Inflatiore inflatieverhalen
Afgelopen week hadden we de hoogste inflatie sinds 2008, maar de beurs die eerder enorm bang voor inflatie was, ging gewoon omhoog, zogenaamd omdat dit een tijdelijk prijseffect is…. Althans dat was het verhaal wat de Centrale Banken ons voorhielden en die redders in nood moeten we altijd geloven toch?
Dus doet de FED niks en houden we gewoon de “QE-forever”-strategie alsof de Centrale Banken geen commerciële maar sociale bedenksels zijn. Dat de Centrale Banken aandeelhouders hebben en dus niet louter sociaal handelen gaan we misschien nog meemaken.
Terug naar inflatie
De huizenprijzen tellen niet mee maar blijven maar stijgen op de extreem lage rente. Nu heb ik slechts een paar keer in mijn leven als oude l*L de prijzen zien dalen. Om precies te zijn was dat drie keer, te weten in de jaren tachtig na een rente stijging, na het klappen van de Dot.com bubble kwam de markt ook weer af en na de krediet crisis 2008/2009 en het klappen van banken gebeurde het opnieuw.
Gaan we het nog een keer meemaken? Ik vrees met grote vrezen. Wat wel mee telt zijn huishoudelijke apparaten en laten nu net die door het chiptekort duurder worden. Het chiptekort maakt keukenapparatuur, laptop, vaatwassers en andere elektronische apparaten duurder. En dat is slechts tijdelijk als deze prijzen weer dalen zodra er weer genoeg chips zijn. Gelooft u het?
Een ander voorbeeld van inflatie is de prijs van een biertje of glas wijn in de horeca of de prijs van een belegd broodje. Al dit soort dagelijkse zaken heb ik al heel lang niet zien dalen (lees nooit meegemaakt). Maar waarschijnlijk is het allemaal door mij verzonnen, want de rente daalt in de VS en daarmee ook weer bij ons.
Sprekende over verzinnen en eigenlijk de vraag hoe hebben we dit zo kunnen verzinnen: De Meme stock bubble.
Meme stocks Bubble trubble
Na AMC Entertainment en GameStop blijft de lijst met Meme aandelen maar groeien. Afgelopen week hadden we bijv. GEO Group, private gevangenissen die ineens 55 procent in koers stegen, Clean Enery Fuels, dat mogelijk iets doet wat de naam zegt, ging 50 procent omhoog. Dit zijn slechts voorbeelden want ik kan er zo nog een aantal toevoegen.
Eind januari bekritiseerde ik de gebruikers van WallStreetBets, die aanvallen deden op grote beurspartijen en hedgefondsen, die soms aandelen shorten die op sterven na dood waren of leken te zijn. We hebben het over aandelen zoals GameStop en AMC Entertainment.
Maar de publicatie van de short posities leidde ertoe dat kleine handelaren met elkaar gingen afspreken en daarop een groot aantal aandelen in deze bedrijven kochten om tegen de grote jongens in te speculeren.
De grote jongens kennen riskmanagement en moet verliezen pakken en zo kunnen de kleinen profiteren van een short squeeze (gedwongen terugkopen). Het nieuws van dit soort bewegingen verspreidde zich vervolgens via de social media en trok veel aandacht van weer nieuwe speculanten.
Het nieuwe beleggen
Op zich is beweging steeds volgens een vast ritme, een cyclus. Het begint met de “Early adopter-fase” een klein aantal speculanten heeft iets gehoord en ze verbinden daaraan de conclusie dat een bedrijf ondergewaardeerd is en dus beginnen ze kooporders te plaatsen. Nadat zij gekocht hebben gaan ze hun volgers oproepen ook te kopen.
Zo komen we in de “Midden-fase”. Het aandeel begint aandacht te krijgen van andere speculanten, die zich bij het proces aansluiten. De koers van het aandeel stijgt nog verder en de media geven aandacht aan dit fenomeen.
We komen nu in de “FOMO-fase” (Fear Of Missing Out), het aandeel krijgt op de social media en in de reguliere media aandacht. Iedereen op social media en andere online platforms heeft het er over en speculanten, die (te) laat zijn met het beslissingsproces kopen alsnog aandelen en dit gaat niet meer voorzichtig maar woest.
Men wil meedoen en het missen geeft een grotere angst dan het potentiële verlies van het meedoen. Meedoen is winnen, iets waar ook de postcodeloterij op inspeelt. In deze fase worden de short sellers verplicht hun verlies te pakken en worden aandelen die uitgeleend waren teruggehaald om te verkopen. Een verdere short squeeze.
Vraag en aanbod
Nu komen we voor de oorspronkelijke speculanten in de Winstnemings-fase. Na lang stil gezeten te hebben, pakken de speculanten van het “eerste uur” stilletjes winst en beginnen hun posities te sluiten. Dit kan alleen vaak toch niet geheel stil blijven en creëert als het breder bekend wordt een eerste paniekverkoopfase.
Dit omdat speculanten die meededen aan dit manipulatiespel geen geld willen verliezen wanneer de aandelenkoers begint te dalen en dat gebeurt per definitie als er meer verkopers dan kopers zijn.
Na deze eerste snelle daling krijg je eerst een consolidatiefase, het aandeel gaat even zijwaarts. Een deel van de kopers kan er alleen met verlies uit en blijft dan ook maar zitten. De verkopen drogen dus op. De omzetten vallen terug en er is weinig activiteit te zien, totdat er weer speculanten geïnteresseerd zijn om het vuurtje op te stoken. Dan begint iedereen er weer in te geloven.
In dit proces weten de Meme-bedrijven die het betreft, soms gebruik te maken van de hoge koersen door aandelen uit te geven en zich zo (her) te financieren. Dus door nieuwe aandelen uit te geven, kunnen ze profiteren van de waanzinnige interesse in hun bedrijf.
Zo kunnen ze de balansen voor de toekomst versterken en kunnen ze zelfs weer gezond worden. Dit aanbod helpt de shorts hun verliezen te realiseren en te beperken. Dit extra aanbod van aandelen van de bedrijven heeft de speculantengemeenschap nog steeds niet afgeschrikt tijdens de huidige Meme-aandelenhausse.
Je vraagt je alleen af als buy-and-hold beleggers ook winst kunnen pakken wat er dan gaat gebeuren? In de huidige gekke markten worden deze Meme stocks ineens toegevoegd aan indices, of komen zwaarder in de index.
Zo worden dit soort aandelen ineens via passieve beleggingen in ETF’s gekocht door echte beleggers en pensioenfondsen. Maar ook wij hadden in de AEX Index rond 2000 aandelen als Versatel, Baan, UPC, KPN Qwest, etc. en dat was geen garantie voor een later bestaansrecht voor deze aandelen.
Los van de vraag hoe het uiteindelijk allemaal zal uitpakken, bizar is het zeker. We worden wel gewaarschuwd door toezichthouders en banken als we een lening nemen (geldlenen kost geld) maar deze vorm van ongebreidelde aandelenspeculatie kan allemaal wel.
Ook mogen professionele beleggers niet met elkaar optrekken om koersen te manipuleren, maar retail beleggers mogen dit klaarblijkelijk wel.
Einde corona
Het normale leven lijkt steeds meer opgepakt te worden en wereldwijd zijn er door Covid19 tot nu toe 3.75 miljoen slachtoffers gevallen. Dat is veel maar er sterven naar verwachting van de VN jaarlijks 10 miljoen mensen aan bacteriën die resistent zijn aan antibiotica en ook aan kanker gaan er meer dan 10 miljoen mensen per jaar dood.
Je hoopt dat de farmaciebedrijven en de overheden net zoveel effort stoppen in het bestrijden van andere ziektes dan we recent gezien hebben. Je hoopt dat we geleerd hebben en ook slachtoffers van andere ziekten geholpen worden door de overheid als er grote economische gevolgen zijn.
Sponsor
Waar ik minder over te spreken ben, is dat je als burger al jaren allerlei directe en indirecte milieu belastingen hebt te betalen en je ondertussen leest dat door het gratis weggeven van CO2 rechten de industrie miljarden heeft verdiend. De vervuilers verdienden net als sommige elektrische auto fabrikanten aan de CO2 business.
Buy it will be an all time high
De beurzen omarmen het nieuwe beleggen maar we wachten op nieuwe high’s in de Nasdaq. Maar zelfs al zie ik die nieuwe hoogte punten nog wel komen, zoals we die nu al zien in allerlei andere indices, dan zal ik me toch nog beperken tot aandelen die ik goedkoop vind.
Goedkoop?
Zoals Unibail Rodamco dat moet profiteren van het weer openstellen van de economie nu iedereen weer naar kantoor wil, of het Franse IT bedrijf…
Atos dat zich bezighoudt met systeemontwikkeling en consultancy. Atos heeft wat tegenwind gehad met een overname van DXC Technology en met accounting errors begin april dit jaar. In beide aandelen heb ik voor cliënten long posities opgebouwd.
Zo lekker, het zou verboden moeten worden
De titel sloeg op de autodrop reclame, maar de Bitcoin was ineens een discussie in Nederland. Nu is het wel bizar dat juist nu de discussie geopend wordt of de Bitcoin al dan niet verboden moet worden. Jaren geleden had het gekund maar nu is het – kijkende naar de populariteit – praktisch onmogelijk geworden.
Overigens had de discussie in Nederland geen enkel effect op de wereldwijde koers. Dat El Salvador dit volatiele ding als betaalmiddel aannam werd wel als positief beschouwd maar zegt meer over de triestheid van het land dan over de Bitcoin.
Want hoe kun je als land blij zijn met een waarde vergelijkingsmiddel als het klaarblijkelijk kan halveren in nog geen drie maanden tijd. Nu ben ik tegen wat centrale banken allemaal aan het doen zijn en daarmee voor vrije valuta initiatieven zoals de Bitcoin.
Maar dat Nederlandse banken miljarden moeten uitgeven om politieman te zijn voor de Nederlandse staat en ondertussen Bitcoin betalingen niet onder die regelgeving vallen is ook een vorm van oneerlijke concurrentie.
Nu we het toch over criminele zaken hebben.
Een laatste ding waar ik iedereen toch nog even over na wil laten denken is de app Anom. Wellicht heeft u het gemist maar de criminelen werden wereldwijd afgeluisterd via een App die door de FBI in de markt was gezet als ‘onkraakbare’ communicatie app.
Nu zegt u wellicht dat het doel de middelen heiligt. Maar er waren 12.000 gebruikers en 300 waren volgens het persbericht crimineel. Het werd gepresenteerd als “een klap voor de onderwereld”, maar het is natuurlijk ook een klap voor privacy dat een overheidsinstelling in de VS iets ontwikkelt, waar wereldwijd mensen mee kunnen worden afgeluisterd… dus zonder toestemming van een rechter en zonder verdenking konden deze gebruikers worden afgeluisterd.
Nee, ik ben geen gebruiker en heb ook geen sympathie voor criminelen, maar geef wel om regels, rechtsstaat en privacy. Maar ook daar ben ik klaarblijkelijk een van de weinige in.
Disclaimer:
Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website. In het verleden werd deze column gepubliceerd in het licht van de Polder Portefeuille (later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.