Column: Wonderbaarlijk herstel
Wonderbaarlijk herstel
Had het er vorige week zondag in de grafieken nog alle schijn van dat we nog veel lager zouden gaan maar uiteindelijk bleef het beperkt tot een dip begin van de afgelopen week. Daarna veerden we wereldwijd toch wonderbaarlijk weer op. Ook als je alleen het nieuws van afgetreden premier in de UK, de moord aanslagen op oud premier in Japan, energie reuzen (o.a. EDF) die in Duitsland en Frankrijk genationaliseerd moesten worden (om Lehman achtige situaties te voorkomen) en bijv. het slechte nieuws over het verloop van de oorlog uit de Oekraïne volgt, dan was je wederom niet heel positief geweest op beurzen en leek een stijging voorbarig.
En dan hebben we het dus nog niet over de klimaatproblemen, het voedseltekort en de energieprijs problemen. Nee, er was weinig wat de beurs deerde en dus was er een wonderbaarlijk herstel zoals een imitatie invalide na de paspoortcontrole op Schiphol ook wonderbaarlijk geneest.
Alles draait om de eenvoud
Okay we hadden de eerste dagen van de maand en de start van een nieuw kwartaal dus met theoretisch een instroom van kapitaal. Maar anderzijds waren er ook wel beleggers die wellicht ‘winst’ wilden nemen zo voor de vakantie?
Wat de beurs waarschijnlijk echt dreef waren natuurlijk weer de centrale bankiers die de moed nog niet opgegeven hebben ik hun strijd met het temmen (manipuleren) van het economische ‘monster’ en het sturen van de inflatie. Door die strijd met inflatie is de rente verhoogd, maar door die marginale rente verhoging geloven de markten alweer dat we een recessie krijgen en dus daarmee gaat men er ook weer vanuit dat de rente na een paar verhogingen ondanks de nog steeds hoge inflatie, weer verlaagd zal worden. Dat dit in stagflatie scenario’s wellicht anders wordt dan we in de deflatie periode hebben gezien horen we niemand over en dat die rente verlagingen slecht een klein deel van de bevolking helpen daar horen we ook niemand over. Nee zelfstandig en logisch nadenken over rente en inflatie en zaken in historisch perspectief plaatsen is niet voor de kudde weggelegd.
Overigens deden ook de Chinezen die wat vastgoedprobleempjes (o.a. 30 miljoen onverkochte gebouwen/huizen) hebben ook vorige week een duit in de spreekwoordelijke zak want zij gaan 220 miljard dollar spenderen om de economie weer aan de gang te krijgen. Alsof ze nog geen schulden genoeg hebben.
En weer door
Als we kijken naar de AEX week grafiek dan zien we ook dat we ondanks de opgaande beweging van vorige week we ook nog steeds gewoon in een neergaande trend zitten ondanks dat we kijkende naar het sentiment we allemaal het gevoel hebben dat we de bodem gezien hebben. Nu is het deze aankomende week expiratie en zouden we ook best weer gekke (lees versterkte) bewegingen kunnen zien. John Maynard Keynes had gelijk toen hij de wijze woorden sprak “dat markten langer irrationeel kunnen blijven, dan jij als speculant die hier tegen speculeert solvabel kan blijven” (Markets can stay irrational longer than you can stay solvent).
Hoewel je in een neergaande trend zit en we nog geen koopsignalen hebben is het door de heftige oplevingen extreem moeilijk om met gekochte opties geld aan de daling te verdienen.
De Duitse Dax (hieronder de mini futures) heeft net als de AEX een opleving in de neergaande beweging. Is er echt spraken van bodemvorming of is het weer een klein herstel in de grotere neergaande beweging? In de Twindicator en andere indicatoren nog geen koopsignalen.
Only for the fans
Op verzoek van enkele Twittervolgers kijken we ook even o.a. naar Shell (RDSA). Het bedrijf kwam uit met mega winsten door de hoge olieprijs. Maar het aandeel is ook de speelbal van de olieprijs, want als de olie en gas prijs even terugvalt dan beweegt het aandeel ook weer mee omlaag. Natuurlijk proberen ze hier minder afhankelijk van te worden en stappen dan ook over naar nieuwe energievormen zoals waterstof. Men zet groot in op de groene waterstof, maar dat heeft nog geen effect op de koers. We hebben de pre- Covid niveaus weer gezien en zijn daarna teruggevallen naar de pakweg 23 Euro.
In detail gezien zitten we nog in de zwarte candle en onder de Twindicator lijn (25,97 Euro) en dus is het eigenlijk te vroeg om heel enthousiast te worden over dit aandeel. Als je ze nu hebt zou ik zelfs even een call verkopen omdat ik ook nog niet direct ondanks de plannen tot vergroening en de grote vraag naar olie en gas een opleving zie.
Een ander verzoeknummer
Ahold ging ondanks de enorme boerenblokkade van de distributiecentra met als gevolg miljoenen schade en lege schappen in de supermarkt hoger. In de Twindicator hadden we koopsignaal. Hoewel je zou kunnen pleiten dat het grote negatieve koerspatroon nog niet af is geven de indicatoren dus verder positivisme aan.
Nasdaq een koopje
Veel Tech aandelen zijn zwaar gecorrigeerd en dus was ook de index zwaar onderuit. Maar nu komen ineens de koopjes jagers in de markt en hebben we zowaar een koopsignaal in de Nasdaq Composite index.
De Chippies ook een koop?
De Sox index met de Chipbedrijven heeft nog geen koopsignaal gegeven, dus nog niet alle fondsen in de Tech-sector zijn een koop volgens de indicatoren.
Voorbeeld Chipaandeel, ASML
ASML is een mooi voorbeeld van een chip bedrijf dat nog geen koopsignalen geeft in de grafiek. De trend is duidelijk en dus als je wil kopen even wachten op meer duidelijkheid.
Amazon actie week
AMZN geeft zowaar een koopsignaal in de Twindicator. Maar dat mag dan ook wel na een bijna halvering en dat ondanks een stock split in het aandeel.
In dit licht
Als alles wat hard gedaald is ook weer gaat stijgen… Atos stond in 2020 nog bijna 80 euro en deze maand (juli) raakte we bijna de 10 euro… Het aandeel gaat opsplitsen in twee bedrijven en lijkt daarmee een oplossing voor zijn of haar problemen. Maar het blijft wachten op technische signalen alvorens we officieel moeten kopen.
Eten of gegeten worden?
Just Eat in 2020 nog 110 euro en recent zagen we bijna 14 euro, Amazon heeft nu een belang genomen in de Amerikaanse dochter en dat zorgde voor een tijdelijke opleving. Technisch ook hier nog te vroeg om heel positief te zijn. Twindicator op 17,45 EUR.
Als we het toch over losers hebben.
Galapagos is licht in strategie veranderd en dat zorgde voor koopsignalen in de Twindicator. Toch maar weer een ritje omhoog?
Tot slot een vraag over de Euro
Begin van de maand juni hadden we technisch koopsignalen voor de Euro, toen het er even op leek dat de ECB ook de rente ging verhogen en zagen we dit terug in de Euro/Dollar. Maar dat signaal draaide al snel weer naar een verkoop en daarmee verzwakte de Euro dus technisch gezien weer. Een lage Euro is negatief voor ons als we producten internationaal moeten kopen en die producten in dollars moeten betalen. Denk maar aan olie, gas en andere commodity’s (bijv. zware metalen). We moeten dus meer euro’s geven om het product te krijgen en omdat we meer betalen importen we dus eigenlijk inflatie.
Als we als Europa nu heel veel zouden exporteren in dollars, dan zouden onze producten dus voor het buitenland goedkoop zijn en dat zou in theorie dus goed zijn voor onze industrie. Immers bijv. Amerikanen zouden veel producten goedkoop van ons kopen en dat zou goed zijn voor onze economie zijn. Maar de vraag is of we veel exporteren naar de VS en of andere landen waar we veel dollars voor krijgen? Aan de VS verkopen we veel minder producten dan we uit de VS importeren, zeker nu na de Rusland boycot zijn we niet veel meer olie, gas en wapens uit de VS gaan halen. De balans was al scheef maar is nog schever geworden.
Is pariteit (dus 1/1) erg? een rariteit?
De Euro Dollar lijkt zelfs zo zwak dat hij bijna 1 op 1 staat. In deze huidige periode van inflatie en vooral inflatie vanuit de energieprijzen, is een zwakke Euro niet echt lekker. Benzine en andere producten zijn in Euro’s veel duurder. Dit zal zeker effect hebben, maar als we naar de maandgrafiek kijken dan zien we dat we in de historie ook zelfs onder de 0,85 als verhouding hebben gezien. Dit was niet dramatisch voor Europa, maar dit was apart genoeg wel juist in de tijd dat de Dot.com bubbel knapte. In die periode had het kapitaal op de wereld klaarblijkelijk meer vertrouwen in de Amerikaanse Dollar dan de Euro.
Het is goed te beseffen dat de Amerikanen weinig op hebben met een lage of hoge Euro hun leven bestaat uit Dollars krijgen en Dollars uitgeven. De gemiddelde Amerikaan koopt weinig tot niets uit Europa en gaat echt niet zijn aandelenportefeuille ruilen naar Europese aandelen omdat dat zo lekker goedkoop is in Dollars gerekend.
Volgende column zal ik het weer eens over het groter verschil tussen arm en rijk hebben.
Disclaimer:
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.
Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.