Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Michael Saylor van MicroStrategy: de “anti-Buffett”

Michael Saylor van MicroStrategy: de “anti-Buffett”
28 nov 2024 om 09:25


Het aandeel MicroStrategy is dit jaar met meer dan 500% gestegen, vooral dankzij CEO Michael Saylor’s ingenieuze strategie om van het bedrijf een Bitcoin-opkoopmachine te maken. Op veel vlakken is Saylor een spiegelbeeld van alles waar Warren Buffett voor staat.

Het belangrijkste verschil is de houding van beide mannen ten opzichte van Bitcoin. Buffett is uitgesproken sceptisch. In 2018 zei hij bijvoorbeeld:

“If you buy something like Bitcoin or some cryptocurrency, you don’t really have anything that has produced anything. You’re just hoping the next guy pays more.”

Saylor denkt daar iets anders over. En drukt zich ook heel anders uit. In 2020 tweette hij:

“Bitcoin is a swarm of cyber hornets serving the goddess of wisdom, feeding on the fire of truth, exponentially growing ever smarter, faster, and stronger behind a wall of encrypted energy.”

Kort daarvoor had Saylor als CEO besloten om met zijn softwarebedrijf Bitcoin te gaan kopen, in de overtuiging dat dit extra aandeelhouderswaarde zou creëren. Dat bleek een gouden zet.

Sinds hij begon met deze strategie op 10 augustus 2020 is de koers van Bitcoin met 720% gestegen, terwijl het aandeel MicroStrategy zelfs 3313% in waarde toenam.

Wellicht niet bij iedereen bekend, maar Yin betekent Buffett in het Chinees, en Yang betekent Taylor.

De MicroStrategy-strategy

MicroStrategy is eigenlijk een soort Turbo op de koers van Bitcoin, vooral door de manier waarop Saylor de Bitcoin aankopen financiert. Het bedrijf doet dit op twee manieren:

  • Uitgifte van nieuwe aandelen
  • Uitgifte van converteerbare obligaties

Die laatste blijkt bijzonder effectief. Een converteerbare obligatie is een lening die onder voorwaarden kan worden afgelost in aandelen.

Als de aandelenkoers hoger staat dan de afgesproken conversieprijs, kiest de obligatiehouder voor aandelen. Het is dus in feite een obligatie met een optie-component.

Voor MicroStrategy heeft dit twee voordelen:

  • Indirecte Bitcoin-optie. De obligaties gaven institutionele beleggers al in 2020 een indirecte optie op Bitcoin, zonder dat ze daadwerkelijk Bitcoin hoefden te kopen.
  • Gunstige voorwaarden. Door de hoge volatiliteit van MicroStrategy (en Bitcoin) kan het bedrijf obligaties uitgeven met een lage rente en een conversieprijs die ver boven de aandelenkoers lag.

De convertibles zijn door de hoge volatiliteit ook populair op arbitrage-trading desks, die onder andere inspelen op de bewegingen van het aandeel zelf ten opzichte van de convertible.

Geld als verwatering verdienen

Daarnaast geeft MicroStrategy nieuwe aandelen uit om meer Bitcoins te kopen. Waar dit bij traditionele bedrijven vaak leidt tot koersdruk door verwatering, werkt het hier (voorlopig?) anders.

Aandeelhouders zijn juist blij met nieuwe emissies, omdat elke dollar uit de emissie wordt omgezet in Bitcoin.

Dankzij de premie in het aandeel MicroStrategy (de beurswaarde ligt zo’n 2,5 keer hoger dan de waarde van de Bitcoins op de balans) stijgt het aantal Bitcoins per aandeel op dit moment na elke emissie.

Taylor heeft hieraan gerelateerd ook een nieuwe term gecreëerd; Bitcoin Yield, wat de procentuele verandering van periode tot periode weergeeft van de verhouding tussen het bitcoinbezit van het bedrijf en het aantal (inclusief verwaterde) aandelen.

De financieringsstrategie creëert een zichzelf versterkend effect:

Meer emissies → meer Bitcoins → hogere Bitcoin waarde per aandeel.

Stijgende Bitcoin-koers → stijgende MicroStrategy-koers → ruimte voor nóg meer emissies.

MicroStrategy is officieel een softwarebedrijf, maar je zou het ook een beursgenoteerde Bitcoin-stofzuiger kunnen noemen.

Concurrentie aanmoedigen

In tegenstelling tot wat gebruikelijk is in het bedrijfsleven moedigt Saylor concurrenten aan om zijn strategie te kopiëren.

MicroStrategy organiseert zelfs presentaties om andere bedrijven te laten zien hoe ze hun balans met Bitcoin kunnen vullen.

Het idee? Hoe meer bedrijven Bitcoin kopen, hoe sneller de prijs stijgt — waar MicroStrategy als groot Bitcoin bezitter dan ook weer van profiteert.

De Saylor-Buffett ratio zegt iets. Maar wat?

De tegenstelling tussen Saylor en Buffett wordt zelfs gemeten in een eigen indicator: de Saylor-Buffett Ratio. Deze ratio vergelijkt het cumulatieve rendement op het aandeel MicroStrategy met dat van Berkshire Hathaway, met de koersverhouding in juni 1998 = 1.

 

Fundamenteel beleggen versus volop met leverage beleggen in Bitcoin. Bron: Nasdaq.com

De grafiek laat zien dat de ratio weer hoog staat, het hoogste punt deze eeuw.

Nog niet zo hoog als tijdens de internetbubbel (waar Saylor destijds ook een hoofdrol speelde), maar indrukwekkend genoeg om je de vraag te stellen of er niet weer teveel speculatief geld in omloop is.

Blijft Saylor zo doorkoersen?

Door het financieringsmechanisme in combinatie met een naar aangenomen wordt pro-crypto regering van Trump kan dit nog wel even doorgaan.

Maar het hele sprookje kan, al dan niet tijdelijk, ook een flinke knauw krijgen als Bitcoin weer eens corrigeert. In dat geval werkt de hefboom juist tegen MicroStrategy, met ongetwijfeld extreem pijnlijke gevolgen voor de aandeelhouders.

Ik zou de meest recente MicroStrategy convertible in ieder geval voor geen goud, sorry Bitcoin, ter wereld aanraken: je krijgt 0% rente, de conversiekoers ligt ~55% boven de huidige koers en de obligaties zijn niet eens door Bitcoin gedekt.

En wat betreft het aandeel; het gaat goed totdat het een keer heel erg fout gaat. Als je overtuigd bent van Bitcoin, lijkt het misschien logischer om gewoon direct Bitcoins te kopen.

Hoe het ook afloopt, het is een fascinerend verhaal. Saylor heeft een strategie bedacht waarmee extreem geprofiteerd wordt van zowel de stijging als de volatiliteit van Bitcoin en heeft daarmee de traditionele financiële logica voorlopig compleet op zijn kop gezet.


Dit artikel is geschreven door Erik Mauritz, senior advisor bij Trade Republic.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.