Column: Oo Crypto
Nu worstelde ik deze week met de titel, want er gebeurde veel op de beurzen en er omheen. Want moest ik de beurs nu met The Voice vergelijken? Die zomaar van zijn voetstuk valt? Of met de leugens van Boris Johnson en die daarom mogelijk valt? Of moest ik dit soort gevoeligheden vermijden? Ik koos voor het laatste en ging er direct voor om mijn gelijk te halen in de Crypto’s. Want zoals iedereen op dit moment geloof ik niet in achternamen met een B en in tegenstelling tot een marketing man bij VI ook niet in plan B.
Nu vind ik het vaak helemaal niet leuk om gelijk te hebben als ik een daling voorspel, omdat dit voor vele juist pijnlijk is. Maar over Crypto’s heb ik zoveel waarschuwingen gegeven en zoveel discussie gehad waarin ik dan weer Boomer genoemd en geroepen werd dat het ‘allemaal dommigheid van mij als oudje was en dat ik het niets snapte’… Kortom in dit geval kan ik prima leven met de daling in de Bitcoin en andere muntjes. Dit weekend daalde de Bitcoin zelfs even tot bijna 30.000 USD (grafiek hieronder tot vrijdag)
Van bijna 70.000 naar bijna 30.000 in nog geen half jaar.
Kortom ik zou ook niks van Crypto’s snappen, echter al zou dit zo zijn dan nog snap ik alles van markten en alles van hypes. Lang mee draaien kan tegen zitten maar in dit geval helpt het als geen ander. In mijn idee gaan waarschijnlijk na een kort herstel een volgende fase in van de daling van de Crypto’s en daarbij wil ik waarschuwen dat Crypto’s zijn verweven met de aandelenmarkten en de reële economie. Denk maar eens aan alle reclames die gemaakt worden om lekker te ‘sparen’ en lekker rendement te maken. Al die advertentie inkomsten komen de echte markt in. We hebben al gezien dat Crypto brokers echte beurzen en echte bedrijven kopen. Als de Crypto’s verder duiken komt hier een einde aan. Maar er zijn meer invloeden.
Neem MicroStrategy die heeft zijn lot verbonden aan de Bitcoin, zie de correlatie….
Tesla
Of denk aan Tesla met een groot belang in Crypto’s… Of kijken we daar met de Fanclub nu niet meer naar?
Micro Strategy (MSTR) dit ging even bijna 18 procent omlaag op een daling van Crypto’s, maar denk ook de vele toeleveranciers van bijvoorbeeld chips die gebruikt worden in de mining. Op de huidige niveaus in de Crypto’s en met de huidige stroom prijzen is het mogelijk minder interessant om computers te kopen om Crypto’s te oogsten (minen) en dus heb je geen chip nodig etc. etc.
Ruilmiddel, betaalmiddel en Spaarmiddel (manier om vermogen op te slaan)
De functies van geld is wel bekend, maar vraag jezelf dan ook af hoe het praktisch moet bij bedrijven als Visa en iedere ander die Crypto’s accepteert. Want stel je voor dat iemand net zijn Ferrari heeft afgerekend en een Crypto munt en deze zakt even 12 procent in een half dagje…
De vraag is hoe blij moet je zijn met dat soort risico’s? Maar ik ben een Boomer en heb maar kort in Bitcoins gehandeld en slechts ene paar boeken erover gelezen dus ik heb er waarschijnlijk geen verstand van…
Dus en weer door… Sprekende over dalingen
We moeten het ook over Netflix hebben. Een aandeel wat winst maakt en enorme groei heeft laten zien. Nu roep ik al langer dat de concurrentie steeds heftiger wordt en dat we na Covid weer erop uit willen en dat we dus voorzichtig met Streamingsaandelen moeten zijn. Nu werd de markt wakker na de cijfers en dan willen we allemaal hetzelfde namelijk verkopen en dan gaat het direct van grote stappen gauw thuis…
Als een mooi aandeel al 23 procent omlaag kan in een dag wat moet er dan met mindere aandelen gebeuren?
Langere termijn
In de week grafiek zien we het drama van Netflix nog beter, ook zien we dat we technisch gezien nog gemakkelijk lager kunnen.
Ander voorbeeld van bijna 25 procent korting
Het sport fietsenmerk (hometrainers) Peloton (PTON) ging ook even bijna 24 procent omlaag, maar werd door de spreekwoordelijk bezem wagen opgepakt. Maar de beweging van vrijdag (stijging) zit nog in de zwarte candle (dus is eerdere daling van de dag ervoor) en die zijn nog niet te boven. Overigens daalt dit aandeel al veel langer.
In steunzone?
Het is goed langer te kijken want dan zien we dat in dit aandeel we langzaam maar zeker op steunniveaus komen. We hebben alleen van bijv. het aandeel Atos en Galapagos geleerd dat we eerst bevestiging willen zien alvorens we op de grafiek gaan kopen.
Het ergste moet nog komen?
Beurs held Jeremy Grantham, ziet dat de Bubble ten einde komt en voorziet een verdere correctie tot 50 procent vanaf te top. Je zou bijna denken dat deze beursgoeroe mijn columns leest (grapje) want ik roep het al langer.
Technisch gezien
De steile stijging zoals in de Nasdaq zien we ook in de Nasdaq aan de Amstel zijnde de Aex index. Dus als de beursgoeroe het goed heeft moeten we toch maar bescherming nemen (lees puts kopen). Door de opgelopen Volatility zou je ook aan puts spreads kunnen denken.
Don’t worry be happy
Er was begin vorige week ook een onderzoek van Oxfam Novib wat gepubliceerd werd over de effecten van corona en de verschillen tussen arm er rijk.
Quote
“Het vermogen van de tien rijkste mannen ter wereld is in de eerste twee jaar van de coronapandemie verdubbeld, stelt mensenrechtenorganisatie Oxfam Novib in een rapport. In dezelfde periode zijn meer dan 160 miljoen mensen extra in armoede terechtgekomen.
Er is sprake van een “dramatische stijging en pijnlijke trendbreuk met voorgaande jaren”, aldus de organisatie in het jaarlijkse rapport over economische ongelijkheid. De organisatie schat dat het vermogen van de tien rijkste mannen nu uitkomt op een bedrag van 1,5 biljoen dollar (zo’n 1,3 biljoen euro).
Oxfam Novib baseert zich op Forbes’ miljardairs lijst van 2021, met daarop onder anderen Elon Musk (Tesla), Jeff Bezos (ex-topman Amazon), Bernard Arnault (luxe concern Louis Vuitton Moët Hennessy), Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook) en Warren Buffett (top investeerder).
Twee jaar geleden, toen de pandemie uitbrak, hadden zij een gezamenlijk vermogen van 700 miljard dollar. Daardoor is er sprake van de “grootste gemeten stijging ooit”, stelt Oxfam Novib.”
Unquote Bron Nu.nl
Nu haal ik dit onderzoek aan omdat ik reeds meerdere keren heb uitgelegd dat een van de oorzaken van de Crash van 1929 juist de enorme inkomens en vermogensverschillen waren. De rijken zijn over het algemeen gezien een homogene groep en als die allemaal aandelen verkopen…
Ook ‘leuk’ te bedenken: dat alle rijke landen juist veel schuld hebben.
We hebben dus rijkdom door schuld. We kijken naar de wereldwijde schulden klok die alle schuld optelt.
Kijk maar eens naar de schuldenklok van de Economist
En bedenk dat de Totale schulden sinds de kredietcrisis alleen maar zijn opgelopen zie bijv. ook de Debtclock die meteen bron is van het volgende plaatje.
En per 22 jan 2022 deel twee de rest van de belangrijkste landen in het volgende plaatje.
Terug naar de aandelen
MSFT kocht (lees: deed een bod op) een spelletjes maker Activision Blizzard die schoot dan ook al dan niet tijdelijk omhoog maar Microsoft ging omlaag op deze overname. Natuurlijk kan het ook gewoon het totale Tech sentiment zijn want alle Tech zit in allerlei mandjes (ETF’s) en in allerlei beleggingsfondsen (denk bijv. aan ArKK) die in het huidige sentiment rücksichtslos van de hand gedaan werden.
Een ander voorbeeld is dan ook Amazon als aandeel dat ook gewoon door belangrijke steun niveaus zakte. Maar ‘goed’ dat de insiders ook in dit fonds reeds verkocht hebben…
Positief nieuws
In een column van mevrouw van Gaal in de Telegraaf las ik een wijsheid en daarmee iets wat ik ook al eerdere op een andere manier had gezegd op basis van boeken over de Spaanse griep, namelijk dat we aan het einde van de Covid crisis zitten. Want een pandemie duurt volgens oude gezegdes 2 maal kerst en 1 maal Pasen (Venetië) en zelden langer dan twee jaar.
German Bunds, oftewel 10jaars markt rente
Als de corona problemen achter ons zijn is er geen reden meer om nog langer de rente zo laag te houden. Nu ging de rente de afgelopen week weer omlaag (dus de Bunds liepen op) dit door spanning in Oekraïne en de correctie op de beurs. Maar de grote trend is juist een stijgende rente…
Zoals januari gaat, gaat het jaar…
Dit is een gezegde uit de stocktraders almanak en de huidige trend is dus omlaag. Nu is de maand nog niet afgelopen maar het lijkt toch bijna ondoenlijk voor veel indices (zie Wilshire5000) om positief te gaan sluiten deze maand. Daarmee krijgen we een belangrijk signaal…
1987
Een ander belangrijk signaal, krijgen we uit de grafieken. We hebben namelijk verkoopsignalen in alle grote indices. Voor iedereen die bijgelovig is met bepaalde getallen. In de Russell2000 sloten we op 1987…
Tot slot
Een gedachte die ik al vaker heb uitgesproken maar ook nu weer wil mee geven is als we echt gaan glijden op de beurzen dan hebben we weinig wapens om de glijpartij te stoppen. Immers de rente staat al veel te laag kijkende naar de inflatie etc.
NB. Een persoonlijke noot, om het toch nog te hebben over The Voice Of Holland en dan vooral over de mediastorm die John de Mol over zich heen kreeg. Niet iedereen is apathisch en of niet iedereen maakt direct in een stress situatie (na het kijken van een belangrijke schokkende uitzending van Boos) de juiste sociaal wenselijke uitspraken. Als ondernemer kan je eerst aan je bedrijf, juridische consequenties voor je bedrijf of zelfs je eigen vermogen denken alvorens je denkt of iets zegt over menselijke aspecten. Dit alles maakt je geen slecht mens. Ook maakt het je met een beetje assistentie geen slechte manager. Zonder dat ik enig belang heb neem het dus op voor John de Mol en irriteer me aan de afrekeningen in de media. Tot slot maak ik me ook zorgen over de veroordelingen door de media. We leven nog steeds in een rechtstaat en ik heb ondanks alles nog steeds vertrouwen in de rechterlijke macht.
Disclaimer:
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.
De columnist(blogger) heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen (dus geen belang in of met een van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en/of onderliggende waarden.