Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Gratis 61% rendement met IPO Klarna

Gratis 61% rendement met IPO Klarna
1 apr 2025 om 07:17

Binnenkort komt het Zweedse fintechbedrijf Klarna naar de beurs op Wall Street. Deze IPO is met name interessant vanwege de bijzondere manier van inschrijven die het bedrijf heeft bedacht.

(Waarschuwing: Dit is een artikel in het kader van 1 april)

  • Nieuwe Fintechspeler op de beurs
  • Vooral interessant voor Nederlandse belastingbetaler
  • Hoog rendement voor belastingplichtige in hoogste tarief

Klarna naar de beurs: Buy Now, Pay Later

De IPO van Klarna is opeens heel interessant geworden voor beleggers in Nederland. In dit artikel leggen we uit waarom juist Nederlanders, via een, legale, sluiproute in ons belastingsysteem, gebruik kunnen maken van de unieke mogelijkheid om geld te verdienen met Klarna.

 

Klarna is een Zweedse fintechspeler, die consumenten helpt bij het online shoppen. Het heeft een app ontwikkeld waarmee klanten gemakkelijker kunnen winkelen, frictieloos kunnen afrekenen en, waar ze nu vooral bekend mee geworden zijn, hun aandelen op afbetaling kunnen kopen.

Dat systeem heet Buy Now, Pay Later. Koop nu, en betaal later. Hier lees je onze uitgebreide analyse van Klarna. De exacte koers waarop het aandeel naar de beurs komt is nog niet bekend, maar dat zal spoedig volgen.

IPO Klarna: Zweedse Fintech

 

Oprichter: Marketing genie

Klarna is opgericht door de Zweeds/Poolse techondernemer Sebastian Siemiatkowski. Siemiatkowski is eigenlijk een marketeer van huis uit.

Hij heeft die kennis van geen vreemde want zijn opa van moederskant zette ABBA al op de kaart met Money, Money, Money.

Dat lied inspireerde Siemiatkowski tot het oprichten van Klarna want het ontbrak hem en zijn vriendengroep vaak aan geld.

Historie Klarna: groei via de voetbalwereld

Opermerkelijk genoeg is Klarna groot geworden via de voetbalwereld. Al voordat Klarna officieel werd opgericht waren de founders verbonden aan Malmo FF.

Daar zagen ze met eigen ogen hoe de voetbalwereld moeite had met het afsluiten en vervolmaken van transfers. De oprichters kwamen op het idee van Klarna toen ze Malmo al in 2001 hielpen met de transfer van Zlatan Ibrahimovic naar Ajax. Dat bedrag werd namelijk in drie delen betaald.

Dat werd uiteindelijk het Unique Selling Point (USP) van Klarna. Inmiddels is het usance in de voetbalwereld. Ook de transfer van Feyenoords topspeler Gimenez wordt via het Klarna-systeem (in drie delen) uitgevoerd.

Het leverde Klarna zelfs de doorbraak in de VS op, want de transfer van Lionel Messi van PSG naar Inter Miami ging ook via Klarna. Miami kon dat bedrag simpelweg niet in één keer ophoesten.

Enorme mogelijkheden voor Klarna

Door betalingen uit te stellen ontstaan er enorme mogelijkheden, ook buiten het gangbare pad.

De ECB schijnt al in contact te zijn met Klarna om via de Klarna-methode de schuldpositie te kunnen managen en ook de Duitse minister van Financiën is al bij Siemiatkowski op de koffie geweeest.

De Duitsers worstelen met de financiering van hun 500 miljard euro grote infraplan en zouden dit heel graag ook in delen willen betalen.

Uitgelekte stunt

Zijn laatste stunt mag er ook zijn. Dit zou nog niet officieel bekend zijn, maar een Zweedse aandelenanalist van Goldman Sachs, Per Ailen, die per abuis werd toegevoegd in de chatgroep van de IPO-underwriters bracht dit vorige week naar buiten in de Zweedse pers.

Voor Zweedssprekenden: hier zie je die headline (vrij vertaald: je hoeft niet te betalen bij Klarna) en je kunt dat hier nalezen.

 

Eerst inschrijven, dan leveren en pas dan….betalen!

Wat wil Siemiatkowski? De slimme techondernemer wil zoveel mogelijk aandacht voor zijn IPO. En omdat Klarna vooral bekend staat om BNPL (Buy Now, Pay Later) wil Siemiatkowski dit ook met de IPO doen.

Ergo:

  • eerst inschrijven
  • de aandelen ontvangen
  • en later betalen

Dit opent interessante handelsmogelijkheden. Het geld dat gemoeid is met de aankoop van de aandelen, hoeft pas later betaald te worden.

Sterker nog, wie slim is, hoeft dat geld helemaal niet te betalen. Dit geldt echter alleen voor Nederlands ingezetenen en daarom heeft Klarna besloten extra marketinggeld te spenderen aan de lancering van de aandelen in ons land!

Siemiatkowski schijnt naar verluidt niemand minder dan de Twentse finfluencer Sander Schimmelpenninck gevraagd te hebben de emissie in Nederland te begeleiden.

Schimmelpenninck, die spijt zou hebben van een eerdere reclamecampagne waarmee spaarders in ETFs werden gelokt met overexposure naar de dollar en Amerikaanse aandelen, zou op deze manier iets terug willen doen voor de Nederlandse beleggers.

Siemiatkowski en Schimmelpenninck zouden elkaar regelmatig treffen in de skylounge van IFK Goteborg waar Klarna op dit moment subsponsor is. Ze hebben een wederzijdse vriend die het clublied van IFK, Snart Skiner Poseidon, het Hand in Hand van IFK, geschreven heeft.


Hoe zit de propositie precies in elkaar?

Hoe de deal in elkaar zit leggen we hieronder beknopt uit.

De Nederlandse wetgeving voorziet erin dat bij de belastingaangifte 1 januari als peildatum wordt gezien. Omdat de aandelen echter niet betaald zijn, betekent dit ook dat je bij je aangifte terecht kunt claimen dat de aandelen NIET in je bezit zijn.

Deze schuld kan je opvoeren als aftrekpost!

Daarom gelden ze als een aftrekpost: er is immers nog een schuld die openstaat, de aandelen moeten nog betaald worden. Wanneer je dit tegelijk met je belastingaanslag invult, bespaar je zomaar (voor beleggers die in het hoogste tarief zitten) 50% op je aangifte.

Minder kapitaalkrachtige beleggers kunnen nog steeds een belastingverlaging van 38% tegemoet zien.

Extra rendement met opties

En dat is nog niet het enige. Via een slimme optieconstructie kunnen we nog extra rendement behalen met de aandelen zelf. Vincent Vis, onze optie-expert hierover:

‘De aandelen hebben we immers in ons bezit. We kunnen deze via een slimme optieconstructie als onderpand gebruiken waarmee we op die aandelen, ongeacht of ze nu omhoog gaan, of omlaag gaan, een extra rendement kunnen behalen.

Kijkend naar de december opties in vergelijkbare aandelen zoals Adyen of Paypal, waar de implied volatility toch snel tegen de 40-45 loopt, moet je dan denken aan een extra rendement op die aandelen van 23-25%’.

Het gaat wat te ver om dit hier helemaal uit de doeken te doen, maar voor mensen die aan de optie opleiding van De Aandeelhouder hebben meegedaan is dit inmiddels gesneden koek.

Hoe doe ik mee?

Het is belangrijk dat je bij het inschrijven op deze aandelen aangeeft dat je NIET wenst te betalen, en hoeveel van het in te schrijven bedrag je NIET wenst te betalen.

Pas wanneer er een schuld ontstaat, ontstaat de mogelijkheid om deze schuld als aftrekpost bij je belastingaangifte te gebruiken. We raden aan om dit bedrag even hoog te laten zijn als het bedrag waarvoor je inschrijft.

De Aandeelhouder heeft met onze huisaccountant hiervoor een standaardformulier opgesteld dat straks bij de diverse banken en brokers ingeleverd kan worden. Het is simpel, maar effectief, en ook nodig.

Hieronder zie je het inschrijfformulier:

Wat we nodig hebben is het volgende:

  • Je naam
  • Je email
  • Het bedrag waarvoor je wenst in te schrijven
  • Het bedrag dat je NIET wenst te betalen

Logischerwijs zijn de laatste twee, de bedragen, gelijk aan elkaar.

Wat moet ik doen?

Simpel, kopieer bovenstaande vier vragen, vul ze in en stuur ze naar info@deaandeelhouder.nl. De diverse brokers en banken zijn op de hoogte gesteld en zorgen ervoor dat je de gewenste aandelen krijgt.


PS 1: Er is geen garantie dat je het gewenste aantal aandelen toegewezen krijgt, want de vraag zal, vooral vanuit Nederland vanwege ons belastingvoordeel, groot zijn. Succes!

PS 2: het totale rendement dat verkregen kan worden is in deze 38% (korting op de belastingaangifte) + (maximaal) 23% van de optieconstructie; samen 61%. 

PS 3: beleggers in het hogere belastingtarief mogen meer rendement verwachten maar voorzichtigheidshalve berekenen we dat hier niet.

PS 4: Mocht je meer dan 1 miljoen euro willen beleggen in Klarna neem dan even persoonlijk met ons (info@deaandeelhouder.nl) contact op.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.