Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Er zijn twee Buffett-indicatoren. Ze staan allebei op rood

Er zijn twee Buffett-indicatoren. Ze staan allebei op rood
12 nov 2024 om 10:56


Er zijn twee Buffett-indicatoren. Ze staan allebei op rood.

Er zijn eigenlijk twee “Buffett-indicatoren”. De eerste indicator is de wijzigingen in de samenstelling van de portefeuille van Buffett, of beter gezegd Berkshire Hathaway.

De tweede is de officiële Buffett-indicator, die de verhouding tussen de totale marktkapitalisatie van Amerikaanse aandelen en het Amerikaanse bbp weergeeft. Beide indicatoren staan nu op rood.

Sinds Berkshire Hathaway bij de presentatie van de Q3-cijfers begin deze maand aangaf het belang in Apple verder te hebben teruggebracht, gonst het van de speculaties over Buffett’s beweegredenen.

Berkshire’s kaspositie is door deze verkopen opgelopen tot $325 miljard, een opmerkelijke 28% van Berkshire’s totale waarde.

Mogelijke verklaringen die de ronde gaan zijn:

  • Apple was simpelweg te groot geworden binnen de portefeuille (~50% vorig jaar, nu circa 25%).
  • Buffett wil posities omzetten in cash om zijn opvolgers ruimte te geven voor eigen keuzes.
  • Er worden middelen vrijgemaakt voor andere investeringen.
  • Buffett wilde winstgevende posities (deels) verzilveren in verband met door hem verwachte belastingverhogingen.
  • Buffett acht Apple overgewaardeerd.

Met name die laatste reden wekt bezorgdheid onder beleggers die zich toch al zorgen maken over Apple’s aandeel in de AI-revolutie.

Het is ook niet ondenkbaar: Buffett is een (zeer) fundamentele belegger. Toen hij Apple in 2016 kocht, lag de koers-winstverhouding rond de 13. Nu is die verhouding opgelopen tot boven de 30…

Duurkoop is niet goedkoop

Een andere bron van onrust is het feit dat Berkshire, ondanks deze recordhoeveelheid cash, (nog) geen nieuwe grote investeringen heeft gedaan.

Dit zou kunnen betekenen dat Buffett momenteel überhaupt geen aantrekkelijk gewaardeerde aandelen ziet, waardoor dit niet alleen over Apple, maar over de hele markt gaat.

Dit sluit aan bij het signaal dat de tweede indicator, ook echt bekend als de Buffett-indicator, nu afgeeft. Deze indicator, de verhouding tussen de totale Amerikaanse aandelenmarkt en het bbp, staat nu boven de 200%. Een record. En zoals je wellicht vermoedt; hoog is niet positief.

Buffett zei hier zelf ooit over: “Als deze verhouding daalt tot het gebied van 70-80%, dan is het waarschijnlijk een uitstekend moment om aandelen te kopen. Maar als het de 200% nadert – zoals in 1999 en een deel van 2000 – speel je met vuur.”

Volgens mij komt er niemand aan, toch maar doorrijden?

Het probleem met deze Buffett-indicator is echter dat hij al jaren hoog staat. Desondanks bereikt de beurs record na record.

Dit kan een kwestie van tijd zijn natuurlijk, maar het is in ieder geval geen precies instrument.

En tot duidelijk is wat Buffett’s exacte beweegredenen zijn om de Apple positie af te bouwen en zoveel cash aan te houden, kan dat ook geen signaal zijn om nu massaal aandelenposities te sluiten.

Zeker niet voor lange termijn beleggers – wiens horizon waarschijnlijk langer is dan die van Buffett.

Anders gezegd; denk je dat deze indicatoren (als ze al iets zeggen) iets aangeven over de waarde van aandelen over >10 jaar?

Als je deze indicatoren nu negeert wil dat natuurlijk niet zeggen dat je uitsluit dat er een (of meerdere) correctie komt de komende tijd, maar alleen dat je verwacht dat op lange termijn de koersen hoger zijn dan nu.

De korte termijn is altijd lastiger

Voor korte termijn beleggers ligt het gecompliceerder en hangt het er ook vanaf met welk doel je belegt en wat je verdere visie is. Het voelt wellicht toch gek om (mogelijk) rode signalen van een van de beste beleggers ooit te negeren.

Als mogelijk zou je wat extra cash opzij kunnen leggen om als er inderdaad een correctie komt, samen met Buffett op lagere niveaus (net als hij bij de financiële crisis deed) extra aandelen in te kopen.

Bedenk wel dat als je nu handelt en de markt probeert te timen, Buffett ook allerlei uitspraken heeft gedaan die zijn twee indicatoren enigszins ontkrachten, zoals (samengevat): “Market Timing Is Both Impossible And Stupid” en natuurlijk de bekende: “Our favorite holding period is forever”.


Dit artikel is geschreven door Erik Mauritz, senior advisor bij Trade Republic.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.