Column: Even wachten
De afgelopen week was het wachten op de Centrale Bankiers, Fed en andere economen bijeenkomst in Jackson Hole en los van een paar bedrijfscijfers die gepubliceerd werden was het dus een saaie week. Uiteindelijk kwam vrijdag het ‘nieuws’ van de FED voorzitter dat er een rente verlaging aankomt in september. Hoeveel (dus 0,25 of 0,50%) werd nog niet gezegd, maar de markt was weer opgelucht dat er eindelijk een rente verlaging komt. En dat terwijl we toch in alle aandelen indices in Europa en Amerika al meerdere maanden aan het stijgen zijn op de verwachting dat er een verlaging (lees 7 verlagingen van meerdere procenten in totaal) zou komen.
Wat we niet moeten vergeten en ook door de voorzitter benoemd wordt is dat de verkiezingen in de VS veel belangrijker zijn dan een verandering van de rente. Wie er de verkiezingen wint is van groot belang voor de prijzen. Zo wil Trump import heffingen invoeren (op Chinese producten) wat dus producten duurder maakt en inflatie verhoogt. Ook moeten we beseffen dat vlak voor de verkiezingen er historisch gezien, niet veel rente veranderingen zijn geweest (lees geen veranderingen). Dit omdat de FED niet politiek probeert te zijn. Natuurlijk als er iets extreems gebeurd zal de FED wat doen maar standaard verlagingen wordt een dingetje. Tot slot is het zo dat de markt dus heel veel verlagingen verwacht en is er ook nog kans op de beroemde bezit van de zaak einde vermaak theorie.
Saai
Ondanks de saaie week gingen zowel de Europese als de Amerikaanse indices per saldo gewoon omhoog en houden we de maand winst keurig vast en dat is best bijzonder gezien de soms toch schokkende gebeurtenissen in Japan (een dagje min 12 procent), maar ook tegenvallende Tech cijfers en geopolitieke spanning. Door het aanhoudende optimisme braken de meeste indices door de Twindicatorlijn heen. Dit is zeker positief. Echter een voorzetting van de oude bull markt is in mijn ogen nog een ander dingetje, want daarvoor moeten we eerst door allerlei zware weerstanden heen zien te breken en welk positief nieuws dat gaat worden is voor mij nog een beetje een vraag.
De Eurostoxx50 moet dus door de weerstandslijn en eigenlijk door de vorige hoogte punten.
Voor de Nasdaq geldt: een zelfde verhaal als de Eurostoxx50. Dus boven de Twindicator maar weerstand omhoog.
De Sp500 futures zijn zelfs al door een eerste weerstand heen gebroken. De futures zijn weer terug boven de trendlijn. Oude hoogtepunten zou een volgende grens moeten zijn.
Onze AEX Index is nog niet helemaal meegegaan in dit enthousiasme, wij staan nog onder de Twindicator lijn.
Duitse Dax is veel positiever gestemd geweest en maakt zich op voor een aanval op de weerstandslijn.
Voor je het weet is het weer kerst met kaarsen, dus de Candle chart
We gaan richting het einde van de maand en daarom kijken we ook even naar de huidige maand grafiek en als we sluiten zoals nu dan heb je in de maand grafiek van de S&P500 een hamer patroon bovenin de trend en wordt de volgende maand in de Candles bepalend voor de toekomst.
Nog even een paar losse aandelen
Een persoonlijke lieveling die maar niet echt wilde knalde door de Twindicator heen. We hebben het over Chip maker AMD. Zij deden een overname in de Chip industrie. Ander nieuws kwam van TSMC zij gaan een fabriek in Duitsland bouwen onder de Europese Chip act. Terug naar AMD, want ik was juist positief op dit aandeel door alle berichten inzake concurrerende chips in de Ai Chips, maar we gaan het zien.
Inside Intel
Intel mijn andere persoonlijke lieveling wil nog steeds niet echt herstellen. Voorlopig ben ik al blij dat ze enige bodem hebben gevonden. Ook hebben ze adviseurs (Morgan Stanley) gehuurd voor een actieve defensieve strategie tegen overnames.
Nog even wachten
Deze week om precies te zijn de 28ste, nabeurs krijgen we cijfers Nvidia. Deze zullen zeer bepalend zijn voor dit bedrijf, maar ook de Chip (Ai) sector en eigenlijk gezien het gewicht (grote marktwaarde) voor de totale beurs. De vraag is dan ook gaan deze cijfers mee of tegenvallen? Wie een gokje over de uitkomst wil wagen moet dit maar doen. Persoonlijk wacht ik even af.
Technische analyse werkt niet
In het FD stond een verhaaltje van een wetenschapper die de financiële weermannen schoffeerde door te zeggen dat de wetenschap heeft aangetoond dat het niet werkt. Nu is het een veelzijdig iets. We hebben prijspatronen, momentum, allerlei lijntjes, allerlei indicatoren en ik ga niet een hele column plaatsen maar een paar opmerkingen wil ik wel maken.
Prijzen bewegen klaarblijkelijk niet in trends
Als prijzen niet in trend bewegen zoals ik de afgelopen 35 jaar heb gedacht dan helpt het wel bij scenario analyse. Dus als je onder of boven een niveau komt dan moet je bijv. verliespakken in een long of short positie.
Een plaatje zegt meer dan duizend woorden
Ook geeft een grafisch beeld in 1 opslag weer of iets hard is opgelopen of juist hard is gedaald en dat help weer met koop of verkoopbeslissingen.
Self-fulfilling prophecy
Er zijn grote groepen die er in geloven als zijnde een religie en dat zorgt dus dat het gedrag beïnvloed wordt en voorspelbaar is en dat zou een reden moeten zijn om er naar te kijken. Maar mijn doel is om mensen te laten nadenken en niet om mensen te overtuigen. Dus snel weer door.
De rest van de magische vijf
Microsoft onder de Twindicator en onder de weerstandslijn.
Amazon onder de Twindicator en uit de trend.
Tesla onder de Twindicator en onder de weerstandslijn. Opvallend toch dat de magische 3 dit plaatje geven gezien de eerdere positieve indices?
Snel weer door.
Wat ik ook opvallend vind is dat we in Nederland en Europa wel allerlei groene plannen hebben maar de bedrijven die het moeten doen helpen we niet echt. Dus als een bedrijf belangrijk is in de elektrificatie van het land dan mag het net zo gemakkelijk stuk, als dat het succes mag hebben. Neem Alfen, bekend van laadpalen, transformatiehuisjes, grote accu’s, etc. en dus best heel belangrijk. Maar wat heeft Europa en of Nederland gedaan voor dit bedrijf? Persoonlijk vind ik (en vond dat al langer), het aandeel koopwaardig en geef ze dus vandaag een beetje aandacht.
De Bayesian was het zeilschip van Mike Lynch dat afgelopen week zonk voor de kust van Palermo. Zou je een kansberekening maken dat een schip van 56 meter lang en een mast van 72,3 meter met een waarde van 40 miljoen dollar, zou zinken in slechts een paar minuten dan zou je ongetwijfeld tot een extreem lage kans op dit voorval komen, maar toch gebeurde het en was er een dramatisch voorval met 7 doden (waaronder de eigenaar en zijn dochter).
Waarom heb ik het hierover en niet over de doden elders op de wereld. Omdat een bijzonder en bizar detail is dat de naam van de jacht genoemd is naar Thomas Bayes een 18de -eeuwse wiskundige die de kansberekeningstheorie heeft uitgevonden (of beschreven). De software waar de overleden Miljardair (eigenaar) zijn fortuin mee maakte, draait om de Bayesiaanse statistiek (Theorema van Bayes) en wordt gebruikt om voorspellingen (uitkomsten) nauwkeuriger te maken…
Resume: Verwacht altijd het onverwachte. In dit licht; Deze week Nvidia van groot belang alsmede het einde maand effect. Ook zal de Geopolitieke situatie van groot belang blijven.
Disclaimer
Deze column is volledig op persoonlijke titel en is mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (DMA Europe BV). Deze publicatie is dan ook gewoon de professionele mening van Cees Smit (ook wel Frank van Dongen) en wordt als gedachte (visie) door hem gedeeld aan ervaren beurshandelaren (ervaren beleggers). Deze mening wordt ook als strategie toegepast in de Today’s Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille). Geproduceerd in het weekend (24-25 augustus) en publicatiedatum: maandag 26 augustus 2024.
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.