Column: Graaiflatie effect?
Deze column is volledig op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de professionele mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt als gedachte en/of strategie toegepast in de Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille op bekende website). Geproduceerd op 1 januari 2024 (publicatiedatum dinsdag 2 januari 2024).
2023 was het jaar met de hoogst gemeten gemiddelde temperatuur in Nederland, ook hadden we de meeste regen, de meeste conflicten in de wereld en “All time high’s” op de beurs. Is dat logisch als de beurs ook een afspiegeling van de toekomstige economie is? En blijft de rente historisch echt zo laag terwijl we de inflatie nog niet helemaal beteugeld hebben? Gaan we bijv. effecten zien van de gemiddelde loonstijging met 7 procent? Blijft het woord van 2023 zijnde Graaiflatie een dingetje? Allemaal zaken die door je hoofd gaan zo aan het begin van het jaar.
Hoe gaat het verder in 2024 met de huidige vastgoedcrisis in Duitsland? Hoe gaat het verder met de nog veel grotere vastgoedproblemen in China waar een tiental grote ontwikkelaars en bouwbedrijven omgevallen zijn en hele grote gebieden met enorme gebouwen leeg staan dan wel niet afgebouwd zijn en investeerders vele honderden miljarden verloren hebben.
Wat als de zachte landing in de VS toch wat harder wordt? En wat als we een zware aardbeving (ramp) in Tokyo of een zware aardbeving in Los Angeles in de VS krijgen? Wat als Trump gekozen wordt en hij direct de hulp aan Oekraïne stopt.
Pas op voor de hype aandelen in 2024
De Nasdaq had het beste jaar sinds 1999 (Party like 1999?). In andere columns, heb ik gewezen op het feit dat slechts een beperkt aantal aandelen de stijging veroorzaakt hebben. De steun van de rally was dus niet breed. Nu heb ik dat eerder in de Dot.com hype meegemaakt dat slechts een aantal Techbedrijven en wat Telecom bedrijven de index omhoog trokken. Enkele jaren later waren een groot aantal van de gehypte bedrijven er niet meer. Groot verschil: Toen hadden de Tech en telecom bedrijven funding nodig en stokte dit. Maar nu zijn de Big Five of Magnifieke zeven juist Kas-rijk (Cash-rich). Dat neemt niet weg dat de waarderingen stevig zijn en de verwachtingen hoog liggen. Een opsplitsing van deze Big Tech behoort tot de mogelijkheden zoals in de jaren dertig de grote “olie zusters” opgesplitst werden (een Blackswan?).
Besi H&S failure zorgde letterlijk en figuurlijk voor spreekwoordelijk handje omhoog.
Hoewel sommige analisten doen of het stapelen van chips iets heel nieuws is en helemaal de toekomst is vraag ik me af wat er niet reeds al verdisconteerd zit in de reeds hard opgelopen koersen. Persoonlijk hou ik rekening met een terugvallende economie en dus een terugvallende vraag naar chips. Wat ook niet iedereen doorheeft is dat er enorm veel productiecapaciteit is bijgebouwd. Zo bouwde Intel fabrieken in Amerika, Europa en in Israël. Voor de chip industrie is een varkenscyclus ook niet iets heel nieuws, maar we gaan het beleven.
Besi had vorig jaar tot oktober een zeer negatieve ‘chart set-up’ namelijk er was een hoofd schouder gevormd. Echter dit patroon draaide en het werd een Hoofd schouder Failure patroon waarbij de koers dus zijn handje opsteekt ver boven het oude hoofd (rond de 110 euro).
Nu word een H&S failure (lees een zeer snelle stijging) gevolgd door minimaal een consolidatie. Waarbij de koers even rustig kan bijkomen. Na deze rust kan je of weer verder met de stijging of kan het sentiment draaien.
De week grafiek van Besi geeft mooi aan hoe heftig de stijging is geweest. Loodrechte stijgingen zijn volgens het technische gezegde (lees de theorie) “de accelaratie van de trend is het einde van de beweging” dus niet direct het begin van een nieuwe rally….
ASMI ook H&S Failure?
Hoewel ASMI een soortgelijke trend als BESI liet zien tot oktober vorig jaar, heeft dit aandeel niet de loodrechte stijging en dus het spreekwoordelijke handje boven het hoofd laten zien. Betekend dit dat we nog een stijging te goed hebben of was het gewoon een correlatie verhaal met de rest van de chippies? Geen idee.
ASML heeft in de laatste maanden van het jaar ook niet de loodrechte stijging van Besi laten zien en is zelfs niet naar oude “all time high” niveaus gegaan. Toch was de performance over het jaar gezien best oké.
In VS hadden we Nvidia dat met bijna 250 procent stijging een van de grootste stijgers was. De laatste 6 maanden zit het fonds in een consolidatie en de vraag is nu of het na deze fase opnieuw weer gaat stijgen of dat we een correctie tegemoet kunnen zien. Persoonlijk hou ik kijkende naar de waardering en de verwachting rekening met een forse correctie. Maar ik ben ook gewoon een brood etende profeet.
Meta Platforms steeg in 2023 bijna 185 procent en dat terwijl begin vorig jaar het aandeel met de nodige sceptisch werd omringt. Immers analisten zagen weinig in de enorme investeringen in Metaverse. Maar gedurende het jaar had niemand het er meer over en was alles gewoon Ai en profiteerde het bedrijf van de teloorgang van Twitter (X). Het verhaal is nog steeds dat Meta Platforms met een opvolger/alternatief voor X kunnen en zullen komen. Nu had ik persoonlijk wel een draai in Meta Platfoms verwacht en dit was dan ook een van mijn tips voor 2023. Echter ik was niet hebberig genoeg of had niet genoeg fantasie om de rit helemaal uit te zitten.
De Bitcoin steeg ook bijna 150 procent in 2023 en dat allemaal voornamelijk op het verhaal dat er een ETF komt op deze crypto munt. Nu zijn er natuurlijk al ETF’s maar inderdaad lijkt de Bitcoin een van de overlevende van de Cryptomunten te zijn. Echter we zijn nog niet bij de finish en (ondanks) na alle schandalen van de afgelopen jaren zijn we er nog niet. Zoals de vorig jaar veel te jong overleden Charlie Munger (99) geen enkele rol zag voor de illegale munt… Nee zo ver wil ik niet gaan, maar los van speculatie mis is nu redenen om nu en op dit moment in dit product te beleggen. Wellicht krijgen we bezit van de zaak einde vermaak als begin januari de ETF er daadwerkelijk is?
Dus hoewel je in 2023 ook al actieve keuze had moeten maken, om optimaal rendement gemaakt te hebben. Wordt dit in mijn persoonlijke optiek in 2024 nog veel belangrijker. De rente kan in 2024 gewoon ook weer oplopen als de inflatie niet onder controle blijkt te zijn. Ook kan de economie harder terugvallen te zijn door de rente beweging. Immers hoe vaak hebben we het meegemaakt dat de Centrale banken precies op tijd acteren? Volgens mij is dat nog nooit voorgekomen. ‘This time it’s different’…
Toch nog even de Tips van 2023
Naast Meta was het Franse Atos een van mijn tips. Als je direct vanaf eind december 2022 gekocht had dan had je pakweg na drie maanden een leuke winst kunnen pakken maar als je dan geweten had dat het bedrijf in 2000 nog 140 euro per aandeel waard was en in 2017 boven de 95 Euro stond dan had je natuurlijk verwacht dat er nog veel meer in het vat zat. Wie het hele jaar is blijven zitten had een dramatisch jaar. Zelf heb ik nog een paar keer op lage niveaus gekocht en na een ritje verkocht. Maar blij met deze keuze ben ik nog steeds niet. Wel hou ik hem vast tot de lang verwachte opsplitsing eindelijk geweest is.
Je koopt een Biotech bedrijf dat gedurende de negatieve rente periode door analisten afgestraft wordt omdat ze “cash rich” waren in de hoop dat ze gedurende een stijgende rente periode daar dan eindelijk profijt van zouden kunnen hebben. Ook voor iedereen die de klassieke beursfilm Wall Street (1) kent… Iets in de trend van: … if you like them at 200 you will love them at 50… Het is een oude beurslieveling voor veel beleggers en ook daarom had ik wel verwacht dat dit aandeel iets meer aandacht (lees waardering) zou krijgen. Maar nee ook deze keuze kwam er niet echt uit. Er is net als bij Atos geen reden ze weg te doen maar het is niet het succes geworden wat ik ervan gehoopt heb.
Mijn tips voor 2024 heb ik al eerder gedeeld maar ik wil wel nog een keer de situatie vergelijken met de Dot.com periode en we bekijken daarvoor even de lange termijn Nasdaq grafiek. Want wat als we daadwerkelijke gelijk aan de verticale lijn in sept 2000 kunnen vergelijken met de huidige situatie?
Rest mij iedereen een goed beleggingsjaar toe te wensen.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.