Column: Historisch, of hysterisch hoge returns
Deze column is volledig op persoonlijke titel en is mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV). Maar deze publicatie is de professionele mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt als gedachte (visie) gedeeld. Deze mening wordt ook als strategie toegepast in de Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille). Geschreven in het weekend van 24 /25 februari. (publicatiedatum maandag 26 februari 2024).
Afgelopen week iets waar iedereen naar keek namelijk de cijfers van Nvidia. Voor deze cijfers zagen we eerst een daling een daarna na de cijfers in 1 dag een stijging van 277 miljard beurswaarde (een record). Voor het idee Shell in de UK is 207 miljard waard in zijn totaliteit. Nu was deze beweging mooi te bespelen met afgeleide producten en dit had ik vooraf in een filmpje gedeeld en op Twitter aangegeven dat je net voor de cijfers winst moest pakken. Immers is speculeer eigenlijk (bijna) nooit op cijfers.
Het bedrijf Nvidia schoot dus na de cijfers omhoog in koers en dus beurwaarde en behoorde even tot de club van 2.000 miljard beurswaarde (zoals de Amerikanen zeggen 2 Trillion dollar). Het bedrijf is dit jaar alleen al 700 miljard dollar meer waard geworden. Bizarre bedragen. Nu wijzen analisten erop dat er dit jaar mogelijk 25 dollar verdient kan worden en als je dan 800 als koers pakt sta je ‘slechts’ 32 keer de verwachte winst. Maar kan iedereen blijven investeren in nieuwe data centra en AI chips? En kan het bedrijf dit tempo volhouden?
De goede oude tijd
Het doet me denken aan een personeelsoptieplan rond 2000, dat ik bij een grootbank mede begeleide voor een zeer succesvol Nederlands beursgenoteerd bedrijf. De koersstijgingen hadden ook toen iedereen in het bedrijf rijk gemaakt. Dus van secretaresse tot directeur iedereen had enorm mee geprofiteerd van de beursstijging en vele waren minder gemotiveerd om lang en hard te werken. Een groot deel stopte na het cashen van de winst, massaal met werken en gingen genieten van het leven. Het gevolg was dat de negatieve periode die er volgde extra negatief werd mede door gebrek aan ervaring.
Sell on strength
Nu noemde ik net al een afgeleid product en dat kan een optie, turbo maar ook een hefboom ETF zijn. Ik kocht de XS2706225427 3 maal leverage short Nvidia. Een goed verhandelbaar product dat er ook in een long variant bestaat voor de optimisten. Persoonlijk heb ik al eerder gewezen op het feit dat Nvidia door de enorme stijging veel te zwaar in diverse indices zit (Sp500, Nasdaq100, etc.) en dat deze indices meestal eens per kwartaal herwogen worden. De winnaars worden dan afgeroomd en de verliezers worden dan weer iets zwaarder. Gezien de populariteit van ETF ’s oftewel beleggingsproducten die deze indices volgen kan de komende herweging in maart best wel een groot effect hebben. Sowieso is de regel dat beleggers gemakkelijk winst kunnen nemen en meer moeite hebben met de verliezers te verkopen.
Nvidia maand log
Over winst nemen gesproken. Op de bodem van de krediet crisis in 2008 stond het aandeel Nvidia gecorrigeerd met splitsingen 1,43 USD, vrijdag zagen we een hoogte punt boven de 823 USD. Ondanks dat het een heel mooi bedrijf is, denk ik gezien het feit dat het wereldwijd het meest verhandelde aandeel is bij de kleine beleggers het tijdelijk klaar is met de stijging en moeten we minimaal een correctie op deze stijging gaan zien. De beweging op vrijdag bevestigd dit beeld. Immers we sloten uiteindelijk lager en denk maar eens wat er kan gebeuren als het binnenkort onverhoopt even tegenvalt. Denk bijv. aan de koers van Adyen toen het even tegen viel?
Buy the Dip?
Een leuk voorbeeld van een bedrijf dat ook tijden lang heel mooie resultaten en winsten liet zien: Palo Alto Networks. De cijfers vielen tegen en direct ging er honderd dollar af van de koers. De vraag die optimisten nu stellen is moet ik kopen? Maar het kopen van de winnaar is de trend en dus zou ik niet aanraden om nu in te stappen.
Even de weekgrafiek
Als je naar de weekgrafiek kijkt zie je pas echt hoe snel het aandeel omhoog geschoten is vanaf de corona dip in 2020. Toen nog onder de 50 USD en later bijna 400.
In dit licht
Nu zag ik tussen de grafieken van JP Morgan Investment een leuke grafiek over wat er in de historie met de koersen gebeurde nadat we een correctie op de beurs gezien hadden van 25 procent of meer. Nu zijn we in corona tijd (tijdelijk) 25 procent gedipt en dus zou je kunnen zeggen dat de beweging die erop volgde min of meer normaal was. Echter het huidige herstel is reeds boven de 60 procent beland en daarmee staan we historisch op een uniek punt. Dus is het historisch een bijzonder moment of een hysterisch hoog moment?
Bron: JP Morgan, Historische Stijgingen na daling
We zouden ook naar inflow en outflows (onttrekkingen) kunnen kijken. Zijn dan de dalingen eerst en volgen de onttrekkingen of Vice versa?
Bull en bear
Nu las ik dat The Bear in de prijzen was gevallen. Maar dat bleek geen beursbeer maar een serie. Maar om nog een plaatje van JP Morgan te citeren. Krijgen we echt een verdere Bull markt historisch, of moeten we iets meer zaken zoals de rente, de inflatie, de consumenten bestedingen, schulden etc. in hun historische omgeving bekijken?
Zo liep de rente de afgelopen week in de VS juist op (zie 2 jaars notes) en dit zou normaal effect hebben op aandelen. Deze week weer inflatie cijfers in de VS dus wellicht weer beweging.
Donderdag na Nvidia, oftewel het Ai effect op de rest van de wereld
Zoals gezegd Nvidia had invloed op alles en iedereen. Zo schoot de AEX Index omhoog en zette een nieuw record. De Twindicator staat op 837,78
Geen groei in de Duitse economie en beurs omhoog?
De Dax die veel minder Tech heeft dan de AEX schoot ook omhoog op Nvidia en sprong zelfs door eerdere weerstanden heen. Is dit een ‘false move’ en gaan we hierna weer omlaag? Of gaan we ervoor? De Twindicator staat 16.998,39
Duitse economie grieperig
De Bunds gingen wel omhoog na dramatische cijfers over de groei in Duitsland, maar de trend is nog steeds dalend en een lagere Bund prijs is een hogere rente.
Een MEME gevoel
Nu heb ik als alle kleine beleggers met zijn alle op 1 aandeel zitten altijd een MEME gevoel. Voor wie dit verdrongen heeft: AMC Entertainment (Bioscopen) als voorbeeld van Meme beleggen met loodrechte stijgingen. Als we met zijn alle een aandeel kopen dan schiet de koers omhoog maar als we daarna met een grote groep eruit willen schiet de koers omlaag. Helemaal als iedereen al long zit dan zijn er geen nieuwe kopers meer te vinden. AMC is nu jaren later zoals voorspelt helemaal weer terug bij Pre-Meme niveaus.
Gamestop week
In het kader van de Meme kijken we ook naar de grafiek van de spelletjes winkel GameStop die in coronatijden ook loodrecht steeg. Van 1 naar boven de 120 USD (gecorrigeerd voor splits een reversed splitsingen). Tegenwoordig staat het rond de 13,00 USD en hebben we gewoon verkoopsignalen.
Relatief rustig
In de corona tijd hadden we ook Live Nation Entertainment. Dit bedrijf dat concerten verzorgt die in corona tijd niet doorgingen steeg in coronatijd ook op een bijzondere manier. Het is dus ook een leuk aandeel uit de corona tijd, maar nu de concerten ingehaald zijn en alles weer normaal is, is het aandeel meer normaal geworden na een normale correctie. Afgelopen week zagen we goed nieuws en goede resultaten maar het aandeel is ook nog niet goedkoop te noemen.
ARM een MEME op dit moment
Al eerder hadden we het over Semiconductor producent ARM die 1.666 keer de verwachte winst noteert op een spel met short-covering van speculanten die het aandeel te duur vonden. De koers is extreem opgelopen en in maart kan Softbank op deze hoge niveaus wat stukken verkopen omdat de geblokkeerde periode eindigt. Persoonlijk zou ik even aan de zijlijn blijven.
Tesla van de troon gestoten als meest verhandelbaar aandeel
Nvidia is dus bij retail beleggers in Nederland en in de VS het meest verhandelde aandeel geworden. Lang was Tesla dat. Tesla haalde de afgelopen week het nieuws met een roestende roestvrijstalen cyber truck. Auto’s die al in de folder roesten is iets uit de jaren tachtig toen Italiaanse auto’s zoals Alfa nog met slecht staal geproduceerd werden. Maar in Europa kennen we dit al lang niet meer. Gek genoeg reageerde de koers van Tesla positief op het nieuws. Maar we zijn nu weer bij de Twindicator lijn (202,18 USD) beland en ik heb niet de fantasie dat we verder omhoog gaan.
Tot slot
We moeten het helaas ook nog hebben over het feit dat we al weer het derde jaar ingaan van de oorlog in Oekraïne. Populistische besnorde Talkshow mannen roepen dat ze maar op moeten geven en een stuk van hun land moeten opofferen dus cadeau moeten doen aan de Russen… Maar of dat nu echt de oplossing is? Zouden wij dat ook doen? Wat ook wel schokkend was te lezen dat de boycots op de Russen geen effect hebben en dat die vrolijk een oorlogseconomie hebben waarbij ze via de achterdeur olie verkopen. Overigens zien we dit niet terug in de RTS index.
Navalny overleden volgens KGB methode?
Ook schokkend is natuurlijk dat de oppositieleider in Rusland overleed. Volgens de verhalen gewoon bij min 20 buiten gezet werd en daarna was een klap op de borst voldoende voor een hardstilstand. Wij kijken toe en doen niets…
Zelfs nog steeds de munitie productie niet opgang.
We investeren nog steeds niet massaal in wapens ter verdediging en als afschrikking. Maar mochten we dit wel willen dan zijn er bedrijven als Rheinmetall (Duitsland) en Leonardo (Italië). Deze bedrijven hebben een uitstekend resultaat over het jaar laten zien en dat terwijl Pensioenfondsen en zelfs banken zichzelf regels hebben opgelegd dat er geen geld uitgeleend, of geïnvesteerd wordt, in wapens. Over dit laatste moeten we minimaal goed nadenken.
Resume: De markt zit in een overdrijvingsfase en alles moet minimaal een beetje tot rust komen.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.