Column: De kop is er af
De kop is er af
Het jaar 2022 is begonnen en de eerste week zit erop en daarmee is de kop er af. Nu ben ik jaren lid geweest van de Stocktraders Almanak een Amerikaanse almanak waar een hoop leuke historische feitjes en zaken staan. En daar werden ook altijd voorspellende gaven gegeven over het jaar naar aanleiding van de eerste week. Alsmede naar aanleiding van de beweging van de eerste maand van het jaar, werd ook de rest van het jaar voorspelt. Het effect staat ook bekend als: “As Januari goes goes the year…” nu heb ik in mijn Frank van Dongen en IEX tijd hier vaker overgeschreven en ook andere columnisten hebben hier vele columns over gemaakt dus ik hou het bij verwijzen en zeg kijk eens naar Investopedia en zie ook Wikipedia over het januari effect.
Natuurlijk als je gaat googelen vind je ook leuke oudere verhalen bijv. op CNBC over Dogs of meer recent investeerder Fidelity
Dogs and Stars
Een ander leuk ding om over te schrijven in deze eerste week in januari is altijd: de ‘Dogs and stars’ theorie. Oftewel terugkijken naar het vorige jaar, welke aandelen het goed deden? en welke aandelen deden het juist heel slecht. Bij het volgen van de Stars theorie, koop je juist de 5 beste aandelen van vorig jaar (nu dus 2021) en je hoopt dat ze het goed blijven doen in 2022.
De andere theorie is de ‘Dogs theorie’, je koopt dan juist de aandelen die het slecht gedaan hebben vorig jaar en je hoopt en verwacht dan dat een aantal het dit jaar weer veel beter zal gaan doen. Nu is dit een theorie waar ik ook wel van hou. Dit liever dan de winnaars blind te kopen op de spreekwoordelijke hoofdprijs… Nee, ik persoonlijk koop liever laag en hoop dat het weer hoger te verkopen. Deze strategie werkt historisch gezien redelijk tot heel goed. En is ook wel te verklaren, omdat bedrijven die hard terug gevallen zijn soms overgenomen worden, soms daadwerkelijk de draai weer weten te bewerkstellingen en dus weer het groeipad op gaan zoeken. Vaak hadden deze bedrijven gewoon even last van een tegenwind en is die wind weg of zelfs gedraaid tot wind mee. Natuurlijk kan het nog slechter gaan met een van de ‘Dogs’ maar daarom koop je er bijv. tien verschillende bedrijven. Lees iets meer over de rendementen op Investopedia
Even leuk te vermelden in de VS zijn de huidige ‘Dogs’ van 2021: Amgen, Cisco, Chevron, Dow Chemical, IBM, KO (Coca-cola). 3M (MMM), Merck, Verizon, Walgreen Bootsa.
Als voorbeeld IBM is dus een (Hot)Dog, maar er was ook recent ander nieuws namelijk een Chip samenwerking met Samsung daarmee is het best een interessant aandeel voor 2022. Overigens blijf ik zeggen dat we heel voorzichtig moeten zijn met aandelen voor dit jaar. Er zijn namelijk een aantal waarschuwingssignalen die oplichten. Een mooi voorbeeld is de mega activiteiten van nieuwe aandelen die naar de beurs gingen.
IPO markt over 2021
De wereldwijde IPO-volumes stegen in 2021 met 64% en de opbrengsten (lees waarde) stegen zelfs met 67% op jaarbasis (YOY). Het laatste kwartaal van 2021 was kijkende naar de deal aantallen het meest actieve vierde kwartaal sinds het Q4 van 2007 en wat was het startjaar van de kredietcrisis … Grote accountants komen met mooie rapporten lees bijv. EY en het EY Trend report
Even een paar leuke grafieken uit het rapport, want een plaatje zegt altijd meer dan duizend woorden.
Bron EY
Of een plaatje van alle IPO’s in Miljarden dollars. Bizar toch dat je in een corona jaar zo veel geld kan ophalen…
Bron EY
Insiders verkochten 170 miljard
Los van de IPO markt, waar de oprichters van een bedrijf verkochten, verkochten de Amerikaanse Insiders (dus bijv. de CEO’s van bedrijven) voor meer dan 170 miljard dollar aan aandelen, vorig jaar hadden we al een record op 94 miljard, want normaal schommelde dat bedrag rond de 60 miljard Amerikaanse dollar per jaar (pre corona, 2019 was het bijvoorbeeld 65 miljard). De koploper is natuurlijk Elon Musk (Tesla) die 16,4 miljard verkocht. Jeff Bezos (Amazon) had een goede tweede plek met 10 miljard. De Walmart familie verkocht voor 7,7 miljard, Mark Zuckerberg (Meta/Facebook) voor 4,5 miljard en noemenswaardig is ook Todd Crockett van ZoomInfo die voor 3,2 miljard van zijn eigen aandelen verkocht….
Ander economisch nieuws
We hebben dus mega effecten uit Covid en ik heb het niet meer over de 840 duizend doden in de VS en 150.000 doden in de UK, etc.. Nee maar indirect wel over het record in de VS de bijna een miljoen besmettingsgevallen per dag. Met dit soort aantallen kunnen werknemers en directieleden niet naar hun werk, dus niet vliegen met vliegtuigen, zijn Ziekenhuizen onderbezet, sales afdeling onderbezet, productiehalen, etc. etc. Kortom Covid kost ons productiviteit en dus economische groei en dus zou de beurs ook moeten reageren of eerder gereageerd moeten hebben. Dat was dus niet zo, maar ik heb het er even niet meer over.
Een ander ding waar we nauwelijks op gereageerd hebben is de ineenstorting van de Chinese economie. Immers de Chinese economie was een belangrijk deel gebaseerd op vastgoed. De vastgoedsector is 29 procent van het Bruto binnenlands product (BBP). Reeds in 2017 berekenden de RABO dat de Nederlandse economie in recessie kon komen door het barsten van de Chinese huizenbubbel.
Het einde van de Chinese vastgoed bubble!
In China staan er nu meer dan 65 miljoen woningen leeg en blijft het aantal bedrijven met enorme problemen in de vastgoedsector alleen maar groeien. Hoorden we eerder al van: China Fortune land, Evergrande, Languang, Kaisa, Fantasia, Sinic, Modern Land, Aoyuan en nu Shimao Properties Holding… Maar slaap allemaal lekker verder en denk vooral niet wie de volgende is en helemaal niet hoe het ons gaat raken.
Ter idee Shimao is in anderhalf jaar tijd van bijna 40 naar onder de 5 Hongkong dollar gegaan en krijgt nu ineens ernstig last van de afwaarderingen in de kredietstatus. Het bedrijf heeft ook betalingen gemist en balanceert dus op de afgrond.
Blij dat het FD op zaterdag, net als de ‘vrije’ markt in Hongkong gelukkig is met een stijging van 8 cent van Evergrande. Ja, het aandeel ging van 1,65 naar 1,73 Hongkong dollar… Blij dat we uit deze enorme stijging de hoop putten dat alles opgelost is…. (sorry ik kan even min lachen niet inhouden, want hopelijk begrijpt u de ondertoon)….
Geen stimulatie voor de armen
Een ander dingetje wat ook wel belangrijk is voor de economie is dat het tweede grote stimulatie plan in de VS van 1,8 ‘Trillion’ waarbij eindelijk de onderkant van de Amerikaanse maatschappij werd geholpen gaat niet doorgaat. Dit voornamelijk door Senator Joe Manchin, hij kan het allemaal niet over zijn hart verkrijgen om zo veel geld uit te geven aan: kinderopvang, tegemoetkoming inz. Huisvestingskosten voor armen, vrije maaltijden op scholen, investeringen in de ouderen zorg, Iets doen met de studieschulden, etc. Nee we hebben minder probleem met een F35 jachtvliegtuigproject dat ook rond de 1,5 ‘Trillion’ kost, een Irak en Afghaanse Oorlog was ook slechts 6 ‘Trillion’ en de Wall Street Bail-outs waren ook maar 12,8 ‘Trillion’…
Auto verkopen in Nederland (en de rest van de wereld?)
In Nederland worden er veel meer tweedehands auto’s verkocht dan nieuwe modellen dat is op zich logisch, maar nu (2021) is de verhouding nieuw en gebruikt wel heel erg uit het lood. In Nederland werden er slechts 322.832 nieuwe auto’s verkocht. We komen dan op cijfers van 1967 toen we veel minder inwoners hadden… Nu produceren de fabrieken geen tweede hands toch? Kortom je zou denken dat dit effect heeft op de autofabrikanten? De dramatische verkoopcijfers voor nieuwe auto’s waren een gevolg van het chip tekort en is dat alleen in Nederland? En zou dit tekort je ook in andere producten moeten terug zien? We noemen het een Bevoorradingsketen probleem….
Een ander probleempje en toch een beetje in lijn met, is de oplopende Inflatie probleem en de hogere rente.
Inflatie en de rente
Iedereen die zijn energienota en zorgnota weer in de bus heeft gekregen weet dat alles duurder wordt, om het al niet over de voedselprijzen te hebben. Voedsel (denk bijv. aan kassen) en energie zijn gekoppeld aan de Gasprijs en die is niet alleen volatiel hij gaat ook steeds hoger door alle politieke spanningen in, om en met Rusland. Daar bovenop hebben we Vogelgriep dat ook weer voor hogere prijzen gaat zorgen van vlees en eieren.
De Marktrente loopt langzaam maar zeker op en daarom doen de verzekeraars het ineens weer goed op de beurs. De Tech bedrijven doen het ineens door de hogere rente slecht. Nu wordt dit soort nieuws gebracht als een wetmatigheid, maar is dat wel zo?
Sommige Techbedrijven hebben zoveel cash dat een hogere rente meer rente opbrengst is en dus positief is voor ze. Ook is het niet zo dat alle verzekeraars goedkoop zijn en dat ze allemaal profiteren van een hogere rente. Neem NN Group, of ze profiteren van hogere rentes moeten we nog maar zien. Fundamenteel gezien: wellicht nog een redelijk dividend rendement en ‘’slechts” 6 a 7 keer de verwachte winst. Maar historisch hebben we die waardering al tijden niet meer gezien. In de week grafiek zien we toch ook dat we ver boven de Pre corona niveaus staan, op historische hoge niveaus. Is dit nu ineens een heel sexy bedrijf geworden?
Concurrentie in EV komt op stoom
Iets anders van de afgelopen week dat belangrijk was. We zagen op een Tech beurs nieuws van Chrysler en Ford. Beide giganten komen met populaire elektrische modellen. Chrysler (onderdeel Stellantis) gaat ineens busjes leveren aan Amazon. Iets was Rivian de grote belofte zou doen…
Rivian staat reeds onder IPO, maar is zeker nu ze de order verloren hebben nog steeds veel en veel te duur…
Tesla wil ik ondanks de elektrificatie trend ook nog steeds short voor een langere periode. Waardering gaat nergens over, concurrentie neemt toe, Bitcoin omlaag. Dus ik was niet zo onder de indruk van de korte eind december stijging tot bijna de oude high. Natuurlijk relax is anders.
We hebben bijna officiële verkoopsignalen in de S&P 500 en reeds officiële verkoop-signalen in de Nasdaq. Maar eerst de S&P500 Mini future grafiek:
Lange termijn
De Nasdaq weekgrafiek geeft mooi aan dat de huidige daling van enkele procenten onder de ‘All time High’ mogelijk slecht de start zijn van een grotere daling.
Korte termijn hebben we dus ook verkoopsignalen in de Twindicator in de Nasdaq.
Ook in de Russell2000 grafiek hebben we verkoopsignalen in de Twindicator.
Met alle respect
De veel bredere Willshire5000 maand grafiek geeft ook mooi de stijging van de afgelopen twee jaar duidelijk. Het is redelijk naïef om te denken dat we dit stijgingstempo op lange termijn vol kunnen houden.
De korte (dag) grafiek van de Willshire5000 geeft ook een verkoopsignaal in de Twindicator.
De Nasdaq aan de Amstel
De Twindicator voor de AEX ligt op 797,71 we zijn dus onder de indicator en hebben dus ook een short signaal.
I love it when a plan comes together…
Zoals verwacht (zie vorige columns) deden Adyen, ASMI en Besi het slechter in deze index en daarmee is de correctie beweging mijn inziens in gestart.
Bitcoin of Bid-coin?
Niet alleen aandelen dalen stilletje, ook de Bitcoin is met andere Crypto op een terugweg. Ook dit is volgens mijn eerdere verwachting.
Nu de Bitcoin en ander Crypto omlaag zijn zien we ook aandelen die hun lot verbonden hadden aan deze speculatieve valuta’s omlaag gaan. Neem Marathon Digital van 80 dollar naar 30 dollar.
De eerste kop is er af
Kortom het spel is op de wagen en het lijkt me pas het begin van een grotere beweging. Zullen we dan toch nog iets aan al onze kennis en ervaring gaan krijgen dit jaar, nu de Tulpenbolmanie aan een eind dreigt te komen?
Disclaimer:
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.
De columnist(blogger) heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en/of onderliggende waarden.