Column: Herschikken, stikken of slikken
Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 23 juli 2023
Afgelopen vrijdag 21 juni was er op het slot in de VS een herweging van de Nasdaq100 en deze herweging wordt per maandag 24 juni actueel. Maar had dus zijn effect op vrijdag. Deze aanpassing van gewichten moest, omdat 7 aandelen wel heel dominant werden in deze index. De aanpassing heeft niet alleen effect op de QQQ (ETF) en de veel gehandelde minifutures op de Nasdaq100, maar ook op optie-gerelateerde producten op de Nasdaq100. En dan hebben we het niet alleen over de beursgenoteerde opties, maar ook interbancaire producten (OTC). In die OTC markt zijn er allerlei structuren en Swaps die gelinked zijn aan de Nasdaq.
Hoe groot effect van de herweging?
Hoe groot het effect van de herweging is en zou worden is dan ook heel moeilijk in te schatten. Zo is de vraag bij opties; wie heeft de opties gekocht (de longposities) en dus wie heeft ze verkocht (short)? Wat is de delta van de opties en dus hoeveel mandjes/ aandelen moeten er gekocht worden (of zijn gekocht) om het risico af te dekken. Waren het merendeel call posities? Of juist puts? Zijn ze ‘in the money’ of ‘out of the money’, hebben ze kans om snel in ‘the money te raken’ (gamma), welke de looptijd? Waarbij de looptijd net als de volatility (bewegelijkheid) gelinked is aan de delta, gamma, etc…(lees hoeveel aandelen er theoretisch gekocht moeten worden). Uiteindelijk is er zeker met alle OTC producten meegenomen geen nauwkeurige inschatting te maken van hoeveel effect er zal zijn. Dus moet je als speculant gokken of er effect is? En ja we hadden een effect in de grote Tech fondsen, maar ook weer niet een mega effect waar ik persoonlijk als columnist een beetje op gehoopt had.
Waarschijnlijk los van de herweging lijkt de Nasdaq begonnen te zijn met een correctie. We moeten goed op de Twindicator letten om in te schatten hoe groot de correctie wordt.
Powerball (of andere balls)
Op de index verandering was dus moeilijk te speculeren. Voor de gokkers was er in de VS weer een trekking van de Powerballs waar je kans had om honderden miljoenen te winnen. Ook op de beurs wordt er nog volop gegokt. De MEME beleggers die lang gokten in aandelen als Gamestop, AMC Entertainment, Bed Bath & Beyond en Palantir, zitten volgens de verhalen nu allemaal long in opties op dit en andere heftige aandelen. Zo ook opties op bedrijven als Tesla. Met opties krijgen ze een zo heftig mogelijke impact en hebben ze enorme leverage (hefboom), gaat het goed wordt er veel verdiend gaat het minder dan zijn ze hun volledige inzet kwijt.
In bedrijven als Gamestop lijkt het spel langzaam maar zeker gespeeld, maar ….
Plezier in Palantir
Een ander MEME stock is Palantir dat in korte tijd ook weer is verdubbeld. Als normale belegger zou ik weg blijven van dit soort fondsen.
Met de Carvana op vakantie
Carvana (CVNA) de verkoper (dealerships) van personenauto’s en trucks is een bewijs dat de MEME’s toch nog niet uitgespeeld zijn. Afgelopen woensdag ging de koers na een reorganisatie bericht, meer dan 40 procent hoger en de dagen daarna weer omlaag. En let wel dit bedrijf maakt geen winst en heeft ook niet het zwarte garen ineens uitgevonden. Ze hebben zelfs niet het spreekwoordelijk ‘witte garen’ in de kolen laten vallen waardoor het per ongeluk een uitvinding is geworden. Nee, dit is pure speculatie.
Short term
Maar laten we even in detail kijken naar de mega bewegingen van 5 naar 55 in een paar maanden. En dat allemaal met een berg RobinHood beleggers en wat sociale media grappen…
The Magnificent seven
We hadden dus de herweging van de Nasdaq, waarbij de grote jongens (en meiden) in belangrijkheid terug moesten. Even op een rijtje de veranderingen en de verwachte verkopen van een Grote Amerikaanse Broker:
- Apple van 12,1% weging naar 11,5% en ‘slechts’ 1,4 miljard tegenwaarde aan verkopen verwacht
- Microsoft van 12,8% naar 9,8% en naar verwachting was de verkoopdruk 7,4 miljard USD
- Alphabet (GOOG) van 7,6% naar 5,7% en naar verwachting was dit 4,8 miljard USD verkoopdruk
- Amazon van 6,9% naar 5,3% en naar verwachting was dit 7,4 miljard USD verkoopdruk
- Meta (Facebook) van 4,4% naar 3,7% naar verwachting was dit 1,9 miljard USD aan verkoopdruk
- Tesla van 4,5% naar 3,4% en naar verwachting was dit 3,7 miljard USD aan verkopen
- Nvidia van 7,3% naar 4,3% naar verwachting was dit 7,5 miljard USD aan verkopen
NVIDIA op vrijdag close?
Dus Nvidia was de grootste want naar verwachting was dit 7,5 miljard dollar. Het was dus niet zo gek dat het slot vrijdag lager was. De vraag is nu of deze herweging het begin is van een verdere daling. Persoonlijk vind ik het al veel langer een veel te duur aandeel en technisch zie ik een soort van blowoff.
Maar ook ASML?
Het is niet zomaar alleen de herweging. We zien dat de chip sector al heel veel positivisme verwerkt had en dat het zomaar een grote correctie kon worden. We hebben de cijfers gezien en heel slim is er nog net even geleverd aan China alvorens de Amerikanen dit niet meer wilden. Kijkende naar de cijfers lijkt het een beetje bezit van de zaak einde vermaak. In de Twindicator hebben we gewoon verkoopsignalen.
En TSMC dan?
Ook de Taiwanese Semiconductor koning TSMC geeft ineens weer verkoopsignalen in de Twindicator en heeft niet oude niveaus weten te bereiken. Mocht je ze hebben zou ik er even uit stappen.
Bezit van de zaak einde ‘vermaek’
Tesla ging na cijfers omlaag, de cijfers waren deels beter dan verwacht. Op vrijdag hadden we bij de herweging van de Nasdaq ook verandering in Tesla zo ging het van 4,5% naar 3,4% en hadden we dus 3,7 miljard USD aan verwachte verkopen.
De AEX krijgt verhoging
Als de Chips niezen dan is de AEX ook verkouden, dus geen verhoging van de koersen maar meer griepachtige verschijnselen. Bij ons zijn Besi, Asmi en ASML zwaargewichten die dus normaal gesproken terug zouden moeten in koers. Let wel het Twindicator niveau in de AEX is 762,17, dus pas daaronder een officieel verkoopsignaal.
Ondertussen in China
China heeft economische problemen en die zijn deels een gevolg van de al lang woekerende vastgoedcrisis die nog steeds niet verholpen is. Door de vastgoed problemen gaat het dus nog steeds niet goed met de grote vastgoed giganten zoals bijvoorbeeld: LongFor Group, Country Garden, Evergrande, China overseas en HangLung (er zijn er al omgevallen en uit het rijtje verdwenen).
Het is dan ook niet zo gek dat we verkoopsignalen hebben in China.
Maar ondertussen in Zweden
Viaplay kocht in 2021 de rechten van de F1 voor 90 mio euro per jaar om tot 2025 F1 te mogen uitzenden en dat was wat veel maar dat verklaart niet kijkende naar de huidige marktwaarde (400 miljoen euro) van dit bedrijf de enthousiaste daling van het aandeel…
Viaplay weekend
Nu heb ik weer heerlijk dit weekend naar “onze Max” zitten kijken maar dat is minder spectaculair dan het bedrijf dat de uitzendrechten heeft… ondanks dat de rechten een waarde hebben zou ik voorzichtig zijn met dit soort aandelen.
Tot gedachten brengend
Belangrijk voor de economie is natuurlijk de rente en die steeg de afgelopen week ineens weer…
Euro dollar toekomst
In de media zie ik steeds meer berichten dat de vijanden van Amerika aan het samenspannen zijn om een nieuwe wereldvaluta te creëren. Lees de Amerikaanse dollar proberen minder belangrijk te maken. Maar als dit ooit echt lukt dan hebben de Amerikanen (en ook wij) een probleem. De Amerkanen kunnen dan niet meer hun schulden financieren met geld dat uit transacties komt en opgeslagen ligt in hun valuta.
Technisch zien we deze tekenen nog niet. Erger nog voorlopig lijkt het erop dat de Euro omlaag gaat en de dollar dus sterker wordt.
Tot slot dat bedrijven als vanMoof en de Winkels van Big Bazar omvallen is volgens mij ook een voorbeeld van zombiebedrijven die met extreem lage rente in een hoog conjectuur wel konden blijven leven. Maar nu de wereld langzaam maar zeker normaal wordt en de economie mogelijk gaat krimpen, kunnen de zombies het niet meer aan. Een ander voorbeeld van een probleem dat naar de oppervlakte is gekomen is de financiering van Triodos Bank. De certificaten zijn na heropening fors gedaald en de claims lijken zich op te stapelen. Hoelang gaat dit goed en welke bedrijven komen erbij?
Resume: Het effect van de herweging van de Nasdaq viel mee maar de nieuwe bedrijfscijfers lijken tegen te vallen. Het verhaal wordt bijna saai maar mijn idee blijft: koop gewoon bescherming en room wat winsten af.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.