Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Dividend ABN AMRO, ING en vergoeding Rabobank geschrapt?

Dividend ABN AMRO, ING en vergoeding Rabobank geschrapt?
29 mrt 2020 om 15:54


  • ECB (Europese Centrale Bank) verzoekt banken geen dividend uit te keren of eigen aandelen in te kopen
  • Kredietverliezen op leningen lopen snel op
  • Bankbalansen gezond, maar Coronavirus waarschijnlijk niet in de stresstest

De ECB deed afgelopen vrijdagavond de dwingende oproep aan banken geen dividend uit te keren. Dit in ieder geval tot 1 oktober 2020. Dit zou betekenen dat banken EUR 30 miljard in kas houden. Met deze maatregel krijgen banken een grotere buffer om verliezen op leningen te absorberen. De ECB verwacht verder van de banken dat ze gezinnen en bedrijven van financiering blijft voorzien.

 

 

Dividend ABN AMRO, ING en vergoeding Rabobank Certificaten geschrapt?

De ECB brengt het als een aanbeveling, maar in de praktijk komt het er op neer dat banken geen dividend gaan uitbetalen verwacht ik. Je wil niet tegen de schenen van de toezichthouder trappen in deze Corona tijd. Dit betekent geen slotdividend voor ABN AMRO en ING aandeelhouders en ook het interim dividend kan de aandeelhouder op zijn buik schrijven.

Ik denk dat het lastig zal zijn voor de Rabobank om de Vergoeding (men noemt het bij de Rabobank ook geen rente maar een Vergoeding) op de Certificaten wel te betalen. De Certificaten behoren tot het eigen vermogen van de bank en staan geclassificeerd als zogenaamde Common Equity Tier 1 instrumenten (CET1). Op de website van de Rabobank staat uitgebreid beschreven dat het een diep achtergesteld beleggingsproduct betreft. In mijn interpretatie zou dit beleggingsproduct binnen de oproep van de ECB vallen. De certificaten zijn niet cumulatief. Dus gemiste Vergoedingen haalt men niet later in. KLIK HIER voor een eerdere analyse.


Na publicatie van deze column maakte Rabobank bekend geen Vergoeding op de certificaten te gaan betalen de komende tijd. Klik Hier voor het bericht.


De ECB gaat zelfs nog een stap verder door niet alleen significante banken (systeembanken) op te roepen geen dividend uit te keren, maar dit ook te verzoeken aan minder significante banken. Hier vallen in Nederland dan bijvoorbeeld Van Lanschot Kempen en NIBC onder. In mijn ogen in ieder geval onzinnig voor Van Lanschot Kempen. De onderneming beheert vermogens en verstrekt hypotheken en beschikt daarbij over een enorme kapitaalbuffer. Ik zou werkelijk niet begrijpen waarom ze het dividend niet kunnen uitrekenen. De krachten die hier spelen gaan alleen verder. Ben benieuwd wat Van Lanschot Kempen in deze gaat doen.

Kredietverliezen

Een ander opvallend bericht betreft het verzoek van de ECB aan banken om zich bij het boeken van kredietvoorzieningen niet te baseren op al te negatieve verwachtingen.

… excessive volatility of loan loss provisioning should be tackled at this juncture to avoid excessive procyclicality of regulatory capital and published financial statements. Within its prudential remit, the ECB recommends that all banks avoid procyclical assumptions in their models to determine provisions …

Een van de belangrijkste activiteiten van een banken is het verlenen krediet. Nu kan het voorkomen dat kredietnemers van de bank niet (op tijd) betalen. Voor deze kredieten die niet presteren (Non Performing Loans: NPL’s) moeten banken voorzieningen opbouwen. In het verleden ging dit volgens het principe van geboekte verliezen (incurred losses), maar sinds 2018 is er een nieuwe systematiek op basis van verwachte verliezen (expected losses). Deze regel noemt met IFRS 9.

In dit nieuwe systeem moet de bank dus kijken naar de verwachte verliezen tijdens de resterende looptijd van een krediet. Naast de impact van het Coronavirus komt ook de onzekerheid in de oliemarkt met de scherpe daling van de olieprijs. Banken moeten dus officieel aan het einde van dit eerste kwartaal zo goed mogelijk gaan inschatten wat voor voorzieningen ze moeten nemen voor de resterende looptijd van de kredieten.

Veel bedrijven en particulieren krijgen nu uitstel van betaling en hoe de komende maanden zich ontwikkelen kan niemand voorspellen. Naast dat het nagenoeg onmogelijk is de verwachte verliezen te berekenen betekent het ook een zware aanslag op de kapitaalspositie van de banken. Wellicht veel te zwaar. De richtlijn van de ECB in deze klinkt nogal vaag, maar het lijkt mij duidelijk dat ze deze verliezen liever even naar voren trappen…kicking the can down the road….

Stresstest

Banken staan er beter voor dan aan het begin van de kredietcrisis. Kapitaalbuffers liggen hoger en toezichthouders testen de balansen van banken. Ik denk alleen niet dat de stresstests rekening houden met de extreem snelle verslechtering die we nu zien. Kunnen we dit iemand kwalijk nemen. Ik denk het niet. Deze black swan zag niemand aankomen, maar we hebben er nu wel mee te maken. Daarbij weet niemand hoe lang het gaat duren, wat de economische impact gaat zijn en hoeveel bedrijven uiteindelijk niet hun rente en aflossing kunnen voldoen. Enige waar iedereen het over eens lijkt is dat hoe langer het duurt des te heftiger de gevolgen.

Conclusie

Het lijkt niet meer dan logisch dat banken geen dividenden uitkeren. Niemand weet hoe lang dit gaat duren en de impact valt niet te overzien. Met deze hoge mate van onzekerheid betreffende kredietverliezen een verstandig besluit voor de systeembanken in mijn ogen. Liever nu geen dividend in plaats van later een eventuele emissie van aandelen. Voor aandeelhouders een hernieuwde klap. De vraag blijft in hoeverre dit al in de koersen van de aandelen verdisconteerd zit.

To be continued.

Albert Jellema

Ps. Voor de volledigheid: ik bezit geen aandelen ING, ABN AMRO en Rabobank Certificaten. Wel aandelen Van Lanschot Kempen.

 

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • ABN AMRO
    * *
  • ING Groep
    * *
  • Rabobank Certificaten
    * *
  • Van Lanschot Kempen
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.