Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Houdt Big Tech het nog vol?

Houdt Big Tech het nog vol?
30 okt 2023 om 09:45


De afgelopen week was het erop of er onder met de aandelenindices, want zoals reeds vaak benoemd hebben we slechts een handvol aandelen die de performance van de gehele index bepaald hebben. En juist die “zware” aandelen kwamen de afgelopen week met bedrijfsresultaten.

We lopen deze bedrijven zo langs, maar ook wil ik het hebben over een paar bijzondere andere bewegingen na cijfers of nieuws. We bekijken zoal: Align Technology, Worldline, Enphase Energy (net als veel meer zonnen en windbedrijven) Ballard Power, Sanofi, etc.

Wat deze voorbeelden mijns inziens bewijzen is dat de huidige beurzen ondanks de hoge volumes geen echte liquiditeit bieden. Niemand wil meer vallende messen vangen en geen enkele belegger wil nog Value (waarde) aandelen opvangen en helemaal al niet als ze dalen.

Maar wat me nog meer zorgen baart is dat de financiële media nauwelijks aandacht heeft voor het fenomeen dat grote aandelen gewoon miljarden aan beurswaarde kwijtraken op 1 dag en we het dus schijnbaar normaal vinden dat deze luchtzakken er zijn.

Maar eerst de spreekwoordelijk “Big five”

We beginnen met Microsoft dat 32 keer de verwachte winst noteert. De kwartaalcijfers vielen mee door het succes van de Cloud maar dat lijkt me als gebruiker op gedwongen winkelnering. Hoe het ook was uiteindelijk raakte Microsoft de koerswinst na de cijfers weer kwijt. Echter we moeten nog niet te negatief zijn want de koers beweegt nog net boven Twindicator op 325,23 USD.

MSFT

Zwaargewicht 2

Google (Alphabet), noteert 23,6 maal de verwachte winst en is dus niet duur voor een Big Techbedrijf, echter het aandeel ging na cijfers fors onderuit. Persoonlijk heb ik in mijn strategie mijn long posities gesloten want we zijn ook weer onder de Twindicator, die op 135,68 USD ligt.

Goog

Ook cloud

Amazon is veel duurder (hoger) gewaardeerd en staat 67,2 maal de verwachte winst. Dit aandeel ging na cijfers fors hoger, maar was eerder weggezakt en staat nog wel onder de Twindicator die op 130,00 USD staat. Gaan we er alsnog boven of is dit een Pull back uit het spreekwoordelijke boekje?

AMZN

Een briljante tip

Nu had ik vorig jaar december Meta Platforms (voorheen Facebook) getipt, omdat Metaverse meer aandacht kon krijgen en ze konden profiteren van de teloorgang van Twitter. Nu staat het 26,2 keer de verwachte winst en is ondanks de stijging niet heel duur. Maar Metaverse is nog steeds niet hot, zoals Ai. Meta Platforms ging op de cijfers omlaag en dook onder de Twindicator op 315,93 USD, een technisch verkoopsignaal dus.

META

Wachten op cijfers

Apple (AAPL) ‘pas’ cijfers op 2 november, maar staat 28,22 maal de verwachte winst. Ook niet heel duur fundamenteel gezien. De afgelopen week ging het aandeel flink lager. Eerst op verhalen over invallen bij hun Chinese producent Foxconn en later geruchten over IWatch, tegenvallende verkopen IPhone 15 en Apple TV tegenvallers. We staan na de daling onder de Twindicator die op 175,46 USD staat en dus ook hier een technisch verkoopsignaal. Maar wellicht is het goed de cijfers even af te wachten.

APPL

Kwaliteit is duur?

Autofabriek Tesla staat 66,7 maal de verwachte winst, terwijl andere auto producenten 2 tot 5 keer de verwachte winst staan. Het is dan ook niet voor niks dat Tesla zichzelf een Tech bedrijf noemt. De Tesla cijfers kwamen op 25 oktober en omdat deze cijfers tegenvielen ging de koers meteen 15 procent omlaag. Een goed begin is het halve werk? De Twindicator gaf een mooi verkoopsignaal voor de cijfers en staat nu op een niveau van 233,48 USD.

TESL

Nummer zeven van de magnifieksten 

Nvidia cijfers komen pas op 21 november. Dit Chipbedrijf staat 98,1 maal de verwachte winst. De Twindicator staat op 447,75 USD en dus verkoopsignalen, voor mij persoonlijk is het allemaal wel duidelijk, helemaal als je het plaatje van de Ai hype helemaal aan het einde van deze column bekijkt.

Nvidia

Omzet is niet gelijk aan liquiditeit

Nu ben ik in de effectenhandel actief vanaf 1986 en dus van voor de crash van 1987 en heb ik veel verhalen gelezen over de grote crash 1929. In 1929 viel de liquiditeit weg en kocht volgens de verhalen een schoenpoetser op lage koersen omdat niemand meer durfde. In 1987 hadden we marketmakers op de vloer die we zelfs van het toilet af haalden als hij niet meer wilde stellen (prijzen geven). Ook waren er per fonds meerdere hoekmannen die in concurrentie waren en voor liquiditeit zorgden.

Vroeger was alles beter

Vroeger hadden we dus hoekmannen en andere handels-desken bij banken e.d. die grote handels-posities namen en stelde voor hun cliënten. Deze Traders kende de markt goed en wisten wie interesse had op welk niveau, in welk aandeel en op welk moment, zo werd de markt van liquiditeit voorzien en beleggingsfondsen en pensioenfondsen actief gemanaged. Tegenwoordig hebben we allemaal beleggingen in ETF’s en durft en wil niemand afwijken van de Benchmark. Ook hebben we in plaats van Market Makers, slimme algoritmes die vooruitlopen op je verkooporder en alle kooporders uithalen of aan-rammen (voor je neus verkopen) nog voordat je een microseconden later als belegger gearriveerd bent.

Even wat recente voorbeelden waar de beurzen, de media (lees echte journalisten) en toezichthouders genoeg stof tot nadenken over zouden moeten hebben. Want de beweging zoals in AEX fonds Adyen in Nederland was minder speciaal als we denken.

Enphase

Alway’s the sun

Enphase Energy ging bijv. 15 procent lager op vrijdag. Dit Zonne energie bedrijf heeft een beurswaarde van 11,19 miljard dollar en staat genoteerd op een koerswinstverhouding van 20,9. Ondanks dat de alternatieve energie (zon en wind) de toekomst moet hebben, staat het aandeel 67,6 procent lager dit jaar. Hoezo vergroening? Co2 en klimaatverandering?

Siemens

In de wind gaan die windhandel

Siemens Gamesa, markt leider in Renewable Energy, kwam met negatieve berichten over hun wind turbines. Leven van de wind, is een gezegde. Maar op de beurs hebben we het vaak over: “short geven” of “in de wind gaan”, dus een aandeel verkopen om het later goedkoper (tegen een lagere prijs) terug te kopen. Omdat de dochter problemen had werd ook Siemens in de wind gegaan. Technisch kan het aandeel Siemens helaas nog veel lager.

Align Technology

Align Technology 3D dip?

Align Technology is een Amerikaanse fabrikant van 3D digitale scanners en Invisalign clear aligners die worden gebruikt in de orthodontie (Tandartsen). Het bedrijf werd opgericht in 1997 en heeft zijn hoofdkantoor in Arizona. Het bedrijf produceert de aligners in Juarez, Mexico en zijn scanners in Israël en China. Door het sentiment rond China en nu ook nog eens oorlog in Israël daalde het aandeel de laatste weken. Maar was in 2023 opgeveerd nadat het in 2022 hard gevallen was. Echter we zijn weer terug naar af, helemaal na een daling van 28,3 procent in de laatste 5 dagen. Gaan we hier bodems vinden?

Sanofi

Sanofi bijna 20 procent lager in 1 dag

Sanofi is een wereldwijde gezondheidsreus (farmaceut), dat bij een Koers winst verhouding van 12 en een dividend rendement van 4,37 procent toch niet duur te noemen is. Toch zakte de koers gewoon 20 procent en zo daalde de market kapitalisatie naar 102 miljard euro na een winst waarschuwing. Dit winst alarm koste dus meer dan 20 miljard.

Worldline

Van je vrienden (collega’s) moet je het hebben

Nog beter voorbeeld. Deze keer van een betaalbedrijf Wordline dat in de CAC40 zit, oftewel behoort tot de 40 grootste bedrijven van Frankrijk en dit aandeel ging na cijfers min 60 procent in 1 dag.  Worldline nam meteen andere betaaldiensten met zich mee. Zo ging Adyen ook weer omlaag.

De collega betaaldienst Adyen was alleen al eerder fors omlaag gegaan…

Technisch zie ik wel een soort van W formatie (bodem patroon) ontstaan in Adyen en koop dus dit aandeel op deze niveaus.

Adyen

hUp Atos

Nu zijn bepaalde aandelen al langer aan het vallen en omdat de meute de “Buy the winner” trend volgt en dus niet nadenkt of iets echt waarde heeft of niet. Zo hebben de shortisten (hedge funds en andere speculanten) vrij spel. Helemaal nu de Meme-beleggers uitgespeelt zijn door drama’s in Meme-stocks als Gamestop, AMC, e.d. hoeven de shortisten minder angstig te zijn dat ze een meute tegenover zich krijgen. Ze trappen een aandeel net zolang omlaag tot het moeilijker krediet krijgt en als het dan aandelen moet uitgeven hebben ze een mooi moment om hun shorts te dekken. Nu ben ik nooit tegen shortisten geweest als deze een zwakke broeder uit de kudde haalde, maar het kan ook te ver gaan.

Want Atos is een groot Frans IT-bedrijf dat zich bezighoudt met systeemontwikkeling, Supercomputing, de Europese Cloud, Cybersecurity en consultancy. Consultancy lag na corona op zijn gat. Het bedrijf is in de Benelux onder meer actief op het vlak van het verwerken van betalingen, IT dienstverlening aan overheden (defensie en politie), Outsourcing, Consulting en Systeem integratie. Atos heeft 109.000 werknemers, verspreid in 71 landen. Wikipedia

Dus dit bedrijf door o.a. Amerikaanse hedge funds stuk laten maken is nogal wat gezien onze Europese plannen voor bijv. een eigen cloud en de cliënten (politie en defensie). Nu was de koers van Atos in 2018 nog pakweg 130 Euro, maar recent zagen we een low onder 4 euro…

Het zou maar je koop tip voor 2023 zijn…

Gelukkig nu wel weer boven Twindicator na bekendmaking resultaten afgelopen week. Vorige week veerde het aandeel 27,2 procent op een goed begin voor een verder herstel en een goede reden voor de shortisten om hun shorts te gaan dekken. Nu ben ik al langer enthousiast en heb ondanks dat ik bij meerdere malen gekocht heb mag het van mij nog wel iets meer stijgen.

Atos

Mijn lievelings-short

Wellicht special omdat de F1 (Max) dit weekend ook in Mexico was, kijken we weer even naar Chipotle Mexican. Afgelopen week kwam dit bedrijf met cijfers en die werden positief ontvangen. Op een belegging side zag ik dat een actieve manager dit aandeel promootte met een verhaal dat men houdt van groei tegen een lage prijs. Maar als je een restaurant keten aandeel moet kopen op 45 maal de verwachte winst is dat niet echt heel goedkoop. McDonalds koop je 23,5 keer de verwachte winst en Yum Brands (Taco Bell, KFC, Pizza Hut, etc.) staat op 24 maal de verwachte winst. Ook leven we in de tijd dat men in de VS in meerdere sectoren staken voor een hoger loon en dus ook de restaurant ketens vroeg of laat meer loon moeten gaan betalen.

De Twindicator staat op 1.870,59 USD en dus is het slot er weer boven onze lijn. Helaas een take “profit” in dit de short in dit aandeel.

Chipotle

Rente uit stuiteren

De ECB deed vorige week even niks en dat was op zich verwacht. Mede door een daling in de aandelen leken bonds weer heel sexy (Gentlemen prefer bonds) en veerde iets op. Nog zeker geen echte draai.

Helemaal omdat China en Japan niet meer kopen. Japan heeft last van de zwakke Yen en verkoopt dus liever om zo winst te pakken. En China heeft door het spel van de Amerikanen, politieke motivaties om geen Amerikaanse bonds te kopen. Azië was ruwweg 42 procent van de kopers van de Amerikaanse Bonds…

Bonds usa

Toch nog even naar Amsterdam

De AEX heeft een Twindicator op 737,37 en dus zijn de huidige koersen eronder en daarmee hebben we dus nog steeds harde verkoopsignalen. Mijn koersdoel blijft 650 maar ben nog niet helemaal overtuigd van het tijdspad. Mogelijk gaan we nog een keer omhoog richting de 735 en dus heb ik nog geen petjes AEX 650 besteld.

EOE

Tech Index

Nasdaq Composite Twindicator op 13.217,82 en dus pas boven dat niveau nemen we afscheid van bescherming in Soxx en AEX. We zijn ook door de 200daags lijn gezakt dus mogelijk toch de versnelling omlaag waar ik al langer voor waarschuw.

Nasdaq

Tot slot leuks (wijsheid) van de Socials

Wat wel leuk was om te zien is dat we tegenwoordig alles opzoeken en daarmee kunnen we trend oppikken maar ook al vroeg signalen krijgen wanneer deze op zijn top is. De Ai Hype blijkt volgens deze theorie al weer op zijn hoogte punt….

Sowieso is het leuk te zien hoe we van hype naar hype hoppen. Van 3D< Crypto, Metaverse, Green Energy, Internet of Things, Ai, etc.

TheNetworkec.com

Resume: De afgelopen week waren het bijna teveel cijfers om te bevatten, maar per saldo waren ze niet allemaal even goed. De Grote jongens laten steeds meer een verzwakking zien en laten die Big Tech boys nu net de beurzen omhoog gezet hebben…

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.