Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Column: Lekker een chippie erbij

Column: Lekker een chippie erbij
3 okt 2022 om 11:46


Dit weekend hadden we weer een F1 race (met natuurlijk Max Verstappen) een mooi moment om met chips op de bank te zitten, maar uiteindelijk was het weer spannend. Nu hebben de Chips en Tech aandelen het al langer spannend (lees: zwaar) en het wordt steeds zwaarder de afgelopen periode. Zoals de trouwe lezer weet, had ik in mijn columns al meerdere keren gewaarschuwd voor de Tech sector. Maar als het dan weer daadwerkelijk gebeurd is het toch weer schrikken. Neem Apple dit aandeel gaat de afgelopen maanden hard omlaag en zit zwaar (weging) in de indices. Dus als Apple daalt worden de belangrijke indices omlaag getrokken. Leve de ETF’s of toch niet?

 

Apple

Als je wint heb je vrienden

Niet alleen Apple daalt, maar het eens zo populaire aandeel Nvidia, hieronder in de week grafiek, wordt al tijden neer gehamerd. Nu heb ik voor dit aandeel gewaarschuwd weliswaar meer in de relatie tussen de Bitcoin en Nvidia. Maar los van deze uitleg lijkt het toch voornamelijk gewoon de varkenscyclus van de Chipindustrie die zijn tol eist. Het aandeel was op 350 USD niet aan te slepen en nu het meer dan gehalveerd is in een klein jaartje trekken mensen hun handen ervan af.

Nvidia

Geen draai gevonden

Het Chipaandeel Micron kwam vorige week met slechte cijfers, maar reageerde daar niet op, dat leek positief voor de Techsector die mogelijk een bodem gevonden had… Echter uiteindelijk gingen we vrijdag (einde kwartaal) gewoon weer lager met alle de Tech aandelen dus van een bodem lijkt nog geen sprake.

Natuurlijk niet alleen de Nasdaq (waar is zo nog op terugkom) is een drama ook de Dow Jones Industrial index begint steeds meer te verzwakken en een drama te worden. Persoonlijk zie ik een soort Saucer top patroon erin, dit is een negatief technisch patroon en dus kunnen we uiteindelijk technisch gezien nog veel lager. Maar voor de heel korte termijn (een paar weken) verwacht ik persoonlijk eerst even een opleving. De markten zijn enorm oversold.

Dow Jones

Perfect storm

Akkoord, Veel zaken die de aandelenbeurzen op dit moment drukken zijn al maanden geleden door mij benoemd in mijn weekend columns. Kijk bijvoorbeeld maar eens terug naar mijn columns uit december. Het punt waar ik dan ook al veel langer voor gewaarschuwd heb ik dat Europa te snel een energie transitie wilde en daarmee een afhankelijkheid had gecreëerd van het gas (lees Rusland) en dat terwijl we al meer dan 8 jaar oorlog in de Oekraïne hebben. Kortom het was allemaal niet zo moeilijk te voorspellen. Helemaal niet als we vast blijven houden van de ontkoppelingsideeën van het Gas in Nederland. Dit soort vergroeningsplannen moeten praktisch gezien volgens mij even in de wacht. Nu vond ik het al bizar dat het ene land over ging naar Gas en het andere juist losgekoppeld werd, maar daarom ben ik vermoedelijk effectenhandelaar geworden.

Ook dat we van de extreem lage rente (zelf negatieve rente) af moesten was geen verrassing. Een van de gevolgen van de lage rente was een wealth effect dat overbesteding en dus inflatie veroorzaakten. Nu is onze huidige Inflatie gelijk aan een Zuid Amerikaans land en dit zorgt voor hogere rentes. Direct roepen ‘we’ om een ander boodschappen mandje wat gebruikt wordt alsmede een andere manier van meten. Toen de inflatie met deze methode laag was hoorde je bijna niemand over de huidige methode.

Nu is het ook niet nieuw dat de rente wereldwijd correleert en dus als Amerika de rente verhoogd dat  onze rentes meegaan. De afgelopen maand steeg de rente in de VS heel hard (door de FED) en dat was een van de belangrijkste redenen van de daling van de Amerikaanse aandelen. Door een hogere dollar werd de pijn voor de Europeanen gedempt maar nog steeds zien we een behoorlijke teruggang in de aandelenkoersen.

2years usa

Korte rente

Niet alleen de 2jaars rente, maar ook de 30jarige rente is hard opgelopen. Hiermee zijn dus ook de hypotheek tarieven omhoog en kan men dus minder lenen en aangezien de huizenprijs alleen maar gebaseerd was op hoeveel je kunt lenen weten we ook dat de huizenmarkt aan het dalen is. Nu weten we ook dat het huizenbezit de grootste asset is wereldwijd en als deze asset omlaag gaat is iedereen dus minder rijk en nog belangrijker iedereen voelt zich minder rijk. Dit Wealth-effect heeft weer grote gevolgen op de economische groei.

30years USA

Lekker naar beneden druppelen?

Zoals gezegd wereldwijd loopt de rente op. Maar in Groot Brittannië is het effect nog veel groter, omdat de nieuwe premier niet de inflatie wilde stoppen maar de rijken nog een voordeeltje wilde geven. Nu is de vraag of de rijken het voordeel gaan omzetten in consumptie. Hoe dan ook afgelopen week moest de Centrale Bank (BOE) om de paniek in de markt te bezweren zwaar ingrijpen. Dit ingrijpen werd als QE gezien en werd eerst positief uitgelegd.

Maar nogmaals hogere rente zijn slecht voor de huizenmarkt en een hogere rente heeft grote effecten op  de groei aandelen…

UK gilts

Rente ingreep uk

De markt ging zoals gezegd dus hoger op een QE voor altijd scenario. Nu heb ik de economie onder QE  eerder vergeleken met een patiënt die aan de hart long machine zit en dus zie ik dit soort interventie van de Centrale banken niet als positief.  Ook is het opkopen van obligaties niet zonder gevolgen en zeker niet zonder risico’s voor de belastingbetaler. Zo hadden we vorige week het bericht dat Minister Sigrid Kaag van Financiën volgens de media zo snel mogelijk wilde praten met De Nederlandsche Bank (DNB) over de oplopende verliezen. De verliezen zijn dusdanig dat het risico bestaat dat de centrale bank door haar eigen buffers heen raakt. Kaag gaf aan in een debat in de Tweede Kamer (afgelopen donderdag) dat ze verbaasd was over de brief van de DNB met daarin de stevige winstwaarschuwing.

Ben ik nu zo slim of….

Nu leest mevr. Kaag niet mijn columns en volgt me ook niet op Twitter want het is toch allemaal niet zo moeilijk in te schatten. De Centrale banken kopen zo woest mogelijk obligaties in de markt om zo groot mogelijk effect te hebben. We hebben allemaal de tweede les op de middelbare school gehad waarin uitgelegd wordt dat obligaties in koers dalen als de rente stijgt. Dus het is niet gek dat de DNB de komende jaren miljardenverliezen gaat boeken. President Klaas Knot waarschuwde daar geheel onnodig de politiek in Den Haag voor die dat ook zelf had kunnen bedenken. Immers de Staat is de enige aandeelhouder van de DNB. De DNB heeft net als de andere onderdelen van de Europese Centrale Bank (ECB) de afgelopen jaren obligaties gekocht.

Verlies kan oplopen

DNB becijfert in de media het verlies op €9 mrd in de komende jaren, maar dat verlies kan oplopen als de beleidsrente  verder oploopt… wie had dit nu ooit gedacht….;(

Snel door naar de aandelen. Eerst maar even de AEX en omdat het einde maand en einde kwartaal is ook even aandacht voor de lange maand grafieken. Het patroon in de maand candle’s is niet heel positief. Nu waren we al veel langer negatief en hadden we bevestiging om negatief te zijn vanuit de Twindicator en de 200daags gemiddelde. Wellicht omdat ik altijd een beetje contrair ben begin ik tijdelijk rekening te houden met een korte opgaande beweging maar lange termijn kunnen we nog steeds gemakkelijk onder de 600.

AEX

Duitsland maak-land

De Duitse Dax heeft een aantal industriële aandelen en dus als industrieland technisch nog negatiever dan de AEX. Zoals het lijkt zijn we in de Dax uit de opgaande trend gevallen. In theorie krijgen we dus mogelijk een versnelling omlaag. Maar vaak krijg je ook een soort kus de trend tot ziens (pull back) naar de trendlijn.

DAX

Verschroeide aarde strategie

Wat de afgelopen week ook weer effect had op de aandelen was de hogere gasprijs. Deze werd weer even omhoog gezet door de inlijving van een aantal Oekraïense provincies door Rusland en door aanslagen op de gaspijpleidingen uit Rusland.  De Wappies gaven de Amerikanen en zelfs Oekraïne de schuld. Maar waarschijnlijker waren het de Russen met een beproefd middel namelijk de verschroeide aarde strategie. Als je als land er nier meer aan hebt dan blaas je het op om het onklaar te maken voor andere. Met het pijplijn opblazen liet men tevens zien wat men zou kunnen met datalijnen. Dus ook onze internet lijnen zijn niet veilig.

Maar terug naar de Amerikaanse aandelen. De maandgrafiek van de Dow Jones Futures is ernstig verzwakt. Verkoopsignalen in de Twindicator, etc. Maar ook hier best veel zwarte candles en dus negatieve maanden achter elkaar. Tijd voor een kort herstel?

Dow

Saus er bovenop?

Zoals je op de korte grafiek kunt zien hebben we een soort Saucer top in de Dow Jones futures.  Maar omdat we aan de bovenkant van het trendkanaal zijn in de maandgrafiek kunnen we best even op stuiteren. Als dit niet gebeurd hebben we een enorm drama dat zich gaat voltrekken.

Klassieke theorie

De Dow Jones transport index loopt normaal gesproken voor op de Dow Jones industrial en geeft ernstige verkoopsignalen. Een opleving moet waarschijnlijk gebruikt worden om nieuwe bescherming te kopen (short te gaan).

Dow Transport index

S&P 500 geeft ook harde verkoopsignalen in de Twindicator en de 200daags. Ook hier is de trend negatief. Gaan we in een streep door omlaag of krijgen we een tijdelijke rust fase?

sp500

Klassiek Drama?

De Nasdaq is helemaal een soort Grieksdrama en omdat ik er een soort Hoofd schouder patroon in zie zou je theoretisch met gemak naar de 8.000 kunnen.

Nasdaq

Een paar aandelen dan maar om toch positief te sluiten

Snapt u het nog?

Atos heeft een omzet van 11 miljard euro en is Europees nummer één in cybersecurity, cloud en high-performance computing. Het bedrijf biedt op maat gemaakte end-to-end oplossingen voor alle industrieën in 71 landen (consultants). Het is een pionier in de-carbonisatie diensten en producten en heeft dus een goede ESG score. Atos zet zich in voor een veilige en koolstofarme digitale wereld. Atos is genoteerd op Euronext Parijs en ook die beursnotering moet iets waard zijn.

Omdat ik de waardering van het aandeel niet begrijp even een Waarderingsmethode uit het economie boekje: Gebruik vuistregels voor multiple’s om te bekijken wat is een bedrijf waard? (jazeker, je kunt een inschatting maken wat een bedrijf waard is…)

Het gaat daarbij om formules zoals bijvoorbeeld:

  • Betaal 4-6 x de nettowinst van een bedrijf
  • 0,75 – 1,2 x de jaaromzet
  • 1 x de intrinsieke waarde + 2 x de nettowinst
  • 3 x EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization)
  • 4 x EBIT (Earnings Before Interest and Taxes)
  • Of kijk wat het bedrijf intrinsiek waard is

ATOS heeft een bod voor een deel van het bedrijf van 4,2 miljard Euro gekregen…. terwijl je huidige waarde 900 miljoen is?!? Het management heeft dit bod afgewezen en als te laag bestempeld? Atos is volgens al de bovenstaande formules ook veel te laag gewaardeerd en dus value.

Maar hoezo reageren we dan niet? De grafiek is aan het uit-bodemen.

ATOS

Een andere moment van niet reageren was de lauwe reactie in de media

Weinig in de media over Boetes Wall Street bankiers

Banken zoals Goldman Sachs en Morgan Stanley moeten boetes van in totaal USD 1,8 mrd betalen. Zij lieten hun bankiers en handelaren via chatdiensten met elkaar overleggen. Daardoor kon de toezichthouder minder goed onderzoek doen. Elf grote Amerikaanse zakenbanken moeten een miljardenboete betalen voor het gebruik van chatdiensten zoals WhatsApp en Signal. Toezichthouders konden de gesprekken die daarop werden gevoerd, niet monitoren bijvoorbeeld naar handel met voorkennis.

Goldman

De boetes, van rond de USD 200 mln per bank, hadden een totaal van USD 1,8 mrd en waren er partijen die zeiden we doen geen zaken meer? Het haalde niet eens de media laat staan de voorpagina’s.

Goldman heeft overigens een soortgelijk patroon als de grootste indices en beweegt dus op de markten niet op dit soort berichten.

Kortom heel bijzonder.

Nog even,

Als iedereen negatief wordt dan wordt ik altijd wat positiever en daarom ben ik van mening dat we best even een herstel kunnen zien. Krijgen we geen herstel dan krijg je nog voldoende kansen omlaag…

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.