Magische of manische aandelen?
Nu had ik het vorige week maandag over de val van de superstocks en de mogelijke gevolgen voor de indices. De afgelopen week kwamen deze aandelen weer ineens tot leven en lieten een magisch of manisch herstel zien. Althans kijkende naar het sentiment leken alle donkere wolken weer te verdwijnen.
Business zoals altijd?
De beurzen hadden afgelopen week geen enkele last van de teloorgang van Evergrande en of andere Chinese vastgoedreuzen (Kaisa, Fantasia, etc.). Of er honderden miljoenen verlies geleden worden bij banken en beleggers maakt niemand wat uit. Ook de delisting van Chinese aandelen zoals Didi en mogelijk zelfs Alibaba raakte de beleggers vreemd genoeg ook niet. Alleen investeerde Softbank zakte iets weg.
Record aan record?
Inflatie cijfers in de VS op 40 jarige hoogtepunten (6,8 over november) zijn bizar genoeg ook geen probleem voor een beurs die qua hoogte gebaseerd (lees gewaardeerd) is op Tapering en extreem lage rentes. Nee, inflatieangsten veroorzaken als we de media moeten geloven geen rente stress bij de beleggers omdat de markt dit inflatiegetal reeds had ingecalculeerd.
Het is dus volgens de verwachting. Voor wie het niet begrijpt: Dus klaarblijkelijk is het zo als de dokter reeds aankondigt heeft dat je zwaar ziek bent, dan is de ziekte zelf geen probleem meer. Sprekende over ziekte, de wereldwijde corona gevolgen en maatregelen hadden wel effect op de reisbranche, maar verder had geen van de bedrijven er ogenschijnlijk last van.
Het teken aan de wand?
Tot slot de record verkopen van aandelen van de insiders was vroeger altijd een belangrijk signaal voor de beleggers, want wie weet er nu beter hoe het met een bedrijf gaat als de topmannen en topvrouwen zelf?
Nu verkochten de Insiders tot begin vorige week 50 procent meer aandelen dan ze gezamenlijk geheel vorig jaar deden. Het bedrag dat men verkocht aan aandelen kwam uit op bijna 64 miljard dollar… deze aandelen worden dus direct of indirect (via fondsen of producten) door de Retail beleggers gekocht.
Geen Bubble trubble?
Cathie Wood riep in de media afgelopen week: ‘dat we nog ver weg zijn van een Bubble’. Voor wie haar niet kent, dit is een populair, bekende en succesvolle Amerikaanse fondsmanager. Zij zit al een tijdje long in Tech aandelen zoals: Tesla en ziet daar dus geen Bubble.
Nu zeggen rendementen uit het verleden gelukkig niets over de toekomst. Erger nog kijkende naar leermomenten uit mijn eigen succesvolle verleden; vaak als je denkt dat je er echt verstand van hebt en een jaar honderden procenten winst gemaakt hebt, je vaak aan zelf overschatting gaat leiden. Nu is Cathie veel slimmer, leuker en beter dan ik, maar ik ben maar ik heb zo mijn gedachten.
Tesla Bubble
Nu zou ik wel geen verstand van hebben, want ik zie al jaren lang een Bubble in Tesla en ben geen fan van aandelen die alleen maar kunnen overleven met subsidie in het product wat ze brengen.
Dit aandeel is extreem afhankelijk van hoe de politiek om wil gaan met Co2 rechten en hoe men wil stimuleren wat voor auto te rijden en daarmee alleen al is Tesla mega over-prijst. Ook in vergelijking tot de grote concurrenten. Zij wil Tesla pas verkopen als het 3.000 dollar raakt.
Naast aandelen als Tesla is Cathie ook positief op de Bitcoin en andere Crypto valuta, maar ook hier verschillen onze meningen. Zij ziet de Bitcoin naar 500.000 en ik eerder naar 5.000.
Ponzi?
Als ik zie waar de Bitcoin reclames zich op richten met teksten als: “wat ga jij doen met je spaargeld? Spaargeld 1 procent, Bitcoin 300 procent rendement per jaar, we zijn dan in de Ponzi ver gevorderd door niet beleggers (lees niet speculanten) in dit speculatiecircus te trekken.
Argeloze investeerders die geen idee van de risico’s hebben, want dat de Bitcoin in tegenstelling tot spaargeld in nog geen half jaar halveerde hebben we het niet en ook hebben we het niet over het ontbreken van overheidsgaranties op de hoofdsom tot 250.000 euro.
Efteling beurs
Een grote klant waar ik afgelopen week op bezoek ging, die al vele tientallen jaren heel succesvol belegd, noemde de huidige markt situatie het een “Efteling beurs” met een moderne sprookje als thema. Ik vond het wel leuk gevonden en kom me prima in zijn uitspraak vinden.
Aandelen die prima resultaten hebben, maar oude economie zijn (zoals Vopak) laat men links liggen en ge-hypte Tech aandelen zijn duur en worden tot nu toe steeds duurder. Vooral omdat iedereen die nieuw is als belegger en mee wil doen in het grote beleggingsspel juist de winnaars koopt.
Magisch?
We gaan zo even kijken, of het herstel dusdanig was dat je het een hernieuwde rally in de indices moet noemen of dat we het af kunnen doen als een pull back (het nog 1 keer terug gaan naar de weerstandsniveaus) en dus dat we juist verder omlaag gaan?
Nog wel goed is het te zeggen dat we het in de vorige column ook over Memestocks hadden en het er alle schijn van heeft dat de Meme beleggers de Meme stocks als AMC Entertainment en GameStop voorgoed vaarwel hebben gezegd. Voor mij persoonlijk een spreekwoordelijk hart onder de riem.
Back to the future
De AEX en ook de AEX futures (FTI) zijn precies tegen de Twindicatorlijn aan gebotst geweest en daarmee hadden we in mijn visie een Pull back! Dus theoretisch een heel belangrijk signaal dat we de top gezien hebben en dat we van nu als eerst een correctie krijgen.
Hoe groot de correctie wordt weten we natuurlijk nooit, maar gezien de steilheid van de eerdere stijging en het zelf vertrouwen van de bulls hou ik rekening met een grotere correctie. Om mijn idee kracht bij te zetten kijken we als voorbeeld even naar Amsterdam met zijn super stocks in de AEX. Hoe gaat het met de toppers?
Niks aan het handje?
De Superstocks in de AEX hebben ook min of meer allemaal een pull back laten zien. Kijk maar naar ASML. We hebben ondanks dat het sentiment en de media ons anders doet geloven, dus nog steeds keiharde verkoopsignalen. Zoals gezegd het sentiment in de Superstocks is alsof er helemaal niks aan het spreekwoordelijke handje is.
De shorts werden er de afgelopen week even uit-gepest en gooide vaak de handdoek in de ring. Maar nogmaals zonder vervelend te willenzijn, de trend is kijkende naar de Twindicator omlaag en dus weldegelijk in het voordeel van de Shortisten.
Kijkende naar een ander belangrijk aandeel in de AEX, ASMI dan hebben we hetzelfde beeld als in ASML. Dus ondanks de Chip tekorten en andere verhalen is dit aandeel toe aan een correctie.
Collega Besi zelfde laken een pak. Gewoon ondanks herstel beweging een verkoopsignaal dat het begin van een grotere correctie kan zijn.
Betaal bedrijf Adyen heeft ook volgens het boekje de Twindicatorlijn aangetikt. Dus technisch en fundamenteel verkoopsignaal in dit zwaargewicht. We zien dat een paar heel zware aandelen in de AEX het dus al dan niet tijdelijk even moeilijk liggen. Een correctie in de index zou dus goed mogelijk moeten zijn.
Helemaal als we dan ook nog eens in de Nasdaq 100 futures een bevestiging hebben van onze pull back patronen dan voel ik me gesterkt in mijn idee dat we al dan niet tijdelijk even bescherming nodig hebben.
Een tip van de sluier
Volgende week start de lijstjes tijd en kom ik terug op mijn tips van vorig jaar o.a. op Belegger.nl en kom ik ook weer mijn ‘tips voor 2022’. Een aandeel wat ik zeker op mijn lijstje zet om te kopen voor volgend jaar is Vopak. Technisch lijken we even aan de onderkant te zitten.
Natuurlijk de Twindicator geeft nog geen direct koop aan en ook lange termijn zou de bodem veel lager kunnen zijn. Maar gezien de fundamentele situatie en de transformatie fase van puur een olieopslag bedrijf naar ook meer groenere brandstoffen en andere chemicaliën. Vind ik het een ‘lange’ termijn (minimaal een jaar) koop.
Met het risico vervelend te worden kijken we ook nog even naar de Russell2000 grafiek en ook hier een bevestiging van de pull back. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Maar daar dus volgende week meer over Vopak en andere tips en kom ik terug op FlowTraders en andere ideeën maar omdat het nieuws natuurlijk eerst naar de betreffende website gaat nog even geduld.
Frankie says:
Het advies van vorige week staat nog steeds: Bescherming onder je aandelenportefeuille kopen. En/Of even tijdelijk naar de zijlijn te gaan. Maar sowieso heel voorzichtig met het schrijven van puts opties en volatility short strategieën.
Disclaimer:
Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.
De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.