Column: Wappies?
Op persoonlijke titel, Cees Smit 8 jan 2023
In Amerika waren er 15 stem rondes nodig om een nieuwe ‘speaker of the house’ te krijgen. Sinds 1789 heeft het Huis 127 keer een nieuwe voorzitter gekozen. Slechts 14 keer waren 2 of meer stemrondes nodig. De laatste keer in 1923, viel de beslissing “pas” na negen stemrondes over drie dagen… Het zegt heel veel over de relaties binnen in de Republikeinse partij, maar ook de polarisatie in dat land en het geeft een indicatie hoe ingewikkeld het wordt belangrijke beslissingen te nemen. Over de vorige Speaker mevr. (Nancy) Pelosi, hadden de Wappies het vaak, want die verdiende volgens hen veel met speculatieve beleggingen (lees voorkennis).
Maar een mooi voorbeeld over de denkwijze van de Wappies, want die hebben het ook altijd over het afschaven van cash als ultiem doel van de Centrale banken om zo een manier (middel) te hebben om de rentes ver onder nul te krijgen en de het opslaan van cash te vermijden en zo banken niet schaden. Maar Banken doen het juist de laatste tijd beter met hogere rentes en de banken zijn eigenlijk de FED (en andere Centrale bankiers). Ook de politiek wil geen afschaffing van cash, want terwijl het omkoopschandaal in Brussel steeds groter en groter wordt en vele parlementariërs grote tassen cash ontvangen hebben hoeven we toch niet bang te zijn dat de cash verboden wordt toch? Wat denk je zelf waar de parlementariërs voor kiezen? Digitaal zijn alle ‘sponsorbedragen’ van de lobbyisten gemakkelijk te volgen is dat wat ze willen?
Ja, complottheorieën zijn natuurlijk van alle tijden, maar soms is het allemaal niet logisch. Neem nu het verhaal over de vaccinaties is het logisch om juist het gevaccineerde deel van de bevolking, dus dat deel van je mensen die meewerken en luisteren naar de overheid te gaan doden? Wat hou je dan over? Je denkt waar heeft hij het over? Online was er een hele discussie naar aanleiding van een voetballer die in de VS neerging met een hartprobleem, direct was de opmerking dat het wel aan de vaccinaties zou liggen… Maar wat er hij daarvoor gebeurd was op het veld werd niet benoemd. Gelukkig werd hij na een paar dagen in coma geweest te zijn weer wakker en lijkt er weer bovenop te komen.
De beleggers hebben ook van die gekke ideeën?!?
Zoals januari gaat, gaat het jaar en volgens sommige statistieken zijn de eerste dagen van januari weer leidend voor de rest van januari…. Dus wat kunnen we er van zeggen? Zijn er ogenschijnlijk geen klimaatproblemen, geen CO2 problemen, geen drama met inflatie cijfers, geen recessiekansen? Etc. want de beurzen gingen gewoon heel enthousiast van start. Vooral Europa had een roze bril.
Dow Jones met Amerikaanse indices leidend of Europa?
Nu kan het natuurlijk dat het deze keer anders is (this time it’s different) en dat de komende week de Amerikanen het Europese voorbeeld gaan volgen, maar er is ook een kans dat de Europeanen de komende tijd teruggefloten worden doordat de Amerikaanse beurzen niet aansluiten. We kijken daarom even naar de Amerikaanse indices. We beginnen met de Dow Jones. Die staat onder de Twindicator en heeft nog een soort van Hoofd Schouder patroon waardoor je zou verwachten dat we lager gaan. In de futures hebben we een Twindicator niveau van 34.388,98.
Tech index
Nasdaq (Composite) ligt helemaal onderaan in de trend en staat ook nog onder de 200daags en onder de Twindicator. Twindicator niveau is hier 10.767,66.
Breed gezien
De S&P 500 heeft een beetje het patroon van de Dow Jones en staat dus ook onder de Twindicator. Twindicator niveau is 4.004,69
AEX petje 750?
Maar dan de Europese beurzen. Neem de AEX op de korte termijn bezien, daar zijn we gewoon door de Twindicator omhoog geschoten en is de Twindicator in plaats van een weerstand een steun geworden. Het Twin niveau is 708,76 en is nu dus steun. We zijn ook boven de 200daags en krijgen ook weer een koop in de EB indicator…
Het langere termijn plaatje is nog niet direct heel positief.
Want gaan we in de maandgrafiek ook van verkoopsignalen naar koopsignalen? En waarom zouden we heel positief moeten zijn? Want blijft de inflatie laag? Blijft de gas en energie prijs laag? En is dit voldoende om de ECB direct te laten stoppen met hogere rentes? Voor de lange termijn (maandgrafiek) is 742,87 het Twindicator niveau inde AEX. Pas hierboven moeten we echt enthousiast worden.
DAX
De Duitse DAX is op korte termijn gezien ook door de Twindicator en ook boven de 200daags. We zijn wel in een weerstandszone beland. Maar het korte termijndrama lijkt even verledentijd.
Economische cijfers?
Gek dat we afgelopen week hoger eindigden in de VS op FED berichten dat ook dit jaar de rente minimaal met 1 procent wordt verhoogd. En ondertussen hadden we goede economische cijfers. Eerder gingen we juist omhoog op slechte economische cijfers want dat was dan een reden om de rente verhogingen te stoppen. Maar nu we goede cijfers zien hebben we dus nog geen recessie en dus ook nog geen lagere rente.
Maar wat denken de obligatie beleggers?
De beste Rentevoorspelling doen we altijd gedistilleerd uit de obligatiemarkt en dus kijkende naar de 2jaars rente in de VS dan gaan de obligatiebeleggers ervan uit dat de rente stijgingen geweest zijn? Lees: in geprijsd zijn.
Ook de 30jaars Amerikaanse bonds zijn van hun dieptepunt af en geven een koopsignaal en dus lagere rentes. Vreemd toch?
Goud als je van beleggen houdt
Goud het product dat het per definitie goed doet bij paniek en bij inflatie is ook weer omhoog en ook dat is vreemd toch? Hoe rijmt dit met de lagere rente in de bondmarkt? Waarschijnlijk krijgen we de komende week meer duidelijkheid.
De allerbeste belegger?
Dan wil ik nogmaals op iets geks wijzen: Hoe kan Berkshire Hathaway hoger zijn terwijl hun olie investeringen en hun belang in Apple zo hard omlaag is gegaan? Of heeft hij speciale olie en Apple aandelen.
Apple lange termijn
Apple dook, nadat zij met negatieve berichten over de verkoop van oortjes en andere producten kwam, even onder de 2 biljoen markt-(beurs)waarde en is ondanks het herstel van vrijdag boven dat niveau nog steeds technisch een hard verkoopsignaal. Om een idee te geven hoe hard: Ik zou ze gewoon mijn lievelingsshort voor 2023 kunnen maken.
Microsoft een herhaling van 2000?
Een ander groot Tech bedrijf, dat met negatieve berichten uitkwam over Cloud en ander business en daarna direct een downgrade kreeg van investmentbank UBS is Microsoft. Op de lange termijn grafiek van Microsoft en zelfs op logaritmische grafiek hebben we verkoopsignalen. Krijgen we een herhaling van de 2000 periode? En dus eerst nog een verdere daling en daarna een tijd zijwaarts?
Gelukkig hadden wij al een waarschuwing in december
Afgelopen week dus een winstwaarschuwing, maar in de Twindicator hadden we al in december een verkoopsignaal. Persoonlijk hou ik dus rekening dat ook deze Tech reus verder omlaag kan.
Mega Meta tip
Een aandeel waar ik niet negatief over ben is Meta (Facebook). Ter illustratie: de afgelopen week was er een belangrijke Techbeurs in Vegas en daar was iedereen druk met de Metaverse omgeving. In een van de kranten las ik dat ook corona slachtoffers die last hebben van depressies worden opgevrolijkt met zonnige omgevingen uit de Metaverse omgeving. Kortom wellicht wordt dat toch de toekomst.
Het technische plaatje van het aandeel Meta ziet er ook goed uit met koopsignalen in de Twindicator en toch wel iets van een bodempatroon.
Tesla slechtere verkoopcijfers
Een andere grote Mega cap aandeel, zijnde Tesla blijft maar moeilijk liggen. Nu hoor ik niet tot de fanclub en verwacht na eerdere overdrijving omhoog ook overdrijving omlaag.
Amazon zal mensen ontslaan
Nu is er een periode geweest dat het ontslaan van mensen goed was en dit zorgde voor meer winst voor de aandeelhouders en meer salaris voor de topman. Maar de markt kijkt er toch anders naar. Want het feit dat je mensen ontslaat zegt ook iets hoe het met je bedrijf gaat. Amazon zou na eerder veel personeel aangetrokken te hebben in de corona tijd minder mensen nodig hebben. Dus een inkrimpping was niet onverwachts alleen dat het er meer werden dan verwacht was niet positief. We hebben nog steeds verkoopsignalen in de Twindicator en de 200daags gemiddelde.
Nog een Big (mega) cap bedrijf in de problemen
Exxon Mobil ook een van de grootste bedrijven in de VS kijkende naar marktwaarde, kwam met een winst waarschuwing. De overheden hebben allemaal geroepen dat er los van de wapenindustrie niemand mocht profiteren van de oorlog in de Oekraïne en dus was er een speciale belasting (Windfall taks) bedacht voor de grote oliebedrijven. Maar heel toevallig gaan die grote afschrijvingen doen waardoor er minder winst en dus minder belasting zal zijn. We zien dat Exxon het ondanks dat iedereen groen ging beleggen uitstekend heeft gedaan in 2022. Kijkende naar de performance van ook de jaren daarvoor, dan hebben we een heel grote stijging achter de rug vanaf de dubbele corona bodem.
Take your profit and run (pak je winst in olie)
In detail zien we dat we verkoopsignalen hebben in de Twindicator en dat we er net niet door gegaan zijn. Nu kan dat natuurlijk alsnog gebeuren maar kijkende naar de langere termijn en naar de huidige olieprijzen dan zou je toch eerder een daling verwachten.
Onze koninklijke olie?
RDSA kwam ook met een soort van winstwaarschuwing. Nu is de grafiek van Kon. Olie min of meer gelijk aan die van Exxon en dus een gratis tip aan de aandeelhouders (o.a. Willem Alexander) zou ik zeggen ook hier is het devies verkoop en als je geen reden weet, doe dat ook nog eens onder het mom van groener gaan beleggen.
Ook RDSA in detail
Een we zien dan dat de Twindicator gelijk loopt met de weerstandslijn op Euro 27,21en dat we dus verkoopsignalen hebben.
Atos, een goed begin is het halve werk
Ondanks de correctieve daling van vrijdag is Atos bijna 15 procent hoger in de eerste week van het jaar. Ik denk dat er meer in het vat zit en heb koersdoelen richting de 25 euro. Maar wie de december tip wil cashen:).
Logische toch
Omdat er een verzoek kwam via Twitter kom ik ook met de Atos logaritmisch dag grafiek. Je ziet inderdaad mooi de procentuele grote daling. Maar ook zou je een omgekeerde Hoofd schouder kunnen herkennen toch?
Tot slot
In China was men boos dat wij in het westen negatieve testen willen vragen aan mensen uit China. Volgens mij waren de Chinese regels voordat ze alles los lieten veel strenger. Maar snel door naar de al meerdere keren besproken vastgoedcrisis in China. Om de problemen tegen te gaan krijgen de Chinezen nu met overheidsdwang gemakkelijker een hypotheek. Een goed idee? Of slecht voor de banken op lange termijn?
De weekgrafiek van Country Garden (een groot Chinees vastgoed bedrijf) is aan het uit-bodemen en we gingen hoger op het hypotheek nieuws, maar of je er nu in moet stappen? Ik geef mijn spreekwoordelijk portie aan iemand anders…
Resume:
Enigszins is het te begrijpen als beleggers in de eindejaar-staatjes grote discounts zien (na dalingen) en daarom instappen. Maar er zijn grote problemen met de Big cap aandelen in de VS en er zijn grote verschillen tussen de VS en Europa. Europa ziet zaken klaarblijkelijk vrolijker dan de USA dat doet. Hebben de stijgingen in Europa voorspellende waarde? Of is het optimisme op niets gebaseerd? Deze week krijgen we inflatiecijfers en die gaan waarschijnlijk veel duidelijk maken of dat we een Bull of een Bulldozer krijgen.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.