in de VS blijven veel oppervlakkig in de lijn van dat Trump de belasting voor bedrijven niet gaat verhogen en dat een verkiezing van Trump dus positief is…
Of dat echt zo is betwijfel ik. Ook vinden mensen zijn onvoorspelbaar gedrag iets positief maar wil je als belegger een voorspelbare of onvoorspelbare toekomst. Nu heb ik voordat ik ging ondernemen een paar onvoorspelbare bazen gehad en ik vond het verschrikkelijk en onwerkbaar.
Los hiervan zijn de Trump effecten nu al merkbaar, na een rare opmerkingen van Trump over het opeten van huisdieren tijdens het TV debat, lopen de spanningen in delen samenleving reeds op. Er vallen nu al slachtoffers door dit soort ‘bijzondere’ opmerkingen.
Midden Oosten Piepers wrak
Zelfs zonder Trump lopen de geopolitieke spanningen al op, na het ontploffen van piepers bij Hezbollah wordt er rekening gehouden met een escalatie van de problemen in het Midden Oosten.
Slechtere economische situatie en ontslagen bij grote bedrijven? “Europese grote bedrijven kondigen duizenden ontslagen aan te midden van inflatie en Oekraïneconflict”
Banken, verzekeraars, Telecom operators, Thyssen-Krupp, Umicore, Dyson, Casino, Unilever, etc. willen afscheid nemen van grote aantallen personeelsleden.
Gaat het dan zo veel slechter in Europa dan in de VS of is het ook een manier om de looneisen (loongolf) tegen te gaan. Sowieso is het opvallend dat je aan een kant record ziet op de beurzen en aan de andere kant dit soort berichten leest.
We kijken voordat we verder gaan eerst even hoe de rente effecten waren
Eerst kijken we even hoe de Amerikaanse bond markt reageerde. We kijken even naar 30jaars USA en zien lagere koersen en dus hogere rentes. Kortom de markt was al ruim vooruitgelopen.
Nasdaq
De Tech index Nasdaq deed eerst niks ging toen omhoog en daarna weer omlaag. Kortom pas over een paar dagen is het rente effect echt duidelijk. Wel lijkt het erop of we een hamer achtig patroon zien en dat net op een niveau waar er weerstand lijkt te zijn.
Small en Midkap Russell2000
Het verhaal was altijd dat kleinere bedrijven die minder goed geld kunnen aantrekken op de kapitaalmarkten en dus meer afhankelijk zijn van de Banken meer voordeel hebben van een rente verlaging dan de grote Big kap bedrijven.
De Russell2000 (voor Amerikanen kleinere bedrijven) ging per saldo hoger, maar ook daar een mogelijk top patroon in de Candle grafieken. Let wel dit soort patronen moeten eerst bevestigd worden met een daling. Dus opgelet!
S&P 500 records
De S&P 500 vond door de rente beweging weer de weg omhoog. Gaat dit doorzetten?
Europapa
Onze eigen Amsterdamse AEX index kwam net niet door de Twindicatorlijn die nu op 903,99 staat.
AEX
Nog duidelijker is het te zien in de AEX futures grafiek, want die was precies tegen de lijn aan gebotst en dus eigenlijk een pull back patroon. Of dit echt zo is gaan we de komende dagen zien.
De Eurostoxx50 botste tegen een weerstandslijn maar staat wel boven de Twindicator.
Dollar beweging?
De Dollar ging op de rente verlaging even omlaag, maar dit lijkt ook van korte duur. Althans de beweging moet nu wel doorzetten om voldoende significant te blijven heten.
De Dot plot
Het is ook wel even leuk om te kijken wat de FED als verwachting heeft neergezet. Daarvoor hebben we altijd de Dot plot grafieken waarbij alle leden van de FED een puntje in de toekomst mogen neerzetten.
Bron: Investopedia
De kerstboom staat vroeg?
Hoewel er geen piek aan zit lijkt het plaatje van de Dot plot een soort van een kerstboom.
Als je naar de rest van de plot kijkt dan zien de leden in de toekomst nog meer rente verlagingen. Vreemd zo kijkende naar de huidige toch ook wel ‘sticky’ inflatie. En waarom moeten we met een goed draaiende economie terug naar tijden van extreem lage rentes?
Ook nog even een Arbeidsmarkt-plaatje van de FED.
Wie profiteert?
Of de consument direct gaat profiteren van de rente verlaging moeten we nog maar zien en maakt het uit of je Creditkaart nu 19 in plaats van 20 procent rente rekent? Maar we zagen wel een paar bedrijven omhoog gaan, waar de beurs dus ervan uitgaat dat zij wel profiteren.
Bijv. betaalbedrijven Paypal en Adyen hadden een goede week. Maar profiteren zij van de lagere rente? Gaan consumenten echt meer transacties doen? Gek genoeg heeft Adyen heeft juist een groot bedrag cash op de balans en krijgt dus minder rente over dit bedrag bij een verlaging. Toch?
Maar in de grafiek hadden we een uitbraak door de Twindicator heen.
My pal PayPal
PayPal had ook positieve week maar had ook echt goed nieuws van Amazon gekregen. Nu ben ik als belegger al langer enthousiast over PayPal, maar na de Twindicator omlaag getest te hebben schoten we omhoog. Als je de grafiek langer maakt zie je mogelijk heel positieve koersdoelen. Voorlopig hou ik het bij de korte termijn.
ASML kreeg Downgrade van Morgan Stanley
ASML ging van Buy naar Hold en dat zorgde meteen weer voor “feest” in de hele sector. Maar zolang we niet uit de opgaande trend vallen moeten we niet te negatief worden.
Bristol Myers Squibb is een wereldwijd biofarmaceutisch bedrijf, het doet onderzoek naar innovatieve geneesmiddelen. Goldman is bullish op Bristol-Myers Squibb na positieve berichten over kanker medicijnen. Technisch zijn we ook in dit aandeel beland op niveaus van vele jaren geleden.
In de Maand grafiek zien we dat het natuurlijk altijd slechter kan maar in de detail grafiek en fundamenteel gezien is het geen duur bedrijf. Dus ik kan me wel vinden in de mening van Goldman.
De korte grafiek geeft een soort van vlag patroon of met enige fantasie is er een Inverse Hoofd en schouder te herkennen…
Big Pharma
Ook hier kijk ik met een schuin oog naar een collega Pharma bedrijf, zijnde Novo Nordisk bekend van een succesvol afslank middel.
Als we in detail kijken naar de Novo-Nordisk grafiek dan krijgen we technisch verkoopsignalen.
En dat is als we uitzoomen en de wereldse top performance van dit bedrijf zien, is het helemaal niet zo gek dat mensen op hoge niveaus los van de fundamentele situatie gewoon winst pakken in dit aandeel.
Nu ik net met fantasie een hoofd schouder zag (inverse) zie ik er nu weer 1 maar dan niet inverse. Hoe dit met het fundamentele verhaal rond de afslankmiddelen combineert geen idee. Persoonlijk zou ik de grafiek laten prefereren in mijn huidige beslissing. Maar dat is natuurlijk voor iedereen anders.
Resume: De komende weken kunnen we grote koersbewegingen blijven krijgen door bevestigingen in technische patronen eigenlijk als gevolge van Geopolitieke veranderingen. Ook zullen we normaalgesproken in de verkiezingsperiode geen rente verlagingen zien. Het is dan ook zeker geen slecht idee om wat bescherming te kopen en posities af te romen.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere beleggingswebsites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt een deel of uw gehele inleg verliezen. Beleg alleen met geld dat u over heeft.