De grote gok van de Britten
Brexit pakte niet helemaal goed uit en met de nasleep van corona en heftige inflatie, wil de Britse premier Liz Truss de koe duidelijk bij de horens vatten.
Haar minister van Financiën Kwasi Kwarteng presenteerde vorige week een plan om de economie aan te jagen. Best bijzonder want elders in de wereld zijn ze vooral bezig de economie af te remmen.
De belastingen gaan omlaag, en flink ook. Truss moet dat wel doen, want dat heeft ze beloofd bij de interne verkiezingen. Maar de grootte van het belastingpakket verbaast iedereen. De totale som komt uit op 45 miljard pond.
Daarvoor moet de Britse regering wel veel geld lenen maar het idee hierachter is dat wanneer de bovenlaag minder belasting hoeft te betalen, zij meer gaan investeren en dat dan vanzelf doordruppelt naar de lagere klassen.
Trickle down economics, heet dat en Ronald Reagan in de VS in de jaren ’80 is daarvan het beste voorbeeld. Onder Reagan ontstond er een groeispurt maar de staatsschuld verdrievoudigde.
Engeland moet dus heel veel geld lenen en volgens experts is dat teveel voor de markt, zeker op dit moment nu de rentes overal oplopen. Tot voor een half jaar zou dat gemakkelijk zijn gegaan, met rentes op nul, maar this time, it’s different…
Kwarteng: niet speculeren tegen ons…
Ondertussen roept de Minister van Financien, in het VK de Chancellor of the Exchequer genoemd, Kwasi Kwarteng, de beleggersgemeenschap op om niet te speculeren tegen de pond…..
Hiermee geeft hij eigenlijk aan niet goed de reden te weten van de sell-off in de Pound Sterling. Zijn opmerking dat er later dit jaar nieuwe tax cuts aan kwamen verergerde de boel alleen maar: de markt was al bezorgd over de financierbaarheid van zijn plannen, dus meer tax cuts maakt dat nog problematischer.
Wat is het plan van Liz Truss?
De nieuwe regering van Truss wil via forse belastingverlagingen de economie aanjagen.
- De inkomstenbelasting voor mensen die boven de 150.000 pond verdienen wordt verlaagd van 45% naar 40%
- De basis inkomstenbelasting gaat naar 19%
Volgens Liz Truss gaat dit de groei aanjagen. Daarnaast werden er nog allerlei aanvullende maatregelen gepresenteerd die er allemaal voor zorgen dat er minder belasting binnenkomt, maar dat de regering wel meer gaat uitgeven:
- Minder belasting op vastgoedverkoop
- De geplande stijging voor corporate belasting gaat niet door
- Bankiersbonussen mogen weer omhoog
Alles bedoeld om de groei aan te jagen, die volgens Kwarteng te laag is. Normaal gesproken wordt bij de presentatie van dit soort plannen een advies toegevoegd van het Office for Budget Responsibility (soort Rekenkamer) maar dat werd door Kwarteng tegengehouden.
Bank of England in actie
Geen goed teken, wederom. En Kwarteng riep tevens de financiele markten op niet te speculeren tegen de pond. Werkt ook meestal niet. Soros is zich wellicht al aan het warmlopen, die heeft met speculatie tegen het pond zijn fortuin verdiend.
Inmiddels heeft de Bank of England zich al twee keer laten horen. Maandag kwam er een soort bericht waarin ze zeiden de boel in de gaten te houden maar de markt vond dat niet genoeg. De pond bleef zakken.
Vandaag kwam de BofE met de mededeling dat ze een soort ‘market operation’ gaat uitvoeren om de Britse staatsobligaties te steunen. De Engelsen hebben natuurlijk hun eigen munt zodat ze kunnen doen wat ze willen.
Soort van ‘whatever it takes’ van uit Engeland. Kijken hoe dat werkt ???https://t.co/RKBM9waraw
— Nico A. Inberg (@NicoInberg) September 28, 2022
Of het allemaal helpt is een tweede. De BofE zal de plannen van Liz Truss misschien goeddeels kunnen financieren, maar het zou beter zijn als ze wat economieles gaat geven aan Truss en haar ministers.
Ray Dalio, toch niet de eerste de beste, doet alvast een poging: