Column: Redt een Red Bull de Bull?
Dit weekend was er de F1 race in Zandvoort, door verjaardagen maar ook de inflatie in kaartprijzen was ik er niet live bij en volgde de race via de TV. Waarschijnlijk vloeide de Red Bull rijkelijk en nu geeft Red Bull vleugels (Max won niet voor niets toch?). Dit bracht me op de gedachte dat het wellicht ook iets is wat de beurs goed kan gebruiken. Want op de beurzen gaat het de afgelopen week niet goed. Nu bent u als trouwe lezer natuurlijk niet in paniek (of zelfs blij), want vorige week gaf ik hernieuwd al aan dat er allerlei verkoopsignalen urgent waren geworden en dat de tijdelijke rally (in de bearmarket) over was en dus dat we weer terug zijn in het berendrama. Sprekende van dat drama afgelopen vrijdag (2 september) sloten de Amerikaanse beurzen uiteindelijk na eerder hoger gestaan te hebben toch weer fors in de min.
Maandag is de eerste maandag is september en dus is het Labor Day en zijn de Amerikaanse beurzen dicht. Later in de maand op 11 september is er een minder leuke vrije dag, want dan is het Patriot day om stil te staan bij de aanslagen van 2001. Gedurende en door de vrije dagen is er weer volop tijd voor de Amerikaanse politiek en brandt de (voor) verkiezingsstrijd tussen de democraten en de republikeinen in alle heftigheid verder los. Het land is enorm gepolariseerd en voor wie je kiest hangt grotendeels af van naar welke TV zender je kijkt. De zender hangt overigens ook af of je feit-belust (bewust) bent of niet. Wat mij opvalt is dat het niet bij de USA blijft, maar zelfs bij de Nederlandse commerciële zenders wordt er politiek bedreven en de kijker beïnvloed door bijna elke avond grappen over de ene te maken en zaken van de ander goed te praten. Als wij hier al een item rond hebben dan kan je nagaan hoe het in de VS er aan toegaat. Uiteindelijk wordt het voor de wereld wel cruciaal wie er gekozen zal gaan worden. Omdat bijna iedere kiezer uiteindelijk met zijn portemonnee stemt zal de inflatie en de stand van de beurs van groot belang zijn.
Ondertussen in Europa
Wij hebben naast de inflatie in de prijzen van voetballers (die gelukkig niet zwaar in de normale getallen meetellen) te maken met een heel volatiele gasprijs. Elk bericht over het eventueel beperken van gas door de pijplijn heeft enorme prijs effecten. Ook elk geopolitiek nieuws beïnvloed de gasprijs en energieprijs op een extreem heftige manier. Nu ben ik voor de vrijheid van de markten, maar zelfs ik vraag me echt af of we dit allemaal wel moeten willen. Want wellicht zou het beter zijn dat alleen energiebedrijven en bepaalde vergunninghouders zich in de energiemarkt zouden mogen begeven. Dus speculanten, hedge funds, grote particulieren en mogelijk zelfs kwaadwillige, zouden niet meer in de gas-futures en in andere belangrijke contracten mogen speculeren. Helemaal omdat allerlei energieprijzen van gas en Electra aan elkaar gekoppeld zijn en de prijzen een enorme impact op de Wealth factor hebben van bijv. minima en het MKB, is de prijs die betaald wordt veel te hoog.
Dus wellicht een oproep voor de commerciële omroepen; hou je minder bezig met het afzeiken van een oude president en dus met de Amerikaanse politiek en focus op de problemen in Europa en dus stel echt belangrijke zaken als het speculeren in de gas-futures aan de kaak. Wat het allemaal nog gekker maakt is dat we als land enorme gashoeveelheden hebben die we wel contractueel volgens oude contracten op lage prijzen naar het buitenland leveren, maar het eigen land op de spot (actuele) prijs afrekenend met alle gevolgen van dien…
Nu wil de regering tijdens Prinsjesdag wel met verlichtingen komen en ook onze Oosterburen kwamen met verlichtende maatregelen maar voorkomen is beter dan genezen.
Remember come back in September?
Omdat het einde maand augustus was, is het ook goed even te kijken naar de standen tot en met einde maand. We zien in de VS zeker in Tech behoorlijke minnen. De Europeaan heeft nog geluk met zijn Amerikaanse beleggingen dat de Dollar zo lekker sterk is. Dit dempt de verliezen op de Amerikaanse beleggingen.
Index | Performance % in lokale munt | Performance % in Euro |
Dow Jones Ind. | Min 10,77 | Plus 5,44 |
S&P 500 | Min 12,58 | Plus 3,30 |
Nasdaq | Min 22,82 | Min 8,80 |
Euro stoxx | Min 16,80 | Min 16,80 |
DAX | Min 18,89 | Min 18,89 |
Nikkei | Min 2,78 | Min 9,29 |
Hang Seng | Min 24,72 | Min 11,86 |
Zelfs het gerenommeerde onafhankelijke research bedrijf FDA, staat met haar FDA Blue Chip aandelen modelportefeuille die het jaren fantastisch deed; min 17,7 procent voor het jaar! En dat terwijl de oude theorie zegt dat grote aandelen het juist beter zouden moeten doen als je een recessie krijgt en van die recessie gaat iedereen toch al weer uit? Kortom geen gemakkelijk jaar en kijkende naar de lange termijnplaatjes wordt het nog veel erger.
De maand grafiek Dow Jones
Als ik naar het plaatje van de Dow Jones Industrial Average kijk dan zie ik voorlopig niet 1,2,3 steun niveaus. Eerder heb ik steeds gezegd dat we minimaal terug gaan naar de niveaus van 2020 (de corona dip). Want kijkende naar de drama’s die er plaatsvinden hebben we de wereldwijde corona gevolgen die we toen in prijsde met een vertraging. Dus de overheid heeft er veel geld tegen aan gegooid maar uiteindelijk kunnen we economische gevolgen wel uitstellen maar niet afstellen.
Klassieke theorie
Mijn idee over de Dow Jones wordt ook bevestigd door de Dow Jones Transport index. Ook daar zien we in de maand grafiek eerder een daling naar de 2020 bodem dan een stijging naar nieuwe top niveaus.
Don’t Fight the Fed?
Nu ben ik tot op het bot eigenwijs mannetje en heb ik vaak genoeg geprobeerd tegen de FED te vechten. Helaas heeft dat de afgelopen jaren privé een leuke middenklas auto gekost. Mijn idee was dat ik de corona problemen veel bedrijven zouden raken, maar de Centrale banken gooiden er dusdanig vele geld in dat het wealth-effect daarvan de koersen geheel los van de realiteit liet bewegen. Ondanks dat dit mijn speculatiepotje was en dus nog geen extra krantenwijk heb hoeven nemen, heb ik mijn leergeld betaald (zelfs iets meer dan mijn persoonsgeboden budget;)) dat je niet tegen de FED in moet gaan. Maar nu is de FED de rente aan het verhogen en zijn ze hun balans aan het verkleinen… zie het volgende plaatje:
Bron: De FED
Ook als we meer inzoomen en dit jaar kijken naar de FED balans dan zien we het duidelijk.
Toeval econoom-pje ?
Als je nu naar een lange grafiek van bijvoorbeeld de Dow Jones Industrial Average kijkt en die spreekwoordelijk naast de bovenstaande grafiek legt. Dan zie je heel opvallende soortgelijke bewegingen.
En als je daarna ook de jaar grafiek naast de recente FED Balance sheet (lees vanaf begin dit jaar) legt. We zien dan opnieuw weer de gelijkenissen tussen de trends in deze korte grafieken.
Nu mag iemand me uitleggen dat er volgens bepaalde economen geen enkele correlatie is tussen het feit dat aandelen stijgingen en dalingen min of meer gelijk lopen aan de opbouw dan wel afbouw van de FED balance sheet. Allemaal toeval of toch niet?
Amerikanen en sparen?
Dan een ander ding wat me opviel in de FED publicaties de afgelopen tijd was de persoonlijke spaar ratio. Nu zou ik het in dit licht ook over de Spaartax in Nederland kunnen hebben en de oneerlijkheid dat alleen de klagers hun geld terug krijgen en iedereen die zwijgend betaald heeft niet. Nee we hebben het over de VS. Door het niet uitgeven van allerlei helikopter geld ging tijdelijk de Personal savings-ratio omhoog, maar ondertussen is die gewoon alweer gecorrigeerd naar voor de VS normalere niveaus.
Bron: FED
stuwmeer van spaargeld?
Veel Amerikanen gebruikten de 2, 3 en vierde stimulus check niet voor consumptie en het niet uitgeven was eigenlijk de spaar verandering in de VS. Wellicht goed om nog even naar een aantal studies over die tijd te kijken.
Bron Fred
Door op de link te klikken kom je ook op de uitleg. Maar gelukkig heeft de gemiddelde Amerikaan nu de pandemie over is weer nog meer dan genoeg schulden tegenover zijn oude tegoeden (student loans, car loans, hypotheken, persoonlijke leningen, creditcard debt, etc.)
Vrijdag werkloosheidscijfers
Gezien de volatility van vrijdag moeten we het ook nog hebben over de Banencijfers dus U3 en U6 en nee dit zijn geen bands… Uit de cijfers werd duidelijk dat de loonstijging vertraagde en de werkloosheid opliep tot 3,7%. Nu is 3,7 niet extreem hoog kijkende naar de historie maar de druk op de Federal Reserve om tijdens haar volgende beleidsvergadering (later deze maand) een derde grote renteverhoging met bijv. 75 basispunten door te voeren kon afnemen. Dus hoewel het werkloosheidscijfer steeg, kwamen er meer dan 780.000 werknemers bij op de arbeidsmarkt, waardoor de omvang van de beroepsbevolking naar een recordhoogte steeg. Het vorige cijfers was 3,5 procent in juli.
Bron: Fred
Zoek de verschillen
Wat statisch wel leuk is om te zien is de verhouding tussen werkloze mannen en vrouwen en hoe dit nu is sinds de corona periode.
Bron Fred
Nu kijk ik zelf altijd naar de U6 cijfers omdat die meer vergelijkbaar zijn met Europa en die was in augustus 7,0 in vergelijking met de 6,7 van juli dus ook een stijging.
Zie voor de actuele grafiek de bron: Fred
Kijkende naar de S&P 500 futures
De daling van vrijdag is kijkende naar de grafiek gewoon een voortzetting van de al langere daling.
Nvidia candle grafiek
Chipmaker Nividia ging vorige week omlaag op de verhalen over beperkingen van speciale chips naar China. Nu hoopten de optimisten om een hamer onderaan, maar deze werd door de daling op vrijdag teniet gedaan. Dus gewoon vanaf blijven.
Bad and Beyond einde Meme
Vroeger was de naam van dit bedrijf; Bed Bad and Beyond, maar na een reorganisatie is het volgens bepaalde grappenmakers alleen nog maar ‘bad and beyond’. Het bedrijf doet een plaatsing van aandelen en zo worden alle MEME beleggers vol geduwd met aandelen en daarmee houdt het Meme spel op. Op zondag bereikte me het bericht dat de topman een einde aan zijn leven heeft gemaakt dat maakt het helemaal dramatisch.
Het Drama dat Philips heet
16 september een herweging in Eurostoxx en dan gaat o.a. Philips eruit. Nu hoeft dit niet special slecht te zijn op die datum. Soms wordt er zo ver op vooruit gelopen dat het tegenovergestelde op de draai dag plaatsvind.
De maand grafiek
Overigens als je kijkt naar de enorme grote en grote hoeveelheid zwarte candles dan hoop je maar dat Vandaag Inside er geen onsmakelijke grappen over maakt. Maar serieus na zoveel maanden van daling (en dus enorm oversold) zou je toch verwachten dat we een keer omhoog gaan?
Nokia komt terug in de index
Persoonlijk krijg ik niet direct een warm gevoel van Nokia en kijkende naar de grafiek ook niet. Kortom we laten het even gaan.
Just Eat prima patroon
Waar ik wel enthousiast over blijf is Just Eat. Het bedrijf heeft de problemen boven tafel, de topman heeft een dure les nederigheid gekregen en de grafiek lijkt uit te bodemen.
Tesla
als je dan toch wat wil shorten, short dan lekker Tesla wat gewoon bijna 100 maal de verwachte winst genoteerd staat.
Conclusie
Persoonlijk denk ik dat Tina overleden is, dit omdat er kijkende naar de huidige marktrente er langzaam wel degelijk een alternatief is. Ook denk ik dat de MEME beleggers langzaam maar zeker stuk zijn gemaakt door de grote jongens die aandelen dumpten.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.
Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.