Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Column: Saai, saai nog saaier

Column: Saai, saai nog saaier
29 mei 2023 om 11:38


Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen, maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 27 mei 2023

Nu ben ik twee weken op vakantie geweest in de hoop dat dit de markten deed bewegen. Immers, meestal als ik er even niet ben is er direct een hoop volatility, maar deze keer was er geen paniek. Ook de beurswijsheid “Sell in May ..en comeback in September” gaf niet een verkoopbeweging, ondanks dat ik met een short in de AEX wegging.

Nu ben ik licht dyslectisch en heb weinig met het boerenbedrijf en op mijn kalender stond dat de mei maand de zaai-maand is. Nu wordt dit ondersteund door het gezegde in mei leggen alle vogels een ei!?! Maar ik vraag me af of ze niet gewoon bedoelde dat het een saaie maand zou worden? Niemand maakte zich klaarblijkelijk druk om het verhogen van het schuldenplafond in de VS. Zelfs niet toen afgelopen vrijdag Yellen zich haastte door een bericht uit te sturen dat niet 1 juni maar 5 juni de deadline was.

Waarom doet ze dit op vrijdag nabeurs als we er volgens de markt er toch snel en gemakkelijk uitkomen en we dichtbij een oplossing zijn? En waarom liep de rente de afgelopen tijd dan op? Of waren het toch gewoon de inflatiecijfers? En dan de vraag: waarom maakt niemand zich druk over de inflatie terwijl deze cijfers alles behalve goed waren? En waarom kijkt niemand naar het uitbodemen van de energie (gas) en de hoge suikerprijs?

2jaars rente

Amerikaanse rente liep op

De 2jaars-Tbond in de VS zakten de afgelopen tijd weer weg richting de Twindicator (hogere rente dus). Steeds meer analisten raken overtuigd dat er geen grote verlaging gaat komen in 2023. Eerder zien de experts een verdere oplopende rente en daarna een pauze. Gek genoeg reageerde de aandelen totaal niet op de rente en om het nog gekker te maken juist de rente gevoelige Tech aandelen (de Nasdaq) liepen fors op. Het heeft natuurlijk te maken dat rente naar de achtergrond ging op fantasieën over de toekomst zonder werknemers en al het werk gedaan door robots met Ai. De Artificiële Intelligentie trend heeft steeds meer weg van de Dot.com trend en dat zien we beperkt terug in de Nasdaq Composite omdat er ook veel andere Tech bedrijven in zitten die niet met Ai te maken hebben.

Nasdaq dag chart

De klassieker

De goede oude Dow Jones Industrial Index (future) heeft zelfs verkoopsignalen. Dus de klassieke aandelen doen even niet mee in de huidige “rally”.

Dow Jones

Duitsland in transitie?

Maar hoewel het schulden plafond in eerste instantie een Amerikaans probleem is, hadden we vorige week wel ineens verkoopsignalen in de Duitse DAX. Nu ben ik in mijn vakantie door Duitsland heengereden en nog nooit in mijn leven heb ik zoveel vrachtwagens in een file gezien een lang lint van trucks van honderden kilometers lang. Veel vrachtvervoer is een teken van een goed draaiende economie….

Dax index futures

De AEX nog steeds rond de 750 zone

Voor mijn voorraad petjes AEX 750 hoefden we dit niet te doen, want ik was al mijn petjes al eerder kwijt. Maar we zitten al tijden in een trading-range gevangen. Mede door de enorme hoeveelheid Tech bedrijven in de AEX hebben we tegenwoordig gewoon weer koopsignalen in de AEX. Natuurlijk is de bovenkant van een trading-range geen lekker instappunt. Echter we moeten wel opletten.

AEX future FTI

Eerst toch nog even de verhoging van het schuldenplafond?

Het verhaal is al weer ingehaald doordat het lijkt dat er inderdaad een deal komt. Maar die moet nog wel goedgekeurd worden in een stemming… Toch blik ik even terug:

De Amerikanen hadden reeds door allerlei trucage uitstel tot 1 juni geregeld. Afgelopen vrijdag nabeurs werd dit dus ineens 5 juni. Als het schuldenplafond niet opgerekt wordt (lees: was) dan kunnen betalingen vanuit de overheid niet meer gedaan worden. Schulden kunnen niet hergefinancierd worden en dus zal er een zelfgekozen mega crisis ontstaan.

Want daarna zou er ook een downgrade plaatsvinden door de belangrijke kredietbeoordelaars en zouden pensioenfondsen en andere grote institutionele partijen hun Amerikaanse obligaties weg moeten doen (mogen alleen beleggen in risicoloze landen) met dramatische gevolgen.

En dit juist nu veel beleggers obligaties hebben gekocht van de Amerikaanse overheid is een Amerikaanse schulden crisis funest. Dit omdat consumenten (beleggers) denken dat staatspapier veiliger is dan geld (cash) op de bank zo tijdens de huidige Amerikaanse bankencrisis.

Kortom, Nu zou je als belegger alleen al van de gedachten van een schulden crisis in de VS wakker moeten liggen en bescherming tegen dit event moeten willen hebben. Maar niemand vond het een “dingetje”. Ondertussen willen de politieke partijen in de VS er juist een slaatje uit slaan. Terwijl het schuldenplafond is ontstaan door hun eerdere eigen belastingverlagingen en hun goedgekeurde extra uitgaven. Dus door eigen beslissingen zijn ze in dit pakket terechtgekomen en ondanks dit hebben ze nog  boter op het spreekwoordelijke hoofd en gaan vrolijk elkaar de schuld geven…

Vreemd genoeg ging de beurs er vanuit dat alles vooralsnog opgelost wordt voor de deadline van 5 juni. En voorlopig lijkt de beurs gelijk te hebben… De vraag wordt welk probleem krijgen we hierna weer in dit totaal verdeelde land?

Op maandag de 29ste zijn ze dicht in de VS in verband met Memorial Day.

US 30jaars TBond

Toch nog even inflatie

Sugar future

Sugar baby?

Laten we even kijken naar de Suikerprijs de afgelopen jaren en dit wetende dat suiker bijna in ieder voedingsproduct zit. De huidige verdubbeling van de suikerprijs geeft dus hogere prijzen van voedingsproducten (inflatie). En kijk zelf even naar Cacao en andere futures…

Oké sommige commodity’s zijn gewoon bezig met een herstel beweging na eerdere ‘dips’. Maar ook zijn er veel commodity’s gewoon in een bullmarkt rally achtige beweging (doende met een grote opgaande beweging). Wat doet dat voor de inflatie?

Natural Gas

Gas futures maken bodempatroon

Zelfs de gas futures zijn aan het uitbodemen en dat terwijl Piet Particulier denkt dat het zal blijven dalen. Laat ik een ding vertellen; Beleggers zijn over het algemeen gesproken zeer slecht in shorten en als iedereen denkt dat iets omlaag gaat, gebeurd dit vaak juist niet. Er zijn er maar heel weinig die dit kunnen en als ik op een grote beleggingswebsite een column zie dat de gasprijs omlaag gaat, dan wordt ik als oud-koning van de shortsers heel kribbig en sceptisch.

Een voorbeeld van een short story…

De belofte van elektrische vrachtwagenproduct Nikola (genoemd naar Nikola Tesla) staat onder de dollar en moet mogelijk van de beurs verdwijnen.

Lange tijd was deze vrachtwagenmaker een short-kandidaat uit het boekje, ze hadden beleggers voorgelogen dat ze een goedwerkend concept hadden (door een vrachtwagen van de heuvel af te duwen en zo een rijdende versie te hebben) en de waardering was, zelfs kijkende naar het succes van Tesla, enorm hoog. De koers stond in de top van de hype bijna 100 USD en nu voldoen ze niet meer aan de eisen van de officiële beurs en staat de koers onder de 1 USD. Einde short story…

Nikola

The Tesla real thing

Een interview in een landelijk dagblad met een gerenommeerde natuurkundige over het feit dat groot een deel van de huidige stroom opgewekt wordt met olie, gas, bruinkool, etc. krijgt nauwelijks aandacht. Hij stelde dat het huidige elektrisch autorijden zeker niet co2 neutraal is. Dit is natuurlijk iets wat we al wisten, maar wel willen ‘we’ direct uit fossiele bedrijven en regels maken om brandstofmotoren te verbieden… Ook moeten we het volgens dit interview niet hebben over de vervuiling bij de productie van de batterijen en hun grondstoffen (nikkel, lithium, etc.). Echter niemand heeft het erover.

Tesla heeft ondertussen vele concurrenten en de koerswinstverhouding is met 54,4 alles behalve goedkoop. In de Twindicator hebben we een long signaal maar kopen doe ik dus niet. Zeker niet nu we net tegen een weerstandslijn zitten.

Tesla

Lekker onbezorgd bezorgen?

Na mijn vakantie loop ik altijd alle kranten door en half mei stond er een verhaal in de krant dat politie maaltijdbezorgers aanhield en zo wilde controleren of de bezorgers de juiste leeftijd en de juiste arbeidspapieren hadden. Klaarblijkelijk hadden ze geen klimaatprotesten op te ruimen en ook hadden ze de serie ‘Bezorgd’ (de VPRO serie) niet gezien. Doordat ze namelijk gecontroleerd werden, kwamen ze later op de plek van bestemming en kregen daarmee waarschijnlijk een slechte beoordeling. Die slechte beoordeling levert direct een straf op van de bezorgdienst. Je gaat jezelf dus afvragen wie raak je hiermee?

Het is kijkende naar de grafiek een goed moment om naar Just Eat te kijken. We zijn al tijden aan het uit-bodemen en dat terwijl dit bedrijf ook aandelen aan het inkopen is.

Just Eat

Varkentjes gewassen?

Terwijl particuliere beleggers opgesloten zitten in beleggingsfondsen waar Russische beleggingen in zitten en deze fondsbeheerders zich druk maken of ze de Russische beleggingen naar nul moeten afschrijven of een andere waarde moeten geven, zijn er Multinationals zoals Heineken en Unilever die hun winsten vergroten door in Rusland te blijven. Ook weten de Russen zelf gemakkelijk onder het embargo uit te komen door olie en andere producten te leveren aan bevriende landen (zoals China) en ondertussen kopen ze ook weer via bevriende landen.

Persoonlijk vind ik dit wel schokkend. Hoezo zijn sommige “pigs are more equal than others”? (George Orwell)

UN

Follow the money

We kijken in dit licht even naar Unilever, aldaar hebben we verkoopsignalen in de Twindicator. Wellicht moeten ze ook Ai in hun Lays Chips gaan doen?

Sprekende over de Chip bonanza

Nvidia dat slechts 204 maal de huidige winst staat, ging op licht betere cijfers fors hoger en trok wereldwijd allerlei andere Chip aandelen mee. Zo ook de Nasdaq aan de Amstel aandelen: BESI, ASMI en ASML die allen ook alles behalve goedkoop zijn.

Nvidia

Nvidia heeft in de grafiek een “gap” neergezet die ook een “Island reversal” (een omkeerpatroon) kan worden. Te vroeg om te shorten maar zeker een kandidaat.

log Nvidia

Als we de Logaritmische grafiek van Nvidia bekijken dan zie je dat we een redelijk ritje achter de rug hebben sinds 2000.

Maar zoals gezegd op Nvidia en de grote Ai trend ging ook ineens ASML weer omhoog.

ASML

iiiiiIII

Net als Asmi. Maar deze aandelen staan allemaal dicht bij een oud topniveau en is er genoeg veranderd om nog veel verder omhoog te gaan?

ASMI

Weet je wat ik zie als ik gedronken heb… Besi

In deze zelfde trend ging ook B E Semiconductor Industries NV (afgekort Besi) fors omhoog op allerlei Ai verhalen. Het bedrijf staat meer dan 42 keer de winst en is technisch bezig met een acceleratie (een versnelling). Nu is het beursgezegde: “de acceleratie van de trend is het einde van de beweging…”

BESI

Ander nieuws

Mijn lieveling Atos won in de VS een al langlopende rechtszaak en is daarmee af van deze onzekerheid. Ook hadden ze een nieuwe topman (Jean-Pierre Mustier). De weg voor opsplitsing en dus waarde creatie is weer een stapje dichterbij. Technisch ligt het aandeel er ook uitstekend bij.

Atos

Tot slot een paar maandgrafieken omdat het bijna einde maand is…

De Nasdaq Composite index is in de maandgrafiek bijna weer bij de maand Twindicator-lijn de vraag is dus of er redenen zijn om terug naar de oude corona high Tech high te gaan? Of dat de gestegen rente en de ontslagen bij de Tech bedrijven ook effect op de vraag naar Tech producten heeft. Als je leest hoeveel mensen er in de voorheen florerende Tech steden in de VS nu op straat leven en hoeveel procent van de kantoren leeg staat…

Nasdaq lang

De Dow Jones Industrial Average (futures) op maandbasis staat wel boven de Twindiactor maar heeft te maken met een weerstandslijn. Ook hier is de vraag moeten we echt naar de oude all time High?

Dow Jones

Vraagje

Om de vraag verder te beantwoorden is het goed om ook even naar de Dow Jones Transport index te kijken. Die staat onder de Twindicator op de gewone dag chart.

transport index

En ook op de maandgrafiek staan we nog onder de Twindicator-lijn

Dow Jones Transport index lang

Resume: Het enthousiasme op de beurzen heeft volgens mij te weinig echte basis en we moeten dan ook voorzichtig blijven.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.