Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Engie: aantrekkelijke cijfers in verhouding tot de beurskoers    

Engie: aantrekkelijke cijfers in verhouding tot de beurskoers         
23 mei 2024 om 14:20


Dit artikel wordt u aangeboden door VFB. De Vlaamse Federatie van Beleggers is een non-profit organisatie met als doelstelling individuele beleggers op een onafhankelijke manier te informeren en te vormen in het beheer van financiële activa. Kijk alvast eens rond op onze website: www.VFB.be.


 

VFB-analist Gert De Mesure geeft tekst en uitleg bij de daling van het recurrent resultaat die Engie voorspelt. “Dit is heel belangrijk, want dit zal de koers op termijn bepalen.”

Engie (vroeger GDF Suez) is een internationaal opererend nutsbedrijf met activiteiten in 70 landen op de vijf continenten en telt 97.000 werknemers. De beurswaarde bedraagt 5,9 miljard euro.

Het is actief in de productie en verkoop van elektriciteit, in het transport en de verkoop van aardgas en in het aanbieden van diverse diensten. De vroegere water- en afvaldiensten werden eerder afgesplitst onder de naam Suez en werden door Veolia overgenomen. De Franse Staat houdt 23,64% van de aandelen van Engie aan.

 Grote volatiliteit in resultaten

Van jaar tot jaar merken we een grote volatiliteit in de resultaten van diverse segmenten van Engie, wat de analyse er natuurlijk niet makkelijker op maakt.

Wij verkiezen vooral de segmenten alternatieve energie en netwerken te benadrukken. Die zullen de toekomstige kern van de groep uitmaken en zorgen voor een zekere stabiliteit.

Los hiervan verwacht Engie wel een lager recurrent resultaat voor de volgende jaren. We verklaren ons nader.

In totaal steeg de EBITDA in 2023 9,5% tot 15 miljard euro, de EBIT of bedrijfswinst groeide 12,2%. Het recurrente resultaat kwam 3,8% hoger uit op 5,4 miljard euro. Per aandeel is dat 2,18 euro. Het bruto dividend werd vastgelegd op 1,43 euro.

Het netto resultaat van 2,2 miljard euro komt wel significant lager uit dan het recurrent resultaat.

Uitzonderlijke elementen

Net zoals de voorbije jaren moet Engie belangrijke uitzonderlijke elementen boeken, zowel positief als negatief. Maar meestal overwegen de negatieve elementen, wat niet abnormaal is als we de transformatie van de groep aanschouwen.

Langs positieve zijde boekte Engie een uitzonderlijke opbrengst van 2,4 miljard euro op grondstoffencontracten. Langs negatieve kant was er een afwaardering van 1,3 miljard euro op Chileense steenkoolactiviteiten en was er een uitzonderlijke kost van 5 miljard euro voor de verwerking van het Belgische kernafval.

We overlopen de verschillende segmenten van de groep.

Hernieuwbare energie

Het segment hernieuwbare energie zag de bijdrage met 23,2% stijgen tot net iets meer dan 2 miljard euro. Er werd geprofiteerd van de 41,4 GW geïnstalleerde productiecapaciteit. In 2023 kwam er 3,9 GW bij, momenteel is er nog 6,3 GW in aanbouw.

Ter vergelijking, de grootste kerncentrale in Doel (Doel 4) heeft een capaciteit van 1 GW. Engie profiteerde niet alleen van de hogere capaciteit in gebruik, maar ook van gestegen productievolumes en hogere prijzen.

Eind 2023 was de productie van elektriciteit uit alternatieve energiebronnen goed voor 41% van het totaal van Engie, in 2019 was dat slechts 28%. Tegen 2030 moet dat 58% zijn.

Netwerken (gas & elektriciteit)

Het segment netwerken (gas & elektriciteit) boekte een kleine daling van de bedrijfswinst. Langs negatieve kant waren er lagere volumes en hogere energiekosten in Frankrijk, positief waren de groei van de activiteiten in Latijns-Amerika en de hogere opslaginkomsten uit Duitsland en Groot-Brittannië.

De daling van de bijdrage van de energie-oplossingen was grotendeels toe te schrijven aan een aanzienlijke eenmalige kost, het gevolg van kostenoverschrijdingen bij de bouw van twee Amerikaanse installaties.

FlexGen (elektriciteitsproductie)

FlexGen (elektriciteitsproductie) werd geconfronteerd met een lagere winstbijdrage door lagere prijzen ten gevolgde van de normalisering van de marktomstandigheden.

In positieve zin was er een hogere bijdrage vanwege de Chileense activiteiten.

Retail

Het segment retail omvat de verkoop van gas en elektriciteit aan particulieren en bedrijven.

De winstbijdrage kon herstellen door een normalisering van de prijzen en de marktomstandigheden en door een herstel van de marges.

Others

Het segment ‘andere’ omvat vooral GEMS, of Global Energy Management & Sales.

Dit segment profiteerde van een sterk winstherstel – vooral in de eerste jaarhelft, de tweede helft was minder goed – doordat de bijdrage in 2022 belast werd door het opzeggen van de Gazprom-contracten.

Daarnaast profiteerde het in 2023 van nieuwe contracten afgesloten in 2022. De marktomstandigheden waren ook gunstiger.

Kernenergie: forse daling

De winstbijdrage van het segment kernenergie onderging een daling met 41%. Die was het gevolg van de sluiting van twee kerncentrales en de daarbijhorende kosten en van hogere belastingen. Hogere prijzen hadden een lichte positieve impact.

Los van alle details over de verschillende segmenten moeten we vooral oog hebben voor de daling van het recurrent resultaat dat de groep voorspelt. Dit is heel belangrijk, want dit zal de koers op termijn bepalen.

Feit is dat de bijdrage uit kernenergie zal dalen door de joint-venture die met de Belgische staat aangegaan wordt. Daarnaast zal ook de winstbijdrage uit ‘andere’ (van GEMS dus) dalen na de toch wel uitzonderlijke winstbijdrage in 2023. Ook van FlexGen verwachten we op termijn een lagere bijdrage.

Tegenover het recurrent resultaat van 5,4 miljard euro in 2023, verwacht Engie een cijfer tussen 4,2 en 4,8 miljard euro voor 2024 en van 3,9 tot 4,5 miljard euro voor 2025. Per aandeel is dat (in het midden van de vork) 1,85 euro voor 2024 en 1,72 euro voor 2025. Dit lijken ons toch wel aantrekkelijke cijfers in verhouding tot de huidige beurskoers.

Dividend 

Het dividend wordt begroot op 65% tot 75% van dat resultaat. In het midden van de vork is dat voor 2024 bruto 1,29 euro, voor 2025 1,21 euro. Ook niet onaantrekkelijk tegenover de huidige koers van 15,80 euro.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.