Niet kapot te krijgen
Afgelopen vrijdag hadden we zoals bijna wekelijks een belangrijk economisch cijfer. Deze keer waren het banencijfers in de VS. Nu kan een economisch cijfer een goede indicatie van de economie zijn, maar hoe een cijfer uiteindelijk geïnterpreteerd wordt kan per week verschillen.
Deze keer waren deze cijfers beter dan verwacht en daarmee is een snelle extra rente verlaging weer verder weg dan ooit. Je zou dus verwachten dat dit negatief zou zijn. Echter de beurzen in de VS schoten omhoog op vrijdag na deze cijfers, dit omdat we volgens de experts nu geen harde landing meer krijgen…
Had het cijfer slecht geweest hadden we waarschijnlijk ook een rally gezien, maar dan op het feit dat we snel een rente verlaging zouden kunnen krijgen… Kortom de markt blijft gewoon optimistisch en we gaan nog steeds van event naar event. Voor je het weet kijken we weer naar bedrijfsresultaten die binnenkort weer op de agenda staan.
De S&P 500 futures schoten dus op vrijdag omhoog en dit ondanks dat er in het weekend toch van alles had kan gebeuren zo kijkende naar de situatie in het Midden Oosten. Maar toch moeten we voor de S&P ons enthousiasme ook een beetje temperen, want de oude (steun)weerstandslijn doemt al weer op en bevind zich net boven het slot van vrijdag.
De rente stijgt in de VS
De staatsschuld stijgt enorm in de VS en behaalde ook records en dat alles net op dat moment dat de rente oploopt. Nu heb ik de obligatiemarkt altijd hoger zitten dan het aandelen circus en dus is een daling van de bonds significant en dus is een stijging van de rente heel negatief voor een aandelenbeurs die eerder juist steeg op de verwachte rente dalingen…
Te meer als de obligatiemarkt (30jaars) op een cruciaal niveau staat in de grafiek. Namelijk net boven de weerstandslijn (trendlijn) die de scheiding is tussen een langere de stijgende rentetrend en de eerdere rente daling. De rentetrend kan dus gemakkelijk weer omhoog afbuigen.
Banken verhogen hypotheek rente in de VS
Zoals een benzineprijs verhoging door de oliemaatschappijen altijd direct doorgezet wordt naar de pomp, zo heeft een hogere markt rente ook direct effect op de hypotheek markt. De banken zetten altijd direct de rente omhoog. Hogere rente is niet goed voor consumenten en aandelenmarkten.
Big in Japan
Als je echt populair wilt zijn in Japan dan moet je klaarblijkelijk voor een lage rente zijn, zo kijkende naar een nieuwe president. Je bent , los van wat ook de inflatie mag zijn en los van je valuta dus gewoon een populist en voor lage rente.
Zoals gezegd in de inleiding, we gaan iedere week van event naar event. Ook in Japan en deze keer dus geen rente verhogingen aldaar en daarmee is het slechte nieuws van een verdere escalatie van de geopolitieke problemen voor de wereld even geen ding van aandacht.
Toch is het zo kijkende naar de grafiek van de Nikkei futures geen rozengeur en maneschijn, want de grafiek heeft maar beperkte ruimte omhoog.
Japan heeft een rente van nagenoeg nul en een beurs op record niveaus. Kijkende naar de aandelen niveaus zou je denken dat het heel goed gaat met de economie, maar kijkende naar de rente krijg je weer een ander beeld.
Er is een enorme vergrijzing en dus moeten juist de oudere sparen en oppassen met beleggen in aandelen. Erger nog ze zouden moeten ontsparen (lees beleggingen verkopen) om oude reserves om te zetten in consumptie en dus zou je juist geen index op een ‘all time high’ niveau verwachten.
Maar ja, de beleggers waren blij met de uitspraak van de nieuwe president dat we voorlopig geen rente verhogingen gaan zien in de Japan en wie ben ik dan om daar wat van te vinden…
De havenstaking in de VS, de eerste sinds 1977
Een extra ingelast evenement was de staking in de havens in VS. Men kreeg uiteindelijk zijn zin en de arbeiders krijgen er 62 procent bij in een aantal jaar (inflatie?) en ja dat was een ‘onsje’ minder dan geëist. Immers er was 77 procent gevraagd door de bonden, maar dit soort kosten verhogingen vielen niet goed bij havenbedrijven zoals AP Moller Maersk.
AP Moeller Maersk was dit jaar al ruwweg min 20 procent en kreeg er nog een extra daling bij als gevolg van de havendeal en staat nu meer dan 25 procent lager over het jaar gemeten. Dus na eerder omvaren door aanvallen op scheppen alvorens ze naar het Suez kanaal kunnen hebben we nu hogere brandstof prijzen (hebben we het straks nog over) en hogere lonen in de havens.
In de rest van de transport sector, zijnde de luchtvaart gaat het ook niet goed omdat vele maatschappijen niet over Rusland kunnen en ook nu niet meer over Iran kunnen vliegen. Nu ging het al niet lekker in de Luchtvaart in Amerika is maatschappij Spirit op sterven na dood.
Wij van WC eend
Nvidia topman kwam nadat hij zelf voor meer dan 710 miljoen dollar aan aandelen heeft verkocht met een presentatie hoe geweldig AI wel niet is en hoe goed Nvidia chips wel niet zijn. Hoewel dit verre van onafhankelijk is waren beleggers blij met deze berichten.
Ook stond dit positieve verhaal ‘natuurlijk’ geheel los van het financieringsrondje van Open Ai. Het bedrijf gaf 6,6 miljard aandelen uit die onder andere gekocht werden door investeerder Nvidia.
Ook kreeg het bedrijf 4 miljard kredietlijn van de banken en daarmee is het bedrijf geschat op 157 miljard dollar en dus de grootste “venture capital deal of all time”. Wellicht een verkeerd voorbeeld maar ter illustratie het bedrijf Intel is nog geen 100 miljard dollar waard.
Sprekende over Ai
In de media verschijnen al langer verhalen over de enorme energie verbruik van Ai. In de NRC van dit weekend werd berekend dat een AI data centrum twee maal zo veel energie gebruikt dan een huidig data centrum.
Dit staat nog eens een keer los van het feit dat er meer datacenters nodig zijn. Wordt de elektriciteit-netwerkpuzzel en ruimte puzzel nog wel oplosbaar? Energie technisch is het beter iets op te zoeken met Google dan met ChatGDP (de helft van de energie).
Nvidia is uit de driehoek naar boven gegaan en we hebben koopsignalen in de Twindicator. Wel is het opvallend dat Nvidia niet meer meedoet aan de records in de index. De indices zetten vaak ‘all time high’ niveaus neer zonder dat Nvidia dit ook doet. Dit is theoretisch technisch gezien niet goed.
Ook opvallend is dat Meta Platform (Facebook) wel records behaald terwijl juist zij fors investeren in de Ai data centra. Technisch is Meta wel tegen een weerstandslijn aan gebotst die theoretisch de stijging (al dan niet tijdelijk) moet tegenhouden.
Na de split
In dit licht kijken we ook even naar Super Micro Computer, die een korte tijd geleden ( 2 oktober) een 1 op 10 splitsing achter de rug heeft. Opvallend is dat iedereen altijd roept dat een splitsing aankondigen en daarna doorvoeren goed is voor de koers. Maar wat schetst onze verbazing…
De olieprijs toch omhoog?
De spanningen tussen Israël en Iran zorgden door het ook maar voortduren van het bestaande Oekraïne Rusland conflict, voor hogere olieprijzen in de wereld. Nu wordt Iran al jaren geboycot door het Westen, maar ze leveren wel o.a. aan China en dus het bombarderen van bijv. raffinaderijen heeft grote gevolgen.
Zeker omdat de olieprijzen al een tijdje op lage niveaus liggen. Dit als gevolg van o.a. een terugval in de economie van de VS en China. Maar door de dreiging tot escalatie is de olieprijs opgeveerd en hebben we in de Opec olieprijs en in de WTI ineens koopsignalen.
Sinds de Oekraïne sprong (lees: spike) was er weinig beweging geweest, maar nu hebben we dus ineens een koopsignaal.
Mocht de olieprijs daadwerkelijk op blijven lopen zal dit grote gevolgen hebben voor de inflatie en op de economische groei (lees de dan verwachte krimp). Een korte termijn stijging van de olieprijs zal ook effect hebben op de verkiezingen in de VS waar Trump juist aangeeft meer olie te willen oppompen.
Een rondje indices
Als we beginnen met de AEX futures dan zien we dat we in de grafiek koopsignalen hebben. Maar ook zien we dat we te maken hebben met horizontale weerstandslijnen. Ook zien we dat Amsterdam niet meedoet aan de recente records in de VS.
Naast de Futures op de AEX die in de avond tot 22.00 uur handelen is het ook goed naar de AEX index te kijken. De Twindicator op de index ligt op 903,92. Dus ook in de index staan we nog op koopsignalen.
Einde record rally?
De Duitse Dax viel afgelopen week iets terug en staat nu vlak boven de steunlijn. Veren we weer op in Duitsland of komt er een eind aan het rally seizoen? We gaan het zien en genieten voorlopig bij het oktoberfeest.
Europapa
Ook de Dow Jones Eurostoxx50 index staat op een steun, namelijk de Twindicatorlijn. Ook hier zullen we de komende week duidelijkheid krijgen.
Speciale Candle patroon
De Nasdaq liet een Grave-Stone Doji (een special hamer patroon) zien en ook hier wordt de nabije toekomst van groot belang voor het totale plaatje.
Resume: We krijgen binnenkort weer bedrijfscijfers, maar nog belangrijker we krijgen ook de schaduw van de verkiezingen in de VS. Sprekende over schaduw. Op 7 oktober is het al weer een jaar geleden dat we de surrealistische beelden op TV zagen van de Palestijnse aanval op een Israël. Begrijpelijk dat het door hen als een soort 9 11 beleeft wordt. Minder begrijpelijk zijn de 40.000 doden die er volgens schattingen reeds zijn gevallen aan Palestijnse kant. Kortom allemaal geen redenen om langere termijn rust te verwachten in het Midden Oosten.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere beleggingswebsites.
Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee, u kunt een deel van (of uw gehele) inleg verliezen. Beleg altijd alleen met geld dat u over heeft.