Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

La-La Land Beurs

La-La Land Beurs
13 mei 2024 om 10:11


Deze column is volledig op persoonlijke titel en is mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV). Maar deze publicatie is de professionele mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt als gedachte (visie) gedeeld door een ervaren beurshandelaar. Deze mening wordt ook als strategie toegepast in de Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille). Geschreven in het Moederdag-weekend van 11 en 12 mei. (publicatiedatum maandag 13 mei 2024).

Op CNBC las ik afgelopen week een verhaal van David Zervos over Traders die handelen op rente verlagingen en volgens de schrijver daarbij leven in La-La land gezien de steeds maar opschuivende verwachtingen.

Dus even; La-La Land in vergelijking met de situatie op de financiële markten op een serieuze website.

Voor wie de film La-La Land uit 2016 niet kent quote ik even Google: La-La land, Qua toon in de toepasselijk speelse en muzikale alliteratie, qua betekenis in de dubbele lading van de bestaande uitdrukking, vrij vertaald: ‘mensen die in een geheel eigen universum leven’, maar dus ook gewoon ‘de droomwereld van Hollywood’.

Nu zijn er experts die de huidige beurs uitstekend kunnen verklaren en met hun kennis en ervaring aangeven dat het nog lang niet over is en we alleen maar hoger kunnen in de diverse indices.

Persoonlijk heb ik een andere mening en heb ik het idee dat de financiële wereld los geraakt is van de echte economie. Immers als het zoals vele indicatoren zeggen het slecht gaat met de economie, echter de beurs staat op een ’all time high’.

Maar de beleggers gaan ervan uit dat de rente dan verlaagd moet worden en de beurs dan nog verder omhoog kan? Waarschijnlijk raad niemand als ik vraag  hoeveel procent van je GPD mag je niet overschrijden om niet als instabiel gezien te worden? En welke 3 landen hebben wereldwijd gezien de meeste schuld? Aan het einde van mijn column heb ik een rijtje.

Ondanks dat ik van de oude school ben en vind dat markten en economieën vrij moeten zijn, vind ik het toch ook uitstekend om economieën te steunen in zeer slechte tijden om zo de diepte van een recessie minder diep te maken.

Maar heb je recessies als je op “all time high’s” staat? Niet in mijn vocabulaire, maar kijkende naar de roep in de media om lagere rentes zijn we klaarblijkelijk in heel slechte tijden.

Zoals gezegd voor de rente is vraag en aanbod klaarblijkelijk niet meer van belang en ook kijken beleggers niet meer naar hoe het gaat met het land of de groep die wil lenen. Zo kijken we niet naar de schuldenratio’s van landen of consumenten.

Maar stof tot nadenken: Kijk eens naar verhalen over jongeren die in de problemen raken door betalingen (lees voorgeschoten) van Klarna (dat zogenaamd geen krediet is) en kijk eens naar de Creditkaart schulden in de VS. En daarvoor vertaal ik even een stukje van de New York FED over dit onderwerp:

Delinquentiecijfers stijgen

Volgens het laatste kwartaalrapport over de schulden en kredieten van huishoudens is de totale schuldenlast van huishoudens met 212 miljard dollar gestegen tot 17,5 biljoen dollar in het vierde kwartaal van 2023.

Creditcardsaldi stegen dit kwartaal met $50 miljard tot $1,13 biljoen, terwijl hypotheeksaldi met $112 miljard stegen tot $12,25 biljoen. De saldi van autoleningen stegen met $12 miljard naar $1,61 biljoen, waarmee het opwaartse traject sinds 2011 werd voortgezet.

De transitiepercentages voor wanbetalingen namen toe voor alle soorten schulden, behalve voor studieleningen (dit laatste is niet gek gezien de politiek van kwijtschelding van Biden).

Total Debt
Total Debt

Bron: NewYork FED

Debt USA
Debt USA

Generatie X= Generatie Niks

Amerikanen hebben samen ruim 1 biljoen (1,13 biljoen) dollar aan creditcardschulden. Maar één generatie heeft gemiddeld het meeste geld geleend via CreditCard zijnde: Gen X.

Het gemiddelde creditcardsaldo voor Gen X-ers, gedefinieerd als mensen tussen de 43 en 58 jaar oud, steeg in het derde kwartaal van 2023 naar $9.123 per persoon. Dit op basis van de laatst beschikbare gegevens van Experian.

De schulden van huishoudens bereiken in het vierde kwartaal een waarde van $17,5 biljoen;

Bron: BI Americans are facing a credit card debt crisis

Een ander dingetje

Een ander dingetje is dat ik steeds meer het idee heb dat ondanks alle pogingen van de overheden om recessies te vermijden, veel welvaart weggezogen wordt door een paar mega bedrijven, met daarachter nog minder Miljardairs.

Om te begrijpen (lees: te duiden) dat kapitalisme dreigt te ontsporen doordat deze mega bedrijven geen concurrentie meer hebben, verwijs ik iedereen naar het boek van schrijver Geert Noels, titel Gigantisme het is geen bijbel met louter wijsheden, maar geeft zeker stof te nadenken over deze materie.

Maar zoals gezegd de beleggers maken zich over weinig problemen zorgen. Want (zo is de redenering) een lagere rente en of de Centrale bankiers lost (lossen) alles op. Op dit optimisme maakte de rente vorige week weer een sprong omlaag…

2y bonds
2y Tbonds

Turbo La-La Land

Als we het gekscherend over La-La Land hebben dan moeten we het ook over de overdrijvend trap daarvan hebben namelijk de Nederlandse beurs. Even dachten we dat dit een soort Nasdaq aan de Amstel was maar nee dat doet de AEX te kort.

Immers de AEX is op het moment van schrijven YTD (10 mei slot) 16,28 procent voor het jaar omhoog. De Nasdaq 100 is ‘slechts’ 9,78 procent hoger voor het jaar. Dus Amsterdam doet ‘All time Highs’ terwijl de werelds grootste bedrijven dat niet meer doen. Zijn we zoveel beter? Of zijn we toch een soort Mickey Mouse beurs?

FTI Futures AEX
FTI Futures AEX

De AEX gaat uit zijn dak, maar de Nasdaq doet dat niet?

Nee we zijn in Nederland wel heel speciaal want we reageren op de Ai trend harder dan de Nasdaq (Tech) en op de Amerikaanse rente fantasieën harder dan de Amerikaanse beurzen. En ja wij hebben inderdaad RDSA en Unilever die naast Tech ook ineens meededen omhoog.

Maar zijn we heel veel specialer dan de Amerikanen? Zoals onze bedrijven specialer zijn dan gewone beleggers, beleggers mogen geen belangen in Rusland hebben… (zie de Telegraaf zaterdag over bedrijven die nog steeds in Rusland actief zijn).

Nasdaq
Nasdaq

En de winnaars zijn?

De S&P 500 (sp500) is met 10,17 procent hoger voor het jaar ook nipt beter dan de Nasdaq. Maar ook deze vijfhonderd grootste bedrijven moeten de Toppers uit Amsterdam ver voor laten gaan. En ook de Sp500 laat geen nieuwe records zien.

S&P 500
SP 500

Even een voorbeeld bedrijf

Disney een mooi bedrijf kwam met cijfers maar ging na de cijfers omlaag. Technisch en ik durf de naam van het patroon al niet eens meer hard op te zeggen, hebben we ineens verkoopsignalen. Maar waarschijnlijk vinden we het een week later goedkoop en gaan we weer kopen?

Disney
Disney

En de gewoonlijke suspects

Neem even Nvidia, hoewel het sentiment anders doet vermoeden hebben we geen nieuwe highs en moeten we dus nog steeds heel voorzichtig zijn. De concurrentie zit niet stil en de geopolitieke situatie lokt niet echt investeringen uit.

Nvidia
Nvidia

Toppertjes?

Apple tijdelijk omlaag en vervolgens weer een herstel op inkoop eigen aandelen, maar zijn we op oude top niveaus?

Apple
Apple

Bonus

Nog even de Dow Jones Industrial Average Index staat slechts 4,77 procent hoger voor het jaar.

Dow Jones Ind. Average
Dow Jones Ind Average

Het alternatief?

Bitcoin is volgens sommige een alternatief o.a. tegen de schulden van de overheden, maar technisch heb ik eerder verkoopsignalen…

Bitcoin
Bitcoin

Schuld VS?

Nu begon ik de column met een vraag welk land de grootste schuld heeft? Wellicht dacht je een Zuid Amerikaans land, Griekenland of Italië. Maar nee het is Japan. 100 procent was officieel het magische getal maar de schuld staat nu op 255 procent.

Griekenland is met Singapore een gedeelde tweede met 168 procent. Italië volgt en daarna krijg je de VS met 123 procent. Daarna Frankrijk, Portugal en Spanje. Zo deze top tien bekijkende zou ik de vraag willen stellen wil je graag met dit soort landen in een groepje zitten waar je voor elkaar verantwoordelijk bent?

DEBT to GDP
DEBT to GDP

Even de rest van de G20

Debt to GDP 2
Debt to GDP 2

Bron: Visualcapitalist

Resume: als je het mij vraagt is ondanks dat we bijna 911 in de AEX staan de 1.000 punten in de AEX verder dan ooit. Want ik kijk wel naar schulden, de Geopolitieke situatie, oorlog Israël Iran, Gaza en naar beren op de spreekwoordelijke weg.

Ook vind ik de rente historisch gezien niet hoog, zeker niet in vergelijking met de economische cijfers en het niveau in de aandelenmarkten (we zijn reeds opgelopen op de verwachting van rente stappen). Dus of ik gelijk heb inz. de duizend punten weten we snel.

Voorlopig blijft de gekte zoals bijv. afgelopen vrijdag in de VS een IPO van een Chinese EV maker (ZEEKR) die vlak voor import heffingen uit zijn dak gaat.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.