Column: de Paas Baas
Het is wel schrikken als onze premier van het land, Rutte, ineens gaat roepen dat we meer belasting moeten betalen en om inflatie te compenseren werknemers meer salaris moeten krijgen. Dat laatste betekend overigens dat inflatie niet tijdelijk is, maar dat we mogelijk in de loon/inflatiespiraal gaan komen. Natuurlijk zijn de berichten goed nieuws voor het spreekwoordelijke huishoudboekje van de overheid, immers schuld wordt minder door inflatie en ook meer belasting binnenkrijgen is voor de overheid goed. Maar voor mij persoonlijk wel schrikken, omdat we tot nu toe geld uit schuld creëren. Dus willen we af van deze strategie en nu ineens weer gaten dichten op de begroting? bezuinigingen? Wat betekent dit voor Italië, Spanje en Griekenland? Wat betekent dit voor de huidige rente verschillen in Europa? Of wil iedereen in Europa dit?
Het opkopen van Europese staatsobligaties gebeurt nog steeds. We proberen door meer (slechtere) obligaties uit bijv. Italië te kopen de rente verschillen in Europa kleiner te maken tussen de landen. Maar als je mij als beursexpert vraagt: Wat heeft Jan met de pet eraan dat we obligaties kopen, de rente negatief gehouden wordt en dat we de balans van de Centrale banken voor alsnog blijven opblazen? Koopt hij er een brood meer om? Of door de inflatie juist een brood minder?
Twitter eerst 10% en daarna 100%?
Nu zijn er vele zaken in de wereld waar ik niks van begrijp, een is het verhaal in de Weekend NRC waarbij er miljarden van Russen witgewassen werden via Trustkantoren met medeweten van de overheid en dat dit allemaal kan. Terwijl als je een midden klas auto verkoopt en het cash bedrag wil storten bij je bank (als die er nog is), ben je uren formulieren aan het invullen. En dan ben bij je dus bij eigen bank in je eigen land en hebben we het over een auto…
Een ander verhaal is dat Dhr. E. Musk allerlei trucs uit kan halen op de financiële markten en daar steeds mee weg komt. Want als effectenhandelaar is het niet normaal dat als je eerst een 10procents belang neemt in een bedrijf en dan zegt dat je passief belegger wil zijn … mogelijk advies wil geven … en vervolgens een bod op het bedrijf doet voor het hele bedrijf….wat je dan ook helemaal niet kan betalen. Maar klaarblijkelijk ben ik een van de weinige die zich hieraan stoort.
Een gevolg van je bod van Musk is dat Tesla ineens omlaag ging, omdat hij mogelijk daar aandelen van moet verkopen (of belenen) om de Twitter deal te financieren.
Miljardairs mogen klaarblijkelijk hobby’s hebben.
Een andere miljardair Jeff Bezos, heeft andere hobby’s. De Amazon-topper koopt boten en vliegt naar de ruimte. Boten zijn door de jacht naar Russisch kapitaal, (lees: naar megajachten van Oligarchen) ineens minder populair bij de miljardairs. Maar door de afwezigheid van de Russen in de ruimtevaart is de ruimtevaart hobby ineens wel weer een schot in de roos.
Top 2000
Ondertussen hebben we in de Twindicator op Amazon gewoon een verkoopsignaal, met een stoploss op 3.146 USD. Ook is het goed om nog eens het echt lange plaatje te bekijken. Zie de top in het jaar 2000, dit was terug gerekend voor splitsingen zeg even toen 113 Amerikaanse dollar en het aandeel viel terug naar ruwweg 6,00 Amerikaanse dollars (bijna niet meer voor te stellen…).
En als je dan nu weet dat het aandeel Amazon nu rond de 3.100 USD noteert…
Om toch even bij de A te blijven
Ook ASML heeft nog een verkoopsignaal. De Twindicator ligt op 604,38 euro. Dus pas boven dat niveau krijgen we weer koopsignalen.
Op de Tweede Paasdag (dus Europa dicht) kijken we ook nog even naar de Nasdaq van vrijdag. Want los van het 200daags gemiddelde zijn we ook onder de Twindicator.
De Nasdaq Index heeft dus een verkoopsignaal. Maar de Amsterdamse AEX vreemd genoeg nog niet. De Twindicator voor de AEX staat nog altijd op 714,14. Een slot hieronder is pas een verkoopsignaal.
Nasdaq aan de Amstel
Wel heeft de AEX bijna een verkoop in de EB indicator (de kruising van het 9 daags exponentieel gemiddelde en 26 daags gewoon gemiddelde.
De Duitse DAX staat onder de Twindicator en is daarmee minder ingewikkeld dan de AEX.
De Bitcoin leek even een koopsignaal te geven maar is ook weer naar een verkoopsignaal gedraaid. Indien long gegaan op Twindicator pak je verlies en ga naar de zijlijn.
De komende week
We krijgen de komende tijd meer bedrijfscijfers en meer economische cijfers die iets moeten gaan zeggen over de waarderingen op de beurs. Door effecten vanuit de Oekraïne en oplopende rente ben ik er voorzichtig op dit moment.
Tot slot persoonlijke irritatie
Nu kan het aan mij liggen, maar ik vind een excuses maken voor zaken die in 1700 gebeurd zijn een beetje voor de bühne. Dus het feit dat ABN Amro excuses maakt voor het slaven verleden van bedrijven die de voorloper van de bank waren… Nu heb ik ook bij Mees & Hope gewerkt dus wellicht moet ik ook daar excuses voor maken? Of zijn er belangrijkere zaken die in de huidige wereld grote verschillen geven en bepaalde bevolkingsgroepen ernstig discrimineren die nu veel belangrijker zijn? Of mogen we dit niet zeggen en moeten we lekker meeveren met de meute en Woke doen?
Disclaimer:
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.
Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies.