Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Column: Toch wel inflatie correctie?

Column: Toch wel inflatie correctie?
22 aug 2022 om 09:43


Als voorbereiding op een column lees ik altijd veel (weekend) kranten en volg de media of ik nog iets gemist zou kunnen hebben. Nu hoorde ik tijdens het krantlezen op het RTL journaal dat de CEO’s van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven er vorig jaar 30 procent op vooruitgegaan zijn en gemiddeld 2,8 miljoen euro aan salaris per jaar verdienen. Nu ging dit bericht in snelheid voorbij en kon ik het niet teruglezen in de app en dus geen linkje naar het verhaal. Maar het is wel in lijn met de Amerikaanse topmannen van de Sp500 bedrijven (de 500 grootste van Amerika), want ook die hadden volgens een eerder onderzoek van uitgever Quote een opslag gekregen om bijv. de inflatie te corrigeren. De gemiddelde topman aldaar verdiend nu 14,6 miljoen dollar per jaar (dit was 13,6 miljoen USD) en dat is nu 186 keer het gemiddelde salaris van de werknemers. Dit was 166 keer het salaris van de modale werknemer, dus die is klaarblijkelijk ondanks het te kort aan mensen niet mee gegroeid. De stijging van de topmannen heeft te maken met goede resultaten van bedrijven en hoge beurskoersen. Dit allemaal mogelijk gemaakt door o.a. de lage rente, stimuleringen van uit Centrale banken en overheden en natuurlijk de inkoop van eigen aandelen. Dit vaak gefinancierd met goedkope bedrijfsleningen die ook door de Centrale banken opgekocht worden.

Ondertussen las ik in de Telegraaf een stuk over dat de Groeiende armoede al zichtbaar is in Nederland. Dat zie je zelf ook als je in de supermarkt komt waar meer en meer mensen al rekenend en berekenend de boodschappen ziet kopen.

En een paar pagina’s verder in de Telegraaf kom je bij een verhaal over de nieuwste Bugatti die ‘slechts’ 5 miljoen Euro gaat kosten en uitverkocht is… Kortom we kunnen op basis van het voorgaande de conclusie trekken dat de verschillen tussen arm en rijk ook in Nederland alleen maar groter zijn geworden. Het is dan ook is wel duidelijk dat de opkoopprogramma’s van de ECB en de FED bepaalde groepen met Assets (aandelen en obligaties) heel veel meer hebben geholpen, dan andere groepen die geen assets als aandelen hadden. Door de lage rentes zijn pensioenen het spreekwoordelijk kind van de rekening want rendementen op uitgeleend geld vielen tegen. Zoals ik al vaker uitgelegd heb, heeft QE en andere stimulatie gezorgd dat de prijzen van aandelen en obligaties omhoog schoten maar nu ook gaan de prijzen van goederen en diensten omhoog.

Naast de kranten las ik als ontspanning dit weekend ook een boek waar ik het nog niet eens ben met alle conclusies (ons geld is stuk) maar ik kwam opnieuw de wel goed passende vergelijking tussen de enorme bemoeienissen van de Centrale bankiers met Bosbouwers. Bosbouwers en Natuurbeheerder willen bosbranden vermijden (bijv. n.a.v. een bliksem inslag). Echter doordat de bosbouwers alle vuren direct doven zijn er geen plekken die als natuurlijke buffer kunnen werken als er bij een ernstige droogte vuur ontstaat. Het gevolg was dat de vuren niet te stoppen waren. In die vergelijking; De Centrale banken willen iedere dip en zeker iedere recessie opvangen met directe stappen maar daardoor krijgen we neveneffecten.

Gedaan met de pret

Over ongelijkheden in vermogen en inkomen heb ik beloofd in rustige tijden terug te komen en over centrale bankiers heb ik het al vaak gehad maar over de conclusie van het betreffende boek kom ik ook zeker terug. We gaan daarom maar snel door naar de markten, want er zijn interessante zaken gaande.

Zo hadden we in de VS al best een hoge korte (2jaars)rente. maar de lange (30jarige) rente leek al weer te dalen. Echter die daling  van de lange rente lijkt ten einde gekomen. Zeker als je net als ik geloofd in de grafiek van de 30 jarige T-Bonds en de kracht van de Twindicator. In de Twindicator hebben we een verkoopsignaal en dus zullen we waarschijnlijk lager gaan in de koers en dus hoger in de rente.

TBond 30Y

Tbond op de BBQ

Kijken we naar een langere grafiek van de 30 jarige Amerikaanse T-bond dan zien we duidelijk dat de trend al die tijd gewoon dalende was en dus dat de rente aan het stijgen is. Dit past in het verhaal dat de FED de rente de komende tijd verder zal verhogen om inflatie te beteugelen.

TBond

Een voorbode voor de AEX

Stijgende rente is niet goed voor aandelen maar los daarvan zien we naar aanleiding van resultaten dat een paar index zwaargewichten het fundamenteel en technisch moeilijk krijgen (lees hebben). Adyen is al tijden geprijsd op perfectie (lees fundamenteel heel duur) en was vorige week een van de grote dalers. Kijkende naar de grafiek dan zou ik denken dat het pas het begin is van een daling. We hebben weer een verkoopsignaal in de Twindicator.

Adyen

Een andere A

ASML heeft ook weer technische verkoopsignalen en dus kunnen de koopjes jagers die dit aandeel eerder alleen kochten omdat het zo lekker gecorrigeerd was, het best zwaar krijgen.

ASML

Even uitzoomen

Als je naar de lange termijn grafiek kijkt en deze grafiek vergelijkt met een willekeurig Tech aandeel of Tech index rond de dot.com crisis dan weet je dat technisch dit plaatje zelden heel positief uitpakt. Maar wat zegt technische analyse nu eigenlijk? Wie het echt weet mag het zeggen.

ASML maand

Ondertussen in AEX

Eerder hadden we het over retracement levels en ook zijn we inderdaad niet door de 200daags heen gegaan.  Het lijkt erop dat we zelfs in de EB indicator weer een verkoopsignaal gaan krijgen … Als we de Twindicator op 711,34 doorkruizen krijgen we sowieso een verkoopsignaal.

AEX

Hij kan zomaar vallen

De Dax heeft de Twindicator op 13.525,91 dus een slot onder dit niveau opent een luik omlaag.

DAX

De Nasdaq?

Op 12.515,55 ligt in de Nasdaq Composite Index het Twindicator niveau, dit is iets verder weg dan in de Duitse Dax maar je kan er maar zo staan…

Nasdaq

Hoe ziet de future er uit?

De mini future op de S&P 500 heeft een Twindicator op 4.154,02 punten. Kortom genoeg niveaus om in de gaten te houden.

Sp500

Een paar voorbeelden van gekkigheid

Zo werd afgelopen vrijdag het Britse Cineworld (bijna) failliet verklaart en ging er bijna 60 procent van de koers. Een tikkie lager dus. Op 1 dag 58,27 procent er af (dus min 5,68 GBP). Even als u het niet kent dit is het een na grootste Bioscoopketen in de wereld met 790 vestigingen in een tienlanden. In vijf jaar tijd is er bijna 99 procent van de koers af.

Cineworld

Bron: Google Finance

Net als in de Film

Op zich gezien kijkende  naar de branche, niet echt gek dat het minder met ze ging. Een lange periode dicht in verband met corona, in de periode daarna wilde men nog even niet naast elkaar in de Bios zitten en dus vielen de bezoekers tegen. Maar ook in de periode voor Covid liepen de bezoekers aantallen al terug in verband met online concurrentie van streamingsdiensten en steeds grotere schermen thuis. De huidige omzet jaar op jaar was 980,84 procent gegroeid dus zeker bezig met een comeback maar te veel corona schade en vermoedelijk te weinig gedaan met de MEME bewegingen. Want ook dit aandeel heeft in coronatijd tijdelijke niet verklaarbare oplevingen laten zien.

AMC

Nog meer gekkigheid

Collega Bios keten (en ook een beetje MEME), AMC Entertainment Holdings Inc. (dit is een Amerikaanse bioscoopketen) en de grootste bioscoopketen ter wereld. AMC, opgericht in 1920, heeft het ook het grootste aandeel in de Amerikaanse theatermarkt. Dit aandeel heeft vrijdag ook een verkoopsignaal gegeven. Het slimme van het management is dat ze eigenlijk wat schulden aan de MEME beleggers gegeven.

Don’t DNUT

Sprekende over MEME, Krispy Kreme (DNUT) schoot vorige week eerst omhoog op een post van Britney die erg gelukkig was geworden na het eten van een paar donuts. Echter de beleggers werden minder gelukkig van de bedrijfsresultaten.  De Omzet daalde doordat het minder goed ging met bedrijven als Target en Wal-Mart. Ondanks Britney zou ik kijkende naar de calorieën en de grafiek er even vanaf blijven.

DNUT

Bed, Bad and Beyond (BBBY)

Een aantal websites maakten al de grap bloed-bad en daar voorbij, want na even de 30 aangetikt te hebben door toedoen van de MEME beleggers werd het aandeel even lager gezet door de grote jongens een paar Miljardairs waaronder MEME koning zijnde oprichter GameStop Corp en Ryan Cohen. De grote jongens gaven iedereen handenvol aandelen en daarmee viel de koers in korte tijd richting de 10 USD. Pijnlijk voor de MEME boys.

BBBY

Even uitzoomen

Het aandeel BBBY zou kijkend naar de maand grafiek met gemak nog veel lager kunnen. Het MEME spel nadert zijn einde.

BBBY lang

Niet zo extreem speculatief en zeker geen MEME

In het licht van de MEME werd door onwetende ook de beweging van Just Eat verklaard maar dat was op gewoon echt goed nieuws over verkoopwaarde onderdelen en dus de som van het totaal. Ook belangrijk; in dit aandeel zitten nog steeds partijen short en dus zouden we na eerdere bodemvorming en eerste koerssprong nog best wat verder op kunnen veren. De meeste beleggers hebben op veel hogere koersen gekocht dus voorlopig nog geen aanbod van aandelen.

Just Eat

Nog even over crypto

We zagen vorige week ook eerst berichten voorbijkomen van Crypto broker FTX die had een waarschuwing gekregen van de FDIC inzake misleidende reclame over de veiligheid. Echter gisteren kwam ineens het bericht dat ze bijna een miljard winst maken… bizar dat dit allemaal kan.

In de Bitcoin zie ik zelf een soortgelijk patroon als begin dit jaar. Als we door de steun van 20.000 gaan kunnen we redelijk snel naar de 14.000 USD.

Uit de Sol?

Opvallende beweging

SOL

Ook andere cryptomunten gaan niet helemaal lekker. Als voorbeeld: Solana ging afgelopen week meer dan 10 procent lager in 24 uur. Nu is Solana (Sol) de snelste blockchain in de Crypto Wereld en dus veel beter geschikt voor betalingen dan de Bitcoin en ondanks dit voordeel, doen ze het veel slechter dan de Bitcoin. Overigens als we iets langer kijken zien we dat we in november 2021 in dollars boven de 250 USD hebben gestaan in Sol… nu in Euro 45,53 maar de Euro dollar staat bijna gelijk.

SOL lang

Bron: een Bitcoin Broker CoinGecko

Op twitter zal ik deze week even kijken naar de Euro/Dollar. Over de retailers in de VS die eerst met een winstwaarschuwing kwamen daarom slecht heel kort omlaag gingen en na cijfers opveerde omdat het beter was dan gevreesd heb ik het nog maar even niet. Zoals mijn vader van 92 jaar zegt; de mensen lijken wel gek tegenwoordig.

Wat de beurs betreft kijken we weer naar Gasleveringen, de FED op vrijdag en bedrijfscijfers.


Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.