Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

De regel van 72: Impact op rendement

De regel van 72: Impact op rendement
12 jun 2024 om 10:09

De regel van 72 is een vuistregel om te berekenen hoe lang het duurt voordat een belegging in waarde verdubbelt. Snel en simpel, maar wat hebben beleggers er eigenlijk aan?

Hoe werkt deze regel?

De regel van 72 werkt als volgt: als je 72 deelt door het verwachte jaarlijkse rendement, krijg je het aantal jaren dat nodig is om je initiële belegging in waarde te laten verdubbelen.

Bij een verwacht rendement van 5% duurt het bijvoorbeeld ongeveer 14 jaar (72/5) voordat je initiële investering is verdubbeld.

De formule kan ook omgekeerd worden gebruikt om te bepalen welk rendement nodig is om je investering binnen een bepaalde tijd te verdubbelen. Voor een verdubbeling in 10 jaar is een jaarlijks rendement van ongeveer 7,2% nodig (72/10).

The Visual Capitalist heeft dit mooi vormgegeven in een overzicht met daarnaast de historische rendementen van verschillende beleggingscategorieën:

Voor de zekerheid; rendement uit het verleden… Bron: Visual Capitalist

Voor de meer op Nederland gerichte belegger; het historische AEX rendement (sinds 1983) is 10,8% (inclusief dividend).

Waarom zou mij dit boeien?

Je hoort – in ieder geval als je kinderen hebt – tegenwoordig vrij vaak dat iets boeiend is of niet (meestal niet). Hierdoor besmet was het eerste dat door me heen schoot toen ik de regel van 72 tegenkwam: “boeien”, of in gewoon Nederlands; waarom zou dit eigenlijk interessant zijn?

De gerealiseerde rendementen worden toch anders en niemand mikt specifiek op een verdubbeling van de portefeuille. Toch brengt de regel wat relevante zaken aan het licht.

Op lange termijn wordt ook een klein verschil groot

Ten eerste maakt de regel het verschil op lange termijn tussen verschillende rendementspercentages inzichtelijk. Het verschil tussen bijvoorbeeld 2% en 3% rendement lijkt klein, maar op de lange termijn wordt dit significant.

Start je met bijvoorbeeld met 10.000 euro, dan is het jaarlijkse verschil in rendement tussen 2% en 3% 100 euro per jaar.

Wellicht denk je bij dat verschil “boeien”. Maar het overzicht laat zien dat je investering bij 3% 11,5 jaar eerder verdubbelt dan bij 2%. Dat is toch wel boeiend lijkt me.

Als deze 10.000 euro tegen 2% na 35 jaar uiteindelijk ook 20.000 euro waard is geworden, was het tegen 3% al ~28.000 euro waard geweest.

Dit verschil van 8.000 euro komt door het rente-op-rente-effect en is aanzienlijk groter dan het jaarlijkse verschil van 100 euro x 35 jaar. Hiermee kan je ook de impact van 1% extra kosten bij een lange termijn belegging inzichtelijk maken.

Gemiddeld rendement geeft geen enkele garantie

De regel brengt (onbedoeld) ook het risico naar voren van uitgaan van historische (of verwachte) rendementen naar voren, doordat er geen rekening wordt gehouden met mogelijke uitschieters in het rendement.

Dit is niet specifiek een probleem van regel van 72, maar bovenstaand overzicht en het feit dat de regel noodzakelijkerwijs maar één rendement gebruikt brengt wel een risico mee als je het echt als leidraad neemt om te beleggen.

Het is bijvoorbeeld problematisch als je belegt voor je pensioen en vlak voor je pensioenleeftijd een correctie plaatsvindt terwijl je uitging van het gemiddelde rendement. Een ander gevaar is wensdenken; “als de AEX de komende jaren met 15% stijgt dan verdubbelt mijn belegging al in 5 jaar”.

Wat te doen na je pensioen?

Bij pensioenbeleggingen is het doel vaak de pensioenleeftijd, waarna vaak geadviseerd wordt om minder risicovol te beleggen, bijvoorbeeld (veel) meer in obligaties.

Maar de regel van 72 laat zien dat je met de huidige levensverwachting van bijna 82 jaar nog genoeg tijd om een AEX belegging die je doet op je 68e te laten verdubbelen. Uitgaande van het historisch rendement van 10,8% is dat dan rond je 75e.

Maar je moet ook ergens van leven natuurlijk, en zoals gezegd kan het daadwerkelijke rendement enorm afwijken.

Dit is dan ook zeker geen pleidooi om alles in aandelen aan te houden, maar als je >80 wordt (of liever gezegd hoopt te worden) kan het best interessant kan zijn (als mogelijk en passend) om wat langer in aandelen belegd te blijven.

Kortom, de regel van 72 is verder niet heel belangrijk, maar het kan een hulpmiddel zijn om wat boeiende lessen te leren over de impact van rendementen (en kosten) op de lange termijn.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.