Is het Ai of toch nie? Door Cees Smit
Bij het satirische programma van Arjan Lubach hebben ze iedere uitzending een kamerlid in beeld en komen ze met de vraag of het een echte is of dat het ‘fake’ (Ai) is?
Nu ben ik er eerlijk in; dat ik vaak mis zit en dan heb ik nog enige interesse in politiek, kan je nagaan als je die interesse niet hebt. We gaan zien of dit later een probleem wordt of niet.
Sprekend over politiek, we hadden de afgelopen week ook de centrale banken bijeen waarna ze met berichten over de rente kwamen. Namelijk dat ze de rente voorlopig niet verlagen en eerst meer data willen.
Voor de rest moeten we het deze week helaas even hebben over de daling van een paar beursschatjes (Darlings) en natuurlijk over het dreigende vertrek van grote bedrijven uit Nederland door: protesten, regeltjes, niet voldoende subsidie en hoge belastingen.
Eerst de rente
Centrale banken houden dus voorlopig de rente onveranderd zowel in Amerika als in Europa en hoewel 6 rente verlagingen al geprijsd zijn, vonden aandelenmarkten het gek genoeg een reden om te stijgen?
Je zou toch denken dat de markten die al meerdere keren op te verwachte verlagingen opgelopen zijn niet nog positiever zouden worden van het uitstellen. Maar wellicht wat in het vat zit verzuurt niet? Ook had ik vorige week al benoemd dat de obligatiemarkt reeds vooruit loopt op een rente verlaging door een stijging van de obligaties. De korte futures liepen op en zijn weer op niveaus van december.
Van rente politiek naar vestigingspolitiek
De afgelopen week stonden de kranten vol met het vertrek van onder andere ASML uit Nederland. Nu vraag ik me af hoeveel personeel niet gewoon zijn aandelenopties zal uitoefenen en lekker in Nederland zal blijven bij een vertrek van het bedrijf naar een woestijn?
En belangrijker: Is het heel veel beter in het buitenland? Maar ik kom hierop zo terug. Eerst nog even strategisch. Nu ben ik op aanraden van een collega begonnen met het Boek Chip War (Chris Miller) waarin ingegaan wordt op het strategische belang van Chips en Chip technologie.
Maar ik dit licht, dus strategisch en geopolitiek gezien moeten we ook KLM, TATA en Shell zien te behouden. Je moet er bijv. bij Tata Steel niet aan denken dat je bouwsector, maar ook je oorlogsindustrie afhankelijk wordt van andere werelddelen. Dit moet helaas altijd zwaarder wegen dan het milieu. Natuurlijk staat geopolitiek vergroening niet in de weg en kan het zelfs versnellen.
Sprekende over geopolitiek, je kunt kijkende naar de strijd met de Russen je ook de vraag stellen of we eigenlijk ook niet door hadden moeten gaan met gaswinning in eigen land? En hadden de Duitsers ook niet hun atoomcentrales gewoon open moeten houden en niet zo paniekerig moeten reageren op een ramp in Japan naar aanleiding van een aardbeving?
Ik vertrek (de serie).
Nu kan ASML praktisch gezien, gezien de ingewikkelde fabrieken en alle speciale gebouwen, de samenwerking met Universiteiten (TU, Leuven, etc.) natuurlijk niet weg. ASML krijgt reeds subsidie voor allerlei ontwikkelingen, terwijl ze miljarden winst maken en niet weten wat ze met hun geld moeten en daarom maar aandelen inkopen.
Ook is de belastingdruk slechts ruwweg 6 procent (slechts 77 miljoen aan winstbelasting) dat is ver onder het gewenste wereldgemiddelde van 15 procent en nog verder onder de 25 procent die in Nederland normaal is. Om het al niet over expat regels en lokale belastingvoordelen te hebben.
Nu heeft ASML nog een geopolitiek doel, maar helemaal normaal vind ik de discussie en de dreigementen niet. Maar wat me nog meer stoort is dat verzekeraars en banken die in de kredietcrisis nog overeind gehouden zijn met publiek geld en jaren hun klanten jarenlang met woekerpolissen en rente-Swap-leningen bestolen hebben ook roepen dat ze mogelijkerwijs willen vertrekken…
Ohhh Darling
Snel maar naar de beurs. De moderne beleggers houden van kopieer gedrag en doen allemaal hetzelfde. Dit vaak onder het motto dat men denkt wat in het verleden succesvol was moet wel weer succesvol worden.
Nu zei mijn reeds overleden moeder altijd: Als een van je vrienden in de sloot springt dan hoef jij dit toch ook niet te doen?!? Maar tegenwoordig is het Instagram gedrag. We gaan allemaal naar dezelfde stroopwafel tent omdat iemand dat roept en we stoppen allemaal in hetzelfde aandeel als iemand dat roept.
Dit soort gedrag geeft mega bewegingen. We zien dan ook als dat als het verhaal rond een aandeel draait dit dan ook ineens gewoon 90 procent lager kan staan. Of even minder extreem voorbeeld, dat een groot index fonds als Besi gewoon meer dan 15 procent op een dag lager kan gaan.
Besi heeft natuurlijk een extreme beweging omhoog achter de rug, maar een artikel in een Koreaanse krant (terwijl ik vorige week nog heb geleerd dat alleen Boomers kranten lezen) en tegelijkertijd een downgrade door een analist heeft wel heel veel effect.
Even in detail
De heftige beweging zorgt er zelfs voor dat we een verkoopsignaal in de Twindicator hebben gekregen. Benieuwd of dit weer een vals signaal wordt of een echt signaal.
Niet alleen Besi
Om het verhaal van de analist een beetje te ontkrachten en de Boomers te vertellen dat ze lekker door moeten gaan met kranten lezen ook Süss Microtec (SMHN) die in dezelfde sector als Besi zit liet een daling zien op vrijdag. Het was ‘slechts’ 8 procent en zijn sinds oktober vorig jaar meer dan verdubbeld…
Het een heeft effect op het ander
Omdat veel bedrijven bijna hand in hand opgelopen (waarschijnlijk door sector en index ETF’s) zijn zie je ook verwantschappen bij een correctie. Zo ging ASMI mee omlaag in de beweging van Besi. Hier hebben we nog steun in de Twindicator op 546,75 Euro. Maar de eerste waarschuwing is een feit en dus opgepast na de grote stijgingen.
Wat als we de Candle stick grafieken zouden geloven?
Met Besi en andere ging uiteindelijk er een kleine waarschuwing door de gehele Tech sector. Nvidia opende fors hoger en sloot uiteindelijk lager. De daling overvleugelde eerdere stijgings-dag en dat is helaas een belangrijk negatief signaal als we Candle grafieken moeten geloven.
Natuurlijk lijkt het fundamenteel geen duur bedrijf gezien de huidige winsten (en de te verwachte winst), maar dit weekend hoorde ik in een podcast zelfs dat daar slimme mensen over twijfelen. Ook twijfelt Lucas Daalde in een interview in de weekend krant (oud Blackrock en ook oud collega van mij) aan de Ai trend en die vergelijkt hij met rages als o.a. Robotica.
Meme achtige tafrelen
Persoonlijk ben ik van mening dat veel aandelen waaronder ook Nvidia door de Meme gemeenschap gepromoot worden en dit hebben we eerder gezien met bedrijven als Tesla. Tesla is nu uitzicht geraakt en gaat ondanks mooie bedrijfswinsten omlaag.
Natuurlijk is dit kort door de bocht maar dat is meer om aan te geven dat winststijgingen niet special koersstijgingen behoeven te zijn in aandelen die door de Meme beleggers gedomineerd worden.
Even om compleet te zijn de Twindicator voor Nvidia staat op 836,85 USD en een niveau hieronder geeft pas een draaisignaal volgens deze trend indicator.
Een kleine stap naar de Bitcoin
De Bitcoin maakte even een duikeling en mijn Bitcoin vrienden roepen dan direct dat dit een mooi koopmoment is. Nu zouden we daar discussie over kunnen hebben maar zoals gezegd in de Instagram achtige wereld volgen we de goeroes die verstand hebben van Bitcoin en als die kopen dan moet je dat gewoon ook doen toch? Persoonlijk pleit ik ervoor dat iedereen zelf nadenkt en zelf zijn risico en rendement inschattingen maakt.
Even wat heftige bewegingen
Om mijn punt verder toe te lichten dat iedereen min of meer hetzelfde doet kijken we even naar wat bewegingen. Laten we beginnen met speciaal chemie (o.a. Lithium) bedrijf Albemarle. Dit bedrijf kwam volgens de media met een aandelen plaatsing maar volgens de info die ik zag gaat het deels via een convertible.
Dus via een convertible krijg je pas meer aandelen op de markt als de koers van het aandeel omhoog is. Immers een convertible is een obligatie met een call optie om de lening om te zetten van schuld naar aandelen.
Maar of er nuance was maakt eigenlijk niet uit de koers reageerde met een min 16 procent over 5 dagen en we zagen zelfs even een laagte punt van 106,90 USD en dat vanaf voor de aankondiging was het aandeel nog pakweg rond de 140 USD. Leuke feitje: De bank in problemen in New York zijnde NYCB schoot op het gerucht dat ze met aandelen komen juist omhoog.
Baas boven baas, of beter FIFO systeem bij VIVO
Waarschijnlijk de meest heftige beweging kwam voor rekening van Vivoryon min 90 procent op een dag. Een analist van Jefferies deed een downgrade van het koersdoel van 16,50 naar 0,70 Euro en ging van kopen naar houden kan je nagaan als hij er een verkoop van maakt!?!
En dit kwam door een slecht bericht over een medicijn want het bedrijf maakte bekend dat de Europese studie naar zijn kandidaat-medicijn tegen de ziekte van Alzheimer geen succes was…
Allo Hello
In dit rijtje van grote bewegingen moeten we ook HelloFresh noemen die een koers heeft van rond de 6,85 Euro. Maar een percentage rond de 50 procent gedaald is in een paar dagen. HelloFresh is voor wie het niet weet een internationaal opererend bedrijf dat maaltijdboxen aan huis bezorgt.
Het bedrijf werd volgens Wikipedia in 2011 in Berlijn opgericht. We hebben in corona tijd nog koersen rond de 100 Euro gezien.
We quoten even Nieuwsdienst ABM
“De Duitse aanbieder van maaltijdpakketten zei donderdagavond dat de aangepaste EBITDA dit jaar tussen de 350 en 400 miljoen euro zou moeten liggen. Dat is ruim minder dan analisten hadden verwacht.
In 2023 boekte HelloFresh een aangepaste EBITDA van 448 miljoen euro. HelloFresh mikt voor dit jaar op een omzetgroei van 2 tot 8 procent tegen constante valuta. Analisten rekenen op ongeveer 7 procent groei. In 2023 boekte HelloFresh een omzet van ongeveer 7,6 miljard euro, een stijging van circa 2,8 procent tegen constante wisselkoersen.
Vanwege de veranderde marktomstandigheden hield HelloFresh de doelstellingen voor de middellange termijn tegen het licht. De oude doelen bleken niet langer haalbaar, aldus het management. HelloFresh rekende voor 2025 op een omzet van 10 miljard euro en een aangepaste EBITDA van 1 miljard euro.”
Bron: ABM Financial News
Ja, u leest het goed ze maken gewoon winst alleen ‘iets’ minder dan verwacht. Nog een voorbeeld van een bedrijf dat dan ook op perfectie geprijsd moest zijn. Hugo Boss ging op lagere winsten min 18%.
Ook vanaf 2021 corona hebben we een lekkere performance gezien maar toch een mooi bedrijf en als het slechter gaat met de economie wil iedereen weer mooie kleren om te solliciteren…
Slechts Pull Back
Palo Alto is eerder in mijn columns genoemd. Na de cijfers viel het omlaag op te hoog gespannen verwachtingen en viel door Twindicatorlijn heen.
Nu recent deed het een poging om weer boven de Twindicator in de opgaande trend te komen maar het bleef bij een Pull Back en dus hadden we een zwaar technisch verkoopsignaal. Fundamenteel is het dus prima maar grafieken tellen soms even zwaarder bij de trend beleggers.
Nu zou ik nog veel meer heftige bewegingen kunnen benoemen van de afgelopen weken, maar ik ga snel de sprong naar komende vrijdag nemen. Want dan krijgen we mogelijk ook weer grote bewegingen naar aanleiding van:
Herwegingen in de S&P 503 en de Nasdaq101
Natuurlijk zijn dit de Herweging in de S&P 400, S&P 500, S&P 600 en in de Nasdaq, allemaal op expiratie vrijdag. We zagen al bedrijven hard oplopen omdat ze in een index komen zoals: Super Micro Computer.
Dit bedrijf ging in 1 dag 24,4 procent hoger omdat ze in de index gaan. Andere bedrijven dalen vooruitlopend op het feit dat deze bedrijven er uit gaan. Maar de zwaarwegende aandelen die ook getrimd worden doen nog niet veel.
Is dat Super of is dat Super?
Even terug op Super Micro Computer. De Koers Winst verhouding is 89,1…(voor mij persoonlijk iets te hoog), het is een Amerikaans informatietechnologiebedrijf gevestigd in San Jose (Californië).
Het heeft productiefaciliteiten in Silicon Valley, op het Science and Technology Park in Taiwan en in Nederland.
Even uitzoomen om te kijken hoe Super of dat is?
De weekgrafiek geeft je echt het gevoel dat je iets gemist hebt als je alleen naar de index kijkt. In 2018 stond het aandeel nog rond de 8,50 USD (als laagste punt gezien) en nu afgelopen week stond het 1.229 USD.
Alleen al over de afgelopen 3 maanden is het 318 procent omhoog op meevallende omzet en hogere winst per aandeel in december.
Rebalance gaat groot effect hebben.
De Nasdaq 100 wordt 4 keer per jaar herwogen, maar aandelen toevoegen en verwijderen gebeurd alleen in december (dit jaar 13 dec) zie voor Sp500 en Nasdaq Slickcharts
Even de top 25 van de S&P 500 en een beetje
bron: Slickcharts
De S&P503 dus…
En kijken we naar de onderkant en dan zien we dat er 503 aandelen inzitten maar dat komt door Google met meerdere varianten. De lijst heeft dus echt 503 symbolen vanwege verschillende bedrijven met twee aandelenklassen. Zo heeft Google’s moederbedrijf Alphabet aandelen van klasse A (GOOGL) en klasse C (GOOG) in de index. Tijd voor een naamswijziging bij S&P?
De index is samengesteld met behulp van een naar kapitalisatie gewogen indexmethodologie. De marktkapitalisatie van elk indexmember (lid) wordt ook aangepast door middel van een (free) float-aanpassing. Voor aanvullende details zie de referentiedocumentatie over de indexmethodologie van SP Global hieronder.
Hier de aankondiging van S&P voor een aantal indices link en deze link en deze voor de Equal Weight Index
Voor wie zich er ook in wil verdiepen de Methodology van de Index en de Float Adjustment Methodology
Of gewoon Wikipedia met uitleg over de S&P500
De grote jongens in de Nasdaq 101
Er zijn 101 symbolen vanwege verschillende bedrijven met twee aandelenklassen. Zo heeft Google’s moederbedrijf Alphabet aandelen van klasse A (GOOGL) en klasse C (GOOG) in het fonds.
De Nasdaq 100 QQQ ETF-posities zijn gerangschikt op bedrijfsgewicht, van groot naar klein. Het fonds is sterk geconcentreerd met technologiebedrijven, maar omvat ook bedrijven uit andere sectoren.
Het QQQ-fonds wordt vaak gebruikt als barometer voor de gezondheid van de technologiesector. De grootste twintig bedrijven nemen het grootste deel van het gewicht in het fonds voor hun rekening.
De dertig grootste per vrijdag
Bron https://www.slickcharts.com/nasdaq100
En de spreekwoordelijke bezemwagen
De laatste 25 of 26 in de Nasdaq100 met lage wegingen zijn nu nog:
Resume: Ik moet me weer verdiepen in de index regels om te zien wat de maximale wegingen worden. Maar gezien de grote hoeveelheid ETF’s en dat iedereen hetzelfde doet zou je toch echt zelfs bij de minst geringste wijziging tot enorme bewegingen kunnen leiden. Wellicht kom ik via Twitter nog met een update. Maar ik heb links gedeeld naar de betreffende index sites dus iedereen kan ook gewoon zijn huiswerk maken.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.