Column: Betalingsproblemen
In de week dat het CPB kwam met een inschatting dat de komende tijd er bijna een miljoen mensen in Nederland onder de armoedegrens moeten leven hadden we ook nieuws dat de hypotheek rente in de VS voor dertig jaar vast naar 7,09 procent ging en je op de Creditkaart gemiddeld in de VS 24,37 procent rente betaald (source lendingtree.com).
Maar nog schokkender voor de media was het nieuws dat Prinses Mabel Wisse Smit mogelijkerwijs 200 miljoen euro aan “spaarcenten” verloor. Dit laatste gebeurde (eventueel) met een belegging in een hoofdfonds (lees een belangrijk aandeel in de AEX) Adyen, dat meer dan 40 procent daalde in een paar dagen waardoor je zou gaan twijfelen over efficiënte markten. Het bedrijf verloor 19 miljard aan waarde.
Twijfelachtig die bescherming van de belegger met drempelwaardes
Ook hebben we nu in de praktijk gezien, wat het tijdelijk sluiten (threshold’s) van aandelen doet die fors dalen. Het doet iets met markten en beleggers. Het zorgt o.a. dat de index niet open kan zijn en dat alle kleine beleggers op het verkeerde been staan over die opening. Want niet iedereen kijkt naar de futures en vele begrijpen de verschillen niet.
Maar terug naar betaalbedrijf Adyen
Die profiteerde van de hoge rente omdat de transacties van hun cliënten als bij een bank door de boeken lopen en zij het saldo bij de ECB mogen zetten. Maar met dit goede nieuws was er ook veel slecht nieuws. Zo werden ze door de beleggers altijd geroemd om hun hoge marges en die marges bleken nu lager. Ook had de concurrentie juist gesneden in het personeelsbestand en Adyen had juist mensen aangenomen… Nu had dit allemaal best mee kunnen vallen als het bedrijf vaker naar buiten zou treden, maar ze hebben slechts half jaar cijfers en dat maakte deze schok extra groot.
De week van Adyen
Een beweging zoals in Adyen geeft een goed beeld van wat er gebeurd als een aandeel wat lang beurslieveling is ineens verkocht wordt. Nu zijn dit soort bewegingen gek genoeg universeel en hebben we dit ook in heel veel andere fondsen gezien. In het geval Adyen was er al veel langer sprake van een verandering in de trend. Zo heb ik bijvoorbeeld gewaarschuwd toen de insiders verkochten en toen een grote client die een belang gekregen had om klant te worden ging cashen. In de media roepen allerlei analisten en experts dat het overdreven is en je zou moeten kopen. Los dat het oversold is, is er technisch nog geen reden om direct groot in te stappen. Ook fundamenteel is het nog niet goedkoop kijkende naar de koerswinstverhouding van 42 voor volgend jaar in vergelijking met de concurrenten. Maar als je er op lange termijn in geloofd kun je natuurlijk best een spreekwoordelijke teen in het water stoppen. Zoals men in de film Wall Street reeds gezegd wordt in het oude beursgezegde: If you like them at 2.000 you will love them at 900….
Chinese Evergrande 300 miljard schulden afschrijven
Nu heb ik het in 2021 en 2022 meerdere keren in deze column het over alle Chinese problemen gehad (Country Garden, Evergrande, Tianji Holdings, Modern land China, China Oversea, etc. Etc.). We hebben alle problemen heel lang onder het tapijt gestopt, want nu in augustus 2023 hebben we het ineens weer over de effecten van de problemen van de faillissementen…
NB. Evergrande stopte in 2022 al met de handel van de aandelen in China.
De Chinese overheid hoopt nu met kleine rente verlagingen de problemen op te lossen….
De Chinese overheid heeft dus problemen
Maar de mensen in de bijstand in Nederland hebben natuurlijk pas echt problemen, want Chinese bedrijven met miljarden schuld is het een probleem van de overheid (de belastingbetaler). En een probleem van een particulier is een persoonlijk probleem.
De problemen voor de armen in de wereld worden mogelijkerwijs alleen maar groter, omdat als we de economen mogen geloven er een krimp voor de deur staat. En omdat de Overheden steeds meer problemen krijgen met de begroting sluitend te maken en gefinancierd te krijgen. Zo hebben de Chinezen aangegeven minder te willen beleggen in Amerikaanse bonds en mede dit soort uitspraken deed de rente in de VS verder oplopen. Het is dat aandelen in correctie gingen en dat er dus een beweging kwam van uit aandelen naar bonds die de rente beweging deed stoppen.
Arme banken
In Amerika gaat het door de hogere rente best goed met veel van de banken. Vooral de grote jongens doen het uitstekend. Maar als we naar de groep als geheel kijken dan zien we bijv. aan de Philadelphia banken index dat de koersen van de banken helemaal niet zo lekker gaat.
In Europa was er nog iets speciaals
De Europese banken kwamen onder druk omdat de Italianen de overwinsten van de banken wilden aanpakken. De banken krijgen een hoge rente van de ECB maar geven over het algemeen maar een lage rente op spaargeld. Hierdoor hebben de banken dus een hoge rente marge en de Italianen wilde daar wat mee. Maar de ECB was niet blij en kwam volgens Bloomberg met het bericht:
ECB PREPARES LETTER TO ITALY CRITICIZING NEW BANK TAX
Nu heb ik de ECB niet altijd zo snel zien reageren op iets “lokaal’s” maar klaarblijkelijk was er nu wel noodzaak omdat het de gehele banken sector leek te raken.
Ondertussen steeg de rente in de Europese obligatiemarkt (Bunds) ook verder en dit zou niet positief moeten zijn voor aandelen.
Bitcoin believer or leaver?
Space X riep iets over de Bitcoin en dit was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De Bitcoin draaide heel snel van een koop naar een verkoopsignaal en ging fors lager. De vraag is nu of de 200 daags lijn steun geeft of we in sneltreinvaart verder omlaag gaan? Persoonlijk ben ik al een tijdje minder positief gezien alle problemen die er zijn met crypto bedrijven.
Arme Cathie (Wood)
De CEO en CIO van Ark Investment blijft het moeilijk hebben met het alsmaar uit-stuiteren van haar fonds. Het wil ondanks al haar marketing teksten over Tech en Ai maar niet de trend omhoog herpakken. De Bitcoin beweging helpt haar zeker niet en zo geeft dit Tech beleggingsfonds mooi aan hoe smal (klein) de groep stijgers is en hoe moeilijk het is om zelfs voor een expert om de juiste namen er uit te pakken.
Arme belegger.nl
Op Belegger.nl was een van mijn “tips” voor 2023 het aandeel Meta. Nu hebben na lange periode met een longsignaal in de Twindicator nu een verkoopsignaal. Eerder riep ik al op voor iedereen die dit advies gevolgd heeft tot een deel van de positie winst te nemen. Zelf had ik eerder al het plan te gaan traden in dit aandeel en verkocht na een eerste rally (met gap) in februari maar nu kan dit mogelijkerwijs eindelijk.
Arm Atos en Arme beleggers
Als je het over je succes moet je in Nederland ook altijd even een mindere tip noemen, want een van de andere tips op Belegger.nl was Atos. Die deed het tot voor kort ook prima en had je ook met een leuke winst kunnen verkopen mits gekocht in december maar als je hem al eerder gekocht had op het grote splitsingsverhaal. Waarbij het bedrijf zich op zou splitsen en in gezonde en meer gefocuste delen verder gaan. Nu het splitsingsspel op de wagen begint te komen, zijn er ook geruchten over claim emissies en andere financieringsverhalen. We moeten constateren dat het bedrijf slecht is in de regie te nemen bij al deze berichten. Als bedrijven niet duidelijk zijn in hun communicatie weten de speculanten de koers er vaak hard in te trappen in de hoop later goedkoop stukken te kopen als het bedrijf een nieuwe plaatsing moet doen. Gezien de koerswinst verhouding en de business waar ze in zitten (Europese Cloud en beveiliging) en hun klanten (automatisering voor de overheid) blijf ik zitten.
Varkenscyclus
Met een van mijn grootste broker cliënten die al een tijdje mee loopt, had ik het over Besi, ASML, ASMI en Nvidia. Hij wees me nog eens fijntjes op het feit dat er enorm veel investeringen plaatsvinden op meerdere plekken op de wereld in de chipsector. Hij gaf aan dat de kans groot was dat we een Varkenscyclus kunnen verwachten met dus een overschot aan Chips…
In dat licht is het een idee om naar de grafiek van Nvidia te kijken en te kijken naar een put constructie zolang je onder de Twindicator blijft. Maar wellicht is het goed even de cijfers af te wachten die de 23ste uitkomen. Gaan ze een grotere beweging omlaag neerzetten of gaan we weer hoger?
Arm Tesla?
Tesla heeft mega veel last van alle Chinese concurrentie. Om het maar niet over Europa en de VS te hebben. Tesla verlaagde al meerdere keren de prijzen en dat heeft effect op de koers van het bedrijf. Technisch gezien hebben we al een tijdje verkoopsignalen maar kan het aandeel nog gemakkelijk veel lager.
De arme index
We hadden vorige week reeds officiële verkoopsignalen maar door Adyen zijn deze hard bevestigd. De AEX is zelfs onder de 200 daags. Een put spread onder je portefeuille wordt een idee als je geen cash of andere bescherming hebt ingenomen.
Dax nog niet door 200daags (steun)
Zoals vorige week gezegd de Duitse Dax bevestigd de signalen in de AEX. Het goede nieuws is wel dat de Duitse Dax nog niet door de 200daags lijn is.
Leg hem Breed
De brede Amerikaanse Wilshire 5000 index (met dus 5.000 aandelen) heeft ook nog steeds verkoopsignalen en verliest steeds meer momentum. Wordt het dan toch de grotere correctie?
Wat is echt belangrijk in het leven
Terug naar echt belangrijke zaken, ik werd de afgelopen week geconfronteerd met een paar voor mij plotselinge overlijden. Allereerst Marco, dit was een contact in de effectenhandel. Hij had net als ik ook bij de Rabo gewerkt. Nu was hij twee jaar jonger (55) en tegenwoordig ook als journalist werkzaam bij het FD. Hij deed onafhankelijk advies werk en ik als ik hem tegenkwam discussies over marktomstandigheden waar we het zeker niet altijd eens waren, maar als professional in het effecten-vak kon ik hem heel goed waarderen. Hij overleed aan de gevolgen van kanker. Een ander contact uit de business, collega Broker, collega fondshuismanager, levensgenieter en inwoner van ons dorp, waar ik de laatste jaren mooie gesprekken mee had over financiële markten, systemen en toezicht. Hij werd twee weken geleden begraven, Adam was 2 jaar jonger dan ik.
Ja, dit soort zaken doet veel met je en zet je aan tot denken over wat we onszelf druk zitten te maken over aandelen en andere mindere belangrijke zaken in het leven.
Helaas zijn we te Lang over zaken uitgeweid en hebben we geen ruimte meer voor een verhaal over de werking van shorts
Nu kreeg ik via Twitter de vraag om uitleg te geven over short gaan van Goldman in Philips, maar dat wordt helaas een andere keer. Wellicht is goed te verwijzen naar uitzendingen van Planet Finance, de uitzending: Waarom short sellers hopen op kelderende koersen en naar Netfix de documentaire over Game Stop de Meme beleggers: Eat the Rich
Resume: Nog steeds is de belangrijkste driver van de markt de Tech. Meer en meer Tech bedrijven hebben verkoopsignalen gegeven en daarmee hebben we het startsein voor een grotere correctie mogelijk gezien. De eerder gekocht puts op de AEX zijn weer in een spread gezet, maar deze en nieuwe puts kunnen zeker nog van pas te komen. Het advies in het Actief Offensief blijft: wees voorzichtig met speculaties en pas op met Short volatility (het ongedekt verkopen van opties). Toch wil ik ook aangeven dat we na een grote daling best technisch kunnen opveren.
Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de persoonlijke mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt toegepast in de Actief Offensief strategie, 13 augustus 2023
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.