Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Fastned lanceert nieuwe obligatie-uitgifte

Fastned lanceert nieuwe obligatie-uitgifte
25 sep 2024 om 15:20

Het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned komt opnieuw met een obligatie-uitgifte.

Voor de belegger die op zoek is naar een vaste rente, biedt Fastned een nieuwe kans om te profiteren van de explosieve groei in de elektrische mobiliteit, zonder meteen de volatiele aandelenmarkt in te hoeven duiken.

Maar is dit een goed moment om mee te doen? Laten we de details eens onder de loep nemen.

De obligatie: wat krijg je?

Fastned biedt haar obligaties aan met een aantrekkelijke rente van 6% per jaar. In het huidige renteklimaat, waar spaarrekeningen nauwelijks iets opleveren, klinkt dat misschien als muziek in de oren.

De looptijd van de obligaties bedraagt vijf jaar, wat relatief kort is en daarmee past in de portefeuilles van beleggers die op zoek zijn naar een stabielere cashflow zonder zich vast te leggen voor de lange termijn.

Waarom doet Fastned dit?

Fastned groeit snel. Je kent ze vast wel van die felgele snellaadstations langs de snelwegen in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. Onlangs heeft Fastned een belangrijke tender in Engeland gewonnen.

De stad Londen gaat samen met Fastned een netwerk van snellaadstations opzetten in Londen. De omzet moet Fastned dan delen met de stad Londen, maar daar gaan wel enorme aantallen elektrische auto’s langskomen.

Met de sterke opkomst van elektrische auto’s is er steeds meer vraag naar snelle, betrouwbare laadpunten, en Fastned is hard bezig om dat netwerk op te bouwen.

Die groei kost natuurlijk bakken met geld. Hoewel het bedrijf al jaren een flinke omzetgroei laat zien, zitten ze nog in de investeringsfase en is winstgevendheid op dit moment nog niet binnen handbereik.

Dat Fastned nu wederom met een obligatie-uitgifte komt, past in de strategie om de kapitaalbehoefte te dekken zonder telkens verwatering van het aandelenkapitaal door emissies. Het opgehaalde geld gaat in nieuwe stations, verdere uitbreiding van het netwerk en verbeteringen in bestaande laadstations.

Is dit een goede investering?

Een paar dingen om in de gaten te houden. Fastned is nog niet winstgevend. Dat is misschien logisch gezien hun groeistrategie, maar het blijft wel een belangrijk punt.

Beleggers in obligaties willen immers zekerheid dat ze hun rente en hoofdsom terugzien. Fastned is hier afhankelijk van het feit dat het genoeg kapitaal kan blijven ophalen totdat het bedrijf op eigen benen kan staan.

Het bedrijf heeft echter al een solide track record als het gaat om het aantrekken van kapitaal. Ook deze keer lijkt er voldoende interesse te zijn, vooral onder beleggers die geloven in de elektrische revolutie en de daarbij horende infrastructuur.

Maar let op: er blijft een zeker risico bestaan dat Fastned door blijvende verliezen opnieuw de kapitaalmarkt op moet om verdere groei te financieren.

Wat is het risico?

Fastned opereert in een kapitaalintensieve markt. Snellaadstations bouwen is duur, en de terugverdientijd kan lang zijn.

Ook zijn er concurrenten die op dezelfde markt mikken, zoals Shell met zijn eigen laadstations en Tesla met zijn Supercharger-netwerk.

Dit maakt het een spel van de lange adem, waar je als belegger in Fastned obligaties wel vertrouwen moet hebben in de toekomstplannen van het bedrijf.

Daarnaast blijft de energiemarkt onzeker. Hoge elektriciteitsprijzen kunnen de marges van laadbedrijven zoals Fastned onder druk zetten, zeker als de prijzen voor consumenten stabiel moeten blijven om concurrerend te zijn.

Fastned heeft weliswaar langetermijncontracten met energiebedrijven, maar prijsschommelingen kunnen niet volledig worden uitgesloten.

De conclusie

Voor de belegger die gelooft in de toekomst van elektrische mobiliteit en een vaste rente van 6% aantrekkelijk vindt, is de Fastned-obligatie een interessante optie.

Maar zoals altijd geldt: geen rendement zonder risico. Fastned zit nog in de opbouwfase, en dat betekent dat het geen waterdichte investering is.

Aan de andere kant is 6% rente aantrekkelijk in een wereld waar rente op spaarrekeningen en staatsobligaties historisch laag is.

De obligatie-uitgifte biedt een manier om te profiteren van de energietransitie zonder direct aandelen van Fastned te hoeven kopen, die onderhevig zijn aan flinke koersschommelingen.

Wel moet je rekening houden met het feit dat Fastned nog geen winst maakt en afhankelijk blijft van externe financiering voor toekomstige groei.

Het bedrijf lijkt goed gepositioneerd voor de lange termijn, maar het blijft een kwestie van vertrouwen in hun groeiplannen en de verdere ontwikkeling van de markt voor elektrisch laden.

Tot slot: onlangs was de CFO van Fastned, Victor van Dijk, bij ons in de studio. Nico Inberg sprak met hem over de stand van zaken bij Fastned en het toekomstperspectief.

Hieronder kun je deze video bekijken en hier kom je op de uitgiftepagina van Fastned zelf.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.