Deze Big-Tech bedrijven investeren het meest in AI
2023 lijkt het jaar van AI. Ook in het beurslandschap speelt deze trend een steeds grotere rol. Counterpoint Research onderzocht welke grote tech-bedrijven momenteel het meest investeren in de ontwikkeling van AI-technologie. Wie zijn dit, op welke manier doen ze het, en wat valt op?
Counterpoint Research
Toch blijft het contrast tussen Alphabet en Microsoft groot. Het is dan ook de vraag waarom Alphabet haar AI-aandeel in de CapEx lager is. Het tijdsframe lijkt hieraan ten grondslag te liggen. Zo stelde Scott Kessler tegenover Reuters dat Alphabet in de laatste 10 jaar aan de bovenzijde van zo’n $200 miljard geïnvesteerd zou hebben in AI. Het lijkt er dus op dat Microsoft bezig is met een inhaalslag ten opzichte van Alphabet. Iets wat ook blijkt uit gegevens van Akash Sriram die de Capex van beide bedrijven tegenover elkaar zette.
Company Statements | Akash Sriram/@hoodieonveshti
Het zal de komende tijd dus nog interessant blijven welke van de twee Big-Tech giganten de markt voor AI zal domineren.
China investeert ook fors
Iets anders dat opvalt is dat Chinese bedrijven zoals Baidu (ISIN: US0567521085), Tencent (ISIN: KYG875721634) en Alibaba (ISIN: US01609W1027) stuk voor stuk een flink gedeelte van hun CapEx investeren in AI. Vooral Baidu valt op. Het bedrijf investeert momenteel maar liefst 9,8% van de CapEx in AI, hiermee is het de eenzame-naaste achtervolger van Microsoft.
AI-applicaties waar Baidu momenteel aan werkt zijn AI-bot Ernie, maar ook technologieën zoals de cloud, spraak, geluid, en gezichtsherkenning programma’s. Een interessant element in de casus van Baidu is het toezicht van de Chinese overheid. Mits Baidu te veel progressie boekt met AI onderzoek zou dit weleens tot beperkingen van de overheid kunnen leiden. Al lijkt Baidu, kijkend naar de AI-CapEx, zich hier momenteel weinig zorgen om te maken.
Ondanks dat Alibaba en Tencent minder investeren in vergelijking met Baidu hebben ook deze bedrijven interessante AI-ontwikkelingen. Zo creëerde Tencent het large language model “Hunyuan”. Deze AI-applicatie is ontwikkeld om bedrijven te helpen met het testen en maken van apps. Ook Alibaba is bezig met het verder ontwikkelen van haar large-language-model genaamd Tongyi-Qianwen die gebruikt kan worden voor het ontwikkelen van apps.
Recentelijk was Marc Langeveld te gast bij de DAH-podcast. Hij sprak hier ook over Baidu, Tencent en Alibaba in relatie tot AI. Deze video kan u bekijken door op de onderstaande afbeelding te klikken.
Meta (ISIN: US30303M1027)
De vijfde partij qua verhouding AI-investeringen tot de algehele CapEx is Meta. In vergelijking met de andere bedrijven is Meta de enige onderneming die zich vrijwel volledig richt op sociale media. Mede hierdoor ontstaan er volgens Zuckerberg veel kansen op het gebied van AI. Zo stelde hij bij de kwartaalcijfers in juli 2023 dat hij veel synergie-mogelijkheden ziet tussen de Metaverse en het gebruik van AI. Voorbeelden hiervan zijn realistischere omgevingen en avatars doordat AI menselijke kenmerken beter kan verwerken. Echter zijn er tot nu toe nog weinig concrete voorbeelden zichtbaar. Hier zal Zuckerberg de komende kwartalen dus mee aan de slag moeten.
AI blijft relevant
Uiteindelijk kan men met enig gevoel voor understatement concluderen dat 2023 het jaar van “AI” is. Ondanks het feit dat we in het dagelijks leven tot nu toe nog niet een enorme hoeveelheid aan AI-tools zien, is er wel sprake van een grote investeringsgolf vanuit techbedrijven. Wie hier uiteindelijk het meest de vruchten van zal plukken blijft de vraag, maar één ding is zeker: de AI-trein dendert voort.
Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van
koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel: