Geen zorgen over morgen
De beurs kan soms stijgen juist tegen een berg van zorgen op. Zoals de Amerikanen zeggen: Buying on a wall of worries. Nu is dit een beursgezegde, maar persoonlijk vind ik het gek dat we dit doen en helemaal als ik geen reden zie voor dit gedrag.
Natuurlijk, soms zit er een hoop narigheid in de aandelenkoersen geprijsd en is de beurs reeds daarop vooruit gelopen en dus kan het in dat geval voor de beurs alleen maar meevallen. Echter, wat als je op een All time high staat (een hoogtepunt) in aandelen, is er dan rekening gehouden met enige toekomstige narigheid?
Het lijkt me niet. Een andere verklaring voor het gedrag van de afgelopen week is het Pavlov gedrag van beleggers, die steeds op een dip gekocht hebben en daar nog geld mee verdienden ook. Dit Pavlov effect werd nog eens een keer versterkt door de expiratie van afgelopen vrijdag.
Een versterkend effect van deze expiratie had ik juist omlaag verwacht, dus een versnelling omlaag, zoals we wel vaker in oktobermaanden hebben gezien (bijv. 1987).
Een reden voor positivisme?
Nu wil ik niet mijn columns van de afgelopen weken nog een keer herhalen. Maar aangezien het niet binnenkomt pak ik een paar dingen toch nog een keer op. We hebben te maken met een tekort aan alles.
‘The great Supply Chain Disruption’ noemen de Amerikanen het al weken in de media en zelfs de President bemoeide zich ermee en kwam al met opmerkingen dat men gewoon 24/7 moet doorwerken in de grote havens in de VS om de achterstanden weg te werken.
Het Financiële Dagblad van dit weekend gaat uitgebreid in op de achtergronden van de tekorten. Naweeën van de Corona periode (een crisis mag het zeker niet heten?) noemen zij het. Vreemd is dat niet alleen de Britten een tekort aan vrachtwagenchauffeurs hebben maar dat dit ook in de VS een probleem is.
Je gaat bijna denken dat we de weg vrij willen voor zelfrijdende vrachtwagens. Of moeten we gewoon iets meer gaan betalen voor een chauffeur? Het feit blijft dat er tekorten zijn en dat de prijzen oplopen.
Ik heb er de energie niet voor
Andere zorgen die een beetje in het verlengde liggen van de stijgende prijzen zijn de inflatie angsten door stijging van energieprijzen. De gasprijs viel 1 dag terug en haalde meteen de voorpagina van een van de landelijke kranten maar na de hervatting van de koersstijging had niemand het er meer over.
Tapering start
De beurs was een periode even bang voor een renteverhoging, die voorafgegaan zou worden met het minderen van de inkoopprogramma’s van obligaties. De beurs ging ervanuit dat dit proces volgende jaar of het jaar daarna zou starten.
Maar door de stijgende prijzen en de goed lopende economie zal er met Tapering al half november (dit jaar) begonnen worden en niemand ligt daar wakker van. Gaat de koers van de 30 jarige obligaties verder omhoog of blijft het bij een test van de Twindicator?
Een nieuwe koude oorlog
Financiële zaken maken dus geen indruk, maar ook geopolitieke spanningen worden voor lief genomen. Er is een enorme spanning aan het opbouwen tussen de VS en China. Taiwan is de bron van het conflict. Natuurlijk gaat het eigenlijk om economische macht.
Maar de vraag is als China haar afvallige provincie terug neemt wat er dan gaat gebeuren? Gaat de VS weer een nieuwe oorlog starten? Wat gaan wij als Europa doen? En al zouden we niet mee vechten, maar gaan net als bij Rusland over tot een boycot van China, wie raken we dan harder dan onszelf?
En wat gebeurt er met Taiwan Semiconductors (TSMC)? Is het niet juist heel relevant wat daar gebeurt? Ondertussen zitten we boven de Twindicatorlijn in TSMC.
Van chipproblemen en mogelijk nog veel meer problemen is het een stapje naar computercriminaliteit.
What the Hack?
Autoproducent VDL is meer dan een week dicht en nog langer ontregeld na een computerinbraak en een besmetting van de software. Wat als dit bij ASML, Besi, of ander beurspareltjes gebeurt? We kunnen (zoals Bassie en Adriaan dit vroeger deden) dit even aan de binnenkant van de ogen gaan bekijken… Niets is onmogelijk tegenwoordig.
Verder met cijferseizoen
Ondertussen vooruitlopend op de cijfers ging ASML door de Twindicatorlijn heen. We weten deze week hoe er op de cijfers gereageerd gaat worden. Maar de Bitcoin ging ook door de Twindicatorlijn heen en kijk eens wat daarvan geworden is… Een verhaaltje over een ETF die beursgenoteerd wordt en mogelijk futures op een officiële beurs zijn voldoende om de Bitcoin te doen exploderen.
Vrijdag ook een draaisignaal in de DAX, ik denk dat de berenopvang tehuizen vol raken op deze manier. Nogmaals, de patronen zijn niet special extreem Bullish en dit zijn niveaus waar we eerder short gegaan zijn.
Maandag weten we ook of de Sp500 futures het laten bij een pull back of ook een draai bevestigen.
We gaan het de komende week zien. Het advies van vorige weken staat dan ook nog heel even tot ik helemaal overtuigd ben. Tot die tijd: Voorzichtig met aandelen; gewoon wat geld van tafel halen lijkt een prima verhaal. Ik pak zelf winst in Plug Power, Bankaandelen en wat energieaandelen. Het idee is nog steeds dat er turbulentie op komst is, ondanks dat de Buienradar geen slecht beursklimaat voorspelt.
Disclaimer:
Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.
De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.