Een junk of een verwend kind?
In eerdere columns heb ik het al vaker gehad over het feit dat ik van mening ben dat dat de markt zich gedraagt als een junk, die afhankelijk is van een hard drug. Die drug is de lage rente en de rest van het stimulatie beleid van de Centrale Banken.
Maar zelfs al zouden we deze stelling te ver vinden gaan dan nog lijkt het er toch nog wederom op, dat de FED de markt als een klein kind opnieuw zijn of haar zin geeft. Speculeren door grote banken wordt beloond, want als het fout gaat komt de FED te hulp en als het goed gaat is de winst voor de speculant. Is dit wel een goed signaal naar de markt?
Ik ben opgegroeid met de theorieën van Dr. Spock. Nee, ik doel niet op de kaptein van ruimtevaartuig de Enterprise (Star Trek), maar de schrijver van opvoedkundige boeken. Ik citeer Wikipedia voor hen die hem niet kennen: Zijn ideeën in verband met de zorg voor kinderen hebben een groot aantal ouders uit meerdere generaties beïnvloed.
In die zin dat ze flexibeler omsprongen met hun kinderen, hen met meer genegenheid behandelden en hen als individuen beschouwden. Dit in tegenstelling tot de algemeen aanvaarde norm vóór Spock.
Daarvoor hield het opvoeden van kinderen in, het aanleren van discipline gericht op hoe het zou moeten zijn en dat baby’s niet “bedorven” zouden mogen worden door hen bijvoorbeeld op te pakken als ze huilden.
En na de methode Spock kwam de stijl van de Laissez-faire, die ook wel de anti autoritaire opvoedstijl genoemd wordt. Nu ben ik in de financiële markten voor veel vrijheid (Laissez-faire) en ik geloof ook dat we soms even excessen (gebrek aan liquiditeit) moeten opvangen.
Maar ik kan me dus niet vinden in de opvoedkundige boeken, die het (verwende) kind steeds precies geven wat het vraagt. In opvoedingsstijl heet dit: Toegeeflijk (ook wel permissief).
“Toegeeflijke ouders hebben veel aandacht voor de wensen en behoeften van hun kind. Ze geven hun kind bijna altijd zijn of haar zin. In feite is het kind de baas en er worden weinig eisen aan hem of haar gesteld.
Ouders die deze stijl hanteren, nemen hun kind wel serieus maar zichzelf (of in ieder geval hun eigen regels) niet. Voordelen: Bij deze manier van opvoeden zijn ouder en kind gelijkwaardig. Er doen zich weinig conflicten voor: het kind mag immer alles.
Nadelen: Een kind van permissieve ouders wordt verwend en leert geen grenzen kennen. Het krijgt weinig feedback, wordt gemakzuchtig en leert niet om rekening te houden met anderen. Bovendien leert het niet om met zijn of haar emoties om te gaan en om zichzelf te beheersen: hij of zij kan verdrietig, impulsief en agressief worden. Als het kind naar de puberteit gaat, kunnen de opvoeders hun invloed verliezen.”
Bron: anababa.nl
Nu weet ik niet of u ooit ook een stelletje op bezoek heeft gehad dat op deze manier met zijn kind omging? Dus met een kind dat continu aandacht vroeg, dit kreeg en continu zijn of haar zin kreeg als het iets wilde hebben?
Het kind in kwestie gooide dan zijn appel na 1 hap weg, of spuugde de snack voor volwassenen direct uit, terwijl ervoor reeds gezegd was dat hij het waarschijnlijk niet lekker vond. Ik wel en voor mij was dat traumatisch. Wellicht komt daar ook mijn irritatie vandaan over de FED, die ook de markt heel verwent door steeds maar met stimulatie te komen, de rente laag wil houden, etc.
A party like 2021
Door de rente laag te houden en steeds te roepen dat ze gaan ingrijpen wordt iedere kleine daling direct gestopt en wordt de markt naar All-Time high’s gestuurd en zijn er vele financiële Bubbels. De meesterlijke popartiest Prince, had een nummer “party like 1999”.
Hij is helaas overleden, maar in vergelijking met de huidige situatie, was het op de beurs in 1999 maar een bescheiden feestje. Het liedje kan herschreven worden met een versie over 2021!
Kijk maar eens naar de lange termijn grafiek van de zeer brede Amerikaanse Wilshire 5000 index. In een tijd dat er grote wereldwijde economische krimp is gaat de index uit zijn spreekwoordelijke dak.
Omdat ik waarschijnlijk die dag dat dit soort situaties uitgelegd werden, niet bij mijn economie les was snap ik er weinig van. Schulden zijn goed en winst is niet noodzakelijk voor een bedrijf.
Maar even de korte termijn grafiek.
We zien, als we naar de korte termijn grafiek kijken, dat we toppen hebben neergezet en dat we tegen de Twindicator lijn aan zitten. Gaan we hieronder dan kunnen we technisch gezien lager.
AEX gewikt en herwogen
Vrijdag hadden we een expiratie en een herweging. De Twindicator staat op 667,90 en daar zitten we nog boven. Het herwegen en het IT een zwaardere plek geven geeft mij het gevoel van rond 2000. Toen namen alle telecom aandelen (UPC, Versatel, KPN Qwest, etc.) bezit van de index en duwden oude economie bedrijven eruit.
Zo zijn het nu de chipbedrijven: BESI, ASMI, ASML, die de AEX met Adyen en andere IT-bedrijven meer een Nasdaq smaak geven. ABNAMRO moest nu plaats maken.
Om de AEX te gaan voorspellen kijken we naar de Nasdaq Composite. De Twindicator ligt op 13.611,82 en daar zijn we dus ruim onder. We zijn wel heel mooi nog een keer terug gegaan naar de Twindicator lijn en dat is ook een mooi signaal.
Namelijk een Pull back patroon wat normaal een bevestiging van de trenddraai betekent. Technisch zien we dus mogelijke risico’s omlaag en van dit alles krijgt de rente de schuld.
Want onderhuids is er wat gaande in de rente. De T-bond futures zijn van de gekke spike in maart vorig jaar van 190 naar onder de 155 gegaan en dat is best een beweging om over naar huis te schrijven.
Helemaal als we iets langer kijken dan zien we dat de beweging in de rente significant is. We gaan het daar naar alle waarschijnlijkheid nog lang over hebben.
Hieper de Hypes
Het beleid van de Centrale banken heeft dus de nodige Bubbels gecreëerd. Het mooiste voorbeeld is eigenlijk de Bitcoin. De enorme volatility maakt dat het als betaalmiddel ongeschikt is, maar de speculanten maakt het allemaal niet uit.
Betaal bedrijven zoals Adyen blijven ook Bitcoin-achtig duur.
(Het gezegde peper duur moet herzien worden.)
Voor Adyen staat de Twindicator op Euro 2.049,15 en we hebben dus vanuit de Twindicator een verkoopsignaal. Maar ook meer fundamenteel gezien zijn er problemen met betaal en leen Apps en betaal en leen-platformen.
Na eerder Wirecard staat nu ook factoringmaatschappij Greensill op het punt van de totale ineenstorting. En dan heb ik het nog niet eens over de toenemende concurrentie. Fundamenteel gezien is Adyen met een koerswinst ratio van 224,79 keer de verwachte winst alles behalve een goedkoop aandeel. Sprekende over een Bitcoin duur aandeel.
Op dit moment is Volkswagen een hype
Nu zijn de elektrische modellen van VW gevraagd maar dat is niet de hype. Nee, de koers is recent helemaal geëxplodeerd door toestroom van de Robin Hood beleggers. Het doet een beetje denken aan de Porsche /VW overname strijd in 2008.
Best gek dat een bedrijf dat eerst mega boetes krijgt wegens diesel fraude en dan niet veel later het veelvoud aan subsidies krijgt van de overheid onder het mom van vergroening. Technisch gezien zou je verwachten dat de top geweest is.
Ten koste van Tesla?
VW heeft de strijd dus gestart met Tesla in de productie van elektrische auto’s en wat ik steeds heb geroepen is dat als de grote jongens,, die ook echt auto’s kunnen maken zich focussen dan is het over en uit met de pret bij Tesla.
Het aandeel Tesla heeft een koerswinst ratio van 1.023.23 en is dus nog heel duur. Dus als je denkt dat de koers reeds hard is afgekomen, dan kan je best een korte termijn succes hebben maar de grote trend is echt omlaag. Dus de hype rond de elektrische auto kon best eens over zijn top heen zijn.
Iets anders dat over zijn top heen is?
Alle Waterstof en batterij bedrijven zijn over hun top heen.
Neem Plug Power, dat is een bedrijf dat geen winst maakt en dus kan een koerswinstverhouding niet eens berekend worden. Maar het bedrijf had volgens nieuwsberichten gerommeld met de boeken en gaat oude resultaten herzien. De grafiek lijkt een klassiek patroon te zijn en zou als dit patroon afgemaakt wordt nog aanmerkelijk lager kunnen. Mogelijk zelfs richting de 15 USD.
Ballard Power was afgelopen vrijdag twee procent hoger, maar maakt ook geen winst en heeft een soortgelijk patroon als Plug Power. Fuel Cell Energy was vrijdag weer bijna vijf procent hoger maar past voor de rest ook prima in deze groep.
Powerrrr Cell in de oplader
Pcell maakt geen winst in de batterijen maar ziet er technisch iets beter uit dan de rest en zou best kunnen consolideren rond deze niveaus of zelfs weer iets opveren. Maar gezien de rest van de collega’s zou ik wel heel voorzichtig zijn.
No Nio
Nio is een collega elektrische auto maker van Tesla en heeft niet echt een lekker patroon. Althans als je van hogere koersen houdt. Als je ook wat kan met dalende koersen, dan is dit patroon natuurlijk wel leuk.
Nee u ziet het niet dubbel in DDD
Bij de 3D printerproducent zien we niet dubbel als we naar de grafiek kijken, immers het aandeel is in korte termijn gehalveerd. Ook hier zou je verwachten dat het patroon omlaag nog veel verder omlaag kan. We stonden korte tijd geleden nog 5 dollar dan is zelfs de huidige 30 nog een leuk niveau om winst te pakken.
Nikolalalala
De beren moeten een feestje gevierd hebben want kijkt u maar even de oude columns na want Nikola de waterstoftruckfabrikant, die nog nooit een auto verkocht heeft, was een short. Nu is het bedrijf zelfs op 15 dollar nog veel te duur maar ik ben meer van de hit and run strategie.
Een laatste hype waar ik verkoopsignalen heb is Cyber Security.
De Twindicator ligt op USD 19,93 en daarmee is het slot van vrijdag in de Cyber Security ETF (ISPY) dus lager en daarmee hebben we dus een verkoopsignaal. De hele cyber security is in mijn optiek ook een sector waar we heel hoge waarderingen hebben. Technisch kan deze ETF gemakkelijk terug naar USD 16,00. Van cyber aanvallen is het een kleine stap naar de ruzie met China.
Gekke Trump?
Iedereen die dacht dat Trump als enige problemen met China had en dat het na Trump en dus met de nieuwe president allemaal over zou zijn, is terug van de spreekwoordelijke koude kermis. Afgelopen vrijdag zagen we live op TV dat de China VS ruzie gewoon door gaat en aan het escaleren is.
De Amerikanen maken zich ineens ongerust over onderdrukte bevolkingsgroepen iets waar ze met de Palestijnen of met werknemers in de Verenigde Emiraten nooit echt druk hebben gemaakt… Maar belangrijker: Er is dus helemaal geen China-deal.
Waar is de deal waar Trump het steeds over had en waarop we tientallen keren omhoog gegaan zijn met de beurs? Je moet jezelf in het licht van de China/VS discussie afvragen hoe toevallig het is dat ook de voorpagina van de Economist van vrijdag ging over het boze China?
Een andere deal waar we meerdere keren om op omhoog gegaan zijn is de Brexit. Laten we nu ook daar juist problemen hebben met o.a. Ierland en de uitvoer vanuit de UK naar Europa. Kortom hadden we omhoog moeten gaan op de Brexit deal?
Ander nieuws dat we negeren zijn de problemen met te weinig medische zuurstof in de wereld (vooral Zuid Amerika). In die lijn heeft Brazilië op een bevolking van 212 miljoen meer dan 285.000 corona doden en dat terwijl er pas 11 miljoen mensen in dat land besmet zijn geweest.
Door dit soort landen niet of nauwelijks te helpen halen we de problemen als nog weer deze kant op. Ook moeten we in onze ESG gedachten nog eens nadenken hoe we omgaan met de verdeling van de vaccines. Ondertussen is Parijs weer in lockdown en hebben wij het al weer over de derde golf….Hoelang blijven we optimistisch over de afloop?
Deze column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden werd deze gepubliceerd op IEX.nl als De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.