Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Game(stop), Set and Match

Game(stop), Set and Match
26 jan 2021 om 15:38


Dit is een Plus-artikel. Plus-abonnees ontvangen wekelijks, op zaterdagochtend, het online beursmagazine De Aandeelhouder op Zaterdag en hebben toegang tot de chatsessie (om de donderdag), video’s en actuele artikelen op deaandeelhouder.nl. Een abonnement kost €8,25 per maand en kunt u hier afsluiten

Sinds begin dit jaar hebben we bij DAH een kleine portefeuille aangelegd met de tien meest geshorte aandelen van het Damrak. Ons was opgevallen dat sinds november deze beter presteerden dan het gemiddelde.

Bijkomend effect is dat, vooral in de VS, de meest geshorte aandelen opeens een heel nieuwe doelgroep aantrekt: die van de kleine particuliere belegger, die de shorters een lesje wil leren. Lees  hier het verhaal over Gamestop, een videoketen die kansloos geacht werd in deze internettijd.

In dit artikel (in ons magazine van 26 december) leest u alles over de gamma squeeze, zoals het opjagen van dit soort aandelen ook wel wordt genoemd.

Maar in plaats dat het hevig geshorte aandeel failliet ging, zoals voorspeld, vloog de marktkapitalisatie omhoog van een paar honderd miljoen tot meer dan $10 miljard gisteren. Het was al bizar, maar gisteravond deed de Reddit community er nog een schepje bovenop:

Reddit is een app waarin beleggers met elkaar communiceren. Een soort beleggersforum, maar dan in t groot.

Het aandeel eindigde maandag op $76 maar kostte intraday even  $159. De ‘kleine’ retailbelegger neemt de handschoen op tegen de professionele shortsellers. Het is misschien niet helemaal koosjer wat er gebeurt op de beleggersfora in de VS, maar leuk om te volgen is het wel.

Call opties doen het werk

Zwaar geshorte aandelen worden door het massaal opkopen van out-of-the-money call opties tot grote hoogte gedreven. Het verhaal Gamestop staat symbool voor deze acties, maar er zijn veel meer aandelen waar dit gebeurt.

In feite was Tesla het eerste grote aandeel waar kleine particuliere beleggers, believers ook in de Tesla-filosofie en het evangelie van Elon Musk, de professionele shortsellers op de knieën kregen.

Shortsellers doen hun huiswerk goed: dat moet ook want het risico is groot. Een aandeel kan in principe niet verder dalen dan nul, omhoog is echter the sky the limit. Wie kiest voor een beperkte winstkans en een onbeperkt verliesmogelijkheid moet dus goed weten wat hij doet.

De shortsellende hedge funds hebben dus de beste analisten, zoeken alles tot op de bodem uit en in de VS gaan ze dan hun zaak, uiteraard na eerst zelf positie ingenomen te hebben, wereldkundig maken.

Dat is de eerste winst: particuliere en andere beleggers schrikken: ze kopen niet meer of verkopen snel hun positie waarmee de eerste winst binnen is. Het principe van waar rook is, is vuur geldt hier zeker: de shorters zitten er zelf dik in, dus hebben ze een case.

Het geval Gamestop

Op Bloomberg stond deze week het hele verhaal Gamestop uitgelegd. Gamestop is een fysieke videoketen die al jaren verlies maakt. Hedgefund shortten het aandeel omlaag en hadden er veel plezier in: ze kregen keer op keer gelijk en het aandeel daalde de afgelopen jaren van rond de $50 tot onder de $10.

 

Maar het was  niet genoeg. De shortposities bleven erg groot, zelfs toen een bekende hedge fund manager, Michael Burry, bekendmaakte een longpositie in te hebben genomen. Volgens Burry zat er wel muziek in het aandeel.

Burry, bekend van The Big Short, nam een 3% belang in Gamestop en vroeg het management om eigen aandelen te gaan inkopen. Het geld was er, GME zag de omzet dalen maar kon dat managen en er waren ook takken die het wel goed deden, zoals het blad Game Informer met 6 mln abonnees.

Bovendien verkocht de onderneming t-shirts en dat soort artikelen, waar ook geld van binnen kwam. Er was ook net een nieuwe ceo met een goed trackrecord en die zou de boel moeten aanjagen. Destijds stond er 50% short uit.

Vanaf die tijd werd het een strijd tussen longers en shorters. Wat daar vorig jaar aan veranderd is, is dat er veel kleine retailbeleggers bij zijn gekomen die hebben ontdekt dat ze met elkaar een vuist kunnen maken tegen de grote Wall Street hedge funds.

Vorig jaar heb ik een aantal malen geschreven over Dave Portnoy. Ook zo’n voorbeeld van hoe de kleine beleggers met elkaar koersen kunnen opjagen. Portnoy kwam uit de sportweddenschappenwereld, maar dat viel stil omdat er geen wedstrijd meer doorging.

Hij focuste zich op de beurs en noemde zichzelf al snel ‘de nieuwe Buffett’, toen hij precies op het moment dat bekend werd dat Buffett uit airliners stapte, de airline aandelen aanprees bij zijn 1 miljoen volgers op Twitter. Gevolg: een short squeeze in airline stocks en Buffett had het nakijken.

En hoewel Portnoy vooral voor entertainment zorgt, is op het beleggersforum Reddit om zeer serieuze knaken. Kijk alleen al naar de portefeuille van deze handelaar:


Hij of zij kocht 1000 april calls op $0,40, waarschijnlijk toen het aandeel nog een dollar of 6, 7 deed. Beleggers inspireren elkaar via Reddit, een socialmedia outlet waar vooral retailbeleggers op zitten.

Het is cruciaal dat er grote shortposities uitstaan, want dat zijn de echte koersdrijvers. Hedge funds kunnen niet anders (een deel van de positie) terugkopen omdat de verliezen anders te hoog oplopen. Wanneer er voldoende tijd is, kan men de tijd uitzitten maar die is er meestal niet.

Meest geshorte aandelen

Het lijstje met grootste shortposities in de VS staat op www.highshortinterest.com en daar vinden we de volgende namen:

Toch is dat niet het enige. Er moeten ook partijen zijn die serieuze longposities innemen om af en toe behoorlijk aan de boom te schudden. Maar de echt grote beweging komt door twee factoren: de call-kopers en de shortsellers.

Call-kopers

U ziet aan de afbeelding hierboven dat we het weliswaar hebben over ‘kleine’  beleggers maar echt klein zijn ze natuurlijk niet: wie voor $40.000 aan op het oog waardeloze calls koopt heeft wel wat meer te makken.

Door massaal calls te kopen, dwingen de kopers de marketmakers om de onderliggende aandelen te kopen. Een calloptie heeft een delta: de mate waarin de waardeverandering meegaat met de onderliggende prijs van het aandeel.

Als de delta 100 is, betekent het dat een call optie even veel stijgt als het aandeel. Een deep in the money call heeft dat. De call 20 bij Unilever zal een euro stijgen in waarde als Unilever ook een euro stijgt. En vice versa.

Bij een at the money call is dat ongeveer 50 en bij een out of the money call tussen de 10 en de 20. Stel dat de koper van de call optie in de afbeelding hierboven de call kocht bij een koers van $8 en de call een delta had van 20. Dan moet de marketmaker die de call verkocht had, voor 1000 * 20 = 20.000 aandelen kopen.

Door massaal deze calls op te kopen, gaat de koers van het aandeel echter stijgen. Er is immers veel (indirecte) vraag naar aandelen. En hoe hoger het aandeel komt te staan, hoe hoger de delta.

Dus als het aandeel oploopt naar $12, dan moet de marketmaker ( de delta is inmiddels 50) in dit geval 30.000 aandelen BIJ kopen. Hoe meer calls er dus worden gekocht, hoe harder het aandeel omhoog gaat, en hoe meer de marketmakers moeten kopen.

In een normale situatie zou dan de particuliere belegger terugkomen om winst te nemen, maar hier wordt juist afgesproken geen winst te nemen of die winst door te draaien naar nog meer calls op hogere niveaus. Soort campingrally, maar dan anders. Heftiger.

Shortsellers doen de rest

Want de shortsellers doen de rest. Er staat bij Gamestop meer short uit dan dat er aandelen zijn, dat is op zich al een prestatie, maar zelfs bij een shortpercentage van 20 of 30% kan het al penibel zijn.

Omdat de koers oploopt, lopen de verliezen op bij shortsellers. Er zit geen einde aan het potentiële verlies: bij longspeculanten eindigt de ellende immers op in ieder geval nul. Short is oneindig.

Vandaar dat de achterliggende clearinghuizen, die de posities van deze hedge funds faciliteren, al snel zenuwachtig worden. Eerst is het bijstorten, daarna is het terugkopen. Dat mag je eerst zelf doen, gaat het niet snel genoeg, dan doet de clearing het voor je.

En op deze niveaus lopen de verliezen zo hard op, dat het vrouwen en kinderen eerst is. Wie short gaat op $7 durft op $10 en $12 misschien nog wat bij te geven, maar wat doe je op $20, $50 en $150?

Left is not right

De grote schlemiel bij Gamestop is Andrew Left. Hij is de man achter Citron Research. Citron heeft een grote shortpositie in Gamestop. Begin januari, bij een koers van $39, vertelde Left in een video nog dat de koers snel richting $20 zou moeten gaan.


Left geeft vijf redenen waarom Gamestop omlaag zou moeten. Een belangrijke is dat GME een omzetdaling van 9% kende in een maand waarin de overige fysieke winkelketens juist 23% plusten op verkoop van games.

Waarschijnlijk heeft Left groot gelijk, maar de massa is sterker. Het massale calls kopen geeft veel vraag naar het aandeel, die zetten de shorters in de hoek en zo gaat het verder omhoog.

Waar eindigt dit?

In tranen, zeer waarschijnlijk, maar dan zijn de grootverdieners allang weg. Dit soort avonturen oefent een enorme aantrekkingskracht uit op andere handelaren, die meteen dollartekens in hun ogen krijgen.

Het is levensgevaarlijk, maar toch zal ook hier de massa mee gaan doen, dat zien we al aan het staatje van Binck van gisteren:

Dus: wees gewaarschuwd: het is leuk om mee te kijken, om te zien hoe winnaars en verliezers elkaar te grazen nemen, maar pas goed op. Als ergens geldt: don’t try this at home, dan is het hier.
Tot slot: kan dat ook hier gebeuren?
Ja, dat kan. Niet voor niets hebben we een shortportefeuille aangelegd om een en ander te volgen. Dat was niet bedoeld om van deze bizarre marktomstandigheden gebruik te maken, maar omdat we zagen dat richting herstel van de economie de geshorte fondsen harder stegen dan de brede markt.
Met deze dynamiek erbij zien we echter dat de shortende hedge funds zenuwachtig worden. Uiteraard krijgen ze een telefoontje van hun clearing om goed op hun zaak te passen. Fondsen als Unibail en Wereldhave zien we de laatste dagen dan ook behoorlijk stijgen. Of veel particuliere beleggers massaal calls gaan kopen in deze fondsen is nog niet te zien, de volumes zijn nog laag.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.