Groei Nvidia nog niet voorbij
Bizarre groeicijfers van Nvidia. Het chipbedrijf wist opnieuw de markt te verbazen met een omzet die veel hoger uitkwam dan de consensus en datzelfde gold voor de nettowinst.
Er werd gerekend op een omzet van 16,1 miljard dollar in wat Nvidia het derde kwartaal van het fiscale jaar 2024 noemt.
Het werd 18,1 miljard dollar.
De winst per aandeel zou landen op 3,39 dollar, het werd 4,02.
De grote sprong zat bij de omzet voor Data Centers, dat met 279% steeg vergeleken met een jaar eerder naar 14,5 miljard dollar. Ook de Gaming tak deed het goed met een omzetgroei van 80% naar 2.86 miljard.
De omzet uit Automotive klokte af op 266 miljoen dollar. De totale omzet voor dit kwartaal kwam 206% hoger uit dan een jaar geleden.
Outlook wederom sterk
Voor het lopende kwartaal verwacht Nvidia een omzet te behalen van 20 miljard dollar, plus of min 2%. Dat laat zich vertalen naar een winst per aandeel van zo’n 4,50-4,80 dollar. De winstmarges zijn ongekend hoog, rond de 75%.
Effectief kan Nvidia vragen wat het wil: iedereen en zijn moeder heeft de chips van Nvidia nodig om op het gebied van AI mee te kunnen komen.
Groei nog niet over
Beleggers krijgen natuurlijk hoogtevrees en zijn bang dat de groei niet zo door kan gaan. CEO Jensen Huang is het daar niet mee eens en zegt dat de piek in omzet bij Data Center nog niet bereikt is.
Hij denkt dat het richting 2025 verder door kan groeien: “I absolutely believe that data center can grow through 2025,” aldus Huang.
Volgens Huang is dit pas het begin van het AI tijdperk en hij noemt bijvoorbeeld ook een aantal landen op waar ze chips aan gaan verkopen.
Kortom, overal ter wereld wordt er geinvesteerd in AI. Het bredere bedrijfsleven gaat er nu mee aan de slag. Onderstaand zie je waar we zitten: nog steeds in de beginfase dus.
Die sterk gestegen omzet is niet, zoals bij OCI, een gevolg van een mismatch in vraag en aanbod, maar echt een nieuwe technologische ontwikkeling die meer en meer geadopteerd wordt door eigenlijk iedereen die er mee te maken heeft.
Zelfs op overheidsniveau. Zo zal het Duitse Julich computer center zo’n 24.000 Grace Hopper chips gebruiken voor haar next-generation AI supercomputer.
Dat moet dan ’s werelds sterkste AI supercomputer worden met meer dan 90 exaflops AI performance. Een exaflop is een 1 met 18(!) nullen.
Even een stukje tekst uit Nvidia’s analistencall:
Many countries are awakening to the need to invest in sovereign AI infrastructure to support economic growth and industrial innovation. With investments in domestic compute capacity, nations can use their own data to train LLMs and support their local generative AI ecosystems.
For example, we are working with India’s government and largest tech companies including Infosys, Reliance and Tata to boost their sovereign AI infrastructure. And French private cloud provider Scaleway is building a regional AI cloud based on NVIDIA H100 InfiniBand and NVIDIA’s AI Enterprise software to fuel advancement across France and Europe.
National investment in compute capacity is a new economic imperative and serving the sovereign AI infrastructure market represents a multi-billion dollar opportunity over the next few years.
From a product perspective, the vast majority of revenue in Q3 was driven by the NVIDIA HGX platform based on our Hopper GPU architecture with lower contribution from the prior generation Ampere GPU architecture.
All eyes on China
De olifant in de kamer betrof natuurlijk China. Tegen het einde van het kwartaal kwam de Amerikaanse regering met nieuwe exportreguleringen. In de afgelopen kwartalen kwam de omzet bij Data Centers voor ongeveer 20-25% uit China en dat gaat veranderen.
Nvidia geeft aan dit het percentage significant gaat dalen, maar ook dat groei elders dit gaat goedmaken.
Nvidia heeft het over verschillende categorieën van exportregulering: bepaalde producten mogen zo de grens over, sommige moeten een soort van documentatie hebben en andere moeten echt een vergunning hebben.
Hoe het precies gaat uitpakken weten ze nog niet, in cijfers. De onzekerheid hieromtrent zorgt er waarschijnlijk voor dat de sterke cijfers op Wall Street ingetogen ontvangen werden, het aandeel daalde wat nabeurs, al was het niet veel.
Waardering
De waardering van het aandeel Nvidia loopt inmiddels de spuigaten uit. De afgelopen kwartalen is de omzet gigantisch gestegen. De afgelopen kwartalen:
- Q1: 7,2 miljard dollar, eps 1,10 dollar
- Q2: 13,5 miljard dollar, eps 2,70 dollar
- Q3: 18,2 miljard, eps 4,02 dollar
- Q4: 20 miljard, eps 4,60 dollar (prognose)
Dat betekent een omzet van 59 miljard dollar in de laatste twaalf maanden straks, met een winstmarge van 75%. Qua winst per aandeel dit jaar zal er dus ongeveer 12,50 dollar uit de bus komen.
Groeit Nvidia door, en gaat de omzet naar 75-80 dollar, dan kan die winst per aandeel naar 15-20 dollar. Dat maakt een beurskoers van 500 dollar toch minder duur.
Kansen en bedreigingen
Uiteraard wordt er gejaagd op Nvidia; andere chipontwerpers hebben de achtervolging ingezet. Nvidia zelf is echter ook aan het doorontwikkelen en heeft alweer een opvolger klaar staan voor de huidige generatie chips.
Het verschil in market cap met Intel bijvoorbeeld is nu 1000 miljard dollar. De restricties richting China zetten voor nu even een cap op de groei, maar gezien alle ontwikkelingen die Nvidia ook de analistencall noemt is er ruimte zat om door te groeien, zolang Nvidia’s chips broodnodig zijn voor welke industrie dan ook.
Het is dus vooral de vraag wanneer de concurrentie komt met chips die even krachtig zijn: pas dan komt de pricing power van Nvidia onder druk en kan Jensen Huang niet meer zo veel geld vragen voor zijn chips.
Voorlopig blijft Nvidia de eenzame koploper in de chipindustrie die als belangrijkste leverancier van houwelen en schoppen profiteert van de nieuwe goldrush, AI geheten. Internetbedrijven kunnen voorlopig niet zonder de chips van Nvidia en daarom betalen ze wat Nvidia ervoor vraagt. Wat een luxe.