Column: Op naar het volgende evenement
Nu heb ik wel vaker gezegd dat de beurs tegenwoordig een evenementen-business is, maar daarmee is het gewoon een verlengde van het huidige dagelijks bestaan. Immers in de media gaan we van de EK, naar de Olympische spelen en weer door naar iets anders. Op de beurs gaan we van een Fed-meeting, naar inflatiecijfer, door naar kwartaalcijfers van bedrijven.
Ook een ander belangrijk dingetje voor de wereld en wereld-economie zijn de steeds meer prominent wordende Amerikaanse verkiezingen. De afgelopen week hadden alle media hun pijlen en grappen op Biden die een paar fouten (of foutjes) maakten.
Nu had ik zijn tweede “man” mevrouw Harris ook al tijden niet voorbij zien komen in de Europese media dus ik weet niet hoeveel fouten zij maakt. En we maken als mensen allemaal fouten, het gaat er alleen om of deze uitvergroot worden.
Natuurlijk ging het nieuws over Biden weer na de achtergrond na de mislukte aanslag op Trump, dit weekend. Hij maakte zelfs van het missen van een schot een show en de schutter heeft als hij de Kroning van Trump wilde voorkomen, het tegenovergestelde bereikt van wat hij waarschijnlijk wilde.
Donald Trump werd door de aanslag populairder dan ooit (je zou er bijna iets van denken). Trump stond sinds een aantal verloren rechtszaken er even negatief voor maar kon nu God bij zijn verkiezingen halen en zo de Christelijke extremisten weer in zijn kamp krijgen. Vele bekend zoals Musk en Bill Ackman namen het direct voor hem op en Trump kreeg alle aandacht die hij wilde.
Foutje bedankt
Wellicht wilde Biden al Apeldoorn bellen na het foutje met het verwisselen van de namen Poetin en Zelensky en het mixen van de namen Trump en Harris als runningmate. Maar na de aanslag moet de toch al aangeschoten Biden, sowieso op een wonder hopen.
Met hem moet volgens mij de hele wereld op een wonder hopen dat minder oude mannen het voor het zeggen krijgen, echter ik ben nooit een fan geweest van leiders als Trump die meer om zichzelf geven dan om de kiezers.
Ook maak ik me grote zorgen als in de huidige geopolitieke spanningen met Rusland, China, Korea, etc. nog even iemand “Bully” gaat doen. Een ander punt van zorg: Hoewel Trump zegt dat hij zich distantieert van project 2025 was het überhaupt schokkend.
Iedereen moet zelf maar even Googlen wat het project 2025 inhoud voor de vrije wereld; de scheiding van machten, de onafhankelijkheid van ambtenaren, de plannen met Co2 expansie, rechten van vrouwen, rechten van iedereen die een beetje anders is.
Persoonlijk zou ik niet in dit soort landen willen investeren en als de ESG beleggingsregels echt ergens voor staan dan zouden de Amerikaanse bedrijven er na uitvoering van het project 2025, waarschijnlijk niet meer aan voldoen. Maar zo ver is het nog niet.
Selectief geheugen
Dus sommigen hebben een slecht geheugen en anderen een specifiek selectief geheugen. Ook ik heb dat als ik een event heb meegemaakt en dit even zou willen vergeten omdat de uitslag niet lekker was. Het event EK heb ik bijvoorbeeld al gewist in mijn geheugen.
Nog wel weet ik te herinneren dat de Engelse toneelspelkwaliteiten niet onderdoen voor die uit Zuid Europa en je zomaar een penalty of vrije schop weet de krijgen.
Ook het weer zouden we willen vergeten
Als we deze week en of volgende week weer even goed weer hebben in Nederland zijn we ook weer vergeten dat het tot nu toe een slechte zomer is geweest. Slecht weer dat grote effecten heeft op de economie.
Denk maar aan minder drank consumptie bij concerten, geen ballon vluchten, minder vaak naar een strandtent, minder vaak naar een terras, minder BBQ’s dus minder vlees (etc.), minder ijs, minder frisdrank, minder broodjes bij broodjeszaak want je gaat niet even lekker een rondje lopen.
We zouden nog veel meer effecten kunnen noemen maar of Unilever een reorganisatie start als gevolg van het slechte weer dat betwijfel ik. Overigens wellicht ben ik te sociaal ingesteld maar ik weet niet of ik nu als belegger blij wordt van een enorme reorganisatie ten behoeve van de aandeelhouder. Dan maar een jaartje geen of minder inkoop van aandelen toch?
Cac40 tegen weerstand
Wat afgelopen week opviel was dat de Franse Beurs opliep op een overwinning van links. Als je mijn mening vraagt lijkt het land heel verdeeld en super moeilijk bestuurbaar, helemaal nu er geen grote overwinnaar was.
Veel landen maken zich steeds drukker over de enorme schulden van Frankrijk. We zitten tegen de Twindicator lijn aan en het wordt dus de vraag wat er gaat gebeuren.
Inflatie vs Links?
We hebben dus de Linkse verkiezingswinsten in de UK en Frankrijk en de vraag is of dat gaat helpen in de strijd tegen de inflatie in Europa. Voor het weekend zag ik in de USA ook nog wat consumenten die ontevreden zijn over de opgelopen prijzen en die het Biden verweten dat het zijn schuld was.
Nu weet ik even niet wie ook al weer de belasting verlaagde en zo wat olie op het spreekwoordelijke inflatievuur gooide? Of we echt kunnen betogen dat inflatie achter ons ligt in de VS en dat de rente dus weer omlaag kan…
Bron: FED
Ook als we het CPI Plaatje veranderen dan zien we niet direct een duidelijke trend omlaag in de CPI
Bron: FED
Emotie regeert
Inflatie maakt kiezers dus boos, maar wie heeft wat veroorzaakt blijkt niemand te willen horen. waren het niet de belastingverlagingen, de invoerrechten (belasting), corona, Oekraïne, etc.
Ook dat iedereen meer salaris heeft (loon inflatie) en dat de economie goed draait en de beurs op ‘All time high’ staat is geen verhaal wat de kiezer wil horen. Ondertussen worden op de beurs zaken positief uitgelegd. Het PPI cijfer van vrijdag was slechter dan verwacht maar de beurzen sloten hoger op rente verlagingen? Leg het maar uit!?!
Bron: Investing
Naast CPI en PPI hadden we de feitelijke inflatie, we kijken daarom even naar de briljante grafieken van JP Morgan.
Vergrijzingseffect?
Zoals we sommige klimaat effecten negeren. Hebben we het zelden inhoudelijk over de effecten van Vergrijzing.
Immers Vergrijzing heeft grote effecten. Oudere mensen consumeren minder, lenen minder, kopen minder auto’s en kunnen minder hoge hypotheken krijgen. Om maar wat voorbeelden te noemen. Maar als we kijken welke regio’s de demografische vergrijzingstrein op zich af zien komen…
Bron JP Morgan
Nu we toch in de JP Morgan presentatie zitten, kijken we ook even naar de Amerikaanse Huizenmarkt.
Toch een dingetje?
En nog even een dingetje waar we ons ook steeds meer zich druk maken is: de staatsschuld van de VS.
Maar terug naar Lala land
De beleggers hebben gezien dat er grote verschillen zijn in performance tussen de Tech index in de VS en de Small en Midkap aandelen. Nu heb ik het over deze divergentie al veel langer, maar ik veronderstelde dan dat de Tech duur was.
Maar de beleggers in de VS zeggen juist dat de Mid en Small-kap aandelen juist goedkoop zijn. De Russell2000 index maakte de afgelopen week dan ook een sprong.
Natuurlijk als we een paar rente verlagingen gaan krijgen dan zullen ook de kleinere bedrijven weer makkelijker geld aan trekken voor investeringen… maar krijgen we daadwerkelijk snel rente verlagingen?
Echter het wordt spannend
Technisch is het een interessant moment. Want de Russell2000 nog net niet uitgebroken en staat tegen een weerstandlijn aan.
Opvallend
Hoewel sommige analisten het in de media hadden over een bredere markt die omhoog ging. Hebben we dat nog niet echt gezien.
Kijk maar naar de Equal weigh index versie van de Sp500 die is niet op dezelfde record jacht als dat de scheef gewogen gewone S&P 500 index. Het zijn nog steeds maar een handvol aandelen.
Nvidia
Nvidia blijft ondanks de stijging nog steeds technisch veel lijken op een top patroon. Maar dat weten we pas als de daling daadwerkelijk inzet. Een verhaal van Goldman over AI op CNBC kan mogelijk iets meer de stijging temperen.
Een echte stijger
Vorige week legde ik uit in mijn column hoe het zat met de verkoopcijfers. Het enige wat de rally echt aan de gang had gezet was het zelfrijdend. En wat wil nu het geval Tesla kwam met het bericht dat ze nog geen Robotaxi plannen gaan bekend maken.
Maar geen reactie van de beleggers. Ook een verkoopadvies van een grote bank gaf geen effect op de speculanten. Of toch? Want donderdag hadden we een zwarte candle en dit is weer een negatief patroon in de Candle theorie. Gaan we door de Twindicator weer omlaag?
En weer door
De Duitse Dax index ging afgelopen week omhoog door de Twindicator heen en zo hebben we weer een koopsignaal. Blijft het bij 1 dag of moeten we echt weer helemaal optimist worden?
Aex future
We zitten de komende week in expiratie week. De AEX is in vrij gebied maar moet je nu nog kopen?
Op het eerste gezicht
De Nasdaq lijkt geen wolkje aan de lucht te kennen, echter ….
Echter in detail
We hebben in de Nasdaq grafiek een Engulfing Bear patroon in de Candle’s en dat zou gemakkelijk een tijdelijke top kunnen zijn.
En een ander detail
Nu kan het natuurlijk zo zijn dat de volatility nog heel lang heel laag blijft, maar hoe groot is die kans reëel gezien?
Het cijferseizoen
De banken startte afgelopen vrijdag het cijferseizoen en opvallend was de Amerikaanse bank Wells Fargo die fors lager ging op de cijfers en een verkoopsignaal genereerde op vrijdag.
Citigroup sloot rond de Twindicator maar was ook gewoon lager. We houden de situatie in de gaten.
Veel op de Agenda
De komende tijd gaan we nog veel meer bedrijven zien met bedrijfscijfers. Dus houdt de agenda in de gaten. Deze week bijv. ASML
Bron Marketscreener
Resume: veel interessante grafieken en het cijferseizoen voor de deur. Ook moeten we ons steeds meer zorgen maken over de verkiezingen in de VS. De vorige week benoemde bescherming begint langzaam maar zeker een noodzaak te worden.
Op naar het volgende evenement
Deze column is volledig op persoonlijke titel en is mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV). Maar deze publicatie is de professionele mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt als gedachte (visie) gedeeld door en aan ervaren beurshandelaren. Deze mening wordt ook als strategie toegepast in de Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille). Geproduceerd in het weekend (13-14 juli). (publicatiedatum maandag 15 juli 2024)