Cees Smit: Nothing else matters
Om in lijn met de column van vorige week te blijven kom ik deze week opnieuw met een titel van een bekende song namelijk in dit geval een nummer van Metallica: Nothing Else matters Dat slaat natuurlijk op de beurs die zich nergens iets van aantrekt.
En dat heeft natuurlijk alles te maken met een ander bekend nummer en dat is van de Dire Straits namelijk: Money for Nothing de rente wordt laag gehouden en heel veel geld stroomt dan ook door de financiële economie.
Met het gevolg dat de huizenmarkt in Nederland totaal ontspoort door veel vraag en weinig aanbod, Crypto’s verdubbelen in een paar dagen tijd zoals de Dog coin (Doge) afgelopen week en ook weer fors corrigeren (dit weekend).
Ondertussen blijven de beurzen records neerzetten. Dit laatste ondanks toch ook slecht nieuws over bijvoorbeeld: nieuwe corona uitbraken, nieuwe wereldwijde lock downs, record aantal corona doden, vaccinatie problemen door complicaties na vaccinatie, dus pauzes in vaccinaties (lees vertraging in uitrol), de gevolgen van een derde golf, volle IC’s, variaties in India, variaties in Brazilië, etc.
Als dit corona nieuws wordt genegeerd terwijl dit weldegelijk de komende 6 maanden gaat beïnvloeden als de beurs daadwerkelijk 6 maanden vooruit kijkt.
Het is zelfs niet de economie ‘stupid’!!!
Maar ook extreme hoge schulden, hogere inflatie cijfers en vakbondseisen voor een hoger salaris lijken geen effect op de beurs te hebben en zelfs de rente reageert niet op dit nieuws en ook niet op een Break-even-Inflatiepercentage van 2.36 procent.
Bron Fred
Even voor wie het niet weet: Het break-even inflatiepercentage vertegenwoordigt een maatstaf van de verwachte inflatie afgeleid van 10-jaars Treasury Constant Maturity Securities (BC_10YEAR) en 10-Year Treasury Inflation-Indexed Constant looptijd onderliggende bonds (TC_10YEAR).
De laatste waarde geeft aan wat marktdeelnemers verwachten dat de inflatie de komende 10 jaar gemiddeld zal zijn. Vanaf de update op 21 juni 2019 worden de gegevens van de schatkistobligaties, die worden gebruikt bij het berekenen van de renteverschillen, rechtstreeks verkregen van het Amerikaanse ministerie van Financiën.
Wie het nog steeds niet begrijpt geen punt, maar bekijk even de grafiek en dan zie je dat we in de inflatie verwachtingen op het hoogste punt staan sinds 2016 (althans verder gaat deze grafiek niet). Een ander inflatiegetal is de Consumer Price Index voor stedelijke consumenten en dan ook nog eens zonder voedsel en energie.
Deze grafiek is vanaf de jaren 60 en we zien dan ook record niveaus. Nu hebben overheden enorme bergen schuld en is inflatie de gemakkelijkste weg om schuld weg te krijgen. Maar inflatie zou ook hogere rentes moeten geven.
Bron CPI Fred
Iets anders wat een hogere rente zou moeten geven is de enorme kapitaalsvraag van uit allerlei stimulatie programma’s van allerlei overheden. Een hogere vraag zou de rente moeten doen stijgen volgens de oude economie boekjes.
Even nog de definitie van het bovenstaande cijfer:
De “Consumentenprijsindex voor alle stedelijke consumenten: alle consumenten artikelen zonder voedsel en energie” is een totaal van prijzen, die stedelijke consumenten betalen voor een typisch mandje goederen, exclusief voedsel en energie.”
Deze meting, die bekend staat als “Core CPI”, wordt veel gebruikt door economen omdat voedsel en energie zeer volatiele prijzen hebben. Het Bureau of Labor Statistics definieert en meet de officiële CPI.
Maar eerlijkheidshalve ik moet er wel een kanttekening plaatsen bij de grafiek. De Core CPI Index die ik gebruikt staat weliswaar op recordhoogte, maar dat zal hij ‘altijd’ en per definitie zijn. Want dit is een cumulatieve index. Dus zelfs als de inflatie van jaar op jaar 0,5% zou bedragen zou hij nog steeds op record hoogte staan.
Werkloosheid?
Een ander ding waar ik al eerder op wees was de hoge werkloosheid als gevolg van de Corona crisis. En ja deze is nog steeds veel hoger dan voor de corona crisis, maar de U6 cijfers zijn hard terug gevallen. Dus het gaat goed zou je zeggen. Maar als het goed gaat waarom zoveel stimulatie en waarom is de rente dan zo extreem laag?
Bron: U6 FRED
Ja want je zou naar aanleiding van de vraag naar kapitaal, de inflatie, de betere economische cijfers, etc. verwachten dat de rente oploopt maar afgelopen weken daalde de rente juist. Nu was dit technisch allemaal prima te begrijpen maar kijkend naar de economische publicaties en de hogere olieprijs, etc. zou je juist hogere rentes verwachten toch?
Wat ik ook totaal niet begrijp is:
Hotels zoals Marriott International en Hilton die zwaar onderbezet zijn door afwezigheid van toeristen en congressen, staan met hun beurskoers op niveaus alsof er nooit corona is geweest en er ook nooit meer een vierde golf gaat komen.
In dit licht kan je ook naar Booking.com kijken dat staat op een niveau van ver boven de tijd dat de reisbranche volop boekingen kreeg. Nu hebben ze nog de nodige reeds betaalde tickets uit te leveren. Dit bedrijf heeft een koers winst verhouding van 1.720 (zeventienhonderd en twintig) dit getal zou bijna Tesla goedkoop doen lijken.
Want Tesla heeft ‘slechts’ met een koerswinst verhouding van 1.156 (elfhonderd zes en vijftig). Ik ga mijn turbo short maar weer sluiten want de Twindicator is naar een koop gedraaid.
Nog een voorbeeld in de reisbranche: Expedia, ook een reissite (app) het bedrijf maakt geen winst en staat op all time highs. Belangrijk wordt alles werkelijk weer zoals vroeger?
Lekker naar een concert?
Nog een voorbeeld van een bedrijf dat toch last zou moeten hebben van het Corona effect: Live Nation Enterainment Inc. Dit bedrijf organiseert concerten en festivals en maakt door Corona lockdowns verlies doordat er wereldwijd geen concerten zijn…
Maar kijk eens naar de week grafiek hier direct onder. Op een All Time-high … Persoonlijk heb ik bij de Nederlandse organisatie nog de nodige gelden voor eerder betaalde kaartjes staan van concerten, die steeds maar uitgesteld worden en ik ga er van uit dat dit een wereldwijd probleem is.
Dus je hebt waarschijnlijk een paar jaar lang geen of nauwelijks omzet en je kosten lopen wel door.
Op de korte termijn hebben we in dit aandeel wel een verkoopsignaal maar de week grafiek is te bizar om wat met de korte termijn signalen te durven te doen.
Dan nog even naar de bredere markt waardering
Nu heb ik het eerder gehad over de Shiller PE maar ook de gewone gemiddelde Koerswinst verhoudingen in de S&P500 zijn historisch hoog met een waarde van 42. Daarmee zijn ineens bepaalde beurslievelingen laag gewaardeerd, maar historisch gezien hadden we alleen vlak voor de kredietcrisis een hogere gemiddelde waarde en hadden we een soortgelijk niveau in de Koerswinst verhouding vlak voor de Dot.com crash en de Krediet crisis.
Bron Twitter
Ook vreemde kanaries
We hebben het eerder over IPO indicatoren gehad. Een slechte IPO kan een draai in het sentiment worden, de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn. Maar afgelopen week hadden we de beursgang van een beurs/broker.
Coinbase een platform voor crypto’s kwam naar de markt en was in een klap $85 miljard waard. Met slechts 43 miljoen gebruikers is het meer waard dan de Officiële beurzen zoals NYSE. Het kan dus steeds nog gekker.
Duurzaam visbeleid?
Een ander schokkend punt dat ik met jullie wil delen en dat ik haal uit een documentaire die ik gezien heb op Netflix Seaspiracy is het volgende:
Bekijk de promotie film en constateer met me mee dat een groot verhaal niet door de politiek verteld wordt. We zien visserij als iets avontuurlijks en geven grote bedragen aan subsidie. Een groot deel van de aarde is bedekt met water en wat wij op het land doen is allemaal klein bier.
Op het land wordt je bijna gecriminaliseerd als je in een restaurant een rietje wil en ook mag je je oren niet schoonmaken met een wattenstaaf daar komen allerlei wetten voor en daar heeft de politiek in Europa lang over vergaderd.
Maar wat blijkt de grote echte vervuilers blijken de vissers met hun visnetten. Ook blijkt het leeg vissen van de zeeën grote effecten te hebben op onze Co2 problemen. Wat we met elektrische auto’s doen is klein bier in vergelijking tot wat we kunnen winnen door beter om te gaan met onze oceanen.
Maar ondertussen gooien we er ook extreme bedragen tegenaan als subsidie voor de elektrische auto’s, terwijl ook de visserij subsidie krijgt. In de documentaire werden Unilever en verschillende zalmkwekerijen genoemd waarbij getwijfeld kan worden wat nu echt duurzaam is in de visserijwereld.
Niet genoemd maar wel exemplarisch voor de waarderingen is Norway Royal Salmon SA met koerswinst verhouding 107… dus er zijn mogelijk meer redenen om afscheid te nemen van de zalmkweekbedrijven. Maar nog belangrijker: kijk allemaal de documentaire en bepaal zelf wat u er van denkt in het licht der duurzaamheid.
Tot slot
Bernie Madoff overleed in zin cel en werd de grootste Ponzi schemer genoemd, maar als je het mij vraagt dan kunnen de centrale banken en wat crypto koningen er ook zeker wat van. Dus laten we de titel grootste Ponzi koning nog niet direct weggeven.
De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden was dit De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.