Een Apple-tje voor de dorst
Afgelopen week misten we een beursdag (de dag van de arbeid). Amerika had die dag een dipje door eerdere bedrijfscijfers maar ons kapitalistische bolwerk vierde een socialistische dag. Afgelopen week hadden we ook weer eens de FED bijeen.
Zo hadden we een van de leden (Bowman) die pleite voor hogere rente als de economie zo blijft draaien. Maar na de FED persmeeting waren we blij dat de voorzitter aangaf dat we geen rente verhogingen krijgen en daarop steeg de Amerikaanse beurs.
Het werd nog gekker om vervolgens te zien dat je vrijdag omhoog gaat op het feit we denken dat we rente verlagingen krijgen na een minder optimistisch cijfer over de Amerikaanse economie.
In dat feest geruis kwam Apple met iets beter dan verwachte cijfers (eerder waren de verwachtingen omlaag gepraat) en een mega Buy-back van aandelen. Apple wil 110 miljard dollar eigen aandelen inkopen.
De eerste gedachte die bij mij opkwam was uitgaande van de gemiddelde 15 procent dividendbelasting, hoeveel geld loopt de gemeenschap hier mee mis? En zijn beleggers die voor de korte termijn handelen blij met dit soort structuren die de koers opdrijven?
Dat terwijl er ‘Capital gain taks’ in de USA start bij 0 en kan oplopen top 37 procent (verliezen mag je wel verrekenen). Maar wie is nu het meest blij met de stijgende koers? Inderdaad ik denk de managers met hun personeelsopties.
Weer een dagje ouder
Ook de hoog bejaarde Buffett was net voor zijn jaarlijkse meeting blij met Apple (een van zijn grootste belangen). Overigens gaf Buffett aan dat hij zijn belang aan het verkleinen was. Berkshire zit onder belangrijke gemiddelde en onder de Twindicator.
Het is de rente stommeling
Rente was de afgelopen weken steeds omhoog en ook afgelopen week ging deze eerst omhoog daarna hard omlaag op ‘slechtere’ economische cijfers. We zitten nog wel onder de Twindicator.
Terug naar de rest van magische 7
Want Apple was eigenlijk door de beleggers uit de groep magische 7 top aandelen gegooid. De koers zet al een tijdje geen records en Apple deed ook niet zo mee in de Ai rage.
Maar na de cijfers maakten ze een koerssprong en staan we ineens weer boven de Twindicator lijn en boven de 200daagslijn.
Techreus Tesla
Tesla eigenlijk ook op het strafbankje van de Magische grote Tech reuzen. Maar nog voor de China reis, waar grote deals gedaan werden door Musk, hadden we een koopsignaal in de Twindicator en dat pakte weer goed uit voor de handelaren.
Ondanks koersherstel ontslaat Musk weer met harde hand, zelfs de super laad divisie moet eraan geloven. Bijzonder!
Nvidia door de Twindicator?
Nvidia zat weken lang onder de Twindicatorlijn en knalde (lees botste) er vrijdag ineens doorheen omhoog. Ik wacht even de bevestiging af alvorens speculatieve shorts gesloten moeten worden.
Long gaan zou ik helaas niet durven in mijn methode.
Amazing Amazon
Amazon ook door Twindicator lijn, ook hier even wachten op de bevestiging. Nu kan het een te enthousiaste pull back zijn. Maar we kunnen ook alles vergeten en vergeven…
Microsoft nog onder de Twindicator en dus ook houden we de vinger aan de spreekwoordelijke pols.
En weer door
Google was en is een koop favoriet, had slechts een tijdelijke dip en ging daarna weer verder omhoog.
Gaat helemaal Super?
Super Micro computer is en blijft een short kandidaat, maar ook hier is het een wilde rit.
Slecht geslapen van de koffieprijs
Starbucks (SBUX) al tijden een short kandidaat, kwam met tegenvallende cijfers en dook omlaag. Koffiebonen schijnen last te hebben van de klimaatveranderingen en stijgen in prijs.
Ook andere commodity’s zoals cacao stijgen in prijs. Inflatie? Maar in het licht van SBUX wat worden effecten op de Koffiebedrijven?
Tot slot de AEX
AEX zet geen nieuwe records neer maar zit vastgeplakt op hoge niveaus en dat ondanks de zwakte van de Tech (Besi, ASML, etc.).
Bevrijding
Nasdaq vrijdag ineens door de Twindicator. Is alles echt vergeten en vergeven? Of zijn we slimmer geworden door Ai?
Resume: Het sentiment is extreem snel van negatief naar positief gedraaid en dat allemaal op het optimisme over snelle rente verlagingen waarop we al eerder op omhoog gegaan zijn… Komen de rente verlagingen nu ineens wel? En is dat dan genoeg om huidige waarderingen te verklaren?
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.