Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Elevator Market

Elevator Market
2 apr 2024 om 14:06


We publiceren niet op 1 april want ik kon niet kiezen tussen een verhaal over een antichrist die bijbels verkoopt, het in het licht van vestigingsbeleid voor 2,5 miljard euro naar Nederland halen van een Frans Software-cyber Securities- Europese cloud bedrijf en een oude hedge fund familie die nu op straat moet leven na grap van Meme beleggers en ik was bang dat we anders vandaag weer op zoek gingen naar de grap.

Op Twitter (X) noemde afgelopen week iemand het een “Elevator market” en dat is inderdaad een perfecte benaming. Want met een “elevator” heb ik twee associaties zijnde; de Elevatorpitch en de lift zelf. Om te beginnen met het laatste de aandelenmarkt, deze gaat tegenwoordig maanden lang recht omhoog, staat stil, of gaat ineens recht omlaag.

Je ziet het omlaag gaan niet op markt niveau maar wel bij individuele aandelen als de resultaten van een bedrijf even iets tegenvallen. Ook staat de Elevatorpitch in vergelijking met korte niet te diepzinnige research (lees marketing) die beleggers (speculanten) overtuigd tot actie (meestal kopen).

Als het verhaal enigszins leuk klinkt nemen beleggers dit aan voor zoete koek en hollen gezamenlijk als een kudde 1 kant op. Even waar wie het niet mocht weten de definitie; Elevatorspeech, is een presentatiewijze van een idee, voor een product, service, of project.

De naam geeft de tijdsduur weer waarin een lift van de onderste naar de bovenste verdieping gaat, zijnde in ongeveer 30 seconden tot 2 minuten. Wikipedia

Briljant gepland plan

Van niet diepzinnige handelsbeslissingen, naar de waarschijnlijk zeer doordachte situatie rond de mogelijke nieuwe president van de Westerse beschaving. Ja, Inderdaad gek genoeg bedoel ik Trump. Hij was twee weken geleden, na verloren rechtszaken inz.

Aanrandingen en belastingfraudeclaims bijna failliet. Het ging financieel zo slecht, hij kreeg spontaan van bevriende rechters meer dan 300 miljoen korting op de boete en deze werd daarmee verlaagd naar 175 miljoen dollar.

Maar een week later heeft hij zijn belang in een SPAC, (lees: een lege huls) samengevoegd met een bedrijf achter de dienst zijnde Trump Media & Technology Group (TMTG) en had hij ineens een 60 procent belang in iets dat geld waard was.

Trump’s deel in dit nieuwe fusiebedrijf is kijkende naar de beurskoers ruwweg 4,5 miljard dollar waard. Theoretisch zou hij kunnen stoppen met gouden sportschoenen en bijbels.

Trump met Truth Social hoe leuk kan je het verzinnen?

Dus ja, ik val iedere keer weer van verbazing van mijn stoel. Iemand die de belastingdienst heeft opgelicht en daarvoor zelfs veroordeeld is, tientallen ernstige leugens heeft verteld en honderden andere leugens verspreide (om het over een staatsgreep al niet te hebben), begon een “informatie” (Social) platform dat zichzelf even vertaald de Sociale waarheid noemt. Wat een ironie.

Nog even een stapje terug zodat iedereen mijn verbazing begrijpt, hij deed dit omdat Facebook, Twitter (X), etc. geen onzin en haat mochten verspreiden. Dat mocht niet van ons als democratische wereld, ‘wij’ hadden deze bedrijven gevraagd te controleren en waar nodig in te grijpen. En Trump werd daar dus geroyeerd met een reden.

Zo heden ten dagen kijkende naar de huidige ‘discussies’ op Sociale platformen als X, waar soms mensen voor rotte vis uitgemaakt worden (en nog erger), moet je het dus echt heel bond maken om dat royeren voor elkaar te krijgen. Helemaal als je vele tientallen miljoenen volgers hebt, krijg je gezien traffic die jij geeft (en dus advertenties) altijd langer respijt dan iemand met maar enkele volgers.

Even voor de duidelijkheid

Maar even dat iedereen (ook de Boomer) het begrijpt een vergelijking; Je wordt ondanks dat je een enorme drank omzet realiseert in een openbaar café, uit deze kroeg gegooid. En je krijgt een verbod om terug te komen, omdat je vechtpartijen startte, de portier en allerlei vrouwen lastig viel.

Maar dan begin je gewoon een kroeg aan de overkant van de straat en dan wil ‘iedereen’ in je kroeg komen en dan verkoop je deze kroeg aan je fans voor een monsterlijk bedrag, voor veel meer dan het waard is en dat doe je dan om zo alle rechtszaken te bekostigen van eerdere misdragingen in o.a. het oude café…

Of zelfs nog vreemder

En eigenlijk is het nog gekker, want de nieuwe kroeg in mijn vergelijking, heeft geen drank inkomsten (lees: voor het platform reclame inkomsten), want het is enorm politiek getint en dus willen veel bedrijven daar niet op adverteren. Ook heeft het weinig klanten (lees: 5 miljoen actieve gebruikers) en is daarmee nauwelijks interessant voor adverteerder.

Twitter heeft nu naar schatting nog 80 a 100 miljoen actieve gebruikers en Elon Musk betaalde 44 miljard dollar voor Twitter. Waar volgens analisten nu nog maar 18 miljard waarde van over is (na onhandige acties en uitspraken van Elon).

Echter even belangrijk om te weten: Twitter had ten tijden van de overname van Musk 254,5 miljoen gebruikers. TMTG is ondanks de slechts 5 miljoen gebruikers op de beurs 8,5 miljard dollar waard. Ter vergelijking, Het Chinese TikTok heeft in de VS alleen al 170 miljoen gebruikers en moet zichzelf mogelijk verkopen aan Amerikanen. Wat zou dan een reële prijs zijn gezien de waarde van TMTG?

Lock him up

Nu begrijp ik de investeerders in deze fusie partij (dit platform) dus niet, want ik zou persoonlijk zoals Robert Reich in zijn recente filmpjes pijnlijk duidelijk maakt nooit de kans willen lopen aan de verkeerde kant van de geschiedenis te eindigen.

In dit licht: Een paar dagen geleden plaatste Trump nog een filmpje met een vastgebonden President Biden op een Pickup truck? Gezien dit soort filmpjes en gezien de uitspraken van Trump dat hij desnoods met geweld president van het land wordt, is de kans op niet democratische wending zeer reëel.

Ook zou ik nooit in een veel te duur aandeel beleggen en al helemaal niet als ik weet dat er binnenkort een berg (pakweg de helft) van alle aandelen op de markt komen. Immers, Trump mag als eerste belegger pas na 6 maanden (lock-up-period) gaan verkopen en moet verkopen om borg te betalen.

Ook als hij de verkiezingen wint mag hij volgens de wet niet dit bedrijf hebben. Gezien de hoeveelheid andere rechtszaken en huidige boetes, heeft hij zeer waarschijnlijk reeds verkocht en of zal snel gaan verkopen. En is aanbod goed voor de koers?

Ander nieuws de aanslag in Moscow

Een andere verbazing maar toch ook wel weer mooi dat we als mensen enerzijds wel bloemen en rouw betuigingen neerleggen bij de ambassade van Rusland na aanslagen (of was dit ook allemaal gesponsord door Rusland?) maar we ook weten dat de Russen zelf geen fijne jongens zijn.

Immers we zien het dagelijks en halen zelfs onze schouders er voor op wat er dagelijks gebeurd in de Ukraine door diezelfde Russen. Hoeveel Drones en raketten komen er niet op burgerdoelen? Hoeveel kinderen sterven er niet?

Om het over de oorlog zelf niet meer te hebben. Oké er was een extreem bloedige moordpartij in het theater in Moscow waarbij allemaal onschuldige burgers gedood werden en ja het natuurlijk goed dat wij wel menselijk blijven en ook menselijk (sociaal) reageren. Hopelijk zet dat anderen tot denken.

De mens reageert niet rationeel

Afgelopen week overleed Daniel Kahneman grondlegger van de gedragseconomie en dus een andere economische benadering dan als wetenschap gezien werd.

Kahneman was een pionier op het gebied van cognitieve psychologie in combinatie met de economie. Zijn onderzoek naar de irrationaliteit van het menselijk beoordelingsvermogen was grensverleggend.

Hij won in 2002 de Nobelprijs voor de Economie. Hij toonde aan dat de mens voortdurend heen en weer wordt geslingerd tussen fast and slow (snel en traag) denken.

Hij schreef o.a. de bestseller Thinking, Fast and Slow, in het Nederlands vertaald als Ons feilbare denken, maar ook vele boeken over ‘Behavioral finance’ (gedragseconomie), dus waarom iemand makkelijker een aandeel kan verkopen op 100 euro dat hij of zij gekocht heeft op 10 dan verliespakken op een aandeel dat op 110 gekocht is.

Zaken die in mijn ogen veel belangrijker zijn dan de economische wetenschap met als zijn formules die ze voor exacte wetenschap aannemen.

Snel weer door

Toch nog even die echte economie. We kijken even naar de creditcardschulden en dan specifiek van de  “Delinquency” percentages, oftewel de mensen die niet hun schulden betalen. We zien wel degelijke een stijging in dit percentage. Het staat nu op 3,1 procent en dat zijn natuurlijk nog niet op de 2008 niveaus maar we komen van laag.

Delinquency rate
Delinquency rate

Achterstalligheidspercentage

En deze zelfde ‘Delinquency rate’ op alle leningen bij commerciële banken loopt ook op naar 2,62 procent en ook hier zijn we nog niet op dramatische niveaus maar goed om dit in het oog te houden.

alle leningen
alle leningen

Op alle leningen

Als je dit soort lage niveaus ziet dan zie je eigenlijk ook nog geen beeld van een recessie en dus eigenlijk ook nog niet van een rente verlaging toch?

Commerciële banken
Commerciële banken

Noem het toeval

Maar dat brengt me ook tot andere gedachten want ook in 2007 voorzag (bijna) niemand een economische dip en daarom is het ook wel leuk om naar de lange rente grafieken op maand periode te kijken en zien we in obligaties kijkende naar de koers dat we op gelijke koersen zitten met de pre Kredietcrisis…

USA 20 jarige Bonds

TLT
TLT

20jaars USA Obligaties (TLT)

We staan dus op 2007 niveaus en waar kende we die datum van? Was het niet iets met een kredietcrisis of zoiets?

Ook de 30jaars obligaties staan op de 2007 niveaus.

30Year TBonds
30Year TBonds

Even een verdieping

Omdat we begonnen met de lift even een verdieping maar dan in kennis. JP Morgan grafieken raad ik  altijd aan iedereen aan die als professional naar de economische cijfers wil kijken. Er staan er bijna 100 online, maar we pakken er slechts enkele die  in mijn ogen actueel van groot belang zijn.

Core inflation
Core inflation

Core & Don

Eerst even de Core inflation omdat dit belangrijk is voor de rente. We zien de inflatie wereldwijd terugvallen, maar de 2 procent halen we zeker niet. Tussen de 3 en 4  lijkt meer realistisch. Maar is dan de huidige rente heel hoog? Of is het een ouderwets concept dat je ook voor de inflatie vergoed wil worden?

Rente verwachting
Rente verwachting

Verwacht het onverwachte?

Als je dan de Rente verwachtingen vergelijkt met de inflatie dan vraag je jezelf toch af of het allemaal niet iets te optimistisch is? Helemaal als je weet wat de rente verwachtingen gedaan hebben met de aandelenmarkten.

schulden overheid
schulden overheid

Vraag en aanbod?

Nu heb ik vroeger altijd geleerd dat rente beïnvloed wordt door vraag en aanbod naar geld en als je naar de verwachtingen van de schulden van de overheden kijk en dan ook nog eens onze groene ambities optel, zie je juist een toename in de vraag en verwacht je dus ook toename van de financieringskosten (lees rente). Maar dat is tegenwoordig niet meer!?!

vergrijzing
vergrijzing

En dan hebben we nog de vergrijzing

Als je de plaatjes ziet van de omgekeerde kerstbomen en ook in de bovenstaande grafieken zie je de vergrijzing duidelijk. Nu was het Pasen en geen tijd voor kerstbomen maar de vergrijzing is echt een dingetje en ja er zijn dus echt effecten van vergrijzing op de consumptie en andere zaken. Denk hierbij bijv. aan gezondheidszorg.

power of compounding
power of compounding

Sprekende van vergrijzing het is mogelijk nog niet te laat.

Ook leuk om te zien is het effect van “compounding” dus als je gewoon op lange termijn aan het beleggen bent voor later, kun je enigszins blijven consumeren.

WTI Oil
WTI Oil

Olieprijs en inflatie

Amerikanen betalen op sommige plekken hoge prijzen aan de pomp en dat is meer het gevolg van raffinage problemen dan de olieprijs. Echter grote Amerikaanse effectenhuizen voorspellen een stijging van de olieprijs richting de 100 dollar. Dat is niet ook dramatisch, maar helpt de inflatie niet om af te nemen.

Omdat het kwartaal en maand einde is kijken we even naar een paar maandgrafieken.

Eurostoxx50
Eurostoxx50

De grote jongens in de Eurostoxx

We kijken naar de maandgrafiek van de Eurostoxx50 en we zien sinds 2008 een mooi trendmatig gestegen index. Los natuurlijk van de corona dip en de rente schok in 2022.

AMX lang
AMX lang

AMX doet minder, dus klein is niet fijn.

De Eurostoxx50 zijn de 50 grootste aandelen in Europa en hebben nieuwe records neergezet. Kleinere (lees Mid en Smallcap) aandelen hebben het minder goed gedaan.

Het leukst had natuurlijk de titel geweest; “AMX doet niks”, maar dat had ver naast de waarheid gezeten want YTD en dus in het eerste kwartaal is deze Mid en Small cap index ook ‘gewoon’ 12,6 procent omhoog geknald ondanks dat we geen All Time High niveaus zien.

AMX
AMX

Omgekeerde H&S?

Overigens; Er zijn technische analisten die een omgekeerde hoofd schouder zien in de AMX (de mid en Small Cap aandelen, als dat correct is, dan zou je nog vele tientallen procenten omhoog moeten gaan. Maar gezien de performance van het eerste kwartaal durf ik daar niet op te gokken. Maar goed om te volgen.

ASML
ASML

Een Hamer doet tik?

Zelf ben ik altijd als technische analist een fan van Candle patronen en in ASML zie ik een grote omgekeerde hamer en dat na vier of vijf, als je oktober mee telt (grote) witte candle’s (lees zeer positieve maanden) in dit chipaandeel. Sprekend over ASML komen we op:

Het Vestigingsklimaat in Nederland

Opvallend dat er zelfs bij Lubach’s Avondshow er aandacht besteed werd aan het vestigingsklimaat in Nederland en speciaal ASML had het zo zwaar. ASML met haar omgeving krijgt nu weer 2,5 miljard euro om het vestigingsklimaat verder te verbeteren.

ASML ‘krijgt’ dus 2,5 miljard en maakt miljarden winst en hoeft ondanks dat, ook maar 15 procent  (en jaren zelfs 8 procent) belasting te betalen. Dit terwijl de vennootschapsbelasting standaard boven de 200K euro, 25,8 procent is.

Ondanks vriendelijke belasting en vriendelijke subsidies willen ze niet beloven dat ze in Nederland blijven. Ondertussen spelen we als BV Nederland wel “hard to get” tegen het oude Hoogoven en ja die moet vergroenen maar zijn ook essentieel voor de Nederlandse economie.

Terug naar ASML, kunnen we niet beter dit geld van lagere belastingdruk en subsidies in de universiteiten en studenten stoppen. Zorg bijv. dat je als land de beste leraren van de wereld naar ons toe weet te trekken. Dan krijg je de beste studenten en dat is waarschijnlijk de beste manier om dit soort bedrijven in ons land te houden.

In het licht van het vestigingsklimaat is het beter ook een halt toe te roepen aan al die activistische clubs die vaak gesponseerd bedrijven voor de rechter slepen. Neem Shell, we hebben laatst ook bij Lubach geconstateerd dat we niet kunnen zonder olie en gas.

We zitten nog maar aan het begin van de energie transitie en dan gaat een rechter op de stoel van een CEO zitten en daar beslissingen over nemen? Als bedrijf is dit soort onzekerheid gevaarlijk en zal zorgen voor minder investeringen.

In dit licht

Sprekende over de energie transitie verbaas ik me ook steeds over alle warmte netten die we willen aanleggen en exorbitante rekeningen sturen, terwijl het volgens experts veel beter is om de bestaande woningen te isoleren en zo te vergroenen en energie te besparen.

Als we echt iets willen doen moeten voor een vestigingsklimaat moeten we stoppen met subsidies geven aan activisten en het verheerlijken van actie groeperingen die Shell en andere bedrijven aanvallen.

Verdiensten winnaars

De Amerikaan Robert Reich heeft hele boeken geschreven over het verschil tussen het salaris van een gemiddelde medewerker en een CEO van een bedrijf en ik heb het hier vaak over gehad. Maar even in de Telegraaf stond een staatje salarissen inclusief bonus van de Toppers:

  1. BESI – Richard Blickman 16.854.164 Euro (plus 48%)
  2. RELX Group – Erik Engstrom, 13.639.000 Euro (plus 71%)
  3. WKL -Nancy McKinstry 15.599.000 Euro (plus 8%)
  4. Shell -Wael Sawan 9.266.014 Euro
  5. Ahold – Frans Muller 6.573.000 Euro (min 7,5%)
  6. ASML – Peter Wennink 6.519.483 Euro (plus 1%)
  7. Heineken – Dolf van den Brink 5.740.799 Euro (min 12%)
  8. ASMI – Benjamin Loh 4.486.000 Euro (plus 3,9%)
  9. KPN -Joost Farwerck, 4.183.500 Euro (plus 1%)
  10. Unilever – Hein Schumacher 3,9 miljoen Euro (min 7,5%)

Dit is inclusief bonus en exclusief andere secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals een elektrische fiets van de zaak).

Maar in het artikel in de Telegraaf “buitenlandse CEO’s krijgen vaak een veel hogere beloning…”

Verdiensten van een verliezer

Bankman-Fried (FTX) krijgt 25 jaar cel voor het wegsluizen van meer dan 8 miljard dollar aan Crypto’s. Wat wel leuk was in deze zaak; dat door de stijging van de Bitcoin en andere Crypto’s van de afgelopen tijd de verliezen veel minder geworden waren.

Maar het terechte antwoord van de rechter in de VS op dat argument was: “als iemand geld steelt en daarvan gaat gokken in Vegas en per ongeluk wint en dan van zijn winst de mensen die hij beroofd heeft terug betaald, dan doet dat niets af van de misdaad om iemand te beroven”. Inderdaad wijze woorden.

Bitcion
Bitcoin

Even voor de Bitcoin hebben we 69.221 USD als Twindicator niveau dus onder dit niveau hebben we weer een verkoopsignaal.

Rutte in China

We hadden het al even over ASML en vestigingsbeleid, maar dit bedrijf haalt ruwweg 40 procent van zijn business uit China en dus was het niet geheel toevallig dat onze demissionaire president in China was om even een praatje te maken met Xi. De Amerikanen willen niet dat wij de meest geavanceerde techniek leveren. Dat kan wat worden gezien de verkiezingen in de VS.

ASML kort
ASML kort

ASML, Twindicator 888,73 Euro en dus een slot onder dat niveau hebben we een verkoopsignaal.

Besi reeds verkoopsignaal

Besi is al een kleine maand lang een short in de Twindicator en ook hebben we technisch een verkoop patroon maar eigenlijk wachten we nog op een bevestiging onder de 140.

BESI
BESI

Nvidia marketing koningen

Nu dacht ik altijd dat de marketingtoppers bij Apple zaten, als ze weer eens een product introduceerden en nieuwsuitzendingen onderbroken werden voor dat nieuws. Nu is het Nvidia die op allerlei financiële zenders extreme aandacht krijgen voor een saaie nieuwe chip en Ai steeds maar als wondermiddel weten te verkopen.

Dat al de computerparken extreem veel water en energie slurpen hoor je bijna niemand over. Maar ondanks alle aandacht voor het aandeel zie je dat de koers nog niet verder wil en minimaal even wil bijkomen van de megastijging.

Nvdia
Nvdia

Nog even stil staan bij einde maand en einde kwartaal in een paar indices

We kijken dus even een paar maandgrafieken en we beginnen met de belangrijkste namelijk de Nasdaq en we kijken naar een logaritmische grafiek. We hebben record niveaus, een mooi opgaande trend en laten iedere crisis uit het verleden ver achter ons. Uit deze grafiek zou je geen daling kunnen voorspellen.  Maar komt er nooit meer een daling? Is er geen Draw-down risico meer?

Nasdaq
Nasdaq

Geen signaal

AEX even niet logaritmisch en ook hier zien we een zeer mooie trend maar toch wel heel veel grote witte candles. De markt moet wel ‘overbought’ zijn en minimaal zou je een korte of langere adem pauze verwachten. Maar we hebben dus nog geen signalen dat dit allemaal echt gaat gebeuren.

AEX maand
AEX maand

Niet ontbreken op dit feestje

Natuurlijk moeten we ook altijd even kijken naar de oudste index zijn de Dow Jones Industrial average. Als we naar de periode vanaf 2007 kijken dan zijn we de problemen die we toen hadden ver ontgroeid. Echter als we nu naar de balans van een willekeurige centrale bank kijken dan zien we dat die nog steeds bezig zijn met de vertering van de problemen.

Dow Jones
Dow Jones

Dow Transport geen nieuwe high

Met collega’s hadden we tijdens onze periodieke meeting het er over dat mogelijke de oude klassieke Dow theorie herzien moet worden. Immers als je nu een spel, App of muziek koopt dan download je dit product en dus een mooi voorbeeld er hoeft niet vervoerd te worden om toch economische activiteit te hebben. Dus einde theorie?

Dow Jones Transport Index
Dow Jones Transport Index

Resume: Er is veel in de wereld aan de hand en wellicht moeten we ons toch maar een keertje zorgen maken. Maar blijven oude theorie werken, of wordt alles anders? Mocht je nog zin hebben na deze heel lange column kijk een naar Robert Reich YouTube korte film over hoe hij over markten denkt. Het zet aan het denken.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.