Cees Smit: Neverending Story 2
Deze column is volledig op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de persoonlijke mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt toegepast in de Actief Offensief strategie. 15 oktober 2023 (publicatie- datum 16 okt).
We hebben het in deze column deze week over de trieste ontwikkelingen in het Midden Oosten. We moeten het over de Poolse verkiezingen hebben van dit weekend, die lijken meer dan een beetje zoals de verkiezingen in Slowakije te verlopen en dus niet positief voor Europa (en de Oekraïne).
Natuurlijk moeten we het over de mislukte grote IPO (Birkenstock) hebben en natuurlijk de Inflatie en rente verwachtingen. Maar laten we eerst nog even stil staan dat we het briljant zagen dat we omdat we oversold waren even omhoog moesten.
Barbie fantasie
We beginnen met iets wat ik (zelfs) kon voorspellen (en dus ook gedaan heb). Namelijk de mislukking van de IPO van de sandalen producent Birkenstock. Na een eerdere optimistische IPO van ARM (een Semiconductor bedrijf dat Ai gefocust is), werden de beleggers weer optimistisch en gek gemaakt door een hype.
Iedereen die de Barbie Film heeft gezien zag de Birkenstock sandalen voorbij komen en dan na de film kwam de beursintroductie (IPO). De IPO range was meerdere keren verhoogd en werd USD 44 tot 49. Uiteindelijk werd 46,00 USD als uitgifte prijs gekozen.
Maar ze opende als eerste notering op 41,00 USD en zakten direct verder omlaag. Afgelopen vrijdag stond het aandeel 36,38 USD. Dat lijkt laag maar dat is nog steeds meer dan 40 maal de verwachte winst en geeft een marktwaarde van 6,83 Miljard dollar.
Ter idee: Crocs in mijn ogen ook lelijk; staat 7,7 maal de verwachte winst en heeft een marktwaarde van ‘slechts’ 5,1 miljard…
Bron: Stockanalysis
De IPO markt als indicator
Nog even ‘goed’ om te zien om een correct beeld te krijgen. Veel IPO’s zijn kijkende naar de performance sinds introductie mislukt (lees koers vaak fors lager dan IPO prijs).
Ook ARM staat vrijdag op het slot op 50,78 USD en dus (nipt) onder de IPO prijs (51,00). 1 mislukte IPO zegt veel over de markt. Meerdere mislukte IPO’s zeggen wellicht nog veel meer.
De Rente verwachtingen
In de VS was er de afgelopen week even een gedachte dat we alle verhogingen achter de rug hebben en dat leidde tot optimisme op de aandelenbeurzen.
Nu bekeek ik dit allemaal met verbazing, want eerder in het jaar zijn we op gelopen in allerlei aandelen (Tech, vastgoed, etc.) omdat men er al vanuit ging dat we dit jaar (2023) rente verlagingen zouden gaan zien omdat we een milde recessie zouden krijgen…
Nu hebben uiteindelijk dit jaar alleen maar verhogingen gezien en ondertussen zijn de betreffende aandelen met hun indices alles behalve omlaag gegaan.
Maar zelf met geheugenverlies is het bijzonder om te zien hoe een aantal analisten het optimisme volhouden en dit terwijl de inflatie nog ver boven de target zit en je toch ook iets meer vergoeding zou moeten hebben als risicovergoeding en om eventuele belastingen te betalen toch?
Lang verhaal kort de rente daalde eerst maar daarna gaf de FED ook weer het signaal dat we niet te optimistisch over verlagen moeten zijn en we waarschijnlijk toch nog een verhoging gaan krijgen.
Zo sterk als de zwakste schakel
In het kader van de rente is het van belang om eens na te denken over wat het effect van alle klimaatmaatregelen op de vraag naar kapitaal? Normaal zou zijn dat als er veel vraag is naar kapitaal de rente zal stijgen.
Bedenk goed dat Japan en China eerder kapitaal nodig hebben dan kapitaal kunnen uitlenen. In dat zelfde licht is het goed om te beseffen dat hoe meer risico’s er in Europa ontstaan hoe hoger de gemiddelde rente zal worden. Een van de risico’s is Polen. De Polen hebben verkiezingen en kunnen voor een andere koers dan de rest van Europa kiezen.
Mr AEX
Als we dan toch de sprong naar het lange termijn plaatje van de AEX kijken is het goed even stil te staan bij het overlijden van de bedenker van de AEX index Dhr. (Tjerk) Westerterp.
Hij overleed vorige week zondag (8 okt) op 92 jarige leeftijd. Hij had in 1983 een index op 100 gulden (45,38 Euro) verzonnen, met alle grote namen erin. Hij heeft nog meegemaakt dat hij boven de 800 was.
De index zit nog in het opgaande kanaal maar omdat ik altijd in het berenhok geduwd wordt, is het idee dat we de onderkant gaan opzoeken pakweg 680.
Ai en misinformatie bij X en andere Socials (Meta)
Om het te hebben over de verschrikkelijke strijd in het Midden Oosten die voor velen gevoelig ligt gaan we snel naar een afgeleid probleem. Nu is het van alle tijden dat er propaganda en mis informatie is tijdens een oorlog, maar dat het zo gemakkelijk is geworden met Ai is wel schokkend om mee te maken.
We zien bijvoorbeeld fake filmpjes van Hamas terroristen met wapens die door de Oekraïne zijn geleverd. Nu zou dat net zo vreemd zijn als dat de aarde plat is maar gek genoeg heb je dan ook nog figuren die gillen dat de levering van wapens naar Oekraïne moet stoppen.
Nu is dit bijna onschuldig te noemen in vergelijking tot de vele andere ‘fake news’ berichten. Europa tikte dan ook Meta Platforms (Facebook) en Twitter op de vingers om wat te doen tegen al die onware berichten. Twitter (X) is niet meer genoteerd, maar Meta zakte weg op dit bericht.
Voor Meta wordt het zaak dat het boven de 306,56 USD blijft (de Twindicator), want hieronder krijgen we verkoopsignalen en dat is na een consolidatieperiode en een lange rit omhoog vaak geen goed nieuws.
Cijferseizoen begonnen
ASML kreeg vorige week in aanloop naar de cijfers (18 oktober) een koersdoel van 700 euro en een koop aanbeveling van Morgan Stanley. We gingen na dit bericht door de Twindicatorlijn maar we zitten nog wel in de neergaande trend.
Ander index zwaargewicht
Dus ASML doet het niet fantastisch maar een echt technisch drama zien we in BESI als we het technisch patroon afmaken kunnen we gemakkelijk 75 euro gaan zien.
Shell helpt AEX
Nu was ik op 10 en 15 Euro heel positief op het aandeel Shell maar op deze koersniveaus zou ik niet direct weten waarom we nieuwe hoogte punten zouden moeten maken. We zijn los gebroken maar om hier nu achteraan te hollen lijkt me geen goed idee.
De Magische 7 of 5?
Vaak heb ik het over de 5 of 7 grote performers van de Sp500 en de Nasdaq gehad. We doelen dan op (willekeurige volgorde):
- META (YTD plus 152 procent)
- NVIDIA (YTD plus 221 procent)
- Microsoft (YTD plus 37 procent)
- Apple (YTD plus 43 procent)
- Google (YTD plus 54 procent)
- Amazon (YTD plus 51 procent)
- Tesla (YTD plus 135 procent)
Velen uit dit rijtje, zo niet allemaal hebben een meer dan goede performance achter zich. Leuk om ook te weten is dat als de S&P Equal weight EFT had gekocht, dus een product waar alle aandelen een gelijk gewicht hebben (herweging meestal per kwartaal), zoals de Invesco ETF dan had je een negatieve performance van bijna min 1 procent voor het jaar gehad.
En dat terwijl de index zonder dividend al meer dan 13 procent hoger staat YTD. Het zijn dus een paar grote jongens die de spreekwoordelijke kar trekken.
Toppertje?
Het “linkse tuig” zoals Robert Reich en Bernie Sanders, klaagt terecht dat slechts 3 man in de VS bijna 60 procent van al het vermogen hebben en dat 90 procent van de bevolking moeite heeft de maand financieel door te komen.
Ook klagen ze dat de grote machtige bedrijven geen of weinig belasting betalen. Afgelopen week werden ze in hun veronderstelling (lees idee/mening) door justitie gesteund want: Microsoft kreeg belasting claim van 29 miljard.
Maar ging natuurlijk in hoger beroep dus niks aan het handje… toch? Bizar genoeg is het ook “maar” (ruwweg) een kwartaal resultaat-je… Maar voor beleggers zou het wel schokkend zijn en ook voor ESG rating zou het effect moeten hebben.
What goes up must come down!?!
Nu ben ik altijd een van fan van ‘mean reversion’ en als iets extreem hard omhoog gaat ga ik ervanuit dat het ook corrigeert. Immers als een bedrijf succesvol is dan wil iedereen dit ook. Zo ook Nvidia.
Iedereen is tegenwoordig Ai chips aan het maken en krijgt Nvidia ‘dagelijks’ meer concurrenten. Technisch zijn we wel weer boven de Twindicator lijn maar is er nog steeds een Hoofd schouder achtig patroon.
De neklijn ligt ruwweg op 409 USD. Dus los van de 437,27 wat het Twindicator niveau is, moeten we het neklijn niveau ook scherp in de gaten houden.
Valse signalen in AEX
Zowel EB als Twindicator hebben een draaisignaal gegeven maar omdat we slechts beperkt door de Twindicator gingen en we geen bevestigingen hadden uit andere indices negeren we de signalen in de AEX. Het offiicele huidige Twindicator niveau is 724,55.
Bevestiging in DAX? NEEN!
We moeten altijd een bevestiging hebben in de Dax, S&P, en/of Dow Jones en in de Dax hebben we juist nog verkoopsignalen en was de beweging naar de Twindicator (15.524) zelfs een mooie pull back.
En de Amerikanen?
Ook de Sp500 blijft een verkoopsignaal en ook hier zou de beweging omhoog nog als een Pull back gezien kunnen worden.
Als een Grieks drama: Atos
Huurlingen onderweg om de aanval af te slaan? Goldman heeft een belang gemeld van 6,87 procent in Atos. Hopelijk kan dit een steun worden onder de alsmaar lagere koers.
Natuurlijk wat echt gaat helpen als er nu eens duidelijkheid gegeven wordt rond de toekomst van dit bedrijf. Deze week mogelijk berichten.
Sprekende van duidelijkheid
De overheid is lang onduidelijk geweest naar de Nederlandse studenten over de effecten van studieschuld en over de hoogte van de rente die erop betaald moest worden. Een studieschuld heeft grote effecten op toekomstige leencapaciteit, helemaal nu de rente vervijfvoudigd is.
We spreken over een Pech generatie terwijl we dit nu nog prima kunnen fixen. We zijn dat juridisch en moreel verplicht want wie heeft deze generatie een nul procent lening aangesmeerd in plaats van studiebeurs? En wie heeft ze gewaarschuwd dat geld lenen geld kost?
Dus zoals Bob de Bouwer roept; kunnen we het maken ja dat kunnen we.
Toch nog even zakelijk: Deze week veel bedrijfscijfers. De grote Amerikaanse banken waren goed maar hoe wordt de rest?
Resume: de oversold situatie waar ik vorige week op wees is volgens mij wel over. Technisch zien we slechte plaatjes na pull backs naar de Twindicatorlijnen. De IPO signalen zijn alles behalve positief. Deze week expiratie en een berg bedrijfscijfers, dus mogelijk weer meer volatility.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.
Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.